Постанова
від 27.11.2018 по справі 190/734/16-ц
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/3232/18 Справа № 190/734/16-ц Суддя у 1-й інстанції - Резніченко М.С. Суддя у 2-й інстанції - Куценко Т. Р.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 листопада 2018 року Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Дніпровського апеляційного суду в складі:

головуючого - Куценко Т.Р.,

суддів: Демченко Е.Л., Макарова М.О.,

за участю секретаря - Синенка Є.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпро цивільну справу

за апеляційною скаргою

Селянського (фермерського) господарства "Черьомушки",

на рішення П'ятихатського районного суду Дніпропетровської області від 31 березня 2016 року по справі за позовом ОСОБА_1 до П'ятихатської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, Селянського (фермерського) господарства "Черьомушки" про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом, розірвання договору оренди землі та зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА_1 у березні 2016 року звернулася до суду з даним позовом, в якому просила визнати за нею право власності на спірну земельну ділянку площею 6,6107 га, кадастровий номер НОМЕР_1, розірвати договір оренди землі від 27 січня 2009 року та зобов'язати СФГ Черьомушки здійснити державну реєстрацію припинення права оренди землі /а.с.3-7/.

В обґрунтування позовних вимог посилалася на те, що її брату ОСОБА_2 належав сертифікат на право на земельну частку (пай) у землі, що перебувала у колективній власності КСП ім.Ватутіна П'ятихатського району в розмірі 7,12 умовних кадастрових гектар. ІНФОРМАЦІЯ_1 брат помер і вона 22 червня 2015 року отримала свідоцтво про право на спадщину за законом, яка складається з цієї земельної частки (паю).

15 липня 2015 року П'ятихатська РДА надала їй дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, запропонована земельна ділянка площею 6,6105 га ріллі з кадастровим номером НОМЕР_1 на території Саївської сільської ради, яка належала до нерозподілених земельних ділянок (не витребуваних паїв) власників земельних часток (паїв) колишнього КСП ім. Ватутіна і перебувала в оренді у СФГ Черьомушки на підставі договору оренди землі від 27 січня 2009 року, укладеного з П'ятихатською РДА.

13 серпня 2015 року розпорядженням голови П'ятихатської РДА припинено СФГ Черьомушки право оренди на земельну ділянку, земельну ділянку повернуто до земель не витребуваних паїв Саївської сільської ради та рекомендовано господарству укласти угоду про розірвання договору оренди, здійснити державну реєстрацію припинення права оренди.

Позивачем був замовлений та виготовлений проект землеустрою земельної ділянки, фактичний розмір якої становив 6,6107 га, погоджений управлінням Держгеокадастру у П'ятихатському районі, однак державний реєстратор відмовився реєструвати його, оскільки запропонована їй земельна ділянка вже була сформована, присвоєний кадастровий номер. Через указану обставину П'ятихатська РДА відмовляється затверджувати проект землеустрою.

Також зазначено, що СФГ Черьомушки також не укладає угоду про розірвання договору оренди землі.

Позивач вважає, що виділена їй земельна ділянка вже сформована і зареєстрована в Державному земельному кадастрі, тому для надання їй у власність не потрібно розробляти проект землеустрою, затверджувати і реєструвати його. Однак чинним законодавством не передбачений порядок надання сформованої ділянки у власність в порядку виділення її в натурі (на місцевості) власнику, що змушує звернутися до суду, рішення якого буде підставою для реєстрації її права власності на земельну ділянку. Крім того, при визнанні за нею права власності на спірну земельну ділянку договір оренди землі від 27 січня 2009 року підлягає розірванню, як такий що порушує її права, і з підстав, що передбачені положеннями пунктів 29 та 36 такого договору.

Посилаючись на зазначені обставини заявник просить задовольнити позовні вимоги.

Рішенням П'ятихатського районного суду Дніпропетровської області від 31 березня 2016 року позовні вимоги частково задоволено. Визнано за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6,6107 гектар (кадастровий номер НОМЕР_1), розташовану на території Саївської сільської ради П'ятихатського району Дніпропетровської області. Розірвано договір оренди земельної ділянки (кадастровий номер НОМЕР_1) від 27 січня 2009 року, укладений між П'ятихатською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області та селянським (фермерським) господарством Черьомушки , зареєстрований у Жовтоводському відділі Дніпропетровської регіональної філії ДП Центр ДЗК 20 березня 2009 року за № 040913801224. В решті заявлених вимог відмовлено /а.с.47-51/.

Не погоджуючись з вказаним рішенням СФГ Черьомушки , подало апеляційну скаргу, в якій просить рішення суду скасувати та ухвалити нове рішення про відмову в задоволені позовних вимог, посилаючись на невідповідність висновків суду обставинам справи, оскільки перехід права власності на орендовану земельну ділянку до позивача не є підставою для розірвання спірного договору оренди землі/а.с.58-59/.

Рішенням Апеляційного суду Дніпропетровської області від 25 липня 2016 року апеляційну скаргу СФГ Черьомушки задоволено частково. Рішення П'ятихатського районного суду Дніпропетровської області від 31 березня 2016 року скасовано. Ухвалено нове рішення, яким в задоволені позовних вимог ОСОБА_1 Відмовлено /а.с.104-111/.

Постановою Касаційного цивільного суду Верховного суду від 21 серпня 2018 року касаційну скаргу ОСОБА_1 частково задоволено. Рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 25 липня 2016 року скасовано, справу направлено на новий розгляд до суду апеляційної інстанції /а.с.165-170/.

Указом Президента України від 29 грудня 2017 року №452/2017 про ліквідацію апеляційних судів та утворення апеляційних судів в апеляційних округах утворено Дніпровський апеляційний суд в апеляційному окрузі, шляхом ліквідації Апеляційного суду Дніпропетровської області.

Відповідно до статті 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" суд, що ліквідується, припиняє здійснення правосуддя з дня опублікування в газеті "Голос України" повідомлення голови новоутвореного суду про початок роботи новоутвореного суду.

03 жовтня 2018 року опубліковано в газеті "Голос України" № 185 повідомлення голови новоутвореного суду про початок роботи Дніпровського апеляційного суду.

Матеріали цивільної справи передано до Дніпровського апеляційного суду та згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями визначено суддів, які входять до складу колегії.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги та заявлених позовних вимог, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серія ДП № 0273975, виданого 25 квітня 1997 року П'ятихатською РДА, ОСОБА_2 належить право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП ім. Ватутіна П'ятихатського району Дніпропетровської області, розміром 7,12 умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості).

В розділі Зміни, які вносяться до сертифіката у зв'язку з передачею права на земельну частку (пай) , вказано, що право на земельну частку (пай) передано ОСОБА_1 на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 22 червня 2015 року № 1-445.

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом (спадкова справа № 145/2015) спадкоємцем зазначеного у цьому свідоцтві майна ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1, є його сестра ОСОБА_1 Спадщина, на яку видано це свідоцтво, складається з права на земельну частку (пай) розміром 7,12 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що розташована у КСП ім.Ватутіна в с.Саївка П'ятихатського району, що належала померлому на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ДП № 0273975.

Розпорядженням голови П'ятихатської РДА № Р-257/0/364-15 від 15 липня 2015 року надано дозвіл ОСОБА_1 на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність у розмірі земельної частки (паю) площею 7,12 умовних кадастрових гектарів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах колишнього КСП ІМ.Ватутіна на території Саївської сільської ради.

На виконання цього розпорядження 26 жовтня 2015 року ОСОБА_1 отримала в управлінні Держгеокадастру у П'ятихатському районі висновок про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за № 19-409-0.4-5230/2-15, з якого слідує, що управління погоджує проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність ОСОБА_1 площею 6,6107 га ріллі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (пай) за межами населеного пункту на території Саївської сільської ради П'ятихатського району.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки виданий ОСОБА_1 у 2015 році.

Згідно повідомлення № РВ-1200294362016 від 10 лютого 2016 року державним кадастровим реєстратором управління Держгеокадастру у П'ятихатському районі відмовлено ОСОБА_1 у наданні відомостей з державного земельного кадастру з реєстраційним номером РВ-1203528122016, оскільки вона не може бути заявником відповідно до Порядку ведення державного земельного кадастру.

27 січня 2009 року між П'ятихатською РДА і СФГ Черьомушки укладено договір оренди землі, зареєстрований у Жовтоводському відділі Дніпропетровської регіональної філії ДП Центр ДЗК 20 березня 2009 року за № 040913801224. Згідно договору в оренду передано земельну ділянку площею 6,6105 га ріллі (кадастровий номер НОМЕР_1) строком на 49 років.

За положеннями п.29 договору оренди землі орендар земельної ділянки зобов'язаний у разі звернення громадян-власників сертифікатів та громадян, які отримали право на землю за рішенням суду, забезпечити земельними частками (паями).

Розпорядженням голови П'ятихатської районної державної адміністрації № Р-292/0/364-15 від 13 серпня 2015 року прийнято рішення про припинення СФГ Черьомушки права оренди на земельну ділянку площею 6,6105 га ріллі (кадастровий номер НОМЕР_1) на території Саївської сільської ради, зобов'язано повернути земельну ділянку до земель не витребуваних паїв сільської ради.

Зазначене розпорядження П'ятихатської РДА Дніпропетровської області не є оскаржуваним та/або скасованим.

Згідно з ст.13 Закону №899 нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки.

Матеріалами справи підтверджується факт надання земельної діялнки в оренду.

Відповідно до ст.1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) право на земельну частку (пай) мають громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом.

Згідно ст. 2 цього Закону, основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є свідоцтво про право на спадщину.

Статтею 3 Закону визначено, що підставами для виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) є рішення відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації.

Позивач, як власник права на земельну частку (пай), звернулася з відповідною заявою до П'ятихасткьої РДА Дніпропетровської області про виділення земельної частки (паю) в натурі, у зв'язку з чим СФГ "Черьомушки" у відповідності до умов договору та законодавства було запропоновано розірвати договір оренди від 27 січня 2009 року, втім відповідач у добровільному порядку договір не розірвав.

Статтею 24 Закону визначено, що державна реєстрація земельної ділянки здійснюється при її формуванні шляхом відкриття Поземельної книги на таку ділянку.

Відповідно п.29 постанови Кабінету Міністрів України №1051 від 17 жовтня 2012 року Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру , кадастровий номер присвоюється земельній ділянці незалежно від форми власності. У разі переходу права власності на земельну ділянку від однієї особи до іншої, виникнення інших, крім права власності, речових прав на земельну ділянку, зміни речових прав на земельну ділянку, інших відомостей про неї кадастровий номер не змінюється.

Згідно п.130 Порядку, відомості (зміни до них) про нового власника, користувача земельної ділянки відповідно до даних про зареєстровані речові права у Державному реєстрі речових прав на нерухому майно вносяться до Поземельної книги Державним кадастровим реєстратором відповідно до пункту 113 цього Порядку.

За пунктом 113 постанови, після отримання від органу державної реєстрації прав інформації в порядку інформаційного обміну Державний кадастровий реєстратор протягом двох робочих днів з моменту її отримання вносить інформацію про власників, користувачів земельної ділянки відповідно до даних про зареєстровані речові права у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно до Поземельної книги в електронній (цифровій) та паперовій формі.

Матеріалами справи підтверджується факт того, що позивач ОСОБА_1 позбавлена можливості зареєструвати (реалізувати)своє право власності на земельну ділянку враховуючи укладений договір оренди землі з СФГ "Черьомушки".

Пунктом 36 спірного договору оренди земельної ділянки визначено, що перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи - орендаря є підставою для зміни умов або розірвання договору.

У даному випадку фактично відбулася зміна власника земельної ділянки.

Крім того, рішенням П'ятихатської РДА Дніпропетровської області чітко визначено право на спірну земельну ділянку, шляхом її виділу в натурі, саме позивачці.

Враховуючи наведені обставини суд першої інстанції прийшов до правильного та обґрунтованого висновку про розірвання договору оренди земельної ділянки від 27 січня 2009 року, укладеного з СФГ "Черьомушки". Висновок суду ґрунтується на підставі закону та умов укладеного спірного договору, з яким також погоджується колегія суддів.

Щодо позовних вимог про визнання права власності за позивачем на земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6,6107 гектар (кадастровий номер НОМЕР_1), розташовану на території Саївської сільської ради П'ятихатського району Дніпропетровської області, колегія суддів вважає такими, що не підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.125 ЗК України право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації цих прав.

Статтею 3 ЦПК України (в редакції на час подання позову) кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Нормами ст.392 ЦК України визначено, що власнику майна надано право пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

ОСОБА_1 на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого 22 червня 2015 року державним нотаріусом Шостої Криворізької державної нотаріальної контори, успадкувала право на земельну частку (пай) розміром 7,12 в умовних кадастрових гектарах, що належало ОСОБА_2, померлому ІНФОРМАЦІЯ_1.

Матеріали справи не містять будь-яких доказів на підтвердження неможливості оформлення права власності на спірну земельну ділянку в позасудовому порядку, таким чином позивачем не наведено обґрунтованих обставин, відповідно до яких можна встановити порушене право відносно визнання права власності на земельну ділянку.

За таких обставин, в задоволені позовних вимог про визнання права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільського виробництва площею 6,6107 гектарів реєстровий номер НОМЕР_1, розташовану на території Саївської сільської ради П'ятихатського району Дніпропетровської області слід відмовити.

Згідно ст. 89 ЦПК України, виключне право оцінки доказів належить суду, який має оцінювати докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи вищевикладене, апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, а рішення суду в частині задоволення позовних вимог ОСОБА_1 про визнання права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільського виробництва площею 6,6107 гектарів реєстровий номер НОМЕР_1, розташовану на території Саївської сільської ради П'ятихатського району Дніпропетровської області - скасуванню, з ухваленням нового рішення про відмову в задоволені позовних вимоги цій частині.

керуючись ст.ст. 367, 374, 376, 381-383 ЦПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Селянського (фермерського) господарства "Черьомушки" - задовольнити частково.

Рішення П'ятихатського районного суду Дніпропетровської області від 31 березня 2016 року в частині задоволення позовних вимог ОСОБА_1 про визнання права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільського виробництва площею 6,6107 гектарів реєстровий номер НОМЕР_1, розташовану на території Саївської сільської ради П'ятихатського району Дніпропетровської області - скасувати. У задоволенні позовних вимог в цій частині - відмовити.

В іншій частині рішення залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття. Постанова суду може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий: Т.Р. Куценко

Судді: Е.Л. Демченко

М.О. Макаров

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення27.11.2018
Оприлюднено18.12.2018
Номер документу78608518
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —190/734/16-ц

Постанова від 27.11.2018

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Куценко Т. Р.

Ухвала від 02.11.2018

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Куценко Т. Р.

Ухвала від 18.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Каратаєва Л. О.

Постанова від 21.08.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Штелик Світлана Павлівна

Ухвала від 14.06.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Штелик Світлана Павлівна

Ухвала від 24.05.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Коротун Вадим Михайлович

Ухвала від 24.05.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Коротун Вадим Михайлович

Ухвала від 27.09.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Коротун Вадим Михайлович

Ухвала від 05.09.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Коротун Вадим Михайлович

Рішення від 25.07.2016

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Тамакулова В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні