Постанова
від 21.11.2018 по справі 183/2415/18
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/1788/18 Справа № 183/2415/18 Суддя у 1-й інстанції - Городецький Д.І. Суддя у 2-й інстанції - Лаченкова О. В.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2018 року Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Дніпровського апеляційного суду в складі:

головуючого - Лаченкової О.В.

суддів - Варенко О.П., Свистунової О.В.

при секретарі - Кошара О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпрі

апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Феликс"

на ухвалу Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 27 квітня 2018 року

по справі за заявою Фермерського господарства "Дар" про забезпечення позову у цивільній справі за позовом Фермерського господарства "Дар" до ОСОБА_1, Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Феликс" про визнання недійсним договору оренди землі, -

ВСТАНОВИЛА:

В листопаді 2017 року до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області надійшов позов Фермерського господарства "Дар" до ОСОБА_1, Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Феликс" про визнання недійсним договору оренди землі.

Ухвалою Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 27 квітня 2018 року заяву Фермерського господарства Дар про забезпечення позову у цивільній справі за позовом Фермерського господарства "Дар" до ОСОБА_1, Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Феликс" про визнання недійсним договору оренди землі, - задоволено частково.

Заборонено:

- Товариству з обмеженою відповідальністю Агро Феликс (код ЄДРПОУ 40561644, 49000, м. Дніпро, вул. Володимира Моссаковського, будинок № 8) та

- ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1), зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1

окрім Фермерського господарства Дар (код ЄДРПОУ 20209819, 51242, Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Попасне)

виконувати будь-які сільськогосподарські роботи на земельній ділянці загальною площею 5,8304 га, кадастровий номер НОМЕР_3 із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області та належить ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1), зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_2, виданого Новомосковською районною державною адміністрацією 15.12.2009 року, до ухвалення рішення по справі та набрання ним законної сили.

В задоволенні іншої частини заяви - відмовлено.

В апеляційній скарзі Товариство з обмеженою відповідальністю Агро Феликс просить апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Агро Феликс задовольнити у повному обсязі, ухвалу Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 27 квітня 2018 року про забезпечення позову в цивільній справі № 183/2415/18 скасувати повністю, в задоволенні клопотання про забезпечення позову Фермерського господарства Дар відмовити.

Відзивів на апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Агро Феликс на ухвалу Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 27 квітня 2018 року від інших учасників справи до суду не надходило.

Відповідно до пункту 8 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України у редакції Закону України № 2147-VIII від 03 жовтня 2017 року Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів (далі - Закон № 2147-VIII), що набув чинності 15 грудня 2017 року, до утворення апеляційних судів в апеляційних округах їхні повноваження здійснюють апеляційні суди, у межах територіальної юрисдикції яких перебуває місцевий суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується.

Указом Президента України від 29 грудня 2017 року № 452/2017 Про ліквідацію апеляційних судів та утворення апеляційних судів в апеляційних округах ліквідовано Апеляційний суд Дніпропетровської області та утворено Дніпровський апеляційний суд, який забезпечує здійснення правосуддя на відповідній території.

Вказана цивільна справа передана до Дніпровського апеляційного суду та 17.10.2018 року було проведено автоматизований розподіл даної справи між суддями, яка передана в провадження судді Дніпровського апеляційного суду Лаченковій О.В., у складі колегії суддів - Варенко О.П., Свистунової О.В.

Вислухавши доповідь судді, пояснення осіб, які з'явилися в судове засідання, дослідивши матеріали справи, перевіривши законність і обґрунтованість ухвали суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Задовольняючи частково заяву Фермерського господарства Дар про забезпечення позову, суд першої інстанції дійшов до висновку, що невжиття заходів забезпечення позову може в подальшому зробити неможливим виконання рішення.

Але з таким висновком суду погодитись неможливо з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено, що 25 квітня 2018 року до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області надійшла заява Фермерського господарства Дар про забезпечення позову шляхом заборони Товариству з обмеженою відповідальністю Агро Феликс (код ЄДРПОУ 40561644), а також іншим фізичним та юридичним особам, окрім Фермерського господарства Дар (код ЄДРПОУ 20209819), виконувати будь-які сільськогосподарські роботи на земельній ділянці загальною площею 5,8304 га, кадастровий номер НОМЕР_3 із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області та належить ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1), зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_2, виданого Новомосковською районною державною адміністрацією 15.12.2009 року, до ухвалення рішення по справі за позовом Фермерського господарства "Дар" до ОСОБА_1, Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Феликс" про визнання недійсним договору оренди землі.

В обґрунтування своєї заяви Фермерське господарство Дар посилається на те, що невжиття заходів щодо накладення заборони Товариству з обмеженою відповідальністю Агро Феликс , а також іншим фізичним та юридичним особам, окрім Фермерського господарства Дар , виконувати будь-які сільськогосподарські роботи на земельній ділянці загальною площею 5,8304 га, кадастровий номер НОМЕР_3 із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області та належить ОСОБА_1 може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Відповідно до ч.2 ст.149 ЦПК України, забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до п.4 постанови Пленуму Верховного Суду України Про практику застосовування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову від 22 грудня 2006 року №9 розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

При встановленні зазначеної відповідності слід враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв'язку із застосуванням відповідних заходів.

Виходячи з вищевикладеного, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Агро Феликс необхідно задовольнити, а ухвалу Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 27 квітня 2018 року необхідно скасувати і відмовити в задоволенні заяви Фермерського господарства "Дар" про забезпечення позову у цивільній справі за позовом Фермерського господарства "Дар" до ОСОБА_1, Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Феликс про визнання недійсним договору оренди землі.

Стягнути з Фермерського господарства "Дар" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Феликс" судові витрати в розмірі 1762,00 грн.

Керуючись ст. 379, 381, 382, 383, 384 ЦПК України, колегія суддів,-

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Феликс" - задовольнити.

Ухвалу Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 27 квітня 2018 року - скасувати.

В задоволені заяви Фермерського господарства "Дар" про забезпечення позову у цивільній справі за позовом Фермерського господарства "Дар" до ОСОБА_1, tТовариства з обмеженою відповідальністю "Агро Феликс про визнання недійсним договору оренди землі - відмовити.

Стягнути з Фермерського господарства "Дар" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Феликс" судові витрати в розмірі 1762,00 грн.

Постанова набирає законної сили з дня її проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий суддя О.В.Лаченкова

Судді О.П.Варенко

О.В.Свистунова

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення21.11.2018
Оприлюднено02.12.2018
Номер документу78243391
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —183/2415/18

Постанова від 10.07.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 14.02.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 14.02.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 21.01.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Рішення від 16.10.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Постанова від 21.11.2018

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Лаченкова О. В.

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Лаченкова О. В.

Ухвала від 25.09.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 14.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Каратаєва Л. О.

Ухвала від 15.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Каратаєва Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні