Ухвала
від 28.12.2018 по справі 202/3188/17
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/3188/17

УХВАЛА

28 грудня 2018 року м. Дніпро

суддя Індустріальногорайонного судум.ДніпропетровськаОСОБА_1

за участю - секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_3 про самовідвід у розгляді кримінального провадження відносно ОСОБА_4 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.366 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська, ОСОБА_1 надійшла заява судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_3 про самовідвід у розгляді кримінального провадження відносно ОСОБА_4 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.366 КК України.

В обґрунтування своїх вимог щодо самовідводу, суддя ОСОБА_3 посилається на обставини перебування на стаціонарному лікуванні в офтальмологічному відділенні КЗ «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня імені І.М. Мечникова» та потребою у подальшому амбулаторному лікуванні (реабілітації), термін тривалості якої гранично не визначено лікарями. Окрім того, суддя ОСОБА_3 зазначає у заяві про самовідвід, що метою його заяви є забезпечення дотримання прав та свобод громадян, підприємств, установ і організацій, а також держави, недопущення порушення розумних строків розгляду справ, недопущення порушень вимог Конституції України, Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Кримінального Кодексу України і Кримінального процесуального Кодексу України.

Учасники судового розгляду в судове засідання не з`явились, повідомлені належним чином, про причини своєї неявки суд не повідомили.

Суддя розглянув заяву про самовідвід у їх відсутність, оскільки їх неявка не перешкоджає розгляду заяви.

Дослідивши заяву про самовідвід, суддя дійшов такого висновку.

Так, відповідно до вимог ч. 1ст. 81 КПК України, у разі заявлення відводу судді, який здійснює судове провадження одноособово, його розглядає інший суддя цього ж суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 75 КПК України слідчий суддя, суддя або присяжний не може брати участь у кримінальному провадженні: - якщо він є заявником, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем, близьким родичем чи членом сім`ї слідчого, прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, заявника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача; - якщо він брав участь у цьому провадженні як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, слідчий, прокурор, захисник або представник; - якщо він особисто, його близькі родичі чи члени його сім`ї заінтересовані в результатах провадження; - за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості; - у випадку порушення встановленого ч. 3 ст. 35 цього Кодексу порядку визначення слідчого судді, судді для розгляду справи.

Відповідно до ч. 5 ст. 80 КПК України відвід повинен бути вмотивованим.

Відповідно до ст. 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя зобов`язаний своєчасно, справедливо та безсторонньо розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства, додержуватися присяги судді та правил суддівської етики.

Стаття 15 Кодексу суддівської етики затвердженого на ХІ з`їзді суддів України 22.03.2013 року зазначає, що неупереджений розгляд справ є основним обов`язком судді.

Суддя має право заявити самовідвід у випадках, передбачених процесуальним законодавством, у разі наявності упередженості щодо одного з учасників процесу, а також у випадку, якщо судді з його власних джерел стали відомі докази чи факти, які можуть вплинути на результат розгляду справи.

Суддя не повинен зловживати правом на самовідвід. Суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи у разі неможливості ухвалення ним об`єктивного рішення у справі.

У п. 2.5 «Бангалорських принципів поведінки судді» (схвалених резолюцією 2006/23 Економічної та Соціальної Ради ООН від 27.07.2006 року) вказано, що суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи у тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об`єктивного рішення у справі, або у тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви у неупередженості судді.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, неупередженість судді при розгляді справи презюмується, що викладено у рішеннях по справах «Гаусшильдт проти Данії», «Мироненко та Мартиненко проти України».

В ході судового розгляду заяви судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська, ОСОБА_3 про самовідвід не встановлено обставин, що виключають участь вказаного судді у розгляді кримінального провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 , а наведені суддею підстави для самовідводу (перебування на стаціонарному лікуванні в період час з 12 грудня 2018 року по 22 грудня 2018 року і амбулаторне лікування, термін тривалості якого гранично не визначено лікарями), не є обставинами, що відповідно до ст.75 КПК України виключають участь судді у кримінальному провадженні, а тому не встановлено підстав, які б свідчили, що суддя ОСОБА_3 не здатен забезпечити розгляд зазначеного кримінального провадження з дотриманням загальних засад кримінального провадження, передбаченихст. 7 КПК Українита прийняти за результатами його судового розгляду законне, обґрунтоване і вмотивоване судове рішення, вважаю за необхідне відмовити у задоволенні заяви про самовідвід.

Керуючись ст. ст.75,80-81КПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні заяви судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_3 про самовідвід у розгляді кримінального провадження відносно ОСОБА_4 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.366 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78842341
СудочинствоКримінальне
Сутьсамовідвід у розгляді кримінального провадження відносно ОСОБА_4 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.366 КК України

Судовий реєстр по справі —202/3188/17

Ухвала від 21.06.2017

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

Ухвала від 19.06.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 20.03.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 08.01.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 11.12.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 17.09.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 28.12.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ігнатенко В. В.

Ухвала від 03.09.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Крот С. І.

Ухвала від 16.08.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Крот С. І.

Ухвала від 06.08.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Крот С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні