Рішення
від 25.09.2018 по справі 415/6180/17
ЛИСИЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

у.н. 415/271/18

н.п. 2-а/415/90/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.09.18 р. м. Лисичанськ

Лисичанський міський суд Луганської області у складі

головуючого судді Фастовця В.М.,

з участю секретаря судового засідання Гавриленко В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління адміністративних послуг Лисичанської міської ради про визнання помилковою реєстрацію права власності на нерухоме майно, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом в якому, після уточнення позовних вимог, просить визнати помилковою реєстрацію права власності на квартиру АДРЕСА_1. та скасувати запис у Реєстрі прав власності на нерухоме майно РПВН 22775898.

Позивач у судове засідання не з'явився, у письмовій заяві позов підтримав, просив справу розглядати за його відсутності.

Представник відповідача Дубасова Т.М. у судове засідання не з'явилась, надала відзив на позовну заяву, з якого вбачається, що відповідач проти задоволення уточнених позовних вимог не заперечує.

Згідно ст. 268 ч. 3 КАС України неприбуття особи не перешкоджає розгляду справи.

У судовому засіданні встановлено, що 04 лютого 2008 р. Лисичанський міський суд Луганської області визнав за позивачем право власності на ? частину квартири АДРЕСА_1

03 березня 2008 р. БТІ м. Лисичанська зареєструвало право власності на квартиру у електронному реєстрі прав власності під №22775898.

21 листопада 2017 р. позивач вирішив зареєструвати місце проживання в зазначеній квартирі члена своєї сім'ї та з цією метою з'явився до відповідача. Відповідач перевірив документи позивача та інформував останнього, що не може здійснити реєстрацію у квартирі, бо БТІ припустило помилку і зареєструвала за позивачем право власності за іншою адресою. У рішенні суду правильно зазначена вулиця Свердлова, а БТІ зазначило пр-т. Леніна (помилково). Все інше правильно (будинок, квартира, місто, судове рішення).

Позивач звернувся до відповідача з проханням скасувати запис, бо він помилковий, однак йому було відмовлено, бо такої процедури у відповідача не передбачено. Реєстрацію, яка здійснена (ЦНАП) відповідач скасувати може, а інших суб'єктів реєстрації (БТІ) ні. Якщо скасувати помилкову реєстрацію іншого суб'єкта (БТІ), то для цього потрібно тільки рішення суду, яке є єдиною підставою для цього.

Задовольняючи позов, суд виходить з наступного.

Статтею 316 ЦК України встановлено, що правом власності є право особи на майно, яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ст. 317 ЦК України, власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Частиною 1 ст. 319 ЦК України передбачено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Згідно зі ст. 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Права власника житлового будинку, визначені ст. 383 ЦК України, передбачають право власника використовувати житло для власного проживання, проживання членів сім'ї, інших осіб і розпоряджатися своїм житлом на власний розсуд.

Виходячи з вимог Конституції України (ст.41), закріплено принцип непорушності права власності, який означає право особи на безперешкодне користування своїм майном та закріплює право власника володіти, користуватися і розпоряджатися належним йому майном, на власний розсуд вчиняти щодо свого майна будь-які угоди, відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ст. 386 ЦК України, власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою пр. вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.

Відповідно до ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

В порядку ст. 139 КАС України, судові витрати віднести за рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 243-246КАС України, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 до Управління адміністративних послуг Лисичанської міської ради, код ЄДРПОУ 25370376, яке знаходиться за адресою: Луганська обл., м. Лисичанськ, вул. Гетьманська, буд. 63 про визнання помилковою реєстрацію права власності на нерухоме майно задовольнити.

Визнати помилковою реєстрацію права власності на квартиру АДРЕСА_1. та скасувати запис у Реєстрі прав власності на нерухоме майно РПВН 22775898.

Судовий збір віднести на рахунок держави.

Рішення може бути оскаржене до Першого апеляційного адміністративного суду через Лисичанський міський суд шляхом подачі в 30-денний строк з дня його проголошення.

Суддя:

СудЛисичанський міський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення25.09.2018
Оприлюднено11.11.2018
Номер документу77730781
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —415/6180/17

Ухвала від 19.04.2019

Адміністративне

Лисичанський міський суд Луганської області

Фастовець В. М.

Рішення від 25.09.2018

Адміністративне

Лисичанський міський суд Луганської області

Фастовець В. М.

Ухвала від 27.02.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Постанова від 23.01.2018

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Постанова від 08.11.2017

Адміністративне

Лисичанський міський суд Луганської області

Фастовець В. М.

Ухвала від 19.10.2017

Адміністративне

Лисичанський міський суд Луганської області

Фастовець В. М.

Ухвала від 06.10.2017

Адміністративне

Лисичанський міський суд Луганської області

Фастовець В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні