Ухвала
від 13.11.2018 по справі 821/1504/17
ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ

У Х В А Л А

13 листопада 2018 року

м. Київ

Справа № 821/1504/17

Провадження № 11-1265апп18

ВеликаПалата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Прокопенка О. Б. ,

суддів Бакуліної С. В., Британчука В. В., Гудими Д. А., Данішевської В. І., Золотнікова О. С., Кібенко О. Р., Князєва В. С., Лобойка Л. М., Лященко Н. П., Рогач Л. І., Саприкіна І. В., Ситнік О. М., Уркевича В. Ю.,

перевіривши наявність підстав для прийняття до розгляду справи за позовом ОСОБА_3 до Міністерства юстиції України (далі - Мінюст), Комісії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації (далі - Комісія), треті особи: державний реєстратор Департаменту державної реєстрації Мінюсту Трофімчук О. О. (далі - державний реєстратор), приватний нотаріус Херсонського міського нотаріального округу Волкодав В. Г. (далі - приватний нотаріус), Херсонська обласна філія комунального підприємства Центр державної реєстрації (далі - Херсонська філія КП Центр державної реєстрації ), державний реєстратор Херсонської філії КП Центр державної реєстрації Рилєєв О. О., Товариство з обмеженою відповідальністю Співдружність ініціативних працездатних інвалідів (далі - ТОВ Співдружність ініціативних працездатних інвалідів ), ОСОБА_7, про визнання протиправним та скасування наказу, скасування реєстраційних дій та зобов'язання відновити реєстраційну дію,

ВСТАНОВИЛА:

У жовтні 2017 року ОСОБА_3 звернувся до суду з адміністративним позовом до Мінюсту, Комісії, державного реєстратора Трофимчука О. О. , треті особи: приватний нотаріус Волкодав В. Г. , Херсонська філія КП Центр державної реєстрації , державний реєстратор Херсонської філії КП Центр державної реєстрації Рилєєв О. О. , ТОВ Співдружність ініціативних працездатних інвалідів , ОСОБА_7, в якому просив визнати незаконним та скасувати наказ та реєстраційні дії, а також зобов'язати відновити реєстраційну дію.

Херсонський окружний адміністративний суд постановою від 14 грудня 2017 року, залишеною без змін постановою Одеського апеляційного адміністративного суду від 12 червня 2018 року, позов задовольнив частково:

- визнав протиправним та скасував наказ Мінюсту від 29 вересня 2017 року № 3074/5 Про скасування реєстраційної дії у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ;

- скасував реєстраційну дію державного реєстратора Херсонської філії КП Центр державної реєстрації РилєєваО. О. від 29 вересня 2017 року № 14979980036002878;

- скасував реєстраційну дію державного реєстратора Херсонської філії КП Центр державної реєстрації РилєєваО. О. від 2 жовтня 2017 року № 14971050037002878 (зміна статутного або складеного капіталу, зміна складу або інформації про засновників);

- скасував реєстраційну дію державного реєстратора Херсонської філії КП Центр державної реєстрації РилєєваО. О. від 2 жовтня 2017 року № 14971070038002878 (зміна керівника юридичної особи, зміна складу підписантів);

- скасував реєстраційну дію державного реєстратора Херсонської філії КП Центр державної реєстрації Рилєєва О. О. від 5 жовтня 2017 року № 14971050045002878 (зміна складу або інформації про засновників);

- скасував реєстраційну дію державного реєстратора Херсонської філії КП Центр державної реєстрації Рилєєва О. О. від 5 жовтня 2017 року № 14971070046002878 (зміна місцезнаходження, зміна керівника юридичної особи, зміна складу підписантів).

В задоволенні решти позовних вимог суд відмовив.

Не погодившись з вказаними судовими рішеннями, ОСОБА_7 та Мінюст оскаржили їх у касаційному порядку і просять скасувати ухвалені у справі судові рішення та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову ОСОБА_3 відмовити.

ОСОБА_7 у касаційній скарзі, крім іншого, вказує на порушення судами правил предметної юрисдикції, оскільки вважає, що позовна вимога про скасування реєстраційної дії державного реєстратора Херсонської філії КП Центр державної реєстрації Рилєєва О. О. щодо зміни статутного або складеного капіталу, керівника юридичної особи, складу підписантів підсудна господарському суду.

Ухвалами Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 25 червня та 10 вересня 2018 року відкрито касаційне провадження за касаційними скаргами ОСОБА_7 та Мінюсту; копії скарг надіслано учасникам справи з установленням строку для подання відзивів на неї.

23 жовтня 2018 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду постановив ухвалу, якою передав цю справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду на підставі частини шостої статті 346 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС).

Відповідно до цієї норми справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду в усіх випадках, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної юрисдикції.

Оскільки ОСОБА_7 оскаржує судовірішення з мотивів порушення судами правил предметної юрисдикції, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку про наявність правових підстав для прийняття цієї справи до розгляду.

Відповідно до частини першої статті 345 КАС суд касаційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами у разі:

1) відсутності клопотань від усіх учасників справи про розгляд справи за їх участю;

2) неприбуття жодного з учасників справи у судове засідання, хоча вони були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання;

3) перегляду ухвал судів першої та апеляційної інстанцій;

4) перегляду рішень суду першої інстанції та постанов апеляційної інстанції у справах, розглянутих за правилами спрощеного позовного провадження.

У касаційній скарзі ОСОБА_7 та у відзивах ОСОБА_3 на касаційні скарги містяться клопотання про розгляд справи за участю сторін.

З огляду на відсутність визначених частиною першою статті 345 КАС передумов, за яких суд касаційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження, справа підлягає призначенню до розгляду в судовому засіданні.

Керуючись статтями 345 та 346 КАС, Велика Палата Верховного Суду

УХВАЛИЛА:

1. Прийняти до розгляду Великою Палатою Верховного Суду справу за позовом ОСОБА_3 до Міністерства юстиції України, Комісії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації, треті особи: державний реєстратор Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України Трофімчук О. О. , приватний нотаріус Херсонського міського нотаріального округу Волкодав В. Г. , Херсонська обласна філія комунального підприємства Центр державної реєстрації , державний реєстратор Херсонської філії комунального підприємства Центр державної реєстрації Рилєєв О. О. , Товариство з обмеженою відповідальністю Співдружність ініціативних працездатних інвалідів , ОСОБА_7, про визнання протиправним та скасування наказу, скасування реєстраційних дій та зобов'язання відновити реєстраційну дію.

2. Призначити справу до касаційного розгляду Великою Палатою Верховного Суду в судовому засіданні на 26 лютого 2019 року о 14 годині у приміщенні Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. Пилипа Орлика, 8.

3. Надіслати учасникам справи копії цієї ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач О. Б. Прокопенко Судді: С. В. БакулінаЛ. М. Лобойко В. В. БританчукН. П. Лященко Д. А. Гудима В. І. ДанішевськаЛ. І. Рогач І. В. Саприкіна О. С. Золотніков О. Р. КібенкоО. М. Ситнік В. Ю. Уркевич В. С. Князєв

СудВелика палата Верховного Суду
Дата ухвалення рішення13.11.2018
Оприлюднено15.11.2018
Номер документу77848775
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/1504/17

Постанова від 04.06.2019

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Постанова від 04.06.2019

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Ухвала від 13.11.2018

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Ухвала від 23.10.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мороз Л.Л.

Ухвала від 23.10.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мороз Л.Л.

Ухвала від 22.10.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мороз Л.Л.

Ухвала від 22.10.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мороз Л.Л.

Ухвала від 10.09.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мороз Л.Л.

Ухвала від 01.08.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мороз Л.Л.

Постанова від 12.06.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Домусчі С.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні