Постанова
від 22.11.2018 по справі 923/275/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 листопада 2018 року Справа № 923/275/18

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М.Б., за участю секретаря судового засідання Мальцевої О.В., розглянувши справу

за заявою: ОСОБА_1, м.Херсон

до боржника: Приватного підприємства "БАНС", м.Херсон

про банкрутство

за участю представників сторін:

від кредиторів: ОСОБА_3 (НОМЕР_1, виданий Комсомольським РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області 19.03.1998р.)

від боржника: не з'явився,

розпорядник майна: не з'явився

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1, м.Херсон звернулась до Господарського суду Херсонської області із заявою про порушення справи про банкрутство боржника Приватного підприємства "БАНС", м.Херсон на підставі ст.ст.10-12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", мотивуючи свої вимоги неспроможністю боржника задовольнити протягом більше трьох місяців вимоги кредитора, безспірний розмір яких сукупно становить більше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 04.06.2018р. відкрито провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства "БАНС", м.Херсон, визнано безспірні вимоги ініціюючого кредитора в сумі 5490000,00 грн. основного боргу, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна арбітражного керуючого Кириченка К.І., вирішено інші процедурні питання.

Оголошення про відкриття провадження у справі оприлюднено на офіційному веб-сайті Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду 05.06.2018р.

Ухвалою від 26.07.2018р. затверджено реєстр вимог кредиторів, зобов'язано розпорядника майна Приватного підприємства "БАНС" арбітражного керуючого Кириченка К.І. провести збори кредиторів, надати суду протокол зборів кредиторів боржника, на яких обрано комітет кредиторів боржника та вирішено питання щодо подальшої процедури банкрутства, а також протокол засідання комітету кредиторів, на якому вирішено питання про відкриття ліквідаційної процедури або процедури санації боржника, призначення ліквідатора або керуючого санацією боржника, аналіз фінансового становища боржника, та призначено підсумкове засідання на 26.09.2018р.

Ухвалою від 26.09.2018р. підсумкове засідання відкладено на 16.10.2018р.

Ухвалою суду від 16.10.2018р. відкладено підсумкове засідання на 14.11.2018р.

Ухвалою суду від 26.10.2018р. здійснено заміну кредитора ОСОБА_1 на його процесуального правонаступника ОСОБА_3, м.Херсон.

Ухвалою суду від 14.11.2018р. підсумкове засідання відкладено на 22.11.2018р.

20.11.2018р. арбітражним керуючим Кириченком К.І. подано до матеріалів справи клопотання про визнання Приватного підприємства "БАНС" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури, відомості щодо скликання і проведення загальних зборів кредиторів і засідання комітету кредиторів, матеріали інвентаризації майнових активів ПП "БАНС", Звіт про фактичні результати аналізу фінансово-господарської діяльності ПП "БАНС" за період 2015-2017 років та 9 місяців 2018 року.

Також арбітражним керуючим Кириченком К.І. подано до суду заяву про згоду на призначення ліквідатором у даній справі.

20.11.2018р. головою зборів кредиторів та комітету кредиторів ОСОБА_3 подано до суду клопотання про визнання Приватного підприємства "БАНС" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Кириченка К.І.

В судове засідання ініціюючий кредитор ОСОБА_3 з'явився.

Боржник, належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи, явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, про поважність причин неявки суд не повідомив.

Розпорядник майна в судове засідання не з'явився, звернувся до суду із клопотанням про розгляд справи без його участі.

Господарським судом заслухано ініціюючого кредитора, розглянуто клопотання про визнання боржника банкрутом, досліджено докази, подані в обґрунтування клопотань.

Ініціюючим кредитором підтримано клопотання про визнання ПП "БАНС" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Кириченка К.І.

Заслухавши кредитора, розглянувши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає клопотання комітету кредиторів та розпорядника майна такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до положень ст.27 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації, мирової угоди) або припиняється провадження у справі.

До закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів зобов'язані прийняти одне з таких рішень: схвалити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації; відхилити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і зобов'язання керуючого санацією підготувати план санації; подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і зобов'язання керуючого санацією підготувати план санації у разі його неподання боржником; подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури; подати до господарського суду клопотання про укладення мирової угоди.

У підсумковому засіданні господарський суд за пропозицією розпорядника майна боржника та на підставі рішення зборів кредиторів приймає одне з таких судових рішень: ухвалу про введення процедури санації та затвердження плану санації у разі схвалення плану санації боржника зборами кредиторів та погодження його забезпеченими кредиторами в порядку, встановленому статтею 30 цього Закону; ухвалу про введення процедури санації та зобов'язання керуючого санацією підготувати план санації у разі відхилення плану санації боржника зборами кредиторів або неподання його боржником; постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; ухвалу про припинення провадження у справі про банкрутство; ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду в межах граничного строку, визначеного цим Законом.

Як слідує з матеріалів справи, 12.11.2018р. розпорядником майна було проведено загальні збори кредиторів, на яких обрано комітет кредиторів, розглянуто питання щодо подальшої процедури банкрутства боржника.

За приписами ст.26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", під час проведення процедур банкрутства інтереси всіх кредиторів представляє комітет кредиторів, утворений відповідно до цього Закону.

12.11.2018р. відбулось засідання комітету кредиторів, на якому заслухано звіт розпорядника майна про проведений аналіз фінансово-господарської діяльності боржника та вирішено звернутись до суду із клопотанням про відкриття ліквідаційної процедури щодо ПП "БАНС" та призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Кириченка К.І.

Присутній в судовому засіданні ініціюючий кредитор підтримав клопотання комітету кредиторів, посилаючись на можливість погашення боргу не інакше як через застосування по відношенню до боржника ліквідаційної процедури.

Як слідує з матеріалів справи, розпорядником майна відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" було проведено Аналіз фінансово-господарської діяльності Приватного підприємства "БАНС" за період 2015-2017 років та 9 місяців 2018 року.

За результатами аналізу ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховуваного банкрутства не встановлено.

Поглиблений аналіз за Бівером свідчить про негативну динаміку (від 0,0 до -0,26) та формування на кінець періоду, що досліджувався, разом з коефіцієнтом забезпеченості власними оборотними коштами, який станом на 31.12.2017р. дорівнює 0,0 (що є нижчим за нормативне значення 0,1), незадовільну структуру балансу, а звідти вірогідність банкрутства значення -0,26, що відповідає "за рік до банкрутства". Аналогічний висновок розпорядником майна зроблено і по показниках за 9 місяців 2018 року, при нульовій продукції коефіцієнт Бівера від'ємний - 0,48, має місце незадовільна структура балансу.

Аналіз фінансового стану підприємства свідчить, що при ознаках поточної неплатоспроможності ПП "БАНС" має водночас коефіцієнт покриття (0,977) і коефіцієнт забезпеченості власними засобами (0,0) нижче нормативних значень (відповідно 1,0 та 0,1), при цьому три роки поспіль отримує великі збитки, що відповідає ознакам надкритичної неплатоспроможності підприємства та фінансовому стану потенційного банкрутства.

Як слідує з матеріалів справи, протягом всієї стадії розпорядження майном пропозицій щодо укладання мирової угоди або санації боржника, в тому числі заяв від інвесторів та інших осіб, бажаючих прийняти участь у санації боржника з метою поліпшення фінансового стану боржника, в передбачений законом строк не надходило, внаслідок чого підстави для відновлення платоспроможності боржника відсутні.

Так при винесенні постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури в суді повинен бути доведений факт неоплатності боржника, як того вимагає ст.205 Господарського кодексу України, відповідно до положень ч.4 якої суб'єкт господарювання може бути оголошений за рішенням суду банкрутом у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів.

В силу приписів абз.3 ст.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суб'єкт господарської діяльності може бути визнаний банкрутом тільки в разі встановлення господарським судом його неспроможності відновити свою платоспроможність і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Відтак, визнаючи боржника банкрутом, суд має встановити його неоплатність, тобто недостатність майна для задоволення вимог кредиторів.

Тому, при винесенні постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури суд в обов'язковому порядку повинен з'ясувати як актив, так і пасив боржника, розмір якого підлягає визначенню відповідно до затвердженого судом реєстру вимог кредиторів, та співставити дані обох величин.

Якщо встановлення пасиву боржника відбувається на попередньому засіданні суду, то остаточна правова оцінка активу і пасиву боржника та можливість відновлення платоспроможності боржника надається в підсумковому засіданні суду в процедурі розпорядження майном боржника.

Приписи Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" покладають на розпорядника майна обов'язок здійснення аналізу фінансової та господарської діяльності боржника та надання господарському суду і комітету кредиторів звіту про свою діяльність, відомості про фінансове становище боржника.

Відомості про фінансово-майновий стан боржника повинні бути надані комітету кредиторів та на основі яких комітет кредиторів вирішує питання про введення наступної судової процедури.

Завдання підсумкового засідання суду полягає в з'ясуванні ознак банкрутства для визначення наступної судової процедури, виходячи з клопотання комітету кредиторів, однак остаточна їх оцінка надається судом.

Прийняття рішення стосовно доцільності визнання боржника банкрутом, незважаючи на клопотання комітету кредиторів, залишається за господарським судом, як того вимагає ст.1 Закону.

Проаналізувавши фінансовий стан ПП "БАНС" суд зауважує, що, враховуючи відсутність інвестиційних пропозицій поновити платоспроможність боржника неможливо, фінансовий стан підприємства характеризується ознаками надкритичної неплатоспроможності, а у такому разі задоволення визнаних судом вимог кредиторів можливе шляхом застосування ліквідаційної процедури.

За приписами статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", банкрутство - визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедур санації та мирової угоди і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Згідно ст.26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", під час проведення процедур банкрутства інтереси всіх кредиторів представляє комітет кредиторів, утворений відповідно до цього Закону.

На засіданні комітету кредиторів 12.11.2018р. вирішено звернутись до господарського суду із клопотанням про відкриття ліквідаційної процедури відносно Приватного підприємства "БАНС" та призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Кириченка К.І.

Згідно ст.37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Відповідно наведеної норми Закону банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом. Під ліквідацією розуміється припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Доказів на спростування своєї неплатоспроможності боржником не надано.

Таким чином, вище наведені обставини свідчать про відсутність господарської діяльності боржника, наявність непогашених, визнаних судом грошових вимог кредитора, що підтверджує неспроможність боржника задовольнити вимоги кредиторів, які визнані судом і включені до реєстру вимог кредиторів, не інакше, як через застосування по відношенню до боржника ліквідаційної процедури.

Суд також враховує, що станом на день розгляду справи пропозицій від інвесторів щодо можливості відновлення платоспроможності боржника не надходило, клопотання щодо укладення мирової угоди комітетом кредиторів не подано.

Разом з тим, суд зауважує, що в разі зміни певних обставин - надходження заяв інвесторів або пропозицій боржника про укладення мирової угоди, комітет кредиторів в межах своєї компетенції може вирішити питання та клопотати перед судом про припинення процедури ліквідації та введення процедури санації або укладення мирової угоди з метою відновлення платоспроможності боржника.

З огляду на викладене, враховуючи відсутність інших пропозицій по судовим процедурам банкрутства, суд вважає за необхідне подане комітетом кредиторів клопотання задовольнити та визнати боржника банкрутом і відкрити щодо нього ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, оскільки погашення вимог кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів, можливо не інакше, як через застосування по відношенню до боржника ліквідаційної процедури.

Відповідно до статті 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

Згідно положень ст.114 Закону кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів.

У зв'язку з необхідністю проведення ліквідаційної процедури з дотриманням вимог чинного законодавства комітет кредиторів звернувся до суду з клопотанням про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого керуючого Кириченка К.І. (Свідоцтво №1721 від 07.11.2014р.).

Суд задовольняє клопотання комітету кредиторів та призначає ліквідатором Приватного підприємства "БАНС" арбітражного керуючого Кириченка К.І., який виконував повноваження розпорядника майна боржника в даній справі, що не протирічить приписам статті 4 Закону, відповідно до якої одна і та ж особа може здійснювати повноваження арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) на всіх стадіях провадження у справі про банкрутство відповідно до вимог цього Закону, та, відповідно до поданої заяви, не має обмежень, встановлених ст.114 Закону.

Відповідно до статей 38 та 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо; строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом; скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається; вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі; виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених розділом ІІ Закону (Ліквідаційна процедура); припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та, розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута; повноваження керівника (органів управління) банкрута з дня свого призначення виконує ліквідатор.

З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, в порядку, визначеному Положенням про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство, затвердженому постановою Пленуму Вищого господарського суду України від 17.12.2013р. №16, суд здійснює офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника Приватного підприємства "БАНС" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду в мережі Інтернет.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 22, 26, 27, 37, 38, 40, 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд, -

п о с т а н о в и в:

1. Припинити процедуру розпорядження майном Приватного підприємства "БАНС" (код ЄДРПОУ 32617959, юридична адреса: 73003, м.Херсон, вул.Михайлівська, 25).

2. Визнати Приватне підприємство "БАНС" (код ЄДРПОУ 32617959, юридична адреса: 73003, м.Херсон, вул.Михайлівська, 25) банкрутом.

3. Відкрити ліквідаційну процедуру Приватного підприємства "БАНС" (код ЄДРПОУ 32617959, юридична адреса: 73003, м.Херсон, вул.Михайлівська, 25) строком на 12 місяців.

4. Припинити повноваження розпорядника майна Приватного підприємства "БАНС" (код ЄДРПОУ 32617959, юридична адреса: 73003, м.Херсон, вул.Михайлівська, 25) арбітражного керуючого Кириченка К.І. (Свідоцтво №1721 від 07.11.2014р.).

5. Призначити ліквідатором банкрута Приватного підприємства "БАНС" (код ЄДРПОУ 32617959, юридична адреса: 73003, м.Херсон, вул.Михайлівська, 25) арбітражного керуючого Кириченка Костянтина Ігоровича (Свідоцтво №1721 від 07.11.2014р.; адреса: АДРЕСА_1

6. Ліквідатору здійснити ліквідаційну процедуру банкрута і забезпечити виконання вимог, передбачених ст.ст.41-48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

7. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду повідомлення про визнання банкрутом Приватного підприємства "БАНС" (код ЄДРПОУ 32617959, юридична адреса: 73003, м.Херсон, вул.Михайлівська, 25), текст якого додається.

8. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном.

9. Строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважати таким, що настав.

10. Припинити з 22.11.2018р. нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута.

11. Скасувати арешт, накладений на майно боржника чи інші обмеження щодо розпорядження майном боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

12. Вимоги та зобов'язання боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

13. Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснювати у випадках і порядку, передбаченому розділом ІІІ (Ліквідаційна процедура) Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

14. Ліквідатору арбітражному керуючому Кириченку по готовності надати суду документально підтверджений звіт про виконану в ході ліквідаційної процедури роботу.

15. Постанову надіслати - кредитору, боржнику, ліквідатору арбітражному керуючому Кириченку К.І., Державному реєстратору, Головному управлінню статистики у Херсонській області, ВДВС Суворовського РУЮ м.Херсон, Державному органу з питань банкрутства.

Постанова господарського суду набрала законної сили 22.11.2018р. та може бути оскаржена в апеляційному порядку у строки, встановлені ст.256 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст постанови складено

і підписано 27.11.2018р.

Суддя М.Б. Сулімовська

Дата ухвалення рішення22.11.2018
Оприлюднено27.11.2018
Номер документу78115200
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/275/18

Ухвала від 07.08.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 31.03.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 31.03.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 13.03.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 13.03.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 17.01.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 31.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні