Постанова
від 10.02.2010 по справі 2а-13661/08/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-13661/08/1570

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 лютого 2010 року м. Одеса

Одеський окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Іван ова Е.А.,

при секретарі судового зас ідання Мезнер О.Е.,

за участю представника тр етьої особи - ОСОБА_1 (дов іреність від 14.09.2009)

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом Пр иморської сільської ради Кіл ійського району Одеської обл асті до Прокуратури Кілійськ ого району Одеської області за участю третіх осіб ДП «Ізм аїльське лісове господарств о», Товариство з обмеженою ві дповідальністю «Аваллон-2005» п ро скасування припису, -

В С Т А Н О В И В:

Приморська сільська рад а Кілійського району Одесько ї області звернулась до Одес ького окружного адміністрат ивного суду з адміністративн им позовом до Прокуратури Кі лійського району Одеської об ласті, в якому просить скасув ати припис прокуратури Кілій ського району Одеської облас ті від 15.06.2008 року № 2041 «про усунен ня порушень закону», зазначи вши що в червні 2008 року Примор ська сільська рада Кілійсько го району отримала припис пр окурора Кілійського району с таршого радника юстиції І.В . Бурданова № 2041 «про усуненн я порушень закону» від 15.06.2008 рок у № 2041. В зазначеному приписі вк азується, що згідно планово-к артографічних матеріалів лі совпорядкування ДП «Ізмаїль ське лісове господарство» зе млі, надані Приморською сіль ською радою Кілійського райо ну Одеської області ТОВ «Ава ллон-2005» для розміщення бази в ідпочинку є землями лісового фонду і знаходяться у постій ному користуванні ДП «Ізмаїл ьське лісове господарство». Припис підлягає невідкладн ому розгляду та виконанню, пр о що необхідно письмово пові домити прокурора. Позовні ви моги позивачем обгрунтовані тим, що Прокуратурою Кілійсь кого району Одеської області було помилково здійснено ви сновок щодо незаконності пер едачі Приморською сільською радою Кілійського району Од еської області ТОВ «Аваллон- 2005» земельної ділянки у оренд у.

Відповідач про дату, місце та час судових засідань пові домлявся належним чином та с воєчасно, про що свідчать ная вні в матеріалах справи розп иски про отримання судових п овісток відповідачем (а.с. 35, 63, 88 ) та поштове повідомлення про вручення виклику відповідач у (а.с. 106), проте в судові засідан ня неодноразово не з' являвс я. Справу розглянуто у відпов ідності до вимог ч. 4 ст.128 КАС Ук раїни. Заперечень до позову в ід відповідача до суду не над ходило.

Представник третьої особи в судовому засідання вважав , що адміністративний позов п ідлягає задоволенню та поясн ив наступне. ТОВ «Аваллон 2005» б уло розроблено та погоджено у встановленому законом поря дку містобудівне обгрунтува ння будівництва бази відпочи нку на території Приморської сільської ради Кілійського району Одеської області та п огоджено акт вибору земельно ї ділянки. Рішенням № 292 від 28.02.2005 року Приморської сільської ради Кілійського району Одес ької області вказаний акт ви бору земельної ділянки ТОВ « Аваллон 2005» було затверджено та надано дозвіл на розробку проекту землоустрою щодо ві дведення земельної ділянки, загальною площею 1 га, з цільов им призначенням для будівниц тва, експлуатації та обслуго вування комплексу будівель т а споруд стаціонарної рекреа ції (бази відпочинку на 100 місц ь), розташованої на території Приморської сільської ради Кілійського району Одеської області. На підставі вищевка заного рішення Приморської с ільської ради ТОВ «Аваллон 2005 » було виготовлено проект зе млеустрою, цей проект було по годжено з Приморською сільс ькою радою Кілійського райо ну Одеської області, відділо м земельних ресурсів Кілійсь кого району Одеської області , управлінням екології та при родних ресурсів в Одеській о бласті, Придунайською регіон альною інспекцією, Кілійсько ю районною санітарно - епід еміологічною станцією Одесь кої області, відділом містоб удування та архітектури Кілі йського району Одеської обла сті, управлінням охорони об' єктів культурної спадщини в Одеської області. 29 серпня 2005р. отримано позитивний висново к по проекту землеустрою дер жавної землевпорядної експе ртизи № 1187-05. Рішенням № 360 від 21.10.2005 р. Приморської сільської рад ої Кілійського району Одеськ ої області вищезазначений п роект землеустрою щодо відве дення земельної ділянки у до вгострокову оренду, з цільов им призначенням земельної ді лянки для будівництва, експл уатації та обслуговування ко мплексу будівель та споруд с таціонарної рекреації (бази відпочинку на 100 місць), розташ ованої на території Приморс ької сільської ради Кілійськ ого району Одеської області, було затверджено, та земельн а ділянка загальною площею 1 г а., була надана у оренду ТОВ «А валлон 2005» терміном на 49 років. 08 листопада 2005 року між Примор ською сільською радою Кілійс ького району Одеської област і та товариством з обмеженою відповідальністю «Аваллон 2 005» було укладено довгостроко вий договір оренди земельної ділянки. Договір було зареєс тровано Кілійським районни м відділом Одеської регіонал ьної філії центру державного земельного кадастру у книги записів державної реєстраці ї договорів оренди землі за № 040552200337 від 08.11.2005р., кадастровий ном ер земельної ділянки 5122383000:02:001:0002. Т обто, проект відведення земе льної ділянки виготовлено, п огоджено та затверджено, нал ежним чином, відповідно до за конодавства, договір оренди земельної ділянки укладено т а зареєстровано теж відповід но до законодавства.

Від третьої особи - ДП «Ізма їльське лісове господарство » до суду надійшли письмові п ояснення до адміністративно го позову (а.с. 39-40), в яких зазнач ено, що прокуратурою Кілійсь кого району правомірно винес ено припис, оскільки детальн ий план території рекреаційн ої зони с. Приморське Кілійсь кого району Одеської області , погоджений з відповідними д ержавними інстанціями, не бу в погоджений з ДП «Ізмаїльсь ке лісове господарство». В св оїх поясненнях директор ДП«І змаїльське лісове господарс тво» посилається також на Ук аз Президента України № 861/98 від 10.08.1998р. «Про створення Дунайськ ого біосферного заповідника », згідно якого частина терит орії Вилківського лісництва Ізмаїльського держлісгоспу площею 11 575 га переходить до Ду найського біосферного запов ідника без вилучення та тери торія Ізмаїльського держліс госпу площею 7 143 га передані в постійне користування запов ідника.

Заслухавши пояснення пре дставника третьої особи ТОВ «Аваллон-2005», дослідивши мате ріали справи , суд встановив н аступні обставини та відпові дні їм правовідносини.

Відповідно п.5 ст. 121 Конститу ції України передбачено, що н а прокуратуру покладається т акож і нагляд за додержанням прав і свобод людини і громад янина, додержанням законів з цих питань органами виконав чої влади, органами місцевог о самоврядування, їх посадов ими і службовими особами.

Відповідно до п.1 ст. 5 Закону України «Про прокуратуру » від 5 листопада 1991 року

N 1789-XII прокуратура України стан овить єдину систему, на яку ві дповідно до Конституції Укра їни та цього Закону покладаю ться такі функції: підтриман ня державного обвинувачення в суді; представництво інтер есів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом; нагляд за додержанн ям законів органами, які пров одять оперативно-розшукову д іяльність, дізнання, досудов е слідство; нагляд за додержа нням законів при виконанні с удових рішень у кримінальних справах, а також при застосув анні інших заходів примусово го характеру, пов'язаних з обм еженням особистої свободи гр омадян.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 20 Зако ну України "Про прокуратуру" п ри виявленні порушень закону прокурор або його заступник у межах своєї компетенції ма ють право, зокрема, давати при писи про усунення очевидних порушень закону.

Статтею 22 Закону України "Пр о прокуратуру" передбачено, щ о письмовий припис про усуне ння порушень закону вноситьс я прокурором, його заступник ом органу чи посадовій особі , які допустили порушення, або вищестоящому у порядку підп орядкованості органу чи поса довій особі, які правомочні у сунути порушення. Письмовий припис вноситься у випадках, коли порушення закону має оч евидний характер і може завд ати істотної шкоди інтересам держави, підприємства, устан ови, організації, а також гром адянам, якщо не буде негайно у сунуто. Припис підлягає нега йному виконанню, про що повід омляється прокурору. Орган ч и посадова особа можуть оска ржити припис вищестоящому пр окурору, який зобов' язаний розглянути скаргу протягом д есяти днів, або до суду.

Прокуратурою Кілійського району було проведено переві рку додержання вимог земельн ого законодавства Приморськ ою сільською радою при надан ні в довгострокову оренду зе мельної ділянки рекреаційно го призначення «ТОВ Аваллон 2005».

15.06.2008 року прокурором Кілійс ького району старшим раднико м юстиції І.В. Бурдановим був винесений припис № 2041 до П риморської сільської ради пр о усунення порушення закону , яким вимагалося усунити пор ушення чинного земельного за конодавства (а.с.19-20).

Зазначений припис було вин есено у зв' язку з тим, що на д умку прокурора, Приморська с ільська рада Кілійського рай ону Одеської області не вилу чивши належним чином земельн у ділянку лісового фонду та н е отримавши погодження необх ідних державних органів, над ала земельну ділянку лісовог о фонду площею 1 га ТОВ «Авалло н 2005» у довгострокове користу вання строком на 49 років .

Відповідно до ч. 1 ст.72 КАС Ук раїни, обставини, встановлен і судовим рішенням в адмініс тративній, цивільній або гос подарській справі, що набрал о законної сили, не доказують ся при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі ос оби або особа щодо якої встан овлено ці обставини.

Постановою Одеського окру жного адміністративного суд у від 18.11.2009 р. по справі № 2а-13665/08/1570 (а. с.109-113) за адміністративним поз овом товариства з обмеженою відповідальністю «Аваллон 20 05» до Одеського обласного упр авління лісового та мисливсь кого господарства про визнан ня протиправними дій було за доволено позов та визнано пр отиправними дії Одеського об ласного управління лісового та мисливського господарств а щодо включення земель, які з находяться в оренді ТОВ «Ава ллон 2005» на території рекреац ійної зони с. Приморське, Кілі йського району Одеської обла сті на підставі договору оре нди землі від 08.11.2005 року, зареєс трованого Кілійським районн им відділом Одеської регіона льної філії центру державног о земельного кадастру у книз і записів державної реєстрац ії договорів оренди землі за № 040552200337 від 08.11.2005 року, кадастрови й номер земельної ділянки 51223830 00:02:001:0002 до планово-картографічн их матеріалів лісовпорядкув ання ДП «Ізмаїльське лісове господарство» та даних держа вного лісового кадастру. Зоб ов' язано Одеське обласне уп равління лісового та мисливс ького господарства виключит и дані, щодо знаходження земе ль, які знаходяться в оренді Т ОВ «Аваллон 2005» на території р екреаційної зони с. Приморсь ке, Кілійського району Одесь кої області з плано-картогра фічнгих матеріалів лісовпор ядкування ДП «Ізмаїльське лі сове господарство». Зобов' я зано Одеське обласне управлі ння лісового та мисливського господарства виключити дані , щодо знаходження земель, які знаходяться в оренді ТОВ «Ав аллон 2005» на території рекреа ційної зони с. Приморське, Кіл ійського району Одеської обл асті з державного лісового к адастру.

Вказане судове рішення не б уло оскаржене та набрало зак онної сили.

Постановою Одеського окру жного адміністративного суд у від 18.11.2009 р. було встановлено,

що ТОВ «Аваллон 2005» було розр облено та погоджено у встано вленому законом порядку міст обудівне обґрунтування буді вництва бази відпочинку на т ериторії Приморської сільсь кої ради Кілійського району Одеської області та погодже но акт вибору земельної діля нки.

Судом встановлено, що рішен ням № 292 від 28.02.2005 року Приморсько ї сільської ради, Кілійськог о району Одеської області (а.с . 83), вказаний акт вибору земел ьної ділянки ТОВ «Аваллон 2005» було затверджено та надано д озвіл на розробку проекту зе млеустрою щодо відведення з емельної ділянки, загальною площею 1,00 га, з цільовим призна ченням для будівництва, експ луатації та обслуговування к омплексу будівель та споруд стаціонарної рекреації (бази відпочинку на 100 місць), розташ ованої на території Приморс ької сільської ради Кілійськ ого району Одеської області.

На підставі зазначеного рі шення Приморської сільської ради ТОВ «Аваллон 2005» було виг отовлено проект землеустрою , цей проект було погоджено з Приморською сільською радо ю Кілійського району Одесько ї області, що підтверджуєтьс я висновком № 292-1 від 28.02.2005р. (а.с. 4); в ідділом земельних ресурсів К ілійського району Одеської о бласті, підтверджується висн овком № 505 від 01.08.2005р. (а.с.5); управл інням екології та природних ресурсів в Одеської області, придунайської регіональної інспекції, що підтверджуєть ся висновком № 399 від 02.08.2005р. (а.с.6); К ілійською районною санітарн о - епідеміологічною станці єю Одеської області, що підтв ерджується висновком № 2217 від 01.07.2005р. (а.с.7); відділом містобуду вання та архітектури Кілійсь кого району Одеської області , що підтверджується висновк ом № 422 від 01.08.2005р. (а.с.8); управлінн ям охорони об' єктів культур ної спадщини в Одеської обла сті, що підтверджується висн овком № 2237 від 11.05.2005р. (а.с9), а також висновком Державного коміте ту України по земельних ресу рсах по проекту землеустрою державної землевпорядної ек спертизи № 1187-05 від

29 серпня 2005 року (а.с. 10).

Рішенням № 360 від 21.10.2005р. Примор ської сільської радої Кілійс ького району Одеської област і (а.с.12) вищезазначений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у довгост рокову оренду, з цільовим при значенням земельної ділянки для будівництва, експлуатац ії та обслуговування комплек су будівель та споруд стаціо нарної рекреації (бази відпо чинку на 100 місць), розташовано ї на території Приморської с ільської ради Кілійського ра йону Одеської області, було з атверджено, та земельна діля нка загальною площею 1,00 га., бул а надана в оренду ТОВ «Авалло н 2005» терміном на 49 років.

08 листопада 2005 року між Примо рською сільською радою Кілій ського району Одеської облас ті та товариством з обмежено ю відповідальністю «Аваллон 2005» було укладено довгострок овий договір оренди земельно ї ділянки (аркуші справи 13-16).

Судом встановлено, що зазна чений договір було зареєстро вано Кілійським районним ві дділом Одеської регіонально ї філії центру державного зе мельного кадастру у книзі за писів державної реєстрації д оговорів оренди землі за № 0405522 00337 від 08.11.2005 року кадастровий но мер земельної ділянки 5122383000:02:001:000 2.

Судовим рішенням від 18.11.2009 р. п о справі № 2а-13665/08/1570 встановлено, що позивачем дотримано зако нодавчо встановлену процеду ру передачі земельної ділянк и в оренду, розроблено проект , отримано всі необхідні пого дження та укладено договір о ренди.

Таким чином, вище перелічен і факти, спростовують твердж ення прокурора Кілійського р айону, зазначене в оскаржува ному приписі, щодо того, що При морська сільська рада Кілійс ького району Одеської не отр имавши погодження необхідни х державних органів надала з емельну ділянку лісового фон ду площею 1 га ТОВ «Аваллон 2005» у довгострокове користуванн я строком на 49 років. Судом вст ановлено, що Приморською сіл ьською радою Кілійського рай ону Одеської області було до тримано вимоги законодавств а щодо передачі земельної ді лянки в оренду.

Посилання прокурора Кілій ського району Одеської облас ті в приписі щодо того, що земл і, надані Приморською сільсь кою радою Кілійського району Одеської області ТОВ «Авалл он 2005» для розміщення бази від починку є землями лісового ф онду, спростовується рішення м Одеського окружного адміні стративного суду від 18.11.2009 р., як им встановлено, що земельна д ілянка, надана Приморською с ільською радою Кілійського р айону Одеської області ТОВ « Аваллон 2005», знаходиться в меж ах населеного пункту.

Стаття 19 Конституції Україн и встановлює, що органи держа вної влади та органи місцево го самоврядування, їх посадо ві особи зобов'язані діяти ли ше на підставі, в межах повнов ажень та у спосіб, що передбач ені Конституцією та законами України.

Частиною 3 ст. 2 КАС України в становлено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи без діяльності суб' єктів владн их повноважень адміністрати вні суди перевіряють, чи прий няті (вчинені) вони на підстав і, у межах повноважень та й спо сіб, що передбачені Конститу цією та законами України; з ви користанням повноваження з м етою, з якою це повноваження н адано; обґрунтовано, тобто з у рахуванням усіх обставин, що мають значення для прийнятт я рішення (вчинення дії); безст оронньо (неупереджено); добро совісно; розсудливо; з дотрим анням принципу рівності пере д законом, запобігаючи неспр аведливій дискримінації; про порційно, зокрема з дотриман ням необхідного балансу між будь-якими несприятливими на слідками для прав, свобод та і нтересів особи і цілями, на до сягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням пр ава особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасн о, тобто протягом розумного с троку.

Відповідно до положень ч.2 с т.71 КАС України в адміністрати вних справах про протиправні сть рішень, дій чи бездіяльно сті суб' єкта владних повнов ажень обов' язок щодо доказу вання правомірності свого рі шення, дій чи бездіяльності п окладається на відповідача, якщо він заперечує проти адм іністративного позову.

Крім того, ст. 25 Закону Україн и «Про прокуратуру» визначає , що у протесті, поданні, припи сі або постанові прокурора о бов' язково зазначається, ки м і яке положення закону пору шено, в чому полягає порушенн я та що і в який строк посадова особа або орган мають вжити д о його усунення. Разом з тим, я к вбачається з оскаржуваного припису, в ньому не зазначено , що саме сільська рада має вжи ти до усунення порушення зем ельного законодавства.

Відповідач - Прокуратура Кі лійського району Одеської об ласті, не довів суду правомір ність свого припису та не под ав до суду заперечень на позо в.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КАС Укр аїни завданням адміністрати вного судочинства є захист п рав, свобод та інтересів фізи чних осіб, прав та інтересів ю ридичних осіб у сфері публіч но-правових відносин від пор ушень з боку органів державн ої влади, органів місцевого с амоврядування, їхніх посадов их і службових осіб, інших суб ' єктів при здійсненні ними владних управлінських функц ій на основі законодавства, в тому числі на виконання деле гованих повноважень.

Враховуючи вищевикладене та оцінюючи надані сторонами докази в сукупності, суд прий шов до висновку, що позовні ви моги Приморської сільської р ади Кілійського району Одесь кої області є обґрунтовані т а відповідають вимогам чинно го законодавства, у зв' язку з чим підлягають задоволенн ю в повному обсязі, а припис пр окуратури Кілійського район у Одеської області від 15.06.2008 рок у № 2041 - скасуванню.

Керуючись ст.ст.158-163,167 КАС Ук раїни, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов Приморської сі льської ради Кілійського рай ону Одеської області до прок уратури Кілійського району О деської області задоволь нити.

Скасувати припис прок уратури Кілійського району О деської області від 15.06.2008 року № 2041.

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення строку пода ння заяви про апеляційне оск арження, якщо таку заяву не бу ло подано. Якщо було подано за яву про апеляційне оскарженн я, але апеляційна скарга не бу ла подана у строк, встановлен ий ст. 186 КАС України, постанова суду першої інстанції набир ає законної сили після закін чення цього строку. У разі под ання апеляційної скарги пост анова, якщо її не скасовано, на бирає законної сили після за кінчення апеляційного розгл яду справи.

Заяву про апеляційне оска рження постанови може бути п одано протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо по станову було проголошено у в ідсутності особи, яка бере уч асть у справі, то строк поданн я заяви про апеляційне оскар ження обчислюється з дня отр имання нею копії постанови. А пеляційна скарга на постанов у суду подається протягом дв адцяти днів після подання за яви про апеляційне оскарженя . Заява про апеляційне оскарж ення та апеляційна скарга по даються до Одеського апеляці йного адміністративного суд у через Одеський окружний ад міністративний суд. Копія ап еляційної скарги одночасно н адсилається особою, яка її по дає, до Одеського адміністра тивного апеляційного суду.

Повний текст постанови ви готовлений та підписаний суд дею 10.02.2010 року.

Суддя Е.А . Іванов

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.02.2010
Оприлюднено06.07.2010
Номер документу7862043
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-13661/08/1570

Ухвала від 19.01.2009

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Постанова від 10.02.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Постанова від 10.02.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Едуард Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні