Ухвала
від 02.11.2018 по справі 904/9598/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про заміну учасника справи правонаступником

02.11.2018м. ДніпроСправа № 904/9598/17

Суддя Бєлік В.Г., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІЛЬМЕННА" про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі:

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІЛЬМЕННА", м. Новомосковськ, Дніпропетровська обл.

до Новомосковської міської ради Дніпропетровської області, м. Новомосковськ, Дніпропетровська обл.

про визнання частково незаконним та скасування рішення, визнання поновленим договору оренди земельної ділянки

Суддя Бєлік В.Г.

Представники:

від позивача (заявника): ОСОБА_1, довіреність № 1 від 13.11.2015 року, представник;

від відповідача: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ПІЛЬМЕННА" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Новомосковської міської ради Дніпропетровської області та просить:

- визнати незаконним та скасувати пункт 5 розділу І рішення Новомосковської міської ради № 146 від 20.05.2016 року "Про відмову у поновленні договору оренди земельних ділянок" стосовно Товариства з обмеженою відповідальністю "Пільменна";

- визнати поновленим Договір оренди земельної ділянки від 19.11.2010 року, площею 0,0024 га, розташованою за адресою: м. Новомосковськ, пл. Перемоги 8 (код КВЦПЗ 03.07), земельна ділянка під торговим рядом, кадастровий № 12119000000:03:011:0032, зареєстрований у Новомосковському міському відділі Дніпропетровської регіональної філії "Центр ДЗК" 19.11.2010 року за № 04:10:111:00099 на п'ять років до 19.11.2020 року.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області 12.04.2018 року позов задоволено.

29.10.2018 року до канцелярії Господарського суду Дніпропетровської області від Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІЛЬМЕННА" надійшла заява вих. № 01/12-09 від 12.09.2018 року про заміну сторони у виконавчому провадженні, а саме: з Новомосковської міської ради Дніпропетровської області (51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Гетьманська, буд. 14, код ЄДРПОУ 34359199) на Виконавчий комітет Новомосковської міської ради (51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Гетьманська, буд. 14, код ЄДРПОУ 34359199).

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІЛЬМЕННА" про заміну сторони виконавчого провадження, господарський суд вважає її такою, що підлягає прийняттю до розгляду.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 30.10.2018 року прийнято заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІЛЬМЕННА" про заміну сторони виконавчого провадження до розгляду та призначено судове засідання на 02.11.2018 року о 11:00 год.

У судове засідання з розгляду заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІЛЬМЕННА" про заміну сторони виконавчого провадження відповідач не з'явився. Ухвала Господарського суду Дніпропетровської області від 30.10.2018 року направлялася на адресу відповідача. 01.11.2018 року відповідача додатково було повідомлено про місце, дату та час розгляду заяви. До початку судового засідання від відповідача не надходило жодних клопотань.

Відповідно до ст. 334 Господарського процесуального кодексу України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Відповідно до частин 1, 2 статті 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Зазначена норма права кореспондується з положеннями ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", згідно з якою у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

Частиною 3 статті 334 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

За положеннями частини другої ст. 13 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України. Обов'язковість урахування (преюдиційність) судових рішень для інших судів визначається законом.

Статтею 326 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

За приписами частини 1 статті 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

У судовому засіданні 02.11.2018 року заявник підтримав подану заяву та просив задовольнити її в повному обсязі.

Дійсно, як зазначено в ч. 1 п. З ч. 2 ст. 22 Бюджетного кодексу України: "Для здійснення програм та заходів, які реалізуються за рахунок коштів бюджету, бюджетні асигнування надаються розпорядникам бюджетних коштів. За обсягом наданих прав розпорядники бюджетних коштів поділяються на головних розпорядників бюджетних коштів та розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня.

Головними розпорядниками бюджетних коштів можуть бути виключно:

3) за бюджетними призначеннями, визначеними іншими рішеннями про місцеві бюджети, - місцеві державні адміністрації, виконавчі органи та апарати місцевих рад (секретаріат Київської міської ради), структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій, виконавчих органів місцевих рад в особі їх керівників. Якщо згідно із законом місцевою радою не створено виконавчий орган, функції головного розпорядника коштів відповідного місцевого бюджету виконує голова такої місцевої ради."

Фінансові ресурси закріплено за виконавчими органами Новомосковської міської ради, які і є розпорядниками коштів бюджету міської ради, та саме до їх повноважень віднесено виконання місцевого бюджету.

Відповідно до ст. 28 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні

До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать:

а) власні (самоврядні) повноваження:

1) складання проекту місцевого бюджету, подання його на затвердження відповідної ради. забезпечення виконання бюджету: щоквартальне подання раді письмових звітів про хід і результати виконання бюджету; підготовка і подання відповідно до районних, обласних рад необхідних фінансових показників і пропозицій щодо складання проектів районних і обласних бюджетів;

3) встановлення за узгодженим рішенням відповідних рад порядку використання коштів та іншого майна, що перебувають у спільній власності територіальних громад;

4) здійснення в установленому порядку фінансування видатків з місцевого бюджету:

У свою чергу, згідно ч. З ст. 12 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" сільський, селищний, міський голова очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної. міської ради, головує на її засіданнях.

Відповідно до приписів ст. 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" визначено повноваження сільського, селищного, міського голови. Зокрема, сільський, селищний, міський голова: 1) забезпечує здійснення у межах наданих законом повноважень органів виконавчої влади на відповідній території, додержання Конституції та законів України, виконання актів Президента України та відповідних органів виконавчої влади; 2) організує в межах, визначених цим Законом, роботу відповідної ради та її виконавчого комітету; 3) підписує рішення ради та її виконавчого комітету; 7) здійснює керівництво апаратом ради та її виконавчого комітету; 13) є розпорядником бюджетних коштів, використовує їх лише за призначенням, визначеним радою; 14) представляє територіальну громаду, раду та її виконавчий комітет у відносинах з державними органами, іншими органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, громадянами, а також у міжнародних відносинах відповідно до законодавства; 19) здійснює інші повноваження місцевого самоврядування, визначені цим та іншими законами, якщо вони не віднесені до виключних повноважень ради або не віднесені радою до відання її виконавчих органів; 20) видає розпорядження у межах своїх повноважень.

Сільський, селищний, міський голова несе персональну відповідальність за здійснення наданих йому законом повноважень.

Відповідно до ст. ст. 129-1 Конституції України судове рішення є обов'язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

Таким чином визначені вищевказаним судовим рішенням кошти підлягають стягненню з Виконавчого комітету Новомосковської міської ради, як головного розпорядника коштів місцевого бюджету.

Отже, враховуючи встановлені вище обставини, наведені положення законодавства, суд вбачає підстави для заміни сторони у виконавчому провадженні, а саме: з Новомосковської міської ради Дніпропетровської області (51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Гетьманська, буд. 14, код ЄДРПОУ 34359199) на Виконавчий комітет Новомосковської міської ради (51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Гетьманська, буд. 14, код ЄДРПОУ 34359199).

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Керуючись статтями 52, 232, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ :

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІЛЬМЕННА" про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити сторону у виконавчому провадженні, а саме: з Новомосковської міської ради Дніпропетровської області (51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Гетьманська, буд. 14, код ЄДРПОУ 34359199) на Виконавчий комітет Новомосковської міської ради (51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Гетьманська, буд. 14, код ЄДРПОУ 34359199).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя ОСОБА_2

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення02.11.2018
Оприлюднено04.11.2018
Номер документу77584714
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/9598/17

Ухвала від 09.10.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 01.07.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 02.11.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 30.10.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 05.07.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 27.06.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 22.06.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 07.06.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Судовий наказ від 06.06.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Рішення від 15.05.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні