Ухвала
від 09.01.2019 по справі 18/14
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

УХВАЛА

"09" січня 2019 р. Справа № 18/14

Колегія суддів у складі: головуючий суддя Здоровко Л.М., суддя Фоміна В.О., суддя Шевель О.В.,

розглянувши у приміщенні Східного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу ОСОБА_1 і ОСОБА_2 (вх. №1434 П/2) на ухвалу Господарського суду Полтавської області від 06.11.2018, постановлену у приміщенні Господарського суду Полтавської області суддею Паламарчук В.В., час проголошення ухвали - 15:38год., дата складання повного тексту ухвали - 13.11.2018, у справі №18/14

за заявою Прокурора Семенівського району в інтересах держави в особі:

1) Глобинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області, м. Глобине,

2) Полтавського обласного центру зайнятості, м. Полтава,

3) Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області, м. Полтава,

4) Лубенської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Полтавській області, м. Лубни,

5) Полтавського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, м. Полтава,

до Приватного сільськогосподарського підприємства "Селянська спілка "Криворудська", с. Крива Руда, Семенівський район, Полтавська область,

за участю Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській області, м. Полтава,

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 06.11.2018 відмовлено у затвердженні мирової угоди від 06.07.2018. Ухвалено, що клопотання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (вхід.№9510 від 11.10.2018, вхід.№9630 від 16.10.2018) про зупинення провадження у справі не підлягає задоволенню. Розгляд заяви Глобинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області №1489/08-12 від 01.11.2018 (вхід.№10267 від 05.11.2018) про усунення арбітражного керуючого Гриценка І.І. від виконання обов'язків ліквідатора ПСП "СС "Криворудська" призначено до розгляду у судовому засіданні на 29.11.2018 на 14.00 год. Явку ліквідатора та представників комітету кредиторів визнано обов'язковою. Ухвалено Глобинському об'єднаному управлінню Пенсійного фонду України в Полтавській області копію заяви №1489/08-12 від 01.11.2018 про усунення арбітражного керуючого Гриценка І.І. від виконання обов'язків ліквідатора ПСП "СС "Криворудська" направити всім учасникам справи, докази направлення надати суду до 20.11.2018. Ухвалено учасникам справи надати суду свої заперечення на заяву Глобинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області №1489/08-12 від 01.11.2018 про усунення арбітражного керуючого Гриценка І.І. від виконання обов'язків ліквідатора ПСП "СС "Криворудська".

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з ухвалою суду першої інстанції не погодились та звернулись до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просять винести постанову, якою скасувати ухвалу Господарського суду Полтавської області від 06.11.2018 повністю. Винести ухвалу, якою зупинити провадження у справі №18/14 за заявою Прокурора Семенівського району в Полтавській області в інтересах держави в особі Глобинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області; Полтавського обласного центру зайнятості Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області, м. Полтава; Лубенська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Полтавській області, м. Лубни; Полтавське обласне відділення фонду соціального захисту інвалідів, м. Полтава до Приватного сільськогосподарського підприємства "Селянська спілка "Криворудська" за участі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській області про визнання банкрутом, до набрання законної сили судовим рішенням по справі за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Криворудської сільської ради Семенівського району Полтавської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 20.12.2018 апеляційну скаргу ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на ухвалу Господарського суду Полтавської області від 06.11.2018 у справі №18/14 залишено без руху з тих підстав, що за подання апеляційної скарги на ухвалу господарського суду судовий збір повинен бути сплачений у розмірі 1 762, 00грн, проте, матеріали апеляційної скарги не містять доказів сплати судового збору; також до матеріалів справи не апелянтами не були додані докази надсилання копії апеляційної скарги учасникам справи про банкрутство.

Встановлено ОСОБА_1 та ОСОБА_2 десятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху для усунення недоліків апеляційної скарги шляхом надання доказів: сплати судового збору у встановленому законом порядку та розмірі (сплатити 1 762, 00грн), надсилання копії апеляційної скарги учасникам справи про банкрутство.

Роз'яснено, що наслідки не усунення недоліків, визначених цією ухвалою, у строк, встановлений судом, передбачені статтями 174, 260 Господарського процесуального кодексу України.

Матеріали справи свідчать, що апелянти отримали ухвалу Східного апеляційного господарського суду від 20.12.2018 про залишення апеляційної скарги без руху 26.12.2018, про що свідчать рекомендовані поштові повідомлення (т.9 а.с.76-77).

03.01.2019 до Східного апеляційного господарського суду надійшла заява (вх.№78) про усунення недоліків, до якої додана квитанція №0.0.1225765014.1 від 28.12.2018 про сплату судового збору у розмірі 1 762, 00грн та докази надсилання копії апеляційної скарги прокурору Семенівського району Полтавської області, Приватному СГП "Селянська спілка "Криворудська", Регіональному відділенню Фонду державного майна України по Полтавській області.

Відповідно до витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.01.2019, у зв'язку з відпусткою судді Білоусової Я.О., для розгляду даної справи сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя Здоровко Л.М., суддя Фоміна В.О., суддя Шевель О.В.

Розглянувши матеріали справи та апеляційної скарги з урахування заяви апелянтів про усунення недоліків, колегія суддів Східного апеляційного господарського суду зазначає таке.

Відповідно до пункту 3 частини 3 статті 258 Господарського процесуального кодексу України, до апеляційної скарги додаються докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Згідно зі статтею 259 Господарського процесуального кодексу України, особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

Статтею 3 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що судочинство в господарських судах здійснюється, зокрема відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (надалі - Закон про банкрутство).

Статтею 1 Закону про банкрутство визначено, що учасниками у справі про банкрутство є сторони, забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Сторонами у справі про банкрутство є конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів) і боржник (банкрут).

Згідно матеріалів справи, Прокурор Семенівського району в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Семенівському районі, Семенівського районного центру зайнятості, Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Семенівському та Хорольському районах, Хорольської міжрайонної ДПІ, Полтавського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів звернувся до місцевого господарського суду із заявою про визнання банкрутом Приватного сільськогосподарського підприємства "Селянська спілка "Криворудська".

Постановою Господарського суду Полтавської області від 12.03.2009 визнано Приватне сільськогосподарське підприємство "Селянська спілка "Криворудська" банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру.

Встановлено, що боржник має заборгованість у розмірі 145 694, 81грн перед кредиторами, в інтересах яких із заявою звернувся прокурор до суду.

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 11.12.2012 призначено ліквідатором боржника - арбітражного керуючого Гриценка І.І.

Згідно складеного ліквідатором боржника реєстру вимог кредиторів (т.3 а.с.67), перелічені вище юридичні особи є кредиторами боржника із визначеною у реєстрі черговістю задоволення їх майнових вимог.

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 05.08.2014 припинено процедуру ліквідації Приватного сільськогосподарського підприємства "Селянська спілка "Криворудська"; введено процедуру розпорядження майном та призначено розпорядником майна арбітражного керуючого Гриценка І.І.

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 30.09.2014 визнано грошові вимоги Управління Пенсійного фонду України в Семенівському районі, Семенівського районного центру зайнятості, Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Семенівському та Хорольському районах, Полтавського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській області (т.3 а.с.150-152).

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 04.11.2014 визнано грошові вимоги Хорольської МДПІ та постановлено внести до реєстру вимог кредиторів боржника Управління Пенсійного фонду України в Семенівському районі, Семенівський районний центр зайнятості, Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Семенівському та Хорольському районах, Полтавське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській області, Хорольську МДПІ (т.3 а.с.154-156).

На зборах кредиторів боржника, оформлених протоколом від 19.11.2014, вирішено обрати склад комітету кредиторів в кількості чотирьох осіб: УПФУ в Семенівському районі, Відділення виконавчої дирекції ФСС від НВВ та ПЗУ в Семенівському районі, Семенівський РЦЗ, Хорольську МДПІ.

Постановою Господарського суду Полтавської області від 27.11.2014 визнано Приватне сільськогосподарське підприємство "Селянська спілка "Криворудська" банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором боржника Гриценка І.І.

Ухвалами Господарського суду Полтавської області від 13.08.2018 замінено кредиторів у справі: Хорольську МДПІ на його правонаступника - Лубенську ОДПІ Головного управління ДФС у Полтавській області (т.7 а.с.109-110) і Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Семенівському та Хорольському районах на його правонаступника - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Україні (т.7 а.с.111-113).

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 23.08.2018 замінено кредиторів у справі: Управління Пенсійного фонду України в Семенівському районі Полтавської області на його правонаступника - Глобинське об'єднане управління ПФУ Полтавської області; Семенівський районний центр зайнятості на його правонаступника - Полтавський обласний центр зайнятості (т.7 а.с.167-170).

Враховуючи вищевикладене, судова колегія Східного апеляційного господарського суду зазначає, що апелянти мали на виконання ухвали Східного апеляційного господарського суду від 20.12.2018 надати суду належні докази надсилання копії апеляційної скарги сторонам у справі - конкурсним кредиторам (представнику комітету кредиторів) і ліквідатору (боржнику) , який з дня свого призначення виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута з огляду на те, що cтаттями 38, 41 Закону про банкрутство визначено, що з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута; з дня призначення ліквідатора до нього переходять права керівника (органів управління) юридичної особи - банкрута.

Проте, апелянтами ані до апеляційної скарги, ані до заяви про усунення недоліків не надано доказів надсилання копії апеляційної скарги сторонам у справі - конкурсним кредиторам: Глобинському об'єднаному управлінню ПФУ Полтавської області, Полтавському обласному центру зайнятості, Управлінню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Україні, Лубенській ОДПІ Головного управління ДФС у Полтавській області, Полтавському обласному відділенню Фонду соціального захисту інвалідів, як і не надано доказів надсилання ліквідатору - арбітражному керуючому Гриценку І.І.

Наведене вище є підставою для повернення апеляційної скарги апелянтам без розгляду як такої, що не відповідає вимогам процесуального закону щодо доданих до апеляційної скарги документів, оскільки апелянтами на виконання ухвали суду і чинного процесуального кодексу не надано доказів надсилання копії апеляційної скарги сторонам у справі про банкрутство.

При цьому, судова колегія не враховує наданий апелянтами доказ надсилання копії апеляційної скарги прокурору, який звертався до суду із заявою про порушення справи про банкрутство в інтересах вказаних осіб, оскільки з урахуванням положень статті 53 Господарського процесуального кодексу України і статті 1 Закону про банкрутство, особи, в інтересах яких звертається прокурор до суду, після відкриття провадження у справі (у справі про банкрутство) набувають статусу позивача, сторони у справі, які в даному випадку є конкурсні кредитори.

Після постановлення судом ухвал про визнання їх кредиторських вимог і внесення їх грошових вимог до реєстру вимог кредиторів, дані особи набули статусу конкурсних кредиторів - самостійних сторін у справі.

З огляду на викладене, невиконання апелянтами вимог ухвали Східного апеляційного господарського суду від 20.12.2018 та ненадання, як того вимагає чинне процесуальне законодавство, доказів надсилання копії апеляційної скарги і доданих до неї документів сторонам у справі - конкурсним кредиторам (представнику комітету кредиторів) і ліквідатору, яких безпосередньо стосується оскаржувана ухвала, є порушення апелянтами принципу рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом, оскільки оскаржувана ухвала стосується прав не тільки скаржника, а і сторін у справі - конкурсних кредиторів, ліквідатора.

Статтею 129 Конституції України, статтею 9 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та статтею 2 Господарського процесуального кодексу України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Отже, прийняття до розгляду апеляційної скарги, поданої без дотримання положень статей 258, 259 Господарського процесуального кодексу України може бути витлумачено як надання переваги заявникам, що є неприпустимим.

Враховуючи, що апелянтами не виконані вимоги ухвали апеляційного господарського суду від 20.12.2018, зазначене є підставою для повернення апеляційної скарги.

Відповідно до частини 6 статті 260 Господарського процесуального кодексу України, питання про повернення апеляційної скарги суд апеляційної інстанції вирішує протягом п'яти днів з дня надходження апеляційної скарги або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 174, 234, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Східного апеляційного господарського суду

УХВАЛИЛА:

Повернути апеляційну скаргу ОСОБА_1 і ОСОБА_2 на ухвалу Господарського суду Полтавської області від 06.11.2018 у справі №18/14 без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів.

Додаток апелянтам: апеляційна скарга з додатками на 16 аркушах та поштовий конверт.

Головуючий суддя Л.М. Здоровко

Суддя В.О. Фоміна

Суддя О.В. Шевель

Дата ухвалення рішення09.01.2019
Оприлюднено09.01.2019
Номер документу79057338
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/14

Ухвала від 04.04.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 04.04.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 29.03.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 25.03.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Катеринчук Л.Й.

Ухвала від 15.03.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 04.03.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 18.02.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Катеринчук Л.Й.

Ухвала від 04.02.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Ухвала від 21.01.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

Ухвала від 09.01.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні