Ухвала
від 23.11.2018 по справі 522/17647/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

23.11.2018

Справа 522/17647/18

Провадження № 1-кс/522/21124/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 листопада2018року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого з ОВС 3 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 , про арешт тимчасово вилученого майна,

В С Т А Н О В И В :

Слідчий з ОВС 3 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням про арешт тимчасово вилученого майна.

Як вбачається з клопотання слідчого, слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018160000000069 від 27.07.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України, за фактом умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових) платежів в особливо великих розмірах службовими особами ПМП «Тумен» код за ЄДРПОУ 22477547.

Так, встановлено, що в звітні податкові періоди з січня по грудень 2017 року службові особи підприємства ПМП «Тумен» код за ЄДРПОУ 22477547, діючи умисно, шляхом заниження валових доходів та їх не відображенням в документах податкової звітності, ухилилися від сплати податку на додану вартість в розмірі 2 447 тис грн та податку на прибуток в розмірі 2 202 тис грн, а всього податків в загальній сумі 4 649 тис грн, що є коштами в особливо великих розмірах.

В ході розгляду матеріалів кримінального провадження встановлено, що підприємство ПМП «Тумен» являється виробником електричного кабелю та проводу, а також посередником з реалізації кабелю, світлотехніки, електротехніки між виробником та кінцевим споживачем. Директором та фактичним власником підприємства являється ОСОБА_4 І.П.Н. НОМЕР_1 , головними бухгалтером ОСОБА_5 І.П.Н. 2312101944.

Потужності виробництва підприємства та складські приміщення з виготовленою продукцією розташовані за адресами: м. Одеса вул. Вавілова 1-Б, Одеська область, м. Чорноморськ, с. Бурлача Балка, вулиця Приморська, 3-А. Юридична адреса розташована: м. Одеса вул. Сонячна буд. 5 офіс 608.

Для ідентифікації своєї виробленої продукції серед споживачів директор ПМП «Тумен» ОСОБА_4 зареєстрував 10.06.2008 року торгову марку «Тумен».

Реалізація виробленої продукції здійснюється з допомогою магазину працюючому у мережі Інтернет за адресою «shop.twomen.ua», а також мережі філіалів та торгових точок розташованих у містах України: м. Дніпропетровськ, м. Львів, м. Київ, м. Полтава, м. Запоріжжя, м. Вінниця, м. Ужгород, м. Черкаси, м. Хмельницький, м. Тернопіль, м. Чернівці.

Проведеним аналізом фінансово-господарської діяльності ПМП «Тумен» та відповідно наявної оперативної інформації встановлено, що реалізація продукції здійснюється службовими особами ПМП «Тумен» як підприємствам по безготівкову розрахунку з внесення даних такої реалізації у податкову звітність, так і фізичним особам за готівкові грошові кошти без відображення даних операцій у бухгалтерській документації та податковій звітності. Такі протиправні дії службових осіб ПМП «Тумен» з не відображання даних, надають їм можливість приховувати обсяги фактично виробленої та в подальшому реалізованої продукції, тим самим занижуючи реальний прибуток підприємства та не сплачуючи з фактичної бази оподаткування обов`язкові податки.

Так, встановлено, що відповідно податкової звітності, службові особи підприємства ПМП «Тумен» відображають реалізацію товарів підприємствам з націнкою 12 %. Згідно даних магазину працюючого у мережі Інтернет «shop.twomen.ua» даний товар реалізується з націнкою більше ніж 35 % від першочергової вартості товару проданої підприємством ПМП «Тумен». З урахуванням того, що підприємство ПМП «Тумен» являється виробником товару, то першочергова вартість товару являється меншою ніж реалізованої в адресу підприємств.

З урахуванням вищевикладеного, при здійсненні фінансово - господарської діяльності службові особи ПМП «Тумен» при виробництві товарі та подальшої реалізації ї х на внутрішньому ринку України - середня націнка на товар складає 25 %, а згідно звітності підприємства за 2017рік націнка підприємства склала 5 %.

Відповідно до звітності за 2017 рік: 64 277 000 грн. (Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) згідно звіту про фінансові результати), 68 112 000 грн. (Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) згідно звіту про фінансові результати).

З огляду на зазначене та беручи фактичну націнку 25 % на товар:

?64 2 77 000 грн. *25% =80 346 250 грн.

?80 346 250 грн. - 68 112 000 грн. = 12 234 250 грн. неоподаткований чистий дохід підприємства за 2017 рік.

Звідси, несплачених податків до бюджету України: 12 234 250 грн. * 18% податку на прибуток підприємства = 2 202 165 грн.; 12 234 250 грн. * 20% податку на додану вартість = 2 446 850 грн.

Отже, використовуючи схему по ухиленню від сплати податків службові особи ПМП «Тумен» ухилились від сплати до бюджету податку на прибуток та ПДВ на загальну суму 4 649 015 грн., що підтверджується висновком економічного дослідження фахівця-економіста ОСОБА_6 № 366 від 23.07.2018.

Вищезазначене свідчить, що фінансово-господарська діяльність ПМП «Тумен» здійснюється поза правовим полем та спрямована на здійснення операцій, пов`язаних із отриманням податкової вигоди і ухилення від оподаткування.

Попередня правова кваліфікація злочину є умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових) платежів в особливо великих розмірах, передбачена ч.3 ст.212 КК України, який відповідно до ст. 12 КК України відноситься до категорії тяжкого злочину.

Враховуючи вищевикладене, існує реальна загроза нанесенню збитків державному бюджету України і по теперішній час та як наслідок ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежем), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку.

Під час досудового розслідування встановлено, що підприємством ПМП «Тумен» засновано дочірнє підприємство - ДП "Тумен-Електро" код за ЄДРПОУ 30130167, котре провадить таку ж саму діяльність з виробництва електричного кабелю та проводу, та підконтрольне службовим особам ПМП «Тумен».

Одним з доказів протиправних дій службових осіб ПМП «Тумен» являються первинні бухгалтерські, облікові та інші документи, чорнові записи, носії електронної інформації, які відображають об`єми, хронологію та інші дані про фактичні фінансово - господарські операції, що є об`єктами оподаткування.

Проведеним досудовим розслідуванням та наявною в матеріалах кримінального провадження інформації встановлено, що вказані документи та джерела інформації, що характеризують фактичну діяльність підприємства ПМП «Тумен» знаходяться в адміністративних, складських та господарських приміщеннях, які розташовані у приміщенні магазину розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Косвена, земельна ділянка 19/1, кадастровий номер земельної ділянки: 5110137500:56:002:0004, територія «Староконного ринку», магазин П/П1-10.

При цьому встановлено, що у зазначеному магазині провадить фінансово-господарську діяльність ФО-П ОСОБА_7 РНОКПП НОМЕР_2 , який підконтрольний службовим особам ПМП «Тумен»,та значиться на сайті https://www.twomen.odessa.ua/offices/odessa/, як представник підприємства на ринку «Староконний».

Відповідно до інформаційної довідки № 139492703 від 28.09.2018 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, вищевказана адреса належить на праві приватної власності ТОВ «Мрія», код за ЄДРПОУ 31081743.

На виконання ухвали слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 про дозвіл на проведення обшуку слідчим з ОВС 3 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_8 проведено обшук за вищевказаною адресою та вилучено речі та документи, дозвіл на вилучення яких було безпосередньо передбачено в резолютивній частині ухвали про дозвіл на проведення обшуку згідно тексту протоколу обшуку та додатків до протоколу обшуку.

Таким чином, вилучені речі та документи за адресою: м. Одеса, вул. Косвена, земельна ділянка 19/1, кадастровий номер земельної ділянки: 5110137500:56:002:0004, територія «Староконного ринку», магазин П/П1-10, містять на собі дані про вчинення злочину та можуть бути використані у суді як доказ обставин, які досліджуються в рамках даного кримінального провадження. Також вилучені документи, «чорнові записи», мають бути досліджені в межах вказаного кримінального провадження шляхом призначення експертиз, адже є підстави вважати, що службові особи ПМП «Тумен» код за ЄДРПОУ 22477547 та інші задіяні у злочинній схемі особи, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення підприємницької діяльності при сприянні осіб задіяних у схемі по ухиленню від сплати податків.

Враховуюче викладене, слідчий просив накласти арешт на майно.

У судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про накладення арешту на вищезазначене майно та просив його задовольнити з наведених підстав.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані матеріали, суд приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню частково.

Відповідно доп.1ч.1ст.170КПК Україниарештом майнає тимчасове,до скасуванняу встановленомуцим Кодексомпорядку,позбавлення заухвалою слідчогосудді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Таким чином, з метою захисту, охорони прав та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування у кримінальному провадженні, задля встановлення істини у справі, з метою збереження вказаного майна в якості речових доказів, суд приходить до висновку про необхідність накладення арешту, оскільки існує реальна загроза відчуження, зміни або знищення вказаного майна, а його втрата - може слугувати втратою доказової бази у провадженні.

Відтак, метою накладення арешту є збереження вказаного майна в якості речових доказів у кримінальному провадженні.

Аналіз наданих матеріалів дозволяє суду у відповідності до вимог ст. 173 КПК України зробити висновок про достатність доказів, що вказують на наявність ознак кримінального правопорушення, передбаченого КПК України, та можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні.

Відповідно дост. 13 Конституції України«держава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності». Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, і ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності (ст. 41 Конституції України).

Відповідно до ст. 1 Додаткового протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Враховуючи, що зазначене майно, може бути предметом кримінального правопорушення, та те, що незастосування арешту даного майна може призвести до зникнення, втрати або пошкодження даного майна та настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню, суд вважає, що слідчим доведено необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 КПК України, суд приходить до висновку, що , існують всі передбачені Законом підстави для часткового арешту зазначеного майна.

Керуючись ст.ст. 130,131, 170-173, 372,376 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого з ОВС 3 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 - задовольнити частково.

Накласти арешт на вилучені слідчим з ОВС 3 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_8 в ході проведеного обшуку речі, які не обліковані у визначеному законом порядку, за адресою: м. Одеса, вул. Косвена, земельна ділянка 19/1, кадастровий номер земельної ділянки: 5110137500:56:002:0004, територія «Староконного ринку», магазин П/П1-10, які вилучені згідно протоколу обшуку від 06.11.2018 року.

В задоволенні іншої частини клопотання - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Одеської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення23.11.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78435923
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт тимчасово вилученого майна

Судовий реєстр по справі —522/17647/18

Ухвала від 14.01.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Копіца О. В.

Ухвала від 14.01.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Копіца О. В.

Ухвала від 14.01.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Копіца О. В.

Ухвала від 14.01.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Копіца О. В.

Ухвала від 14.12.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Копіца О. В.

Ухвала від 14.12.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Копіца О. В.

Ухвала від 14.12.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Копіца О. В.

Ухвала від 14.12.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Копіца О. В.

Ухвала від 14.12.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Копіца О. В.

Ухвала від 14.12.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Копіца О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні