Ухвала
від 04.12.2018 по справі 560/4054/18
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Справа № 560/4054/18

УХВАЛА

04 грудня 2018 рокум. Хмельницький

Суддя Хмельницького окружного адміністративного суду Тарновецький І.І., розглянувши позовну заяву фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Кам'янець-Подільської міської ради , Конкурсного комітету з визначення автомобільних перевізників на міських автобусних маршрутах загального користування м. Кам'янця-Подільського про визнання протиправними та скасування рішень, зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до Виконавчого комітету Кам'янець-Подільської міської ради, Конкурсного комітету з визначення автомобільних перевізників на міських автобусних маршрутах загального користування м. Кам'янця-Подільського про визнання протиправними та скасування рішень, зобов'язання вчинити дії.

Пунктами 1- 3 та 6 частини 1 статті 171 КАС України визначено, що суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, зокрема, чи: подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху.

Так, перевіряючи на виконання положень ч.1 ст.171 КАС України даний позов, судом встановлено, що подана позовна заява не відповідає вимогам ст.ст.160 - 161 КАС України з огляду на наступне.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що представником позивача зазначено адвоката ОСОБА_2. На підтвердження його повноважень як адвоката до матеріалів позовної заяви долучено копію довіреності засвідчену позивачем та копію свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, засвідчену самим адвокатом.

З цього приводу суд зазначає, що відповідно до ч.1 ст.57 КАС України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Частиною 4 ст. 59 названого Кодексу визначено, що повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

Оригінали документів, зазначених у цій статті, копії з них, засвідчені суддею, або копії з них, засвідчені у визначеному законом порядку, приєднуються до матеріалів справи (ч. 6 цієї статті).

Згідно зі ст. 75 Закону України "Про нотаріат", нотаріуси, посадові особи органів місцевого самоврядування, які вчиняють нотаріальні дії, засвідчують вірність копій документів, виданих підприємствами, установами і організаціями за умови, що ці документи не суперечать законові, мають юридичне значення і засвідчення вірності їх копій не заборонено законом. Вірність копії документа, виданого громадянином, засвідчується у тих випадках, коли справжність підпису громадянина на оригіналі цього документа засвідчена нотаріусом або посадовою особою органу місцевого самоврядування чи підприємством, установою, організацією за місцем роботи, навчання, проживання чи лікування громадянина.

До матеріалів позовної заяви надано копію довіреності від 27.11.2018, однак суд не приймає її до уваги, оскільки з урахуванням вищенаведених норм належним доказом, який надає право представництва в даному випадку є оригінал довіреності або належним чином нотаріально завірена її копія.

Крім того, позивачем разом із позовною заявою подано клопотання, в якому останній просить витребувати у Виконавчого комітету Кам'янець-Подільської міської ради завірені копії документів, пов'язаних із організацією та проведенням 03 листопада 2018 року Конкурсу на право здійснення перевезення пасажирів в звичайному режимі руху на міських автобусних маршрутах, а саме: листа Державної служби України з безпеки на транспорті від 26.10.2018р. №9113/02/15-18; додаток до Листа Державної служби України з безпеки на транспорті від 26.10.2018р. №9113/02/15-18; листа Державної служби України з безпеки на транспорті (№ бланку 038752); Рішення Виконавчого комітету Кам'янець-Подільської міської ради від 02.08.2018р. №852 Про затвердження Умов та Додаткових умов конкурсу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Кам'янці-Подільському ; Рішення Виконавчого комітету Кам'янець-Подільської міської ради від 02.08.2018р. №854 Про проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Кам'янці-Подільському ; Рішення Виконавчого комітету Кам'янець-Подільської міської ради від 02.08.2018р. №856 Про затвердження Положення та склад Конкурсного комітету з підготовки та проведення конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування ; Рішення Виконавчого комітету Кам'янець-Подільської міської ради від 16 листопада 2018 року №1260 Про затвердження протоколів засідання конкурсного комітету з визначення автомобільних перевізників на міських автобусних маршрутах загального користування м. Кам'янця-Подільського ; Рішення Виконавчого комітету Кам'янець-Подільської міської ради від 16 листопада 2018 року № 1261 Про затвердження списку перевізників, переможців конкурсу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування м. Кам'янця-Подільського1 .

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 160 КАС України в позовній заяві, окрім іншого, зазначається: перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Нормами ч. 1 ст. 80 КАС України встановлено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Таке клопотання повинно бути подане у строк, зазначений в частинах 2 та 3 ст. 79 цього Кодексу.

Згідно з ч. 2 ст. 80 КАС України у клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, що подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів, та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

В порушення даної норми, позивачем в заявленому клопотанні не зазначено обставини, які можуть підтвердити витребувані докази, або аргументи, які вони можуть спростувати.

Крім того, в обґрунтування заявленого клопотання позивачем не зазначено жодних відомостей про заходи, яких позивач вжив для отримання цих доказів самостійно, не надано доказів вжиття таких заходів.

Вказане клопотання також не місить викладу обставин щодо причин неможливості самостійного отримання цих доказів позивачем.

З огляду на що, заявлене позивачем клопотання про витребування доказів не відповідає вимогам встановленим законом, зокрема не містить повної інформації для встановлення доцільності розгляду такого клопотання.

Відповідно до ст.169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин позовна заява підлягає залишенню без руху для усунення зазначених недоліків шляхом:

- надання до суду оригіналу або належним чином нотаріально завіреної копії довіреності на уповноваження ОСОБА_2 представляти інтереси фізичної особи-підприємця ОСОБА_1;

- зазначення обставин, які можуть підтвердити вказані в клопотанні про витребування доказів, докази та підстави, з яких випливає, що ці докази має відповідач, а також зазначити заходи, яких було вжито позивачем для отримання вказаних у клопотанні доказів самостійно та доказів вжиття таких заходів, та (або) причини неможливості самостійного отримання таких доказів.

На підставі наведеного та керуючись статтями 160, 161, 169, 243, 248, 256 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви - 5 днів з дня вручення йому ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Головуючий суддя /підпис/І.І. Тарновецький "Згідно з оригіналом" Суддя І.І. Тарновецький

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.12.2018
Оприлюднено05.12.2018
Номер документу78290465
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —560/4054/18

Постанова від 23.04.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Постанова від 23.04.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Ухвала від 17.04.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Ухвала від 09.04.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Ухвала від 09.04.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Рішення від 11.03.2019

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Тарновецький І.І.

Ухвала від 17.01.2019

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Тарновецький І.І.

Ухвала від 21.12.2018

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Тарновецький І.І.

Ухвала від 14.12.2018

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Тарновецький І.І.

Ухвала від 04.12.2018

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Тарновецький І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні