Ухвала
від 19.02.2019 по справі 494/1249/18
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/3208/19

Номер справи місцевого суду: 494/1249/18

Головуючий у першій інстанції Дєтков О. Я.

Доповідач Таварткіладзе О. М.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

19.02.2019 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд в особі судді-доповідача Таварткіладзе О.М., розглянувши питання про відкриття провадження за апеляційною скаргою представника ОСОБА_3 - адвоката Шулик Максима Юрійовича на рішення Березівського районного суду Одеської області від 26 жовтня 2018 року по справі за заявою ОСОБА_3 про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, зацікавлена особа - Розквітівська об"єднана територіальна громада Березівського району Одеської області,

встановив:

Рішенням Березівського районного суду Одеської області від 26 жовтня 2018 року у задоволенні заяви ОСОБА_3 про встановлення факту відмовлено.

Не погоджуючись з таким рішенням суду, представник ОСОБА_3 - адвокат Шулик Максим Юрійович подав апеляційну скаргу.

Однак, дана апеляційна скарга підлягає залишенню без руху у зв'язку з тим, що в порушенні п. 3 ч. 4 ст. 356 ЦПК України апелянтом не сплачено судовий збір за подачу апеляційної скарги на рішення суду.

Відповідно до Закону України Про судовий збір , за подання апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору становить 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви.

З матеріалів справи вбачається, що заява подана фізичною особою у вересні 2018 року та має одну вимогу немайнового характеру.

Отже, судовий збір необхідно рахувати за ставками на день подання позову.

Відповідно до ставок судового збору, які діяли в 2018 році, за подання до суду фізичною особою позовної заяви немайнового характеру, ставка судового збору складала

0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 704,80.

Таким чином, враховуючи ставки судового збору для суду першої інстанції та суду апеляційної інстанції, з урахуванням сплачених 535 грн., апелянту необхідно доплатити судовий збір у розмірі 522,20 грн.

Вказана грошова сума повинанна бути внесена за наступними реквізитами:

Отримувач коштівУК у м.Одесі/Малиновськ. р-н/22030101 Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38016923 Банк отримувачаКазначейство України (ЕАП) Код банку отримувача (МФО) 899998 Рахунок отримувача 34315206080031 Код класифікації доходів бюджету 22030101 Призначення платежу *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Одеський апеляційний суд (назва суду, де розглядається справа)

При заповненні платіжного документа у графі Код платника платником судового збору - юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ, а платником - фізичною особою - ідентифікаційний код, а при його відсутності, у зв'язку з релігійними переконаннями, зазначаються його паспортні дані.

Оригінал квитанції про сплату судового збору необхідно надати на адресу Одеського апеляційного суду (м. Одеса вул. Івана та Юрія Лип, 24-а).

Відповідно до ч.2 ст.357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу, згідно якої суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Таким чином, апеляційну скаргу слід залишити без руху та надати апелянту строк для усунення зазначених недоліків. В разі невиконання у передбачений законом строк вимог закону, апеляційна скарга буде визнана неподаною та повернута.

Між тим, суд апеляційної інстанції пояснює наступне.

Поняття розумних строків розгляду справи в контексті ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод нетотожне (неідентичне) поняттю процесуальних строків в національних системах права. Право Європейського Суду з прав людини є автономним і його тлумачення Судом Конвенції не пов'язане з тлумаченням права національними судами.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СУД з прав людини оцінює розумність тривалості провадження з огляду на обставини справи та з урахуванням таких критеріїв:

складність справи,

поведінка заявника та відповідних органів влади,

а також важливість предмета спору для заявника

(див., серед інших джерел, рішення у справі Фрідлендер проти Франції (Frydlender v. France) [ВП], заява № 30979/96, п. 43, ECHR 2000-VII). Українські справи: Світлана Науменко проти України , рішення від 09 листопада 2004 року; Меріт проти України , рішення від 30.03.2004 року; Єфименко проти України , рішення від 18 липня 2006 року, Івань та інші проти України , рішення від 12 січня 2017 року, п.п.7, 8; Аніфер проти України , рішення від 26 липня 2018 року п.6, та інші.

В пункті 1.6. Європейської хартії про статус суддів (Рада Європи, 1998 р.) з урахуванням положень статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, якою передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом зазначено, що на державу покладається обов'язок забезпечувати суддів всіма засобами, необхідними для належного виконання їхніх завдань, і зокрема, для розгляду справ в межах розумного періоду часу.

У пункті 33, 35 Рекомендації СМ/Rec (2010) 12 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо суддів: незалежність, ефективність та обов'язки, ухваленою Комітетом Міністрів Ради Європи 17 листопада 2010 року, підкреслено, що кожна держава повинна виділяти судам достатньо ресурсів, приміщень та устаткування, щоб вони могли функціонувати відповідно до стандартів, викладених у ст.6 Конвенції, а також щоб судді могли ефективно працювати.

У судах має працювати достатня кількість суддів та кваліфікований допоміжний персонал.

Тому, незабезпечення належного функціонування судової системи через відсутність достатньої кількості суддів, у зв'язку з надмірним навантаженням, унеможливлює розгляд справ у строки, передбачені національним законодавством. Суд звертає увагу на те, що з початку січня 2019 року по 19.02.2019 року внаслідок автоматизованого розподілу до судді Таварткіладзе О.М. надійшло 416 справ.

З урахуванням надмірного навантаження, яке виходить за межі фізичних можливостей, недостатньою кількістю суддів (з 2013 року кількість суддів в цивільній палаті зменшилася з 48 до 16), щодо яких здійснюється автоматизований розподіл справ (без урахування суддів, які хворіють, перебувають у відрядженні, знаходяться у відпустці і т.п.), суд апеляційної інстанції позбавлений можливості вирішити питання щодо відкриття провадження у справі, призначити справу до розгляду та розглянути у строки, передбачені національним законом.

Керуючись ст.ст. 185, 356, 357 ЦПК України,

ухвалив:

Апеляційну скаргу представника ОСОБА_3 - адвоката Шулик Максима Юрійовича на рішення Березівського районного суду Одеської області від 26 жовтня 2018 року по справі за заявою ОСОБА_3 про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, зацікавлена особа - Розквітівська об"єднана територіальна громада Березівського району Одеської області - залишити без руху.

Надати апелянту строк десять днів з дня отримання даної ухвали для усунення вказаних недоліків скарги.

Роз`яснити апелянту, що у разі невиконання ухвали у передбачений законом строк вимог закону, зокрема несплати судового збору, апеляційна скарга буде визнана неподаною та повернута.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя Одеського апеляційного суду О.М. Таварткіладзе

СудОдеський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення19.02.2019
Оприлюднено20.02.2019
Номер документу79944573
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —494/1249/18

Постанова від 10.09.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Постанова від 10.09.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 06.09.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 06.03.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 06.03.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 19.02.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Рішення від 26.10.2018

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Дєтков О. Я.

Ухвала від 28.09.2018

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Дєтков О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні