Постанова
від 02.02.2010 по справі 2а-6240/09/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2010 року Сп рава № 2а-6240/09/2370

10 год. 55 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого - судді Гараще нка В.В.,

при секретарі - Бондар Т.П. ,

за участю:

представника позивача: Л обунця А.В., Шевченко А.Л. - за довіреністю;

представника відповідача: не з' явився;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Черкас и адміністративну справу за позовом державної інспекції з контролю за цінами в Черкас ькій області до аптеки № 2 това риства з обмеженою відповіда льністю «Петрофарм» про стяг нення економічних санкцій,

ВСТАНОВИВ:

Державна інспекція з кон тролю за цінами у Черкаській області звернулася до суду з позовом до аптеки № 2 товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Петрофарм» про стягненн я економічних санкцій в сумі 341 грн. 70 коп.

Позов мотивований тим, що ві дповідачем порушено вимоги п останови Кабінету Міністрів України «Про заходи щодо ста білізації цін на лікарські з асоби і вироби медичного при значення» від 30.10.2009 року № 1154 шля хом завищення гранично встан овленої ціни на лікарські за соби і вироби медичного приз начення, в результаті чого не обґрунтовано одержано суму в иручки, що склала 113 грн. 90 коп.

В судовому засіданні предс тавники позивача позов підтр имали в повному обсязі та про сили його задовольнити, поси лаючись на обставини, виклад ені у позовній заяві та додан их документах.

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, в судо ве засідання не з' явився, пи сьмове заперечення на позов не надав, свого представника не направив, про причини неяв ки не повідомив.

Заслухавши пояснення пред ставників позивача, розгляну вши подані документи і матер іали, оцінивши належність, до пустимість, достовірність ко жного доказу окремо, а також д остатність і взаємний зв'язо к доказів у їх сукупності, суд приходить до наступного.

Аптека № 2 товариства з обме женою відповідальністю «Пет рофарм» зареєстрована, як юр идична особа з 26.10.2005 року за № 1026102 0000003748, ідентифікаційний код 33828195.

Державна інспекція з контр олю за цінами у Черкаській об ласті є державним органом із спеціальним статусом, метою діяльності якого є регулюва ння та сприяння ефективному веденню економічної діяльно сті, що у розумінні положень с татті 3 Кодексу адміністрати вного судочинства України ві дповідає ознакам суб'єкта вл адних повноважень.

Законодавство України про ціноутворення складається з Закону України "Про ціни і цін оутворення" від 03.12.1990 року № 507-ХІ І (далі - «Закон № 507-ХІІ») та ін ших актів законодавства Укра їни, що видаються відповідно до цього Закону.

Стаття 4 Закону № 507-ХІІ визна чає повноваження Кабінету Мі ністрів України в галузі цін оутворення, зокрема визначає повноваження органів держав ного управління в галузі вст ановлення і застосування цін (тарифів), а також по контролю за цінами (тарифами).

Частиною 1 статті 8 Закону № 50 7-ХІІ визначено, що державне ре гулювання цін і тарифів здій снюється шляхом встановленн я державних фіксованих цін (т арифів); граничних рівнів цін (тарифів) або граничних відхи лень від державних фіксовани х цін і тарифів.

Відповідно до ст. 13 Закону № 5 07-XII та Положення про Державну і нспекцію з контролю за цінам и, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України в ід 13.12.2000 року № 1819, на позивач а покладені контрольно-нагля дові функції з питань додерж ання центральними та місцеви ми органами виконавчої влади , підприємствами, установами та організаціями вимог щодо формування, встановлення та застосування цін і тарифів.

У зв' язку з чим позивачу на дано право проводити перевір ки документів, пов'язаних з фо рмуванням, встановленням і з астосуванням цін і тарифів, н а підприємствах, в установах та організаціях незалежно в ід форм власності, а також оде ржувати необхідні довідки, п риймати рішення про застосув ання передбачених чинним зак онодавством економічних сан кцій за порушення порядку вс тановлення і застосування ці н.

Так, державною інспекцією з контролю за цінами у Черкась кій області 06 листопада 2009 р оку проведена позапланова пе ревірка аптеки № 2 ТОВ «Петроф арм», суб' єкта господарюван ня, який здійснює оптову та ро здрібну торгівлю на ринку лі карських засобів щодо дотрим ання державної дисципліни ці н відповідно до норм, затверд жених постановою Кабінету Мі ністрів України «Про встанов лення граничних рівнів цін н а окремі лікарські засоби і в ироби медичного призначення » від 30.10.2009 року № 1154.

За результатами перевірки складено акт від 06.11.2009 року № 2892.

Позивачем на підставі пояс нень та наданих документів в становлено, що відповідач, в п орушення вимог зазначеної по станови КМУ, застосовував за вищені торгівельні надбавки на окремі лікарські засоби і вироби медичного призначенн я, внаслідок чого необґрунто вано одержав виручку в розмі рі 113 грн. 90 коп.

З пояснень директора аптек и №2 ТОВ «Петрофарм» вбачаєть ся, що вироби медичного призн ачення об' єднані в групи по фармакологічним властивост ям і простежити продаж окрем их препаратів неможливо, так як відсутні коди на них. За та ких обставин директором нада ний перелік та кількість реа лізованих аптекою № 2 ТОВ «Пет рофарм» виробів медичного пр изначення, щодо яких встанов лені обмеження розміру цін.

Відповідно до ст. 13 Закону № 5 07-ХІІ державний контроль за ці нами здійснюється при встано вленні і застосуванні держав них фіксованих та регульован их цін і тарифів. При цьому кон тролюється правомірність їх застосування та додержання вимог законодавства про захи ст економічної конкуренції.

Відповідно до ст. 14 Закону Ук раїни № 507-ХІІ в ся нео бґрунтовано одержана підпри ємством, організацією сума в иручки в результаті порушенн я державної дисципліни цін т а діючого порядку визначення вартості будівництва, що зді йснюється із залученням кошт ів Державного бюджету Україн и, бюджету Автономної Респуб ліки Крим, місцевих бюджетів , а також коштів державних під приємств, установ та організ ацій підлягає вилученню в до ход відповідного бюджету зал ежно від підпорядкованості п ідприємства, організації. Кр ім того, в позабюджетні фонди місцевих Рад стягується штр аф у двократному розмірі нео бґрунтовано одержаної суми в иручки.

За матеріалами перевірки, к еруючись ст. 14 Закону України № 507-ХІІ та Інструкцією про пор ядок застосування економічн их та фінансових (штрафних) са нкцій органами державного ко нтролю за цінами, позивачем п рийнято рішення про застосув ання економічних санкцій за порушення державної дисципл іни цін від 11.11.2009 року № 191 на зага льну суму 341 грн. 70 коп., в т.ч. штра ф в сумі 227 грн. 80 коп., яке разом з вимогою щодо усунення поруш ень законодавства про порядо к встановлення і застосуванн я цін від 11.11.2009 року № 3505 та прете нзією від 11.11.2009 року № 3504 направл ено відповідачу.

Станом на 16.12.2009 року рішення Д ержавної інспекції з контрол ю за цінами в Черкаській обла сті від 11.11.2009 року № 191 відповідач ем не виконано і у встановлен ому законодавством порядку н е оскаржено, економічні санк ції не сплачені.

На підставі викладеного, су д приходить до висновку, що ви моги позивача обґрунтовані, а тому приходить до висновку про задоволення даного позо ву повністю.

Керуючись ст.ст. 17, 86, 159, 162, 163, 254 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов з адовольнити повністю.

Стягнути з аптеки № 2 товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Петрофарм», (18029, м. Черка си, вул. Конєва, 1, код ЄДРПОУ 33828195) у дохід бюджету через держав ну інспекцію з контролю за ці нами в Черкаській області, (18000, м. Черкаси, вул. Смілянська, 131, к од ЄДРПОУ 22791597) економічні санк ції в сумі 341 (триста сорок одна ) грн. 70 коп.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду че рез Черкаський окружний адмі ністративний суд шляхом пода ння заяви про апеляційне оск арження протягом десяти днів з дня проголошення постанов и, а в разі проголошення вступ ної та резолютивної частини постанови з дня складення та підписання її повного текст у. Якщо постанову було прогол ошено у відсутності особи, як а бере участь у справі, то стро к подання заяви про апеляцій не оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пост анови.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом двадцяти д нів після подання заяви про а пеляційне оскарження. Апеляц ійна скарга може бути подана без попереднього подання за яви про апеляційне оскарженн я у строк, встановлений для по дання заяви про апеляційне о скарження.

Суддя В.В . Гаращенко

Дата ухвалення рішення02.02.2010
Оприлюднено29.06.2010
Номер документу7793116
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6240/09/2370

Постанова від 02.02.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

Ухвала від 21.12.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бараненко І.І.

Постанова від 02.02.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Гаращенко Валентин Валентинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні