Постанова
від 26.12.2018 по справі 487/8624/18
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа №487/8624/18

Провадження №1-кс/487/4599/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.12.2018 року м.Миколаїв

Заводський районний суд м. Миколаєва у складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , в присутності заступника начальника СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , началникаЗаводського відділу Миколаївської місцевої прокуратури №1 Миколаївської області ОСОБА_4 , представника ПП "Севако-Транс-Агротех" ОСОБА_5 , представника ТОВ "Олсідз Груп Україна" ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Миколаєва клопотання заступника начальника СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 по кримінальному провадженню №12018150030004939 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України про арешт майна, -

ВСТАНОВИВ:

21.12.2018 року заступник начальника СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , за погодженням з начальником Заводського відділу Миколаївської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на насіння соняшнику, яке знаходиться у володінні ТОВ «Грінтур-Екс» (код ЄДРПОУ 25380435), та яке було поставлено транспортним засобом МАН, д/н НОМЕР_1 , маса нетто насіння соняшника складає 37 860 кг, транспортним засобом ДАФ д.н, НОМЕР_2 маса нетто насіння соняшника складає 25 620 кг, транспортним засобом МАН д.н. НОМЕР_3 маса нетто насіння соняшника складає 36 020 кг, а всього загальною масою нетто - 99500 кг, та передачу його на зберігання ПП «Севако-Транс-Агротех» (код ЄДРПОУ 39992446).

Підставою для внесення клопотання стало те, що вищезазначений соняшник є предметом кримінального правопорушення.

Заступник начальника СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області в судовому засіданні клопотання підтримав.

Представник ПП "Севако-Транс-Агротех" ОСОБА_5 та представник ТОВ "Олсідз Груп Україна" ОСОБА_6 у судовому засіданні клопотання підтримали просили його задовольнити.

Дослідивши клопотання та докази, якими воно обґрунтовується, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Із матеріалів клопотання встановлено, що СВ Заводського ВП ГУ НП в Миколаївській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12018150030004939 з попередньою правовою кваліфікацією за ознаками ч.4 ст. 190 КК України, яке було розпочато за заявою директора ПП "Севако-Транс-Агротех" ОСОБА_7 про те, що в період часу з 11.12.2018 р. по 14.12.2018 р. невідомі особи шахрайським шляхом заволоділи насінням соняшника в кількості 99,5 т, чим спричинили ПП «Севако-Транс-Агротех» матеріальний збиток на загальну суму 1000000,00 грн.

В ході розслідування кримінального провадження було встановлено, що ПП «Севако-Транс-Агротех» (код СДРПОУ 39992446), займається наданням послуг у сфері логістики, однак своїх транспортних засобів підприємство не має, отже шукає їх через мережу інтернет.

Одним з клієнтів вказаного підприємства є ТОВ «Олсідз Груп Україна» (код СДРПОУ 37039253), яке займається переробкою насіння соняшника.

20.01.2017 р. між ТОВ «Олсідз Груп Україна» (далі - клієнт) та ПП «Севако-Транс-Агротех» (далі - автоперевізник) укладено генеральний договір №060744 на послуги з автоперевезення, згідно вказаного договору авто перевізник несе повну матеріальну відповідальність за свої дії та дії третіх осіб, залучених ним до виконання вказаного договору та зобов`язується компенсувати клієнту вартість втраченого вантажу.

В грудні 2018 р. на адресу ПП «Севако-Транс-Агротех» від ТОВ «Олсідз Груп Україна» надійшла заявка про перевезення 99,5 тонн насіння соняшника з с. Новолутківка, Добровеличківского району, Кіровоградської області в с. Візирка, Лиманського району, Одеської області.

Для перевезення вказаного вантажу ПП «Севако-Транс-Агротех» було залучено три вантажних автомобіля: ДАФ, д/н НОМЕР_4 , водій ОСОБА_8 , МАН, д/н НОМЕР_3 , водій ОСОБА_9 , МАН, д/н НОМЕР_1 , водій ОСОБА_10 , у зв`язку із відсутністю у підприємства власного транспорту.

В подальшому зазначені автомобілі було завантажено насінням соняшнику в с. Новолутківка, Добровеличківского району, Кіровоградської області, однак до пункту розвантаження - с. Візирка, Лиманського району, Одеської області до теперішнього часу вони не прибули.

Як виявилось потім, насіння соняшника було розвантажено в Миколаївському морському порту в м. Миколаєві, по вул. Заводській, 23. Мобільні телефони водіїв, через які підтримували зв`язок працівники ПП «Севако-Транс-Агротех» їм не належать.

Крім зазначених вище відомостей, в ході допиту в якості свідка логіста ПП «Севако-Транс-Агротех» - ОСОБА_11 було встановлено, що під час спілкування із водіями йому стало відомо, що останні підтвердили факт завантаження, однак по шляху слідування до пункту вивантаження до Одеської області, невстановленою особою їм були передані інші товарно-транспортні накладні, пунктом вивантаження в яких було зазначено Миколаївський морський торговий порт, де було відвантажено насіння соняшника.

Згідно отриманої під час досудового розслідування оперативної інформації насіння соняшника було відвантажено для ТОВ «Грінтур-Екс» код ЄДРГІОУ 25380435.

Відповідно до товарно-транспортної накладної №15 від 12.12.2018 р. транспортним засобом МАН, д/н НОМЕР_1 , перевозився соняшник масою нетто 37 860 кг, відповідно до товарно-транспортної накладної №7 від 11.12.2018 транспортним засобом ДАФ, д/н НОМЕР_4 , перевозився соняшник масою нетто 25620 кг, відповідно до товарно-транспортної накладної №16 від 12.12.2018 транспортним засобом МАН, д/н НОМЕР_3 , перевозився соняшник масою нетто 36020 кг, а загальна маса вантажу згідно наданим супровідним документам складала 99500 кг.

Крім того, з протоколу допиту свідка ОСОБА_8 від 21.12.2018 року, який працює водім вантажного автомобіля ДАФ, д/н НОМЕР_4 на ФОП "Жоган" вбачається, що ним дійсно здійснювалось перевезення 25620 кг соняшника, які необхідно було вивантажити на ТОВ "Олсідз", але у місті Миколаєві йому зателефонувала невідома особа, яка представилася ОСОБА_12 , та повідомила про необхідність вивантаження соняшника на ТОВ "Сантрейд" в зв`язку з чим передала відповідну накладну.

Частиною 1 ст.170КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Згідно вимог ст.173 КПК України слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу.

При вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Відповідно до ч.2 ст.170КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Так, слідчим доведено що майно, щодо якого ініційоване клопотання, є об`єктом кримінально протиправних дій, а також доведено необхідність такого арешту та наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу.

Вказане у своїй сукупності свідчить про обґрунтованість клопотання та наявність достатніх підстав для застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту вказаного у клопотанні майна.

Керуючись ст. ст. 131-132, 167, 169, 170-173 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання заступника начальника СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 12018150030004599 про накладення арешту - задовольнити.

Накласти арешт на насіння соняшнику, яке знаходиться у володінні ТОВ «Грінтур-Екс» (код ЄДРПОУ 25380435), та яке було поставлено транспортним засобом МАН, д/н НОМЕР_1 , маса нетто насіння соняшника складає 37 860 кг, транспортним засобом ДАФ д.н, НОМЕР_2 маса нетто насіння соняшника складає 25 620 кг, транспортним засобом МАН д.н. НОМЕР_3 маса нетто насіння соняшника складає 36 020 кг, а всього загальною масою нетто - 99500 кг.

Арештоване майно - насіння соняшнику у кількості 99500 кг передати на зберігання ПП «Севако-Транс-Агротех» (код ЄДРПОУ 39992446).

Ухвала підлягає негайному виконанню, яке доручити заступнику начальника СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 .

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти днів безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.12.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу78934985
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —487/8624/18

Постанова від 22.12.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 22.12.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 17.06.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 29.07.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 13.02.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 13.02.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Ухвала від 11.01.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Фаріонова О. М.

Ухвала від 11.01.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Фаріонова О. М.

Ухвала від 04.01.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Гулий В. П.

Ухвала від 04.01.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Гулий В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні