Ухвала
від 26.12.2018 по справі 200/14792/18-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

26 грудня 2018 р. Справа №200/14792/18-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Михайлик А.С., ознайомившись з матеріалами позовної заяви публічного акціонерного товариства РОДОВІД БАНК до Центрального відділу ДВС м. Маріуполя Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, третя особа - ОСОБА_1, про визнання незаконною бездіяльності, скасування постанови -

В С Т А Н О В И В:

Публічне акціонерне товариство РОДОВІД БАНК звернулося до Донецького окружного адміністративного суду із позовом до Центрального відділу ДВС м. Маріуполя Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, третя особа - ОСОБА_1 про скасування постанови про повернення виконавчого документу у ВП № 52390940 від 20.11.2018 та визнання незаконною бездіяльності з її винесення.

Разом з позовною заявою позивачем надано клопотання про звільнення від сплати судового збору, вмотивоване скрутним матеріальним становищем.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, зокрема, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161 цього Кодексу.

Згідно з ч. 3 ст. 161 КАС України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Станом на 1 січня 2018 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб складає 1 762,00 грн., що визначено Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» .

Згідно з пп. 1 п. 3 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру юридичною особою встановлюється ставка судового збору в розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Судовий збір у сумі 1762 грн. за подання цього адміністративного позову до Донецького окружного адміністративного суду підлягає сплаті за наступними реквізитами: отримувач коштів УК/м. Слов'янськ/22030101; код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37803368; банк отримувача ГУДКСУ у Донецькій області; код банку отримувача (МФО) 899998; рахунок отримувача 34318206084034; код класифікації доходів бюджету 22030101. Призначення платежу: «Судовий збір, за позовом


(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Донецький окружний адміністративний суд (назва суду, де розглядається справа), код ЄДРПОУ 35099148 (суду, де розглядається справа)» .

Відповідно до частини першої статті 133 КАС України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Отже, законодавством чітко регламентовано право суду на звільнення сторони від сплати судового збору, зменшення його розміру, розстрочення або відстрочення його сплати, а єдиною підставою для відстрочення, розстрочення або звільнення сторони від сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони.

Визначення майнового стану сторони є оціночним та залежить від доказів, якими обґрунтовується рівень майнового стану сторони.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати належні і допустимі, у розумінні статей 73, 74 КАС України, докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Таким чином, для застосування судом положень частини першої статті 133 КАС України, повинні бути відповідні правові підстави, в іншому ж випадку, як зазначено в рішенні Європейського суду з прав людини від 19.06.2001 у справі «Креуз проти Польщі» , вимога сплатити судовий збір не обмежує право заявників на доступ до правосуддя.

Дослідивши матеріали позову та клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору, суд вважає, що на підтвердження тяжкого фінансового стану позивача не надано належних і допустимих, у розумінні статей 73, 74 КАС України, доказів, а отже, не доведено достатніх і необхідних підстав для відстрочення сплати судового збору.

Згідно з частинами 1, 2 статті 169 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, позивачу необхідно усунути недоліки позовної заяви шляхом сплати судового збору відповідно до заявлених вимог майнового характеру, про що надати суду оригінал квитанції.

З огляду на наведене та керуючись ч. 1 ст. 169 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання публічного акціонерного товариства РОДОВІД БАНК про звільнення від сплати судового збору - відмовити.

Позовну заяву публічного акціонерного товариства РОДОВІД БАНК до Центрального відділу ДВС м. Маріуполя Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, третя особа - ОСОБА_1, про визнання незаконною бездіяльності, скасування постанови - залишити без руху.

Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня отримання цієї ухвали, в продовж якого позивач має надати до суду документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі (оригінал квитанції).

Роз'яснити позивачеві, що у разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатися неподаною і буде повернута позивачу.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Михайлик А.С.

Дата ухвалення рішення26.12.2018
Оприлюднено30.12.2018
Номер документу78893161
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання незаконною бездіяльності, скасування постанови

Судовий реєстр по справі —200/14792/18-а

Рішення від 28.02.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 28.02.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 04.02.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 04.02.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 22.01.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

Ухвала від 26.12.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні