Ухвала
від 18.02.2019 по справі 18/14
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

18 лютого 2019 року

м. Київ

Справа № 18/14

Верховний Суд у складі судді Касаційного господарського суду Катеринчук Л.Й.

учасники справи:

ініціюючий кредитор - Прокурор Семенівського району Полтавської області в інтересах держави в особі:

- Глобинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області

- Полтавського обласного центру зайнятості

- Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області

- Лубенської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Полтавській області

- Полтавського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів

боржник - Приватне сільськогосподарське підприємство "Селянська спілка "Криворудська",

ліквідатор - арбітражний керуючий Гриценко І.І.,

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській області

розглянувши матеріали касаційної скарги ОСОБА_2 та ОСОБА_3

на ухвалу Східного апеляційного господарського суду

від 09.01.2019

у складі колегії суддів: Здоровко Л.М. (головуючий), Фоміна В.О., Шевель О.В.

у справі №18/14

за заявою Прокурора Семенівського району Полтавської області в інтересах держави в особі Глобинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області, Полтавського обласного центру зайнятості, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області, Лубенської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Полтавській області, Полтавського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів

про банкрутство Приватного сільськогосподарського підприємства "Селянська спілка "Криворудська"

ВСТАНОВИВ:

04.02.2019 поштовим відправленням ОСОБА_2 та ОСОБА_3 звернулися безпосередньо до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з касаційною скаргою від 04.02.2019 на ухвалу Східного апеляційного господарського суду від 09.01.2019 у справі №18/14 в порядку статей 286, 287, 289 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України).

Автоматизованою системою документообігу суду для розгляду справи №18/14 визначено колегію суддів Верховного Суду у складі: головуючий суддя - Катеринчук Л.Й., суддя - Пєсков В.Г., суддя - Погребняк В.Я., що підтверджується протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.02.2019.

Відповідно до частин 1, 2 статті 288 ГПК України, касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, що оскаржується, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Як вбачається з касаційної скарги, предметом касаційного оскарження є ухвала суду апеляційної інстанції від 09.01.2019, якою апеляційну скаргу ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на ухвалу суду першої інстанції від 06.11.2018 у справі №18/14 повернено без розгляду.

За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, доступ до якого є відкритим, вбачається, що оскаржувана ухвала прийнята судом апеляційної інстанції 09.01.2019. Отже, ухвала Східного апеляційного господарського суду від 09.01.2019 у справі №18/14 підлягала касаційному оскарженню протягом двадцяти днів з дня її винесення, а саме до 29.01.2019 включно.

ОСОБА_2 та ОСОБА_3 касаційну скаргу на ухвалу апеляційного суду від 09.01.2019 у справі №18/14 подано поштовим відправленням 04.02.2019, тобто з пропуском строку на касаційне оскарження на 6 днів.

Звертаючись із касаційною скаргою, скаржники не додали до касаційної скарги клопотання про поновлення пропущеного процесуального строку на касаційне оскарження, а також не клопотали про поновлення пропущеного строку у касаційній скарзі.

Статтею 290 ГПК України передбачені вимоги до форми і змісту касаційної скарги.

Відповідно до пункту 2 частини 4 статті 290 ГПК України, до касаційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Правові засади справляння судового збору, розміри ставок судового збору та порядок його сплати визначені Законом України "Про судовий збір".

Частиною 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір", передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Підпунктом 7 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що ставка судового збору за подання до господарського суду касаційної скарги на ухвалу суду становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2019 визначено як 1 921 грн.

Відтак, звертаючись 04.02.2019 до Верховного Суду з касаційною скаргою на ухвалу суду апеляційної інстанції від 09.01.2019 про повернення апеляційної скарги у справі №18/14, скаржникам належало сплатити судовий збір в розмірі 1 921 грн.

Як вбачається з матеріалів касаційної скарги ОСОБА_2 та ОСОБА_3, скаржниками не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених законом порядку і розмірі.

Положеннями статті 291 ГПК України передбачено, що особа, яка подає касаційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

Як вбачається з додатків до касаційної скарги, скаржниками на підтвердження надіслання іншим учасникам справи №18/14 копії касаційної скарги з доданими до неї документами надано фіскальні чеки та описи вкладення у цінні листи із зазначенням про найменування вкладення "апеляційна скарга" ; зазначені листи надіслано на адреси боржника - Приватного сільськогосподарського підприємства "Селянська спілка "Криворудська" , прокурора Семенівського району Полтавської області , який ініціював порушення даної справи про банкрутство, та Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській області , яке є учасником справи.

Положеннями частин 1, 2 статті 29 ГПК України в редакції станом на 17.02.2009 (дата порушення даної справи про банкрутство) передбачено, що прокурор бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, порушену за позовом інших осіб, на будь-якій стадії її розгляду для представництва інтересів громадянина або держави. У разі прийняття господарським судом позовної заяви, поданої прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача.

Відповідно до частин 3, 5 статті 53 ГПК України в редакції станом на 04.02.2019 (дата звернення скаржників із касаційною скаргою) передбачено, що у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами. У разі відкриття провадження за позовною заявою, поданою прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача .

Отже, господарським процесуальним законом, як чинним на дату порушення даної справи №18/14 про банкрутство Приватного сільськогосподарського підприємства "Селянська спілка "Криворудська" ухвалою місцевого суду від 17.02.2009 за заявою прокурора в інтересах держави, так і на момент звернення скаржників 04.02.2019 із касаційною скаргою на ухвалу апеляційного суду від 09.01.2019 у справі №18/14, передбачено набуття статусу позивача (заявника) органами, уповноваженими здійснювати функції держави, в інтересах яких до господарського суду звернувся прокурор з позовними вимогами чи із заявою про порушення щодо боржника справи про банкрутство.

Положеннями частини 3 статті 2 ГПК України в редакції станом на 04.02.2019 визначено як одну із основних засад (принципів) господарського судочинства рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, зокрема, щодо забезпечення можливості реалізації учасниками справи своїх процесуальних прав.

Частинами 3, 5 статті 41 ГПК України в редакції станом на 04.02.2019 передбачено, що у справах про банкрутство склад учасників справи визначається Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". У справах також можуть брати участь органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", сторонами у справі про банкрутство є конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут); учасниками у справі про банкрутство є сторони, забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Отже, державний орган, в інтересах якого прокурором ініційовано порушення щодо суб'єкта господарювання провадження у справі про банкрутство, набуває статусу ініціюючого кредитора та є самостійним учасником справи про банкрутство.

За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, доступ до якого є відкритим, вбачається, що справу №18/14 про банкрутство Приватного сільськогосподарського підприємства "Селянська спілка "Криворудська" порушено ухвалою місцевого суду від 17.02.2009 за заявою прокурора Семенівського району Полтавської області в інтересах держави в особі Глобинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області , Полтавського обласного центру зайнятості , Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області , Лубенської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Полтавській області та Полтавського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів.

Звертаючись 04.02.2019 до Верховного Суду із касаційною скаргою на ухвалу апеляційного суду від 09.01.2019 у справі №18/14, скаржники в порушення вимог статті 291 ГПК України не надали доказів надіслання її копії зазначеним органам, що уповноважені здійснювати функції держави, в інтересах яких прокурором було ініційовано порушення даної справи про банкрутство та які набули статусу ініціюючих кредиторів з відповідним обсягом процесуальних прав та обов'язків як учасників справи про банкрутство, в тому числі з правом на одержання копії касаційної скарги з додатками у разі оскарження в касаційному порядку прийнятих у даній справі судових рішень іншими учасниками справи про банкрутство чи третіми особами.

Відповідно до частин 2, 5 статті 292 та статті 174 ГПК України, у разі якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 290 цього Кодексу, така скарга залишається без руху, про що суддею-доповідачем постановляється відповідна ухвала із зазначенням строку на усунення скаржником недоліків касаційної скарги, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху.

З огляду на таке, подана ОСОБА_2 та ОСОБА_3 касаційна скарга на ухвалу Східного апеляційного господарського суду від 09.01.2019 у справі №18/14 не відповідає вимогам ГПК України, у зв'язку з чим така касаційна скарга підлягає залишенню без руху з наданням скаржникам строку на усунення недоліків поданої ними касаційної скарги

Згідно з частиною 4 статті 174 та частиною 2 статті 292 ГПК України, якщо скаржник не усунув недоліки касаційної скарги у строк, встановлений судом, така касаційна скарга вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із касаційною скаргою.

На підставі викладеного та керуючись статтею 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", статтею 29 Господарського процесуального кодексу України в редакції Закону України №3092-III від 07.03.2002, статтями 2, 41, 53, 174, 234, 288, 290, 291, 292 Господарського процесуального кодексу України в редакції Закону України №2147-VIII від 03.10.2017, Верховний Суд, -

У Х В А Л И В:

1. Касаційну скаргу ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на ухвалу Східного апеляційного господарського суду від 09.01.2019 у справі №18/14 залишити без руху.

2. Надати ОСОБА_2 та ОСОБА_3 строк на усунення недоліків касаційної скарги до 11 березня 2019 року.

3. Роз'яснити ОСОБА_2 та ОСОБА_3, що невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали є підставою для повернення касаційної скарги без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя Верховного Суду Л.Й. Катеринчук

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення18.02.2019
Оприлюднено19.02.2019
Номер документу79867532
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/14

Ухвала від 04.04.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 04.04.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 29.03.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 25.03.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Катеринчук Л.Й.

Ухвала від 15.03.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 04.03.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 18.02.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Катеринчук Л.Й.

Ухвала від 04.02.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Ухвала від 21.01.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

Ухвала від 09.01.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні