Постанова
від 11.02.2010 по справі 2а-6077/09/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

5 лютого 2010 року Справа № 2а-6077/09/2370

10 год. 05 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючого судді - Кульчиц ького С.О.,

при секретарі - Руденко Ю.В .,

за участю:

представника позивача - Кузнєцова Є.В. (за довіреніс тю),

представника відповідача - Сала В.Д. (за довіреністю ),

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміще нні суду адміністративну спр аву за позовом комунального підприємства «Канівська цен тральна районна аптека № 91» до Канівської об' єднаної держ авної податкової інспекції Черкаської області про скасу вання акту індивідуальної ді ї,

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство «Канівська центральна район на аптека № 91» звернулось до с уду з позовною заявою, в якій п росить скасувати рішення Ка нівської об' єднаної держав ної податкової інспекції Чер каської області про застосув ання штрафних (фінансових) са нкцій № 0001278800/0 від 30.11.2009 року в сумі 21906 грн. 55 коп.

Обґрунтовуючи позовні вим оги, позивач зазначає, що від повідачем в порушення Законі в України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, гр омадського харчування та пос луг» від 06.07.1995р. № 265/95-ВР, «Про поря док погашення зобов'язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ, П оложення «Про форму і зміст р озрахункових документів», за твердженого наказом ДПА Укра їни від 01.12.2000 року №614 неправомі рно було прийнято рішення пр о застосування штрафних (фін ансових) санкцій та просить й ого скасувати.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав повністю, позов просив задовольнити з підст ав викладених у позовній зая ві.

Відповідачем позов не виз нано, заперечення викладені письмово та наявні у матеріа лах справи. Відповідач вважа є відсутніми підстави для ск асування спірного рішення, м отивуючи тим, що оскаржуване рішення прийняте на підстав і та в межах вимог чинного зак онодавства України.

Представник відповідача в судовому засіданні проти за доволення позовних вимог зап еречував повністю, просив в з адоволенні позову відмовити .

Розглянувши подані позива чем документи і матеріали, за слухавши пояснення представ ників сторін, всебічно і повн о з'ясувавши всі фактичні обс тавини, на яких ґрунтується п озов, об'єктивно оцінивши док ази, які мають юридичне значе ння для розгляду справи і вир ішення спору по суті, суд зазн ачає наступне.

13.11.2009 року на підставі Закону України від 4 грудня 1990 року № 509 -ХІІ «Про державну податкову службу в Україні» та Законів України «Про застосування р еєстраторів розрахункових о перацій у сфері торгівлі, гро мадського харчування та посл уг», «Про патентування деяки х видів підприємницької діял ьності», «Про ліцензування п евних видів господарської ді яльності», «Про державне рег улювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячног о і плодового, алкогольних на поїв та тютюнових виробів», У казу Президента України «Про застосування штрафних санкц ій за порушення норм з регулю вання обігу готівки», Положе ння про ведення касових опер ацій у національній валюті в Україні, затвердженого пост ановою Правління Національн ого банку України відповідно до плану проведення перевір ок застосування реєстраторі в розрахункових операцій, то ргових патентів та правил ре алізації і зберігання алкого льних напоїв та тютюнових ви робів на листопад 2009 року, затв ердженого головою ДПА у Черк аській області 30.10.2009 року та нап равлень від 13.11.2009 року № 008402, № 008410 сп івробітниками Державної под аткової адміністрації в Черк аській області була проведен а перевірка за дотриманням п озивачем порядку проведення розрахунків за товари (послу ги), вимог з регулювання обігу готівки, наявності торгових патентів і ліцензій , а саме а птеки № 91, що розташована за ад ресою: Черкаська область, м. Ка нів, вул. Героїв Дніпра, 35 за ре зультатами якої складено акт № 1515/23/23/23/01980383 від 13.11.2009 року.

В ході перевірки 13.11.2009 року о 17 год. 07 хв. в аптеці за вказаною адресою, де здійснює діяльні сть КП «Канівська центральна районна аптека № 91» встановле но порушення: п.1 ст.3 Закону Укр аїни «Про РРО», а саме: видачу розрахункового документа не встановленої форми, а саме на чеку не вказано назву господ арської одиниці, а зазначено лише назву юридичної особи К П ЦРА №91, що не відповідає п.2.3 По ложення про форму та зміст ро зрахункових документів, затв ердженого наказом ДПА Украї ни від 01.12.2000р. №614.

За результатами проведено ї перевірки, на підставі акту № 1515/23/23/23/01980383 від 13.11.2009 року та згідн о з п.1 ст.17 Закону України «Про застосування реєстраторів р озрахункових операцій у сфер і торгівлі, громадського хар чування та послуг», 30.11.2009 Канів ською ОДПІ винесено рішення № 0001278800/0 про застосування штраф них (фінансових) санкцій в сум і 21906 грн. 55 коп., що є п' ятикратн им розміром суми, на яку видан о невідповідні розрахункові документи.

Стаття 11 Закону України від 04.12.1990 року № 509-ХІІ «Про державну податкову службу в Україні» передбачає право органів де ржавної податкової служби у випадках, в межах компетенці ї та в порядку, встановлених з аконами України, здійснювати контроль за додержанням пор ядку проведення готівкових р озрахунків за товари (послуг и) у встановленому законом по рядку, застосовувати до плат ників податків фінансові (шт рафні) санкції, стягувати до б юджетів та державних цільов их фондів суми недоїмки, пені у випадках, порядку та розмір ах, встановлених законами Ук раїни.

Пунктом 1 статті 3 Закону Ук раїни «Про застосування реєс траторів розрахункових опер ацій у сфері торгівлі, громад ського харчування та послуг» від 06.07.1995р. № 265/95-ВР передбачено, щ о с уб'єкти підприємницької д іяльності, які здійснюють ро зрахункові операції в готівк овій та/або в безготівковій ф ормі (із застосуванням платі жних карток, платіжних чеків , жетонів тощо) при продажу тов арів (наданні послуг) у сфері т оргівлі, громадського харчув ання та послуг зобов'язані пр оводити розрахункові операц ії на повну суму покупки (нада ння послуги) через зареєстро вані, опломбовані у встановл еному порядку та переведені у фіскальний режим роботи ре єстратори розрахункових опе рацій з роздрукуванням відпо відних розрахункових докуме нтів, що підтверджують викон ання розрахункових операцій , або у випадках, передбачених цим Законом, із застосування м зареєстрованих у встановле ному порядку розрахункових к нижок.

Відповідно до п. 3 ст. 3 Закону України № 265/95-ВР суб' єкти під приємницької діяльності зоб ов' язані застосовувати реє стратори розрахункових опер ацій, що включені до Державно го реєстру реєстраторів розр ахункових операцій.

Розрахунковим документом, відповідно до ст. 2 Закону Укр аїни №265/95-ВР, є документ встано вленої форми та змісту (касов ий чек, товарний чек, розрахун кова квитанція, проїзний док умент тощо), що підтверджує фа кт продажу (повернення) товар ів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-п родажу іноземної валюти, над рукований у випадках, передб ачених цим Законом, і зареєст рованим у встановленому поря дку реєстратором розрахунко вих операцій або заповнений вручну;

Форма і зміст розрахункови х документів, які повинні вид аватися при здійсненні розра хунків суб'єктами підприємни цької діяльності для підтвер дження факту продажу (поверн ення) товарів, надання послуг , отримання (повернення) кошті в у сфері торгівлі, громадськ ого харчування та послуг, крі м розрахунків при здійсненні операцій з купівлі-продажу і ноземної валюти визначені в Положенні про форму та зміст розрахункових документів, з атвердженому наказом Держав ної податкової адміністраці ї України від 1 грудня 2000 р. N 614 та зареєстрованому в Міністерс тві юстиції України 5 лютого 20 01 р. за N 105/5296, яке розроблено на ви конання Закону України «Про застосування реєстраторів р озрахункових операцій у сфер і торгівлі, громадського хар чування та послуг».

Пунктом 2 вказаного Положен ня передбачено, що установле ні в даному Положенні вимоги до змісту розрахункових док ументів визначають обов'язко ві реквізити розрахункових д окументів. У разі відсутност і хоча б одного з обов'язкових реквізитів, а також недотрим ання сфери призначення, доку мент не є розрахунковим.

Відповідно до п.3.2 Положення про форму та зміст розрахунк ових документів фіскальний к асовий чек на товари (послуги ) - це розрахунковий документ, надрукований реєстратором р озрахункових операцій при пр оведенні розрахунків за прод ані товари (надані послуги) і п овинен містити такі обов'язк ові реквізити:

? назву господарської оди ниці;

? адресу господарської оди ниці;

? для СПД, що зареєстровані як платники ПДВ, - індивідуаль ний податковий номер платник а ПДВ, який надається згідно з Законом України "Про податок на додану вартість"; перед ном ером друкуються великі літер и "ПН";

? для СПД, що не є платниками ПДВ, - ідентифікаційний код за ЄДРПОУ або ідентифікаційний номер за ДРФО, перед яким друк уються великі літери "ІД";

? якщо кількість придбаног о товару (отриманої послуги) н е дорівнює одиниці виміру, - то кількість, вартість придбан ого товару (отриманої послуг и);

? вартість одиниці виміру т овару (послуги);

? найменування товару (посл уги);

? літерне позначення ставк и ПДВ праворуч від надрукова ної вартості товару (послуги );

? позначення форми оплати (г отівкою, карткою, у кредит, чек ами тощо) та суму коштів за дан ою формою оплати;

? загальну вартість придба них товарів (отриманих послу г) у межах чека, перед якою дру кується слово "СУМА" або "УСЬОГ О";

? для СПД, що зареєстровані як платники ПДВ, окремим рядк ом - літерне позначення ставк и ПДВ, розмір ставки ПДВ у відс отках, загальну суму ПДВ за вс іма зазначеними в чеку товар ами (послугами), на початку ряд ка - великі літери "ПДВ";

? порядковий номер касовог о чека, дату (день, місяць, рік) т а час (година, хвилина) проведе ння розрахункової операції;

? фіскальний номер реєстра тора розрахункових операцій , перед яким друкуються велик і літери "ФН";

? напис "ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК" та л оготип виробника..

Задовольняючи позовні ви моги суд виходить з того, що ві дповідно до реєстраційного п освідчення №2306000678 виданого Кан івською об' єднаною Державн ою податковою інспекцією Чер каської області здійснено ре єстрацію реєстратора розрах ункових операцій Марія 301 МТМ, заводський №ВЖ 5000001873, фіска льний №230600678, що належить комуна льному підприємству «Канівс ька центральна районна аптек а №91», код ЄДРПОУ 01980383 та признач ений до використання в госпо дарській одиниці аптека №91, м. Канів, вул. Г.Дніпра, 35.

Наявна у справі копія фіска льного чеку №242962 від 13.11.2009 року мі стить наступні реквізити: КП ЦРА №91 м. Канів, а також наявна копія фіскального чеку №244448 ві д 24.11.2009 року містить наступні ре квізити: м. Канів, вул. Г. Дніпра , 35, КП ЦРА №91, аптека №91, обидва з яких виконанні на реєстрато рі розрахункових операцій Ма рія 301 МТМ, заводський №ВЖ 50000018 73, фіскальний №230600678 з урахуван ням відомостей, які містятьс я у витягу з Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в, повне найменування юридич ної особи та скорочене - ком унальне підприємство «Канів ська центральна районна апте ка №91», КП «Канівська ЦРА №91» з місцезнаходженням - 19000, м. Кан ів, вул. Героїв Дніпра, будинок №35, що свідчить про те, що адрес а господарської одиниці та а дреса юридичної особи збігаю ться та вказані розрахункові документи відповідають вимо гам Положення про форму та зм іст розрахункових документі в, затвердженому наказом Дер жавної податкової адміністр ації України від 1 грудня 2000 р. N 6 14 та зареєстрованому в Мініст ерстві юстиції України 5 люто го 2001 року за N 105/5296 та дають можли вість ідентифікації проведе ної господарської операції з метою їх своєчасного, достов ірності, повноти нарахування та фактичного оподаткування позивача.

Одночасно, наявна у справі к опія Х - звіту за 13.11.2009 року вик онаного на реєстраторі розра хункових операцій Марія 301 МТМ , заводський №ВЖ 5000001873, фіска льний №230600678 не містить визначе ння та обсягу проведеної гос подарської операції, за пору шення вимог проведення вказа ної операції до суб'єктів під приємницької діяльності, які здійснюють розрахункові опе рації за товари (послуги), за р ішенням відповідних органів державної податкової служби України застосовуються фіна нсові санкції у п'ятикратном у розмірі вартості проданих товарів (наданих послуг), на як і виявлено невідповідність, а саме : - у разі проведення роз рахункових операцій на непов ну суму вартості проданих то варів (наданих - послуг), у разі непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій, у ра зі нероздрукування відповід ного розрахункового докумен та, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використа ння розрахункової книжки від повідно до ч. 1 ст. 17 Закону Укра їни «Про застосування реєстр аторів розрахункових операц ій у сфері торгівлі, громадсь кого харчування та послуг», « Про патентування деяких виді в підприємницької діяльност і» від 06.07.2005р. №265/95 - ВР.

При цьому, суд приходить до висновку про неправомірніст ь дій відповідача з огляду на те, що до реєстраційного посв ідчення №2306000678 виданого Канівс ькою об' єднаною державною п одатковою інспекцією Черкас ької області здійснено реєст рацію реєстратора розрахунк ових операцій Марія 301 МТМ, зав одський №ВЖ 5000001873, фіскальн ий №230600678, що належить комунальн ому підприємству «Канівська центральна районна аптека № 91», код ЄДРПОУ 01980383 та призначен ий до використання в господа рській одиниці аптека №91, м. Ка нів, вул. Г.Дніпра, 35 внесено від повідні зміни 16.12.2009р., що в свою ч ергу свідчить про обізнаніст ь відповідача з назвами, адре сами господарських одиниць т а юридичної особи на якій вик ористовується вказаний реєс тратор розрахункових операц ій.

Інших доказів сторони суду не назвали та не надали.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодекс у адміністративного судочин ства України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимог и та заперечення, крім випадк ів, встановлених статтею 72 цьо го Кодексу.

Судові витрати розподіляю ться згідно ст. 94 КАС України.

Керуючись ст.ст. 9, 69-71, 79, 86, 94, 97, с т.ст. 158-163 Кодексу адміністрати вного судочинства України, с уд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов з адовольнити повністю.

Скасувати рішення № 0001278800/0 від 30.11.2009 року Канівської об' єдна ної державної податкової інс пекції Черкаської області пр о застосування до комунально го підприємства «Канівська ц ентральна районна аптека № 91» штрафних (фінансових) санкці й в сумі 21906 (двадцять одна тися ча дев' ятсот шість) грн. 55 коп .

Стягнути з Державного бюдж ету України на користь комун ального підприємства «Канів ська центральна районна апте ка № 91» (19000, Черкаська область, м . Канів, вул. Героїв Дніпра, 35, ід ентифікаційний номер 01980383) суд ові витрати в сумі 3 (три) грн. 40 к оп.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 КАС України набирає зако нної сили після закінчення с троку подання заяви про апел яційне оскарження, встановле ного цим Кодексом, якщо таку з аяву не було подано.

Заява про апеляційне оскар ження постанови суду першої інстанції подається протяго м десяти днів з дня її проголо шення, а в разі складення пост анови у повному обсязі відпо відно до статті 160 цього Кодек су - з дня складення в повному обсязі. Якщо постанову було п роголошено у відсутності осо би, яка бере участь у справі, т о строк подання заяви про апе ляційне оскарження обчислює ться з дня отримання нею копі ї постанови. Апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарж ення.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Повний текст постанови виготовлений 10 лютого 2010 року.

Головуючий С.О. К ульчицький

Дата ухвалення рішення11.02.2010
Оприлюднено29.06.2010
Номер документу7832004
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6077/09/2370

Ухвала від 28.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 11.06.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 25.01.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шостак О.О.

Постанова від 11.02.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Кульчицький Сергій Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні