Ухвала
від 05.12.2018 по справі 757/22160/18-ц
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 грудня 2018 року м. Київ

Справа №757/22160/18-ц

Резолютивна частина ухвали оголошена 05 грудня 2018 року

Повний текст ухвали складено 07 грудня 2018 року

Київський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

судді-доповідача Стрижеуса А.М.,

суддів: Поливач Л.Д., Шкоріної О.І.

секретаря: Довгополої А.В.

сторони: позивач ОСОБА_2

відповідач Федерація стрільби України

третя особа Міністерство молоді і спорту України

розглянувши цивільну справу за апеляційною скаргою Президента Федерації стрільби України - Волкова Олега Ігоровича на рішення Печерського районного суду м. Києва, ухваленого суддею Матійчук Г.О. 01 серпня 2018 року, повний текст рішення виготовлено 13 серпня 2018 року в приміщенні Печерського районного суду м. Києва у справі за позовом ОСОБА_2 до Федерації стрільби України, третя особа: Міністерство молоді і спорту України про визнання протиправним та скасування рішення Президії про виключення з членів, -

В С Т А Н О В И В:

Справа №757/22160/18-ц № апеляційного провадження:22-ц-824/1728/2018 Головуючий у суді першої інстанції: Матійчук Г.О. Доповідач у суді апеляційної інстанції: Стрижеус А.М. Позивач звернувся до суду із вказаним позовом до Федерації стрільби України, третя особа: Міністерство молоді та спорту України про визнання протиправним та скасування рішення Президії про виключення з членів Федерації.

В обґрунтування заявлених позовних вимог ОСОБА_2 зазначав, що 13 квітня 2018 року йому стало відомо, що Громадська організація Федерація стрільби України , членом якої він є з 2016 року, рішенням своєї Президії від 27 березня 2018 року виключила його з членів зазначеної організації. Позивач зазначав, що його не було належним чином повідомлено про засідання Президії від 27 березня 2018 року, чим порушено законні права. Крім того вказував, що підстави виключення - за систематичне недотримання рішень Федерації та дії, що суперечать Статуту Федерації є надуманими, та такими, що не відповідають дійсності, а тому вважає, що вказане рішення про виключення його з членів Федерації є незаконним та підлягає скасуванню.

Рішенням Печерського районного суду м. Києва від 01 серпня 2018 року позовні вимоги ОСОБА_2 до Федерації стрільби України, третя особа: Міністерство молоді та спорту України про визнання протиправним та скасування рішення Президії про виключення з членів Федерації - задоволено частково.

Визнано незаконним та скасовано рішення Президії Федерації стрільби України від 27 березня 2018 року в частині виключення із членів Федерації стрільби України ОСОБА_2

Стягнути з Федерації стрільби України на користь ОСОБА_2 судовий збір у сумі 704 ( сімсот чотири ) грн. 80 коп.

Не погоджуючись з рішенням суду, Президентом Федерації стрільби України - Волковим О.І. подано апеляційну скаргу, в якій просить рішення суду скасувати та ухвалити нове, яким в задоволенні позовних вимог відмовити, посилаючись на те, що на порушення судом норм матеріального та процесуального права, а також неповного з'ясування обставин справи, що мають значення для справи та невідповідності висновків суду обставинам справи.

Зокрема вказує про те, що, право на звернення до суду за захистом виникає тільки при наявності його порушення чи невизнання або оспорювання.

Поза увагою суду залишилось те, що позивач не довів порушення, невизнання або оспорювання його права на вільне зайняття спортом та участі у змаганнях, а відтак підстави для їх захисту відсутні.

У відзиві на апеляційну скаргу третя особа Міністерство молоді та спорту вказувало про те, що оскільки міністерство відповідно до законодавства не може втручатись в діяльність ГО Федерація стрільби України , а також не може вплинути на прийняття рішення судом, просило розглядати справу у відсутності представника міністерства.

В судовому засіданні Президент Федерації стрільби України Волков О.І. та представник Глазов О.В., підтриали доводи апеляційної скарги.

Позивач ОСОБА_2 проти доводів апеляційної скарги заперечував, посилаючись на законність та обґрунтованість рішення суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 367 ЦПК України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Розглянувши справу в межах доводів та вимог апеляційної скарги, перевіривши обґрунтованість та законність оскаржуваного рішення в межах доводів апеляційної скарги, апеляційний суд вважає, що вона підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Задовольняючи позовні вимоги в частині визнання протиправним та скасування рішення про виключення позивача з членів ГО Федерація стрільби України та скасування рішення про рішення суд першої інстанції виходив з того, що відповідачем ГО Федерація стрільби України не надано жодних належних та допустимих доказів на підтвердження того, що ОСОБА_2 не виконувались вимоги статуту Федерації, порушувався Кодекс честі Олімпійця України, фактів неетичної поведінки останнього.

Проте колегія суддів Київського апеляційного суду не може погодитися з таким висновком суд першої інстанції.

Статтею 263 ЦПК України визначено, що судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Вказаним нормам процесуального права оскаржуване рішення Печерського районного суду м. Києва від 01серпня 2018 року не відповідає.

Статтею 1 Закону України Про громадські об'єднання визначено що Громадське об'єднання - це добровільне об'єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

Відповідно до ч.3 ст.3 Закону України Про громадські об'єднання , самоврядність передбачає право членів (учасників) громадського об'єднання самостійно здійснювати управління діяльністю громадського об'єднання відповідно до його мети (цілей), визначати напрями діяльності, а також невтручання органів державної влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування в діяльність громадського об'єднання, крім випадків, визначених законом.

Як убачається з матеріалів справи і встановлено судом, рішенням Федерації стрільби України від 27 березня 2018 року позивача виключено із членів Громадської організації Федерація стрільби України , членом якої він є з 2016 року ( а.с 9, 10-11).

Зі змісту п. 3.4.2. Статуту Громадської організації Федерація стрільби України вбачається, що підставами виключення з членів Федерації, зокрема, є - невиконання членами вимог Статуту Федерації та дії, що суперечать, чи не відповідають Статуту та підписаній Декларації стрільця Федерації стрільби України ( а.с 46).

В той же час, відповідно до п.3.5 Статуту Громадської організації Федерація стрільби України , спірні ситуації, що суперечать даному Статуту та які не можуть бути вирішені за спільною згодою, повинні остаточно вирішуватися Міжнародним Спортивним Трибуналом згідно зі Статутом та правилами Міжнародної Федерації Стрілецького Спорту. Спірні питання між Федерацією та її членами, які не можуть бути остаточно вирішені ні одним керівним органом Федерації, можуть надаватися для вирішення тією чи іншою стороною до НОК України, Міжнародної Федерації Стрілецького Спорту чи в Арбітражний Спортивний Суд у Лозанні. Рішення Суду виконується відповідними сторонами без апеляцій та відстрочення.

Відповідно до ч.1 ст.377 ЦПК України, судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню в апеляційному порядку повністю або частково з закриттям провадження у справі або залишенням позову без розгляду у відповідній частині з підстав, передбачених статтями 255 та 257 цього Кодексу.

Згідно ч.1 ст.255 ЦПК України, суд свою ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Як убачається зі змісту позовної заяви, позивач ОСОБА_2 не погоджується з рішенням Федерації стрільби України від 27 березня 2018 року, яким його виключено із членів Громадської організації Федерація стрільби України .

Отже, між позивачем ОСОБА_2 та Громадською організацією Федерація стрільби України виникла спірна ситуація, яка підлягає вирішенню відповідно до п. 3.5 Статуту Громадської організації Федерація стрільби України , а відтак не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Враховуючи викладене, апеляційний суд в складі колегії суддів вважає, що рішення Печерського районного суду м. Києва від 01 серпня 2018 року підлягає скасуванню а провадження у справі за позовом ОСОБА_2 до Федерації стрільби України, третя особа: Міністерство молоді і спорту України про визнання протиправним та скасування рішення Президії про виключення з членів - закриттю.

Керуючись ст.ст.255, 268, 374, 377, 381, 382, 383, 384 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Президента Федерації стрільби України - Волкова Олега Ігоровича на рішення Печерського районного суду м. Києва- задовольнити частково.

Рішення Печерського районного суду м. Києва від 01 серпня 2018 року - скасувати.

Провадження у справі за позовом ОСОБА_2 до Федерації стрільби України, третя особа: Міністерство молоді і спорту України про визнання протиправним та скасування рішення Президії про виключення з членів - закрити.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття але може бути оскаржена протягом 30 днів з дня складення повного тексту ухвали до Верховного Суду.

Суддя-доповідач: А.М.Стрижеус

Судді: Л.Д. Поливач

О.І.Шкоріна

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення05.12.2018
Оприлюднено09.12.2018
Номер документу78409778
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —757/22160/18-ц

Постанова від 10.04.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Ухвала від 08.01.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Ухвала від 05.12.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 12.11.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 08.10.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 04.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Левенець Борис Борисович

Рішення від 01.08.2018

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

Ухвала від 23.03.2018

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

Ухвала від 23.05.2018

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

Ухвала від 11.05.2018

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні