Рішення
від 02.07.2007 по справі 10/199пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/199пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

02.07.07 р.                                                                               Справа № 10/199пн                               

Господарський суд Донецької області у складі:        головуючо?го судді -  Приходько І.В.;

при секретарі судового засідання – Черняк Л.А.;

за участю представники сторін:

                           від позивача – Добжанська Л. В.- довіреність;                                                

                           від відповідача – не з'явився;

                           від 3-ї особи – Корчик Г. А. – довіреність;                                                                                 

розглянув у відкритому судовому засіданні суду справу  

за позовом Горлівської об'єднаної державної податкової інспекції м. Горлівка

до  малого колективного підприємства „Промінь”  м. Горлівка

третя особа – акціонерний комерційний банк „Національний кредит” м. Горлівка,  

про припинення юридичної особи, -

                    

В С Т А Н О В И В :

Позивач, Горлівська об'єднана державна податкова інспекція м. Горлівка (далі – ОДПІ), звернулась до господарського суду Донецької області з позовом до малого колективного підприємства „Промінь” м. Горлівка (далі – Підприємство), за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору -  акціонерний комерційний банк „Національний кредит” м. Горлівка (далі – Банк), про припинення юридичної особи та зобов'язання Банку МФО 335797 закрити розрахунковий рахунок Підприємства №26000301501328.  

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на невиконання відповідачем обов'язків суб'єкту підприємницької діяльності з надання податковому органу податкової та бухгалтерської звітності в порядку та строки, які встановлені чинним законодавством України.

Відповідач у судове засідання не з'явився, вимоги не оспорив, відзив на позовну заяву суду не надав, хоча був належним чином повідомлений. Враховуючи викладене та представлення позивачем усіх необхідних доказів по справі, суд вважає за можливе справу  розглянути  відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними  в ній матеріалами.

Представник  третьої  особи  Акціонерного комерційного банку „Національний кредит”  (далі Банк) в  судовому  засіданні  будь-які  пояснення  стосовно  заявлених  позовних  вимог  щодо  підстав  припинення юридичної особи  не  надав.

         Розглянув матеріали справи, заслухав представника позивача, господарським судом встановлено, що виконавчим комітетом Горлівської міської ради 05.04.1996р. було зареєстроване Підприємство за реєстраційним номером 2174 та взято на облік до Микитівського відділення ОДПІ.    

         Згідно п.1 ст.9 Закону України “Про систему оподаткування” від 25.06.91р. №1251-ХП (із змінами і доповненнями) платники податків зобов'язані подавати до державних  податкових органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

        Відповідно до п.16.4 ст.16 Закону України  “Про оподаткування прибутку підприємств” від 28.12.94р. №334/94-ВР (із змінами і доповненнями) платник податків зобов'язаний у строки, визначені законом, подати до податкового органу податкову декларацію про прибуток за звітний квартал, розраховану наростаючим підсумком з початку звітного фінансового року.

         Законом України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” від 21.12.2000р. №2181-Ш  (п.4.1.4 ст.4) визначено, що податкові декларації за звітний квартал подаються протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу.

         Відповідно до п. 15 ст. 58 Господарського кодексу України, скасування (припинення) державної реєстрації суб'єкта господарювання здійснюється за його особистою заявою, а також на підставі рішення суду у випадках визнання недійсними або такими, що суперечать законодавству, установчих документів, або здійснення діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, або в інших випадках, передбачених законом.

         Згідно ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”, підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

         Статтями 238, 239 Господарського кодексу України передбачено застосування адміністративно-господарських санкцій, однією з яких є скасування державної реєстрації та ліквідація суб'єкта господарювання.           

         Відповідач вказані документи податковому органу не подає з 15.10.2005р. по теперішній час, що підтверджується актом ОДПІ від 08.02.2007р.

         Враховуючи наведене, вимоги позивача про припинення юридичної особи Підприємства визнаються обґрунтованими, такими, що відповідають чинному законодавству та підлягають задоволенню.

         Щодо позовних вимог про зобов'язання Банку закрити розрахунковий рахунок Підприємства №26000301501328,  суд вважає їх такими, що не підлягають задоволенню з наступних підстав.

         Відповідачем по даній справі є мале колективне підприємство „Промінь”  м. Горлівка, в той час як вимоги про закриття рахунку Підприємства заявлені до третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору – Банк. Отже, суд приходить до висновку, що вказана вимога заявлена до неналежного відповідача.

         Крім того, згідно законодавства, кожна особа має право звернутися до суду для захисту свого порушеного або оспорюваного права та законного інтересу.

          Тобто, повинен існувати спір щодо предмету позову. Позивачем не було доведено суду в чому саме порушеного його право або законний інтерес.   

         З огляду на зазначене, позовні вимоги  про зобов'язання   Банку  закрити розрахунковий рахунок Підприємства №26000301501328 задоволенню не підлягають як недоведені.

         Судові витрати слід покласти на відповідача.

         На підставі  викладеного  та  керуючись  статтями 58, 238, 239  Господарського кодексу України, п.1 ст.9 Закону України “Про систему оподаткування”, ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”, Закон України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, статтями  49, 75, 82, 84, 85  Господарського  процесуального кодексу України,  господарський суд, -                       

                                 

В И Р I Ш И В :

Частково задовольнити позов Горлівської об'єднаної державної податкової інспекції                м. Горлівка до малого колективного підприємства „Промінь” м. Горлівка, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору -  акціонерний комерційний банк „Національний кредит” м. Горлівка, про припинення юридичної особи та зобов'язання Банку МФО 335797 закрити розрахунковий рахунок Підприємства №26000301501328.

         Припинити юридичну особу - мале колективне підприємство „Промінь” м.Горлівка, з причини неподання протягом року органам державної  податкової служби податкових декларацій та бухгалтерської звітності.

Відмовити у задоволенні позовних вимог Горлівської об'єднаної державної податкової інспекції м. Горлівка до малого колективного підприємства „Промінь” м. Горлівка, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору -  акціонерний комерційний банк „Національний кредит” м. Горлівка, про зобов'язання закрити розрахунковий рахунок №26000301501328 МФО 335797.

         Стягнути з малого колективного підприємства „Промінь” (84607, Донецька область,                  м. Горлівка, вул. Промивочна, 16, ЄДРПОУ 13513793)  на користь Державного бюджету України  державне  мито  в  розмірі 85грн.

Стягнути з малого колективного підприємства „Промінь” (84607, Донецька область,                  м. Горлівка, вул. Промивочна, 16, ЄДРПОУ 13513793) на користь Державного бюджету України (р/р 31216259700004 у ГУ ДКУ у Донецькій області МФО 834016, Отримувач: ЄДРПОУ 34686537, Державний м.Донецьк Ворошиловський р-н, код бюджетної класифікації 22050000)  плату за надання послуг по забезпеченню судового процесу в сумі  118грн.

        Видати  накази після  набрання рішенням законної сили.

        Копію рішення надіслати державному реєстратору.

          

Суддя                                                                                                        

Вик. Давидовська Т. В.

Надруковано 5 прим.

Позивачу – 1 прим.

Відповідачу – 1 прим.

Третій особі – 1 прим.

Держреєстратору – 1 прим.

У справу -1 прим.

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення02.07.2007
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу784538
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/199пн

Рішення від 02.07.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Приходько І.В.

Ухвала від 08.06.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Приходько І.В.

Постанова від 24.10.2006

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Волков Р.В.

Ухвала від 09.10.2006

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Волков Р.В.

Рішення від 04.09.2006

Господарське

Господарський суд Донецької області

Приходько І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні