Ухвала
від 28.12.2018 по справі 809/1338/17
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про витребування доказів

"28" грудня 2018 р. справа № 809/1338/17

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі судді Тимощука О.Л., розглянувши у письмовому провадженні питання витребування додаткових доказів у адміністративній справі

за позовною заявою ОСОБА_1 в інтересах малолітнього сина ОСОБА_2

до Міністерства оборони України в особі Центральної військово-лікарської комісії Головного військово-медичного управління Збройних Сил України

про скасування протоколу №2300 від 18 червня 2015 року по встановленню причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв із зазначенням причини смерті, як такої, що пов'язана із проходженням військової служби та зобов'язання скласти протокол із зазначенням причини смерті, як такої, що пов'язана із виконанням обов'язків військової служби, з підстав складення протоколу з порушенням закону, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Івано-Франківського окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовною заявою ОСОБА_1 в інтересах малолітнього сина ОСОБА_2 (надалі, також - позивач) до Міністерства оборони України в особі Центральної військово-лікарської комісії Головного військово-медичного управління Збройних Сил України про скасування протоколу №2300 від 18 червня 2015 року по встановленню причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв із зазначенням причини смерті, як такої, що пов'язана із проходженням військової служби та зобов'язання скласти протокол із зазначенням причини смерті, як такої, що пов'язана із виконанням обов'язків військової служби, з підстав складення протоколу з порушенням закону.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 09.10.2018 призначено комісійну судово-медичну експертизу документів за матеріалами даної адміністративної справи, проведення комісійної експертизи доручено Обласному бюро судово-медичної експертизи та надано для дослідження матеріали адміністративної справи №809/1338/17 у двох томах.

Пунктом 6 резолютивної частини вказаної ухвали зупинено провадження у справі до одержання результатів експертизи, згідно із пунктом 4 частини 2 статті 236 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі, також - КАС України).

На адресу суду 19.11.2018 надійшов лист Обласного бюро судово-медичної експертизи від 15.11.2018 №4/Н8511, відповідно до змісту якого, для належного проведення експертизи необхідно додатково надати такі документи:

- оригінал медичної карти стаціонарного хворого військового шпиталю м. Полтава - ОСОБА_3;

- оригінал медичної карти стаціонарного хворого ОКЛ ім. В.Скліфосовського м. Полтава - ОСОБА_3;

- оригінал медичної карти амбулаторного хворого - ОСОБА_3, за місцем проживання;

- протокол службової перевірки Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА;

- "сирий матеріал", парафінові блоки, скельця (гістопрепарати) з архіву Полтавського патологоанатомічного бюро.

З метою витребування додаткових матеріалів, листом №809/1338/17/3190/18 від 20.11.2018 судом витребувано дану адміністративному справу в Обласного бюро судово-медичної експертизи.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 10.12.2018, поновлено провадження у даній справі та призначено судовий розгляд питання про витребування додаткових матеріалів для проведення судово-медичної експертизи документів на "26" грудня 2018 р. о 14:00 год.

В судове засідання сторони не з'явилися, хоча про дату, час і місце проведення судового розгляду справи повідомлялися завчасно та належним чином.

Згідно із частинами 1 та 9 статті 205 КАС України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею. Якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Таким чином, суд дійшов висновку про можливість розгляду питання витребування додаткових доказів в порядку письмового провадження.

На адресу суду від законного представника позивача 26.12.2018 надійшла заява, в якій остання не заперечила проти витребування додаткових доказів, а також зазначила, що ОСОБА_3 перебував на обліку в Комунальному некомерційному підприємстві Коломийської міської ради "Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" (адреса: вулиця В'ячеслава Чорновола, будинок 32, місто Коломия, Івано-Франківська обл., 78200, код ЄДРПОУ - 39007143) де і повинен знаходитися оригінал його медичної карти амбулаторного хворого. В заяві просила розгляд справи, призначеної на 26.12.2018 о 14:00, проводити за її відсутності.

Розглянувши питання витребування додаткових матеріалів для проведення судово-медичної експертизи документів, суд зазначає таке.

Згідно з абзацом 2 частин 16 Правил проведення комісійних судово-медичних експертиз в бюро судово-медичної експертизи затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 17.01.95 № 6, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 26 липня 1995 р. за №256/792, при відсутності яких-небудь необхідних для проведення експертизи речових доказів, документів тощо завідуючий відділом не пізніше триденного строку з дня надходження справи до відділу, а експерт не пізніше триденного строку з дня одержання справи для виконання запитують їх у особи, яка призначила експертизу.

Частинами 1 та 3 статті 105 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням.

При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Відповідно до частини 4 статті 9 КАС України, суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно із частиною 3 статті 77 КАС України, докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Пунктами 3, 7 та 8 статті 80 КАС України, передбачено, що про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Згідно з частиною 2 статті 14 КАС України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України.

Водночас, статтею 370 КАС України передбачено, що судове рішення, яке набрало законної сили, є обов'язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Відповідно до частини 2 статті 372 КАС України, судове рішення, яке набрало законної сили є підставою для його виконання.

З огляду на вищенаведене, слід витребувати в Полтавського військового шпиталю, Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М. В. Скліфосовського, Коломийського міського центру первинної медико-санітарної допомоги, Департаменту охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації та Полтавського обласного патологоанатомічного бюро додаткові матеріали, зазначені в листі Обласного бюро судово-медичної експертизи від 15.11.2018 №4/Н8511.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 14, 77, 80, 105, 248, 256, 370, 372 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

УХВАЛИВ:

1. Витребувати у:

1.1. Полтавського військового шпиталю (387 гарнізонного військового шпиталю, в/ч А-3114) Головного військово-медичного управління Міністерства оборони України (вулиця Володимира Козака, 2, Полтава, Полтавська область, 36000, код ЄДРПОУ - 00034022) оригінал медичної карти стаціонарного хворого ОСОБА_3, дата народження - 24.12.1978;

1.2. Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М. В. Скліфосовського (вулиця Шевченка, будинок 23, місто Полтава, Полтавська область, 36011, код ЄДРПОУ - 01999106) оригінал медичної карти стаціонарного хворого ОСОБА_3, дата народження - 24.12.1978;

1.3. Комунального некомерційного підприємства Коломийської міської ради "Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" (адреса: вулиця В'ячеслава Чорновола, будинок 32, місто Коломия, Івано-Франківська обл., 78200, код ЄДРПОУ - 39007143) оригінал медичної карти амбулаторного хворого ОСОБА_3, дата народження - 24.12.1978 (адреса фактичного місця проживання: ІНФОРМАЦІЯ_1, адреса реєстрації: вул. Яворницького 20/68, м. Коломия, Івано-Франківська область);

1.4. Департаменту охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації (вулиця Стрітенська, будинок 44, місто Полтава, Полтавська обл., 36011, код ЄДРПОУ - 02013107) протокол службової перевірки стосовно ОСОБА_3, дата народження - 24.12.1978;

1.5. Полтавського обласного патологоанатомічного бюро (36011, Полтавська область, місто Полтава, вулиця Шевченка, будинок 23-В, код ЄДРПОУ - 13962611) "сирий матеріал", парафінові блоки, скельця (гістопрепарати) стосовно ОСОБА_3, дата народження - 24.12.1978.

2. Зобов'язати Полтавський військовий шпиталь, Полтавську обласну клінічну лікарню ім. М. В. Скліфосовського, Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги, Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавське обласне патологоанатомічне бюро, надати витребувані судом матеріали до 25 січня 2018 року.

3. Попередити Полтавський військовий шпиталь, Полтавську обласну клінічну лікарню ім. М. В. Скліфосовського, Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги, Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавське обласне патологоанатомічне бюро, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

4. Повідомити Полтавський військовий шпиталь, Полтавську обласну клінічну лікарню ім. М. В. Скліфосовського, Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги, Департамент охорони здоров'я Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавське обласне патологоанатомічне бюро, що оригінали документів та інші матеріали надані суду будуть повернуті після проведення судово-медичної експертизи документів .

5. Повідомити сторін, що дата наступного судового засідання буде призначена після отримання витребуваних судом матеріалів.

6. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені КАС України.

7. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя /підпис/ ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення28.12.2018
Оприлюднено29.12.2018
Номер документу78845551
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування протоколу №2300 від 18 червня 2015 року по встановленню причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв із зазначенням причини смерті, як такої, що пов'язана із проходженням військової служби та зобов'язання скласти протокол із зазначенням причини смерті, як такої, що пов'язана із виконанням обов'язків військової служби, з підстав складення протоколу з порушенням закону

Судовий реєстр по справі —809/1338/17

Постанова від 22.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Ухвала від 22.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Ухвала від 14.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єресько Л.О.

Ухвала від 07.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 31.10.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Постанова від 18.09.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

Ухвала від 01.08.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

Ухвала від 01.08.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

Ухвала від 15.07.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

Рішення від 05.05.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні