Ухвала
від 07.12.2018 по справі 826/9220/16
ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ

У Х В А Л А

7 грудня 2018 року

м. Київ

Справа № 826/9220/16

Провадження № 11-1366апп18

ВеликаПалата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Прокопенка О.Б.,

суддів Антонюк Н.О., Бакуліної С.В., Британчука В.В., Данішевської В.І., Золотнікова О.С., Князєва В.С., Лобойка Л.М., Лященко Н.П., Рогач Л.І., Саприкіної І.В., Ситнік О.М., Уркевича В.Ю., Яновської О.Г.,

перевіривши наявність підстав для прийняття до розгляду справи за позовом Приморської міської ради Приморського району Запорізької області до Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України, треті особи: Комунальний заклад Санаторій медичної реабілітації Глорія Запорізької обласної ради, Запорізька обласна рада, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, Дочірнє підприємство Пансіонат Дорожник Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України про визнання протиправними дій та скасування рішень,

ВСТАНОВИЛА:

10 червня 2016 року Приморська міська рада Приморського району Запорізької області звернулася до суду з позовом, у якому просила:

- визнати протиправними дії Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України щодо прийняття рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 9 листопада 2015 року, індексний номер 25962739, на земельну ділянку, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, кадастровий номер НОМЕР_1, та скасувати це рішення;

- визнати протиправними дії відповідача щодо прийняття рішення від 2 грудня 2015 року, індексний номер 26683577, про державну реєстрацію права господарського відання та скасувати це рішення.

Окружний адміністративний суд м. Києва рішенням від 10 квітня 2018 року, залишеним без змін постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 31 липня 2018 року, позовні вимоги задовольнив.

Запорізька обласна рада та Комунальний заклад Санаторій медичної реабілітації Глорія Запорізької обласної ради подали касаційні скарги, у яких, посилаючись на неправильне застосування норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просять скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанції.

Так, Запорізька обласна рада вказує на порушення судами попередніх інстанцій правил предметної юрисдикції, оскільки в цій справі наявний спір про право власності. Комунальний заклад Санаторій медичної реабілітації Глорія зазначає, що під час розгляду справи в порядку адміністративного судочинства суди вирішили по суті спір про право власності на земельну ділянку.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду ухвалами від 1 та 8 жовтня 2018 року відкрив касаційне провадження у справі за скаргами третіх осіб, витребував матеріали справи із суду першої інстанції, копії касаційних скарг надіслав учасникам справи з установленням строку для подання відзивів на неї. 23 листопада 2018 року цей суд постановив ухвалу, якою передав справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду на підставі частини шостої статті 346 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС).

Відповідно до цієї норми справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду в усіх випадках, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної юрисдикції.

Оскільки в касаційних скаргах третіх осіб порушено питання про скасування судового рішення у зв'язку з порушенням правил предметної юрисдикції, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку про наявність правових підстав для прийняття цієї справи до розгляду.

Відповідно до частини першої статті 345 КАС суд касаційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами у разі:

1) відсутності клопотань від усіх учасників справи про розгляд справи за їх участю;

2) неприбуття жодного з учасників справи у судове засідання, хоча вони були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання;

3) перегляду ухвал судів першої та апеляційної інстанцій;

4) перегляду рішень суду першої інстанції та постанов апеляційної інстанції у справах, розглянутих за правилами спрощеного позовного провадження.

Скаржниками заявлено клопотання про розгляд справи за участю їх представників.

З огляду на відсутність визначених частиною першою статті 345 КАС передумов, за яких суд касаційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження, справа підлягає призначенню до розгляду в судовому засіданні.

Керуючись статтями 345 та 346 Кодексу адміністративного судочинства України, Велика Палата Верховного Суду

УХВАЛИЛА:

1. Прийняти до розгляду Великою Палатою Верховного Суду справу за позовом Приморської міської ради Приморського району Запорізької області до Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України, треті особи: Комунальний заклад Санаторій медичної реабілітації Глорія Запорізької обласної ради, Запорізька обласна рада, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, Дочірнє підприємство Пансіонат Дорожник Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України про визнання протиправними дій та скасування рішень.

2. Призначити справу до касаційного розгляду Великою Палатою Верховного Суду в судовому засіданні на 19 березня 2019 року о 14 годині у приміщенні Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. Пилипа Орлика, 8.

3. Про час, дату й місце розгляду справи повідомити її учасників.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач О.Б. Прокопенко Судді: Н.О. Антонюк Н.П. Лященко С.В. Бакуліна Л.І. Рогач В.В. Британчук І.В. Саприкіна В.І. Данішевська О.М. Ситнік О.С. Золотніков В.Ю. Уркевич В.С. Князєв О.Г. Яновська Л.М. Лобойко

СудВелика палата Верховного Суду
Дата ухвалення рішення07.12.2018
Оприлюднено13.12.2018
Номер документу78496693
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/9220/16

Ухвала від 24.04.2019

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Постанова від 19.03.2019

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Постанова від 19.03.2019

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Ухвала від 07.12.2018

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Ухвала від 23.11.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 23.11.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 19.11.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 19.11.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 08.10.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 02.10.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні