Ухвала
від 14.11.2018 по справі 280/4832/18
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ СПРОЩЕНОГО ПОЗОВНОГО ПРОВАДЖЕННЯ ТА ОБ 'ЄДНАННЯ ПОЗОВНИХ ВИМОГ

14 листопада 2018 року Справа № 280/4832/18 м. Запоріжжя Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Новікова І.В. розглянувши матеріали адміністративного позову ОСОБА_2 (АДРЕСА_1) до Запорізької районної виборчої комісії Запорізької області (70452, Запорізька область, Запорізький район, с. Григорівка, вул. Радісна, 38) про визнання нечинною постанови,

ВСТАНОВИВ:

14 листопада 2018 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_2 (далі - позивач) до Запорізької районної виборчої комісії Запорізької області (далі - відповідач, Запорізька РВК), в якому позивач просить суд визнати протиправною та нечинною з моменту її прийняття постанову Запорізької районної виборчої комісії Запорізької області від 09.11.2018 №35 Про утворення Новоолександрівської сільської виборчої комісії , якою утворено Новоолександрівську сільську виборчу комісію Запорізького району Запорізької області та сформовано склад цієї сільської виборчої комісії згідно додатку до постанови.

Спір виник із публічно-правових відносин, у яких відповідач є суб'єктом владних повноважень.

Згідно положень статті 19 Кодексу КАС України на зазначений спір поширюється юрисдикція адміністративних судів та він має розглядатись у порядку адміністративного судочинства, відповідно до ч.2 ст.20 КАС України підсудний окружним адміністративним судам.

Подана позовна заява відповідає вимогам КАС України, а адміністративний позов подано в межах строку звернення до адміністративного суду. Підстави для повернення позовної заяви, відмови у відкритті провадження у справі та залишення позовної заяви без розгляду відсутні.

Відповідно до ч.11 ст.273 КАС України, суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк після надходження позовної заяви. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли до дня голосування, вирішуються судом у дводенний строк, але не пізніше ніж за дві години до початку голосування. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, вирішуються судом до закінчення голосування. Адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, але після закінчення голосування, вирішуються судом у дводенний строк після надходження позовної заяви.

Згідно ч.2 ст.12 КАС України спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

За таких обставин, суддя дійшов висновку про наявність підстав для відкриття спрощеного позовного провадження та призначення справи до розгляду по суті.

Крім того, разом з позовною заявою позивачем подано до суду клопотання про об'єднання позовних вимог заявлених в цій позовній заяві з позовними вимогами, що перебувають на розгляді Запорізького окружного адміністративного суду (суддя Лазаренко М.С.) у справі №280/4794/18.

В обґрунтування заявленого клопотання позивач зазначає, що позовні вимоги в даній справі пов'язані з позовними вимогами заявленими у справі №280/4794/18, а також заявлені до одного і того самого відповідача, що зумовлює наявність підстав для об'єднання позовних вимог.

Відповідно до ч.1 ст.172 КАС України, в одній позовній заяві може бути об'єднано декілька вимог, пов'язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги.

Частиною 2 статті 172 КАС України передбачено, що суд з урахуванням положень частини першої цієї статті може за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи об'єднати в одне провадження декілька справ за позовами: 1) одного й того самого позивача до одного й того самого відповідача; 2) одного й того самого позивача до різних відповідачів; 3) різних позивачів до одного й того самого відповідача.

Суддею встановлено, що в провадженні Запорізького окружного адміністративного суду (суддя Лазаренко М.С.) перебуває адміністративна справа №280/4794/18 за позовом ОСОБА_3, ОСОБА_4 до Запорізької районної виборчої комісії Запорізької області, третя особа - Запорізька районна організація політичної партії Всеукраїнське об'єднання Батьківщина , в якій позивачі просять суд визнати протиправною та скасувати постанову Запорізької районної виборчої комісії Запорізької області від 09.11.2018 №35 Про утворення Новоолександрівської сільської виборчої комісії , якою утворено Новоолександрівську сільську виборчу комісію Запорізького району Запорізької області та сформовано склад цієї сільської виборчої комісії згідно додатку до постанови.

При цьому, встановлено, що позовні заяви ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 пов'язані між собою підставою виникнення, заявлені до одного й того самого відповідача, а також стосуються одного і того самого предмету спору - постанови Запорізької районної виборчої комісії Запорізької області від 09.11.2018 №35 Про утворення Новоолександрівської сільської виборчої комісії , що свідчить про недоречність їх розгляду окремо однієї від одної.

Відповідно до ч.2 ст.6 КАС України, суд застосовує принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського суду з прав людини.

Згідно до положень п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення. Більше того, відповідно до рішень Європейського суду з прав людини, що набули статусу остаточного, зокрема Іззетов проти України , Пискал проти України , Майстер проти України , Субот проти України , Крюков проти України , Крат проти України , Сокор проти України , Кобченко проти України , Шульга проти України , Лагун проти України , Буряк проти України , ТОВ ФПК ГРОСС проти України , Гержик проти України суду потрібно дотримуватись розумного строку для судового провадження.

За таких обставин, враховуючи однорідність заявлених позовних вимог, для прискорення вирішення заявлених позовних вимог та не допущення порушення встановлено строку розгляду даної категорії адміністративних справ, суддя дійшов висновку про наявність підстав для об'єднання позовних вимог, що є предметом розгляду в адміністративних справах №280/4832/18 та №280/4794/18.

Відповідно до ч.7 ст.172 КАС України, про об'єднання справ в одне провадження або роз'єднання позовних вимог, про відмову в об'єднанні справ в одне провадження, роз'єднанні позовних вимог суд постановляє ухвалу.

Частиною 8 статті 172 КАС України передбачено, що справи, що перебувають у провадженні адміністративного суду, в разі об'єднання їх в одне провадження, передаються на розгляд судді, який раніше за інших суддів відкрив провадження у справі.

Враховуючи викладене, адміністративна справа №280/4832/18 підлягає передачі до спільного розгляду зі справою №280/4794/18, оскільки провадження у справі №280/4794/18 було відкрито раніше ніж провадження у даній справі.

Керуючись статтями 6, 12, 171, 172, 241, 248, 256, 273 КАС України, суддя

УХВАЛИВ:

Відкрити спрощене позовне провадження в адміністративній справі №280/4832/18 за позовом ОСОБА_2 до Запорізької районної виборчої комісії Запорізької області про визнання нечинною постанови.

Клопотання позивача про об'єднання справ задовольнити.

Об'єднати в одне провадження позовні вимоги ОСОБА_2 до Запорізької районної виборчої комісії Запорізької області, які розглядаються в адміністративній справі №280/4832/18 з позовними вимогами ОСОБА_3, ОСОБА_4 до Запорізької районної виборчої комісії Запорізької області, третя особа: Запорізька районна організація політичної партії Всеукраїнське об'єднання Батьківщина , які розглядаються в адміністративній справі №280/4794/18.

Адміністративну справу №280/4832/18 передати до спільного розгляду з адміністративною справою №280/4794/18.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту підписання.

Суддя І.В. Новікова

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.11.2018
Оприлюднено16.11.2018
Номер документу77853947
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —280/4832/18

Постанова від 19.11.2018

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 18.11.2018

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 15.11.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Новікова Інна Вячеславівна

Рішення від 15.11.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Новікова Інна Вячеславівна

Ухвала від 14.11.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Новікова Інна Вячеславівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні