Рішення
від 26.10.2018 по справі 494/1249/18
БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Березівський районний суд Одеської області

26.10.2018

Справа № 494/1249/18

Провадження № 2-о/494/203/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 жовтня 2018 року Березівський районний суд Одеської області

у складі: головуючого - судді Дєткова О.Я.,

при секретарі Твердун Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Березівка Одеської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, заінтересована особа - Розквітівська об'єднана територіальна громада Березівського району Одеської області,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся з цією заявою до суду, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його дядько ОСОБА_2, після смерті якого відкрилася спадщина на земельну ділянку, площею 5,9329 га, що розташована на території Анатолівської сільської ради Березівського району Одеської області. Під час звернення до нотаріуса з приводу прийняття цієї спадщини йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину. Однак оскільки він постійно проживав разом з померлим дядьком в АДРЕСА_1, а саме перебував у нього приблизно 3-4 дні на тиждень, вів з ним спільне господарство та мав спільний бюджет, тому просить встановити вищезазначений факт для оформлення спадкових прав на вказану земельну ділянку.

Представник заінтересованої особи, належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи, у судове засідання не з'явився, проте своєю заявою від 16 жовтня 2018 року просить справу розглядати без його участі та й проти задоволення заяви заперечень не має.

Заслухавши заявника і його представника та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Наведена норма закону вимагає, щоб спадкоємець проживав разом із спадкодавцем саме на час відкриття спадщини, але не до дня її відкриття.

При оформленні спадкових прав необхідно встановлювати коло осіб, які відповідно до положень ч.3 ст.1268 ЦК України вважаються такими, що прийняли спадщину. Указані обставини встановлюються на підставі довідок про склад сім'ї спадкодавця, інших документів, які з достовірністю можуть свідчити про родинні зв'язки цих осіб із спадкодавцем.

Главою 86 ЦК України визначено вичерпний перелік спадкоємців за законом, які мають право на спадщину.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.6).

Однак, як слідує зі змісту позову, заяви заінтересованої особи від 16 жовтня 2018 року та пояснень учасників справи, заявник з 2011 року до дня смерті ОСОБА_2, який був троюрідним братом його батька, постійно проживав з померлим за вказаною вище адресою, вів з ним спільне господарство, побут.

Проте, в підтвердження тієї обставини, що померлий ОСОБА_2 був родичем заявника не надано жодного належного, документально підтвердженого доказу.

За таких обставин суд дійшов висновку, що заявника не можна вважати спадкоємцем за законом після смерті громадянина ОСОБА_2 та застосовувати до цих правовідносин положення ч.3 ст.1268 ЦК України.

З постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальних дій слідує, що заявникові відмовлено у видачі свідоцтва про прийняття спадщини на земельну ділянку, площею 5,9329 га, у зв'язку з відсутністю документів, що підтверджують родинні відносини з померлим або заповіту (а.с.13).

Наполягаючи на задоволенні позову, заявник в своїй заяві, крім положень ч.3 ст.1268 ЦК України, також послався на положення ст.1264 ЦК України, яка передбачає, що право на спадщину мають також спадкоємці за законом четвертої черги, за умови, якщо вони проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

Відповідно до роз'яснень Пленуму Верховного Суду України, які містяться в п.21 постанови №7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування , сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. До спадкоємців четвертої черги належить не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім'єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, зокрема, вітчим, мачуха, пасинки, падчерки, інші особи, які взяли до себе дитину як члена сім'ї тощо.

Крім того, слід звернути увагу, що до спадкоємців четвертої черги також відносяться зведені брати та сестри (діти від попереднього шлюбу вітчима чи мачухи), свати (батьки подружжя), свекор (батько чоловіка), свекруха (мати чоловіка), тесть (батько дружини), теща (мати дружини), невістка (дружина сина, дружина брата), шурин, шуряк (брат дружини), дівер (брат чоловіка), своячениця ( сестра дружини), зовиця (сестра чоловіка), зять (чоловік дочки, чоловік сестри), ястров (дружина дівера), свояк (чоловік сестри дружини).

При визначені кола осіб, проживаючих однією сім'єю із спадкодавцем, слід виходити також із положень ст.3 СК України, згідно якої сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки; сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

До спадкоємців четвертої черги слід віднести тих осіб, які не пов'язані із спадкодавцем кровним спорідненням, не були його родичем, не знаходилися у шлюбі та інших осіб, які з певних причин проживали однією сім'єю.

Крім того, до числа спадкоємців четвертої черги не можуть входити особи, перелічені в перших трьох чергах спадкоємців за законом, хоча саме вони в першу чергу є членами сім'ї спадкодавця (зокрема чоловік, діти), а тому заявник, який не є родичем ОСОБА_2 та таким, що проживав з ним однією сім'єю, не може вважатися спадкоємцем за законом будь-якої черги щодо належної останньому земельної ділянки, площею 5,9329 га, що розташована на території Анатолівської сільської ради Березівського району Одеської області.

Отже, враховуючи наведене, суд критично ставиться щодо доводів, на які звертає увагу заявник разом зі своїм представником, про застосування положень ст.1264 та ч.3 ст.1268 ЦК України до досліджуваних правовідносин.

Керуючись ст.ст.13,81,89,264,294 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, заінтересована особа - Розквітівська об'єднана територіальна громада Березівського району Одеської області, відмовити повністю.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до апеляційного суду Одеської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а у разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків,зазначених у частині другій статті 358 цього кодексу.

Згідно п.15 та підпункту 15.5 Розділу ХIII Перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1, АДРЕСА_2.

Заінтересована особа: Розквітівська об'єднана територіальна громада Березівського району Одеської області, с.Розквіт Березівського району Одеської області вул.Миру,1.

Суддя:

СудБерезівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення26.10.2018
Оприлюднено06.12.2018
Номер документу78329413
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —494/1249/18

Постанова від 10.09.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Постанова від 10.09.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 06.09.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 06.03.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 06.03.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 19.02.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Рішення від 26.10.2018

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Дєтков О. Я.

Ухвала від 28.09.2018

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Дєтков О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні