Ухвала
від 18.12.2018 по справі 921/452/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18 грудня 2018 року м. ТернопільСправа № 921/452/18 УХВАЛА

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Андрусик Н.О.

розглянув матеріали справи

за позовом: Теребовлянської міської ради, м.Теребовля Тернопільської області

до відповідача: Теребовлянської районної ради, м.Теребовля Тернопільської області

про визнання незаконним та скасування рішення Теребовлянської районної ради №618 від 20.09.2018 «Про визнання таким, що втратило чинність рішення Теребовлянської районної ради від 24 травня 2016 року №157 «Про врегулювання окремих питань щодо управління об'єктами спільної власності» ,

за участю представників:

позивача: ОСОБА_1, начальник юридичного відділу, довіреність №10 від 10.08.2018; ОСОБА_2, ордер серії ТР №064877 від 19.11.2018;

відповідача: ОСОБА_3, начальник відділу юридичної та кадрової роботи виконавчого апарату, довіреність №555/5-8 від 13.12.2018; ОСОБА_4, керуючий справами виконавчого апарату, довіреність № 554/5-8 від 13.12.2018.

В порядку ст. ст. 8, 222 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України), здійснюється повне фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів, а саме: програмно-апаратного комплексу "Акорд".

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Теребовлянська міська рада, м.Теребовля Тернопільської області звернувся 01.11.2018 (згідно відтиску штампу вхідної кореспонденції суду за вх.№574) до Господарського суду Тернопільської області з позовом до Теребовлянської районної ради, м.Теребовля Тернопільської області, про визнання незаконним та скасування рішення Теребовлянської районної ради №618 від 20.09.2018 «Про визнання таким, що втратило чинність рішення Теребовлянської районної ради від 24 травня 2016 року №157 «Про врегулювання окремих питань щодо управління об'єктами спільної власності» з підстав порушення даним актом права власності територіальних громад Теребовлянського району на спортивний комплекс, розташований за адресою: вул.22 Січня, 17, м.Теребовля Тернопільської області, оскільки право власності одноосібно зареєстровано на Теребовлянською районною радою.

Позивач вважає, що оскаржуване рішення районною радою прийнято з метою уникнення виконання рішення №157 від 24.05.2016 «Про врегулювання окремих питань, щодо управління об'єктами спільної власності» , яким зобов'язано районну раду звернутися з позовом до суду про визнання права власності на даний об'єкт за Теребовлянською районною радою, Дружбівською селищною радою, Микулинецькою селищною радою та Теребовлянською міською радою, та посилаючись на оскарження дій держреєстратора щодо здійснення реєстрації права власності на даний об'єкт до адміністративного суду.

Ухвалою суду від 26.11.2018 відкрито провадження у справі, розгляд справи постановлено здійснювати за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого засідання на 18.12.2018; учасникам справи встановлено процесуальні строки для подання заяв, клопотань, відзиву на позов, відповіді на відзив.

Представники позивача в підготовчому засіданні підтримали позовні вимоги в повному обсязі. Також просили суд задоволити клопотання про залучення до участі у розгляді даної справи в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача відповідні органи місцевого самоврядування (сільські, селищні ради Теребовлянського району згідно переліку), оскільки рішення у даній справі може зачіпати права, обов'язки та/або інтереси зазначених осіб, зважаючи що спірне майно є об'єктом спільної власності сіл, селищ, міст Теребовлянського району.

Представники відповідача щодо заявленого клопотання про залучення третіх осіб заперечили, зазначивши, що інтереси даних територіальних громад представляє в силу Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , районна рада в межах, визначених законом повноважень.

Заслухавши думку учасників справи, суд вважає, що заява про залучення третіх осіб підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Господарське процесуальне законодавство України передбачає можливість участі в судовому процесі до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача або відповідача, у разі, коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі (стаття 50 ГПК України).

Відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" органами, уповноваженими управляти об'єктами комунальної власності, є як органи місцевого самоврядування, створені сільськими, селищними, міськими територіальними громадами, так і районні та обласні ради.

Відповідно до частини другої статті 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" підставою набуття права комунальної власності є: передача майна територіальним громадам безоплатно державою, іншими суб'єктами права власності, а також майнових прав; створення майна органами місцевого самоврядування в порядку, установленому законом; придбання майна органами місцевого самоврядування в порядку, установленому законом.

Стаття 327 ЦК України визначає, що у комунальній власності є майно, у т. ч. грошові кошти, яке належить територіальній громаді. Управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

У пунктах 3, 4 Рішення Конституційного Суду України від 16 квітня 2009 року №7-рп/2009 зазначено, що: гарантоване державою місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи і передбачає правову, організаційну та матеріально-фінансову самостійність, яка має певні конституційно-правові межі, встановлені, зокрема, приписами статей 19, 140, 143, 144, 146 Основного Закону України. З аналізу вказаних конституційних положень вбачається, що ці органи місцевого самоврядування, здійснюючи владу і самостійно вирішуючи питання місцевого значення, віднесені законом до їх компетенції, та приймаючи рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території, зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради (частина четверта статті 140 Конституції України).

Відповідно до частин четвертої та п'ятої статті 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" районні та обласні ради від імені територіальних громад сіл, селищ, міст здійснюють управління об'єктами їхньої спільної власності, що задовольняють спільні потреби територіальних громад.

Ураховуючи викладене, власником комунального майна, що є спільною власністю сільських, селищних, міських територіальних громад, управління яким здійснюється районними, обласними радами, повинно бути із зазначенням усіх власників цього майна - відповідних територіальних громад сіл, селищ, міст, що розташовані в межах району, області, в особі відповідної районної чи обласної ради.

Предметом позову в даній справі позивачем визначено визнання незаконним та скасування рішення Теребовлянської районної ради №618 від 20.09.2018 Про визнання таким, що втратило чинність рішення Теребовлянської районної ради від 24 травня 2016 року №157 Про врегулювання окремих питань щодо управління об'єктами спільної власності з підстав порушення даним актом права власності територіальних громад Теребовлянського району на спортивний комплекс, розташований за адресою: вул.22 Січня, 17, м.Теребовля Тернопільської області, оскільки право власності одноосібно зареєстровано на Теребовлянською районною радою.

Отже, виходячи із наведених норм закону щодо управління об'єктами комунальної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах та визначеного позивачем предмету спору (оскарження рішення Теребовлянської райради, на підставі якого Теребовлянською районною радою зареєстровано право власності на об'єкт комунальної власності територіальних громад Теребовлянського району, правомірність якого оспорюється позивачем), суд доходить висновку, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов'язки територіальних громад Теребовлянського району щодо об'єкту спільної власності - спортивного комплексу (розташованого за адресою: вул.22 Січня, 17, м.Теребовля Тернопільської області), а відтак, свідчить про необхідність залучення в порядку ст. 50 ГПК України вище зазначених органів місцевого самоврядування до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Згідно з п. п. 7, 10, 12 ч. 2 ст. 182 ГПК України суд у підготовчому засіданні, зокрема, з'ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових і електронних доказів у місці їх знаходження; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше; вирішує заяви та клопотання учасників справи; встановлює строки для подання відповіді на відзив та заперечення.

Згідно частини 2 ст. 183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження, зокрема, у випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

З огляду на викладене, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави та надання сторонам, передбаченого ст.ст.7, 13 ГПК України рівного права на захист своїх прав та охоронюваних законом інтересів, а також зважаючи на виникнення об'єктивної необхідності у наданні учасникам справи додаткового часу для виконання приписів ст.ст.178, 179 ГПК України, та у зв'язку із залученням до участі у справі третіх осіб, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання.

Керуючись ст.ст.7, 12, 42, 46, 50, 172, 177, 178, 179, 181-184, 202, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору:

- Буданівську сільську раду, 48154, Тернопільська область, Теребовлянський район, с.Буданів, іден.код. 04394467;

- Великоговилівську сільську раду, 48162, Тернопільська область, Теребовлянський район, с.Великий Говилів, вул. Є. Олесницького, будинок 2, іден. код 04394473;

- Дарахівську сільську раду, 48146, Тернопільська область, Теребовлянський район, с.Дарахів, іден.код 04394562;

- Хмелівську сільську раду, 48145, Тернопільська область, Теребовлянський район, с. Хмелівка, іден. код 04394823;

- Різдвянівську сільську раду, 48178, Тернопільська область, Теребовлянський район, с.Різдвяни, іден.код 04394740;

- Струсівську сільську раду, 48127, Тернопільська область, Теребовлянський район, с. Струсів, іден. код 04394817;

- Кобиволоцьку сільську раду, 48164, Тернопільська область, Теребовлянський район, с.Кобиволоки, іден.код 04394607;

- Золотниківську сільську раду, 48115, Тернопільська область, Теребовлянський район, с.Золотники, вул. Містечко, буд. 33, іден.код 04394585;

- Іванівську сільську раду, 48137, Тернопільська область, Теребовлянський район, с.Іванівка, іден.код. 04394616;

- Микулинецьку селищну раду, 48120, Тернопільська область, Теребовлянський район, смт.Микулинці, вул. С. Бандери, буд. 11, іден.код 04396302;

- Дружбівську селищну раду, 48130, Тернопільська область, Теребовлянський район, смт.Дружба, вул. Лесі Українки, буд. 3, іден.код 04525567.

2. Відкласти підготовче засідання на 10.01.2019 на 14:00год.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду, який знаходиться за адресою м. Тернопіль, вул.Князя Острозького, 14а, зал судових засідань №3, 5 поверх.

3. До підготовчого засідання надати суду:

позивачу у строк до 04.01.2019: письмову обґрунтовану відповідь на відзив (при наявності);

відповідачу у строк до 04.01.2019: докази направлення листом з описом вкладення на адресу третіх осіб копії відзиву на позов з долученими до нього матеріалами; обґрунтований відзив на пояснення третіх осіб щодо позову (за наявності);

третім особам у строк до 09.01.2019: письмові документально підтверджені обґрунтовані пояснення щодо позову/відзиву на позов.

Копія відзиву, відповіді на відзив, заперечення, пояснення разом з доданими до них документами надсилаються (надаються) іншим учасниками справи одночасно з надісланням (наданням) цих документів суду.

4. Копію ухвали направити рекомендованим листом з повідомленням про вручення: Теребовлянській міській раді, вул.Шевченка, 8, м.Теребовля Тернопільської області, 48100; Теребовлянській районній раді, вул. Князя Василька, 104А, м. м.Теребовля Тернопільської області, 48100; Буданівській сільській раді, 48154, Тернопільська область, Теребовлянський район, с.Буданів; Великоговилівській сільській раді, 48162, Тернопільська область, Теребовлянський район, с.Великий Говилів, вул. Є. Олесницького, будинок 2; Дарахівській сільській раді, 48146, Тернопільська область, Теребовлянський район, с.Дарахів; Хмельівській сільській раді, 48145, Тернопільська область, Теребовлянський район, с. Хмелівка; Різдвянівській сільській раді, 48178, Тернопільська область, Теребовлянський район, с.Різдвяни; Струсівській сільській раді, 48127, Тернопільська область, Теребовлянський район, с. Струсів; Кобиволоцькій сільській раді, 48164, Тернопільська область, Теребовлянський район, с.Кобиволоки; Золотниківській сільській раді, 48115, Тернопільська область, Теребовлянський район, с.Золотники, вул. Містечко, буд. 33; Іванівській сільській раді, 48137, Тернопільська область, Теребовлянський район, с.Іванівка; Микулинецькій селищній раді, 48120, Тернопільська область, Теребовлянський район, смт.Микулинці, вул. С. Бандери, буд. 11; Дружбівській селищній раді, 48130, Тернопільська область, Теребовлянський район, смт.Дружба, вул. Лесі Українки, буд. 3.

Дана ухвала набирає законної сили 18.12.2018 відповідно до приписів ст.235 Господарського процесуального кодексу України та оскарженню не підлягає окремо від рішення.

Суддя Н.О. Андрусик

Дата ухвалення рішення18.12.2018
Оприлюднено22.12.2018
Номер документу78749717
СудочинствоГосподарське
Сутьврегулювання окремих питань щодо управління об'єктами спільної власності» ,

Судовий реєстр по справі —921/452/18

Судовий наказ від 17.04.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Рішення від 12.03.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Рішення від 12.03.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 05.03.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 21.02.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 30.01.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 10.01.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 18.12.2018

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 26.11.2018

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 06.11.2018

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні