Ухвала
від 22.12.2018 по справі 692/1035/18
ДРАБІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 692/1035/18

Провадження № 1-кс/692/261/18

22.12.2018

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2018 року смт Драбів

Слідчий суддя Драбівського районного суду Черкаської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого Драбівського ВП Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області майора поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку приміщення, яке використовує ТОВ «Комуншляхбуд» смт Шрамківка у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018251150000115 від 20.09.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий Драбівського ВП Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області майор поліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про проведення обшуку.

Клопотання мотивоване тим, що слідчим відділом Драбівськоговідділу поліції Золотоніського ВП в Черкаській області Головного управління національної поліції здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 420182511500000115 від 20.09.2018 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Проведеним досудовимрозслідуванням встановлено,що міжДП «Службамісцевих автомобільнихдоріг уЧеркаській області»та ТОВ«ВКП «Комуншляхбуд»(кодЄДРПОУ 21589942)укладено договір№59/07-твід 31липня 2018року напоточний середнійремонт автомобільноїдороги загальногокористування місцевогозначення Драбів Білоусівка,Драбівського районуЧеркаської області.Згідно укладеногодоговору,підрядник зобов`язуєтьсявиконати роботиз поточногосереднього ремонтуавтомобільної дорогизагального користуваннямісцевого значенняДрабів Білоусівка,Драбівського районуЧеркаської областіза переліком,обсягами робітта використовуючиматеріали,наведеніу додаткахдо Договору,а такожзгідно проектно-кошторисноїдокументації навиконання цихробіт ціна угоди2678412грн. грн.

Під час аналізу укладеного договору встановлено, що ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Черкаській області» на адресу ТОВ «ВКП «Комуншляхбуд» було надано аванс в розмірі 800000 грн. на закупівлю матеріалів та виконання ремонтних робіт.

В подальшому в ході відпрацювання доцільного використання отриманих бюджетних коштів службовими особами ТОВ «ВКП «Комуншляхбуд» (код ЄДРПОУ 21589942) співробітниками оперативного управління спільно із слідчою було здійснено виїзд на вказаний відрізок ділянки та встановлено, що вказаний відрізок ділянки дороги ремонтується з грубими порушеннями та не дотриманням норм діючих нормативно правових актів ДСТУ. При попередній перевірці співробітниками податкової міліції було встановлено, громадянина ОСОБА_4 , який згідно наказу по ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Черкаській області» здійснює технічний нагляд за виконанням якісних робіт та дотриманням технологічного процесу під час проведення ремонтних робіт на відрізку дороги Драбів Білоусівка, Драбівський район, Черкаська область. Під час наданням останнім письмових пояснень було отримано інформацію про те, що так дійсно службові особи ТОВ «ВКП «Комуншляхбуд» (код ЄДРПОУ 21589942) виконують ремонтні роботи даного відрізку дороги з порушенням норм чинного законодавства на що останнім не одноразово складалися приписи щодо допущення грубих порушень. Також від останнього було отримано інформацію про те що службові особи ТОВ «ВКП «Комуншляхбуд» (код ЄДРПОУ 21589942) під час ремонтних робіт використовують асфальтобетонну суміш невідомого походження та без будь-яких сертифікатів якості на дану суміш. Крім цього, останній повідомив, що службові особи здійснюють розтрату бюджетних коштів за рахунок транспортування асфальтобетонної суміші начебто з м Києва, але фактично вказана суміш постачається на даний відрізок дороги з с Шрамківка, Драбівський район, Черкаська область. Так з його слів було встановлено, що службові особи ТОВ «ВКП «Комуншляхбуд» (код ЄДРПОУ 21589942) в локальному кошторисі до договору зазначили, що транспортування асфальтобетонної суміші буде здійснюватися із сертифікованого заводу який розташований в місті Києві і відстань до вказаного заводу від даного відрізку дороги складає 150 км, а по факту вказана суміш постачається із Шрамківського асфальтобетонного заводу, який здійснює свою господарську діяльність без будь яких дозвільних документів.

Також,під часдосудового розслідуванняданого кримінальногопровадження буловстановлено,щотак дійсно службові особи ТОВ «ВКП «Комуншляхбуд» в своїй господарській діяльності використовують завод по виготовленню асфальтобетонної суміші, що підтверджується попередньо направленим листом в адресу ПП «Агросервіс», які на вказаний лист підтвердили факт, що останні мали фінансово господарські взаємовідносини в вересні місяці поточного року з ТОВ «ВКП «Комуншляхбуд» (код ЄДРПОУ 21589942). Вказані взаємовідносини полягали в постачанні в адресу ТОВ «ВКП «Комуншляхбуд» (код ЄДРПОУ 21589942) палива котельного рідкого в кількості 5,12 тонн на загальну суму 69 120 гривень. Постачання вказаного котельного палива здійснювалось автотранспортом ПП «Агросервіс». Розвантаження вказаної продукції на замовлення службових осіб ТОВ «ВКП «Комуншляхбуд» здійснювалося на виробничих потужностях даного товариства (завод), який розташований в Драбівському районі село Шрамківка. Вказане котельне паливо останніми було придбано для використання його для виробничих потреб. Розрахунок за котельне паливо між ПП «Агросервіс» та ТОВ «ВКП «Комуншляхбуд» було проведено в безготівковій формі шляхом перерахування коштів ТОВ «ВКП «Комуншляхбуд» на наш розрахунковий рахунок. За результатами проведених заходів було встановлено ймовірну адресу розташування виробничих потужностей (завод по виготовленню асфальтобетонної суміші), а саме: Черкаська область, Драбівський район, с. Шрамківка, вул. Крупської 114 А.

Враховуючи вищевикладене, встановлено, що службові особи ТОВ «ВКП «Комуншляхбуд» виготовляють та зберігають податкову та бухгалтерську звітність за адресою: Черкаська область, Драбівський район с Шрамківка вул. Крупської 112 А. Згідно даних сайту «Prozoro» підприємство протягом 2018 року виграло більшість тендерів проведених ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Черкаській області» щодо ремонту доріг не маючи ніякого забезпечення виконання даних тендерів, що дає підстави вважати присутньою в даній ситуації корупційну складову даної схеми привласнення державних коштів.

Вказані речі та фінансово-господарські документи у кримінальному провадженні мають доказове значення, так як за допомогою них можливо провести судово-почеркознавчу та судово-компютерну експертизи та встановити підписи осіб, які фактично склали вказані документи.

У судовому засіданні слідчий підтримав клопотання, просила його задовольнити.

Слідчий суддя, вислухавши пояснення слідчого, ознайомившись із матеріалами кримінального провадження, суд дійшов до наступного.

Відповідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч.2,5ст.234КПК України,обшук проводитьсяна підставіухвали слідчогосудді. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

До клопотання не додано жодного належного доказу про перерахунок коштів ТОВ «ВКП «Комуншляхбуд» від ДП «Служби місцевих автомобільних доріг у Черкаській області» за укладеним договором. Також відсутні належні докази щодо виявлених попередніх даних про проведені неякісні ремонтні роботи згідно укладеного договору (висновок експерта про якість матеріалів, тощо). В судовому засіданні слідчим не доведено, що роботи по укладеному договору були прийняті замовником, і що претензії замовника щодо якості виконаних робіт чи були відхилені чи прийняті до уваги та вживаються заходи підрядною організацією щодо їх усунення. Крім того, з аналітичного висновку Головного управління ДФС у Черкаській області вбачається, що ТОВ «ВКП «Комуншляхбуд» здійснює господарську діяльність та уклало ряд інших договорів по ремонту доріг. Слідством не надано доказів, що саме при ремонті автодороги Драбів-Білоусівка купівля пального в ПП «Агросервіс» могла використовуватися на заводі в смт Шрамківка де виробляють асфальтобетонну суміш, а не при ремонті іншої дороги. Крім того, ризики переховування від слідства чи знищення документів в клопотанні не обґрунтовані. З вищевказаної аналітичної довідки ТОВ «ВКП «Комуншляхбуд» веде активну господарську діяльність, тому ймовірність знищення документів є вкрай невисокою, адже всі документи можуть бути відновлені, а також ряд найважливіших з них повинні зберігатися і у замовника. З цих підстав, суд вважає, що обраний слідством шлях отримання доказів в даному випадку не є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, і слідством можуть бути застосовані інші заходи щодо отримання необхідної інформації. Слідством не відібрані пояснення у керівника ТОВ «ВКП «Комуншляхбуд» та не з`ясовано де саме можуть знаходитися документи що стосуються виконання договору з ремонту дороги. Відтак, підстав для задоволення клопотання не вбачається.

Керуючись ст.234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання старшого слідчого Драбівського ВП Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області майора поліції ОСОБА_3 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення22.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78811489
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку приміщення, яке використовує ТОВ «Комуншляхбуд» смт Шрамківка у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018251150000115 від 20.09.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —692/1035/18

Ухвала від 11.05.2019

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Чепурний О. П.

Ухвала від 14.02.2019

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Чепурний О. П.

Ухвала від 22.12.2018

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Чепурний О. П.

Ухвала від 22.12.2018

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Чепурний О. П.

Ухвала від 22.12.2018

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Чепурний О. П.

Ухвала від 19.12.2018

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Чепурний О. П.

Ухвала від 19.12.2018

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Чепурний О. П.

Ухвала від 05.11.2018

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Чепурний О. П.

Ухвала від 05.11.2018

Кримінальне

Драбівський районний суд Черкаської області

Чепурний О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні