Ухвала
від 17.09.2018 по справі 752/12686/18
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/12686/18

Провадження по справі № 1-кс/752/7515/18

У Х В А Л А

17.09.2018 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 в приміщенні Голосіївського районного суду м. Києва, розглянувши внесене в кримінальному провадженні № 12018100000000327 від 06.04.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191, КК України, клопотання подане старшим слідчим в ОВС слідчого управління ГУ Національної поліції у місті Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурорм відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), з вилученням їх оригіналів, подане в порядку глави 15 Кримінального процесуального кодексу України, -

ВСТАНОВИВ:

до провадження слідчого судді Голосіївського районного суду м.Києва надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого управління ГУ Національної поліції у місті Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурорм відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

В обґрунтування заявлених вимог, ОСОБА_3 , зазначив, що Відділом розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018100000000327 від 06.04.2018 за фактом привласнення і заволодіння держаними коштами невстановленими особами державних підприємств, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Звертаючись з зазначеним клопотанням слідчий ОСОБА_3 , просив розглянути його за відсутності представника АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(МФО НОМЕР_1 ) з метою унеможливлення останніми завчасного знищення або переховування документів, до яких просить надати тимчасовий доступ, що було прийнято до уваги, а тому судовий виклик останніх не здійснювався.

Старший слідчий в ОВС слідчого управління ГУ Національної поліції у місті Києві ОСОБА_3 подав до суду клопотання про розгляд заявлених у клопотанні вимог за його відсутності, з викладених у ньому підстав, просив задовольнити.

За правилами ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), фіксування технічними засобами судового засідання не здійснювалось у зв`язку з відсутністю у судовому засіданні осіб, які беруть участь у судовому провадженні.

Правилами ч. 6 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихч. 5 цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а за правилами п. 5 ч. 1 ст. 162 цього Кодексу, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить відомості, які можуть становити банківську таємницю.

За даними наявними в матеріалах кримінального провадження №12018100000000327 від 06.04.2018 року, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесеено повідомлення про те, що впродовж 2017-2018 років, невстановлені досудовим розслідуванням особи, діючи за попередньою змовою, на території міста Києва, Київської області, створили транзитно-конвертаційну групу фіктивних підприємств, до складу якої входять: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ) та інші підконтрольні афілійованим особам суб`єкти господарювання, які здійснюють діяльність спрямовану на провадження операцій пов`язаних з наданням податкової вигоди ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_8 ) та іншим підприємствам, з метою незаконної конвертації грошових коштів, у тому числі державних коштів, привласнення і заволодіння останніми, а також їх подальшої легалізації, в результаті чого державному бюджету України завдано майнової шкоди в особливо великих розмірах.

В ході досудового розслідування встановлено, що зазначеною вище транзитно-конвертаційною групою підприємств, з метою прикриття незаконної діяльності розроблена схема ухилення від сплати податків у вигляді штучного формування витрат та податкового кредиту з ПДВ іншим суб`єктам господарювання, а також складання, видачі завідомо неправдивих документів (рахунків та видаткових накладних), внесення до офіційних документів (податкової звітності з податку на прибуток та податку на додану вартість) завідомо неправдивих відомостей, з метою сприяння підприємствам реального сектору економіки в ухиленні від сплати ПДВ в особливо великих розмірах, та можуть бути пов`язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Встановлено, що основний обсяг безготівкових операцій, обготівкування та виведення грошових коштів в тіньовий сектор економіки здійснюється під час ведення фінансово-господарської діяльності, а також у ході зняття коштів з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ).

Органом досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) відкрито розрахункові рахунки № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , які перебувають у володінні та обслуговується в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), що використовувався ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » для отримання коштів, як учасником транзитно-конвертаційної групи підприємств з метою розкрадання коштів.

При розслідуванні даного злочину виникла необхідність з метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості під час розслідування кримінального провадження, зокрема для отримання відомостей з речей і документів, які можуть бути використані як докази у вказаному провадженні, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) щодо відкриття та обслуговування ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) розрахункових рахунків № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 .

Крім того, під час досудового розслідування виникла необхідність у призначенні почеркознавчої експертизи, для проведення якої обов`язково потрібно надати експерту вільні зразки почерку (цифрових записів, підпису) директора, головного бухгалтера ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ).

Проведення вилучення (виїмки) оригіналів документів також обумовлено тим, що у відповідності до п. 7 п.п. 4 «Рішення координаційної наради з проблем судової експертизи при Міністерстві юстиції України» від 02 березня 2012 року проведення експертизи по копіям документів, а саме її висновок, формулюється виключно у вірогідній формі з відповідним обґрунтуванням, зокрема фактом відсутності оригіналу документа, тому у слідства виникає необхідність у безпосередньому вилучені саме оригіналів документів, а не їх копій.

Розглянувши клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , дослідивши додані до клопотання документи, приходжу до висновку, що зазначене клопотання підлягає задоволенню, оскільки з наданих матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що надання доступу до інформації, яка перебуває у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , має суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, а можливість довести їх іншими способом, крім тих про які йдеться в клопотанні, відсутня.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 107, 108, 159-166, 309 КПК України слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

клопотаннястаршого слідчого в ОВС слідчого управління ГУ Національної поліції у місті Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), з вилученням їх оригіналів, задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС СУ ГУ Національної поліції у місті Києві ОСОБА_3 або за його дорученням оперуповноваженому Управління захисту економіки в місті Києві Департаменту захисту економіки Національної поліції України ОСОБА_5 , чи іншому співробітнику вказаного оперативного підрозділу, тимчасовий доступ до речей і оригіналів документів, що знаходяться в розпорядженні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучити (здійснити виїмку), які свідчать про відкриття та обслуговування ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) розрахункових рахунків № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 (980, 978, 840, англійський фунт стерлінг), проведення вказаним товариством фінансово-господарської діяльності та банківських операцій з використанням зазначених рахунків, а саме:

- всіх банківських карток зі зразками підписів посадових осіб та відбитку печатки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), копій паспортів, доручень, заяв, договорів, інших документів, які надавались банку та були складені і підписані сторонами при відкритті, обслуговуванні (подальшої зміни поточних даних) закритті розрахункових рахунків № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 (980, 978, 840, англійський фунт стерлінг);

- анкети клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) по розрахунковим рахунках № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 (980, 978, 840, англійський фунт стерлінг);

- довіреностей на право користування (розпорядження) рахунками № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 (980, 978, 840, англійський фунт стерлінг);

- платіжних доручень та меморіальних ордерів, які свідчать про надходження та використання коштів по рахунках № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 (980, 978, НОМЕР_11 , англійський фунт стерлінг), які належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), за період часу з 01.01.2017 до дня проведення їх вилучення (виїмки);

- договорів щодо РКО та надання послуг «клієнт банк» з зазначенням місця встановлення, заявки на надання зазначеної послуги та документів щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 );

- документів щодо проведення фінансового моніторингу співробітниками АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) банківських операцій по рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), а саме: реєстр фінансового моніторингу, файлів-повідомлення, файлів-запитів, файлів-відповідей, файлів-додатків, файлів-квитанцій, довідок щодо обґрунтування рішення про недоцільність інформування Уповноваженого органу про фінансову операцію, яка підлягає фінансовому моніторингу, анкети клієнта (відповідно до Положення НБУ про здійснення банками фінансового моніторингу), тощо;

- заяв на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок), видаткових касових ордерів на отримання готівки, грошових чеків з контрольною маркою на отримання готівки, доручень, інших документів, з рахунків № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 (980, 978, 840, англійський фунт стерлінг), за період часу з 01.01.2017 до дня проведення їх вилучення (виїмки);

- всіх документів, щодо зарахування на рахунки № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 (980, 978, 840, англійський фунт стерлінг) будь-якої іноземної валюти та документів щодо купівлі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), з вказаних рахунків будь-якої іноземної валюти;

- документів щодо придбання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) та видачі співробітниками АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) зазначеному суб`єкту господарювання чекових книжок, векселів, тощо;

- договорів, укладених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) та інших документів, оплата вартості товарів та послуг за якими, здійснювалася шляхом перерахування грошових коштів на його відповідні рахунки № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 (980, 978, 840, англійський фунт стерлінг) та з указаного рахунку, за період часу з 01.01.2017 до дня проведення їх вилучення (виїмки);

- документів щодо нарахування дивідендів та їх видачі для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) за рахунками № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 (980, 978, 840, англійський фунт стерлінг), за період часу з 01.01.2017 до дня проведення їх вилучення (виїмки);

- інформацію про IP-адреси, які використовувались ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) для ідентифікації комп`ютерів та пристроїв при вході у систему інтернет-банкінгу (клієнт-банк) АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) із зазначенням прив`язки до персонального комп`ютера чи іншого пристрою та локалізації його місця знаходження, виду IP-адреси (статичні/динамічні);

- банківську виписку (роздруківку руху коштів) за рахунками № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 (980, 978, 840, англійський фунт стерлінг) - (в друкованому та електронному вигляді, з зазначенням призначення платежу; повних даних платника та отримувача з зазначенням коду, номеру рахунку та МФО банківської установи; конкретного часу та дати платежу; номеру платіжного документу), за період часу з 01.01.2017 до дня проведення їх вилучення (виїмки).

Роз`яснити положення ч. 4 ст. 165 ч. 1 ст. 166 КПК України, відповідно до змісту яких: на вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів; у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.09.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу77879347
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), з вилученням їх оригіналів, подане в порядку глави 15 Кримінального процесуального кодексу України

Судовий реєстр по справі —752/12686/18

Ухвала від 12.03.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 13.03.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 13.03.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 13.03.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 17.09.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 25.06.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ладиченко С. В.

Ухвала від 25.06.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ладиченко С. В.

Ухвала від 25.06.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ладиченко С. В.

Ухвала від 25.06.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ладиченко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні