Рішення
від 13.12.2010 по справі 2-4617/10
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Київський районний суд м. Одеси

м. Одеса, вул.Варненська, 3б, 65080, (0482) 718-99-43

Справа №2-4617/10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

13 грудня 2010 року

Київський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого - судді Літвінової І.А.

за участю секретаря судового засідання Сушко М.О., Козак А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі цивільну справу за позовом Відкритого акціонерного товариства Акціонерний комерційний банк Одеса-Банк до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_3 акціонерне товариство Акціонерний комерційний банк Одеса- Банк звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором та просить суд ухвалити рішення, яким стягнути солідарно з відповідачів на користь Відкритого акціонерного товариства Акціонерний комерційний банк Одеса-Банк загальну суму заборгованості за кредитним договором № 150/08-Ф від 15 липня 2008 року в розмірі 21818 (двадцять одна тисяча вісімсот вісімнадцять) гривен 66 копійок, з яких: прострочена заборгованість за кредитом становить 2 730 (дві тисячі сімсот тридцять) доларів 20 центів СІЛА, що в еквіваленті за офіційним курсом НБУ (1 долар США дорівнює 7,9602 гривен) складає 21 732 (двадцять одну тисячу сімсот тридцять дві) гривни 94 копійки, пеня за несвоєчасне погашення відсотків по кредиту з 16.03.2009 р. (дати виникнення простроченої заборгованості по відсотках) по 25.09.2009 р. складає 2 (два) долари 98 центів США, що в еквіваленті за офіційним курсом НБУ становить 23 (двадцять три) гривни 72 копійки, прострочена заборгованість за комісією за розрахункове обслуговування по кредиту становить 62 (шістдесят дві) гривни 00 копійок, в тому числі 31 (тридцять одну) гривну 00 копійок - за вересень 2009 року, 31 (тридцять одну) гривну 00 копійок - за серпень 2009, також просить стягнути судові витрати.

При цьому позивач посилається на те, що 15 липня 2008 року між позивачем та відповідачем ОСОБА_1 був укладений договір № 150/08-Ф про надання довгострокового кредиту на поточні потреби працівникам банку в сумі в сумі 5 000 (п'ять тисяч) доларів США зі сплатою 14% річних, строком на 18 місяців, з кінцевим терміном погашення 15 січня 2010 року, погашенням кредиту та сплатою відсотків за кредитом щомісячно згідно Графіку погашення кредиту. Кредит було отримано відповідачем 15 липня 2008 року. Відповідно до положень зазначеного кредитного договору та графіку погашення кредиту, позичальник зобов'язався повертати отриманий кредит, сплачувати нараховані відсотки та комісію у встановлені строки.

З метою забезпечення виконання зобов'язань за кредитним договором 15 липня 2008 року між позивачем та відповідачем ОСОБА_2 було укладено договір поруки, відповідно до якого поручитель зобов'язується перед кредитором у повному обсязі за виконання ОСОБА_1 зобов'язань за кредитним договором.

Проте відповідач ОСОБА_1 в порушення умов кредитного договору своєчасно і у повному обсязі не погашала кредит та не сплачувала відсотки за користування коштами, у зв'язку з чим виникла заборгованість за кредитом у сумі 21 818 (двадцять одна тисяча вісімсот вісімнадцять гривен) 66 копійок.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позовні вимоги у повному обсязі, посилаючись на обставини викладені у заяві.

Відповідач у попереднє судове засідання з'явилась, та повідомила що між нею та АКБ Одеса-Банк був укладений договір №150 /08-Ф про надання довгострокового кредиту на поточні потреби від 15 липня 2008 року, від якого вона отримала кредит в сумі 5 000 (п'ять тисяч) доларів США. Починаючи з ЗО липня 2008 року сплачували кредит та відсотки по ньому, що в загальній сумі складає 24206 (двадцять чотири тисячі двісті шість гривень) 50 копійок. З березня 2009 року в неї зникла можливість погашати кредит, у зв'язку з тим, що АКБ Одеса-Банк , де вона працювала керівником відділення №15, не виплатив їй заробітну плату. Просила зарахувати суму невиплаченої заробітної плати в рахунок простроченої заборгованості за кредитом, пені за несвоєчасне погашення відсотків по кредиту та простроченої заборгованості за комісією за розрахункове обслуговування по кредиту, так як на теперішній час вона ніде не працює, отримує пенсію за віком і не має можливості сплатити залишок боргу, проти сплати заборгованості по кредиту не заперечувала.

У судове засідання відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2А не з'явились, про слухання справи сповіщались належним чином за адресою реєстрації, заяв та клопотань про відкладання судового розгляду не заявляли.

Згідно з ч.4 ст. 169 ЦПК України, якщо у суду не має даних про причину неявки відповідача, сповіщеного належним чином, суд розглядає справу на підставі даних, які є в матеріалах справи та зі згоди позивача ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України.

На підставі ст. 169 ЦПК України, суд вважає можливим розглянути справу у відсутності відповідачів, які не з'явились у судове засідання, на підставі матеріалів та доказів, які є в справі.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено у судовому засіданні Закрите акціонерне товариство Акціонерний комерційний банк Одеса-Банк було реорганізовано шляхом перетворення у ОСОБА_3 акціонерне товариство Акціонерний комерційний банк Одеса-Банк , що підтверджується Статутом та Свідоцтвом про державну реєстрацію. Згідно з п. 2.5 Статуту ВАТ АКБ Одеса-Банк є правонаступником прав та обов'язків ЗАТ АКБ Одеса-Банк .

15 серпня 2008 року між Закритим акціонерним товариством Акціонерний комерційний банк Одеса-Банк та ОСОБА_1 був укладений кредитний договір №150/08-Ф про надання відповідачу довгострокового кредиту на поточні потреби працівникам банку в розмірі 5000 (п'ять тисяч) доларів США, строком на 18 місяців з 15 серпня 2008 року по 15 січня 2010 року зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 14 % на рік на суму залишку заборгованості за кредитом, погашенням кредиту та сплатою відсотків за кредитом щомісячно, згідно Графіку погашення кредиту.

Надану суму кредиту відповідач повинен був повернути у встановлені договором терміни. Терміни сплати кредиту та процентів встановлені частиною №1 кредитного договору та графіком погашення кредиту, згідно з якими позичальник зобов'язався кожного місяця сплачувати встановлені договором суми по погашенню кредиту.

Відповідно до п. 1.2 статті №1, п.п.4.8, 4.9 статті №4 частини №2 умов кредитного договору позичальник здійснює повернення наданого йому кредиту щомісячно, починаючи з серпня 2008 року в сумі не менше 277 (двісті сімдесят сім) доларів США, згідно Додатку до договору. У разі порушення погашення кредиту кредитор переносить заборгованість за кредитом на рахунок прострочених кредитів та має право збільшити відсоткову ставку за користування кредитом на 1%. Нарахування процентів за користування кредитом здійснюється у валюті кредиту щомісячно 25 числа поточного місяця за період з 25 числа попереднього місяця по 24 число поточного місяця, а також в день повернення заборгованості за кредитом у повній сумі. Сплата процентів здійснюється у валюті кредиту щомісячно 15 числа місяця наступного за місяцем, за якій нараховані проценти, а також в день повернення заборгованості за кредитом у повній сумі. У разі прострочення строку сплати процентів, позичальник сплачує кредитору за кожен день прострочки пеню. Пеня нараховується на суму несплачених своєчасно відсотків із розрахунку фактичної кількості прострочених днів, починаючи з дати виникнення простроченої заборгованості і до дати повного погашення заборгованості по відсотках, у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період за який сплачується пеня.

Згідно з положеннями статей 530, 612, 625, 1050, 1054 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк. Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у термін, встановлений договором або законом.

З метою забезпечення виконання зобов'язань за кредитним договором 15 липня 2008 року між позивачем та відповідачем ОСОБА_2 було укладено договір поруки№150/08Ф/П. Згідно з п.1.1 статті 1 та п.2.5.2 статті 2 зазначеного договору поручитель зобов'язується перед кредитором у повному обсязі за виконання ОСОБА_1 зобов'язань за кредитним договором. У разі невиконання позичальником та/або поручителем забезпеченого порукою зобов'язання відповідати перед кредитором як солідарні боржники всім своїм майном на яке може бути звернено стягнення.

Відповідно до положень ст.ст. 553, 554 ЦК України поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого зобов'язання, відповідає перед кредитором за порушення зобов'язань боржником, а також при порушенні боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник та поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не передбачена додаткова (субсидіарна відповідальність) поручителя.

Відповідачами, встановлені кредитним договором терміни повернення наданого кредиту та терміни сплати відсотків за кредит, не дотримуються.

Як вбачається з матеріалів справи 12 листопада 2009 року на адресу відповідачів позивачем було направлено письмову вимогу про сплату боргу, які відповідачами залишені без уваги.

Станом на 22 березня 2010 року заборгованість по кредитному договору складає 21818 (двадцять одну тисячу вісімсот вісімнадцять) гривен 66 копійок з яких:

1)прострочена заборгованість за кредитом становить 2 730 (дві тисячі сімсот тридцять) доларів 20 центів США, що в еквіваленті за офіційним курсом НБУ(1 долар США дорівнює 7,9602 гривен) становить 21 732 (двадцять одну тисячу сімсот тридцять дві) гривни 94 копійки;

2)пеня за несвоєчасне погашення відсотків по кредиту складає 2 (два) долари 98 центів США, що в еквіваленті за офіційним курсом НБУ становить 23 (двадцять три) гривни 72 копійки.

3)прострочена заборгованість за комісією за розрахункове обслуговування по кредиту становить 62 (шістдесят дві) гривни 00 копійок.

Перерахунку розміру вимог позивач не надав.

На момент розгляду справи підтвердження погашення кредиту та сплати відсотків, пені суду не надані.

За таких обставин суд вважає вимоги позивача про стягнення всієї суми заборгованості обґрунтованими та такими, що відповідають умовам договору та ст. 1050 ЦК України.

Відповідно до вимог статті 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно ст. 629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

У відповідності до ч. 1 ст. 611 ЦК України, у разі невиконання зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Крім того, у судовому засіданні доведено, що внаслідок невиконання відповідачами кредитного договору позивач поніс додаткові витрати по сплаті державного мита у розмірі 218 (двісті вісімнадцять) гривен 19 копійок і витрати на ІТЗ судового процесу у розмірі 120 гривен.

Згідно ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Після всебічного, повного дослідження й оцінки наявних матеріалів та обставин справи суд дійшов висновку щодо необхідності задоволення позовних вимог, вважає їх обгрунтованими і доведеними позивачем та такими, що знайшли своє підтвердження у судовому засіданні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.Ю, 11, 57, 88, 169, 208, 209, 213-215, 218, 224-226 ЦПК України, ст.ст. 525, 526, 530, 610, 611, 612, 625, 629, 1048, 1050, 1054, 1055 ЦК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Відкритого акціонерного товариства Акціонерний комерційний банк Одеса-Банк до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором, задовольнити в повному обсязі.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт серії КК №214049, виданий Київським РВ УМВС України в Одеській області 09 лютого 1999 року, ідентифікоційний номер №1994709382, яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, паспорт серії МЕ №493700, виданий Біляївським РВ УМВС України в Одеській області 09 серпня 2004 року, ідентифікаційний номер № НОМЕР_1, який зареєстрований за адресою ІНФОРМАЦІЯ_4 на користь Відкритого акціонерного товариства Акціонерний комерційний банк Одеса-Банк (65029. м. Одеса, вул. Князівська, буд. 32, МФО 328102, код ЄДРПОУ 19361350) заборгованість за кредитним договором № 150/08-Ф від 15 липня 2008 року в сумі 21818 (двадцять одна тисяча вісімсот вісімнадцять) гривен 66 копійок, з ЯКИХ

-прострочена заборгованість за кредитом становить 2730 (дві тисячі сімсот тридцять) доларів 20 центів США шо в еквіваленті за офіційним курсом НБУ становить 21732 (двадцять одну тисячу сімсот тридцять дві) гривни 94 копійки;

-пеня за несвоєчасне погашення відсотків по кредиту складає 2 (два) долари 98 центів США. шо в еквіваленті за офіційним курсом НБУ становить 23 (двадцять три) гривни 72 копійки;

-прострочена заборгованість за комісією за розрахункове обслуговування по кредиту становить 62 (шістдесят дві) гривни 00 копійок.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт серії КК №214049. виданий Київським РВ УМВС України в Одеській області 09 лютого 1999 року, ідентифікаційний номер №1994709382, яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_2. ІНФОРМАЦІЯ_3, паспорт серії МЕ №493700, виданий Біляївським РВ УМВС України в Одеській області 09 серпня 2004 року, ідентифікаційний номер № НОМЕР_1, який зареєстрований за адресою: Одеська область. Біляївськик райок с. Градениці, вул. Шевченка, буд. 4 на користь Відкритого акціонерного товариства Акціонерний комерційний банк Одеса-Банк (65029, м. Одеса, вул. Князівська, буд, 32 МФО 328102, код ЄДРПОУ 19361350) сплачений судовий збір у сумі 218 (двісті вісімнадцять) гривен 19 копійок та витрати на інформаційно- технічне забезпечення розгляду спреви у сумі 120 ( сто двадцять) гривен 00 копійок.

Рішення може бути переглянуто Київським районним судом м. Одеси за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Одеської області шляхом подання до Київського районного суду м. Одеси апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справне, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримння копії цього рішення.

Головуючий

Дата ухвалення рішення13.12.2010
Оприлюднено27.11.2018
Номер документу78107236
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-4617/10

Рішення від 19.07.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Рішення від 13.12.2010

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

Рішення від 07.07.2010

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Діонісьєва Н. М.

Ухвала від 21.02.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Бескровний Я. В.

Ухвала від 18.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Вадовська Л. М.

Ухвала від 25.08.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Усенко С. І.

Ухвала від 13.08.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Усенко С. І.

Ухвала від 13.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Вадовська Л. М.

Ухвала від 22.05.2017

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Луняченко В. О.

Ухвала від 22.05.2017

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Луняченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні