Ухвала
від 26.12.2018 по справі 16/700
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"26" грудня 2018 р. м. Житомир Справа № 16/700

Господарський суд Житомирської області у складі судді Прядко О.В.,

розглядаючи заяву ОСОБА_1 об'єднаного управління Пенсійного фондуУкраїни в Житомирській області № 100508/07 від 14.12.2018 про заміну стягувача у справі № 16/700

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в Любарському районі Житомирської області

до Дочірнього підприємство Промислово-технологічної компанії "Укрсільгосппром "Браталів - Агро"

про стягнення 6253,64 грн,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Житомирської області від 18.09.2001 позов Управління Пенсійного фонду України в Любарському районі Житомирської області було задоволено. Вирішено стягнути з Дочірнього підприємства Промислово-технологічної компанії "Укрсільгосппром "Браталів - Агро", 13116, с.Великий Браталів Любарського району Житомирська область, ідентифікаційний код 32282156: на користь Управління Пенсійного фонду України в Любарському районі Житомирської області, 13100, смт.Любар, Житомирська область, вул.Леніна,52, ідентифікаційний код 20405058 - 6253,64 грн. недоїмки по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; в доход державного бюджету України - 102,00 грн. державного мита; на користь ДП "Судовий інформаційний центр" (п/р 26002014180001 у ВАТ "Банк Універсальний" м. Львів, МФО 325707, код ЄДРПОУ 30045370) - 118,00 грн. за інформаційно - технічне забезпечення судового процесу.

На примусове виконання вищезазначеного рішення 14.04.2006 видано накази.

20.12.2018 на адресу суду від ОСОБА_1 об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області надійшла заява № 100508/07 від 14.12.2018 про заміну стягувача у справі № 16/700, відповідно до якої останній просить суд замінити стягувача Управління Пенсійного фонду України в Любарському районі Житомирської області на його правонаступника Бердичівське об'єднане управління Пенсійного фонду України в Житомирській області.

Згідно протоколу автоматичного розподілу заяви ОСОБА_1 об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області про заміну стягувача її правонаступником у справі №16/700, зазначену заяву передано на розгляд судді Прядко О.В.

Оглянувши заяву ОСОБА_1 об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області про заміну стягувача у справі її правонаступником, суд встановив, що зазначена заява містить недоліки та не відповідає вимогам ГПК України.

Відповідно до ст. 334 ГПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 242 цього Кодексу. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Як зазначено у п.6-1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів" № 9 від 17.10.2012, розгляд заяви про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником здійснюється за загальними правилами позовного провадження у межах розглянутої судом справи з урахуванням особливостей щодо суб'єктного складу учасників процесу, передбачених згаданою нормою Закону України "Про виконавче провадження" (стягувач, боржник, державний виконавець, правонаступник стягувача або боржника).

Заяви про заміну сторони у виконавчому провадженні розглядаються за правилами ГПК України у межах розглянутої господарським судом справи. До відповідних заяв мають застосовуватися положення ГПК України, якими врегульовано аналогічні питання, зокрема, заявник повинен подати докази надіслання другій стороні копії цієї заяви і доказів на її обґрунтування, сторони мають бути повідомлені про час і місце розгляду заяви тощо.

Частиною 1 ст.172 ГПК України, передбачено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв'язку" від 05.03.2009 №270 (зі змінами і доповненнями) передбачено, що розрахунковим документом, який підтверджує факт надання послуг поштового зв'язку, є документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми і змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Згідно з п.п. 59, 61 зазначеної Постанови внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разi приймання внутрiшнiх поштових вiдправлень з оголошеною цiннiстю з описом вкладення бланк опису заповнюється вiдправником у двох примiрниках. Працiвник поштового зв'язку повинен перевiрити вiдповiднiсть вкладення опису, розписатися на обох його примiрниках i проставити вiдбиток календарного штемпеля. Один примiрник опису вкладається до поштового вiдправлення, другий видається вiдправниковi. На примiрнику опису, що видається вiдправниковi, працiвник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового вiдправлення.

З вищенаведеного вбачається, що належним доказом відправлення відповідачу (боржнику) заяви та доданих до неї документів є о п и с в к л а д е н ь у поштовий конверт та документ, який підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), надані в о р и г і н а л і.

Однак, документу, з якого вбачається про направлення боржнику копії заяви про заміну стагувача її правонаступником № 100508/07 від 14.12.2018, до заяви не додано .

Суд, також, наголошує, що ч.3 ст.334 ГПК України передбачає розгляд господарським судом заяви про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Таким чином, Господарський процесуальний кодекс України передбачає обмежений строк для розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження, а тому сторони у справі повинні бути заздалегідь повідомленні про наявність такої заяви для надання їм достатнього часу для ознайомлення зі змістом заяви та можливості підготувати свої пояснення (заперечення).

Згідно зі ст. 7 ГПК України, правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин; рівності всіх фізичних осіб незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного і соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак; рівності фізичних та юридичних осіб незалежно від будь-яких ознак чи обставин.

Тобто, обов'язковість виконання вимог закону покладається без виключення на всіх учасників судового процесу.

Відповідно до ч.1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Для усунення недоліків заяви про заміну сторони у справі її правонаступником позивачу потрібно подати до суду уточнену заяву з врахуванням виявлених недоліків та доказами відправлення копії вказаної заяви та доданих до неї документів Дочірньому підприємству Промислово-технологічної компанії "Укрсільгосппром "Браталів - Агро" (фіскальний чек, опис вкладення у цінний лист).

За таких обставин, керуючись ст.ст. 162, 164, 172, 174, 234, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву ОСОБА_1 об'єднаного управління Пенсійного фондуУкраїни в Житомирській області № 100508/07 від 14.12.2018 про заміну стягувача у справі № 16/700 залишити без руху.

2. ОСОБА_1 об'єднаному управлінню Пенсійного фонду України в Житомирській області протягом 10 (десяти) днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки заяви про заміну стягувача її правонаступником.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_2

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5007/

Друк:

1 - в справу

2- заявнику ОСОБА_1 об'єднаному управлінню Пенсійного фондуУкраїни в Житомирській області (13312, Житомирська обл., м.Бердичів, вул.Л.Карастоянової,29)-(рек. з пов.)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення26.12.2018
Оприлюднено02.01.2019
Номер документу78925028
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/700

Ухвала від 04.10.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 30.09.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 20.09.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 23.01.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О. М.

Ухвала від 17.01.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О. М.

Ухвала від 26.12.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 19.05.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 15.04.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Ухвала від 29.04.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

Рішення від 27.07.2009

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні