Ухвала
від 11.01.2019 по справі 4823/40/18
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

11 січня 2019 року м. Чернігів

Унікальний номер справи № 4823/40/18

Апеляційне провадження № 22вк/4823/2/19

Чернігівський апеляційний суд у складі

головуючого - судді: Бечка Є.М.

секретар: Кривопиша Я.О.,

за участю: представника заявника ОСОБА_1,

представника боржника ОСОБА_2,

розглянувши заяву Акціонерного товариства Альфа-банк про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення Постійнодіючого третейського суду при Всеукраїнській Громадській Організації Всеукраїнський фінансовий союз від 18 вересня 2018 року у справі за позовом Акціонерного товариства Альфа-банк до Товариства з обмеженою відповідальністю АРКТИКА-ТРЕЙД , ОСОБА_3, ОСОБА_4 про стягнення боргу,

В С Т А Н О В И В:

В жовтні 2018 року АТ Альфа-банк звернулося до суду із заявою про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській Громадській Організації Всеукраїнський фінансовий союз від 18 вересня 2018 року про солідарне стягнення з ТОВ АРКТИКА-ТРЕЙД , ОСОБА_3, ОСОБА_4 на користь АТ Альфа-банк заборгованості за кредитним договором №MBOV01425 у сумі 502168 грн. 91 коп. та судових витрат у сумі 400 грн.

Заявлені вимоги мотивовані тим, що рішенням Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській Громадській Організації Всеукраїнський фінансовий союз від 18 вересня 2018 року з ТОВ АРКТИКА-ТРЕЙД , ОСОБА_3, ОСОБА_4 на користь АТ Альфа-банк стягнуто заборгованість за договором №MBOV01425 у сумі 502168 грн. 91 коп. та судові витрати в сумі 400 грн.

Представник заявника в судовому засіданні заяву підтримала.

Представник ОСОБА_3, ОСОБА_2 в судовому засіданні заперечував проти задоволення заяви.

Боржники в судове засідання не з'явились, про час та місце судового засідання сповіщались у встановленому законом порядку.

Відповідно до ч.1 ст.485 ЦПК України, неявка у судове засідання належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи сторін чи однієї із сторін, не перешкоджає судовому розгляду заяви.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників судового розгляду, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до вимог ч.ч.1, 2 ст.483 ЦПК України питання видачі виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду розглядається судом за заявою особи, на користь якої прийнято рішення третейського суду. Заява про видачу виконавчого листа про примусове виконання рішення третейського суду подається до апеляційного суду за місцем проведення третейського розгляду протягом трьох років з дня прийняття рішення третейським судом.

Встановлено, що 02 лютого 2017 року між ПАТ Альфа-Банк , правонаступником якого є АТ Альфа-Банк та ТОВ АРКТИКА-ТРЕЙД , було укладено додатковий договір про надання кредиту у формі овердрафт №MBOV01425 до договору на комплексне банківське обслуговування суб'єктів господарювання від 02 лютого 2017 року (а.с.5).

За умовами Договору овердрафту Банк, в порядку та на умовах визначених Договором овердрафту, зобов'язався надати ТОВ АРКТИКА-ТРЕЙД кредит у формі Овердрафт, а ТОВ АРКТИКА-ТРЕЙД зобов'язався сплатити проценти за користування Овердрафтом, виконати інші умови Договору овердрафту та повернути Банку заборгованість за Овердрафтом у строки, встановлені Договором Овердрафту. Відповідно до п.п.2, 4, 5 п.2 Договору овердрафту, максимальна сума ліміту овердрафту складає 630 000 грн., дата повернення овердрафту 01 лютого 2018 року, розмір процентів за користування Овердрафтом становить 23,12% річних. Цільове призначення коштів - поповнення обігових коштів.

Пунктом 2.7 визначено, що спори, які виникають з питань виконання сторонами цього договору і не вирішені шляхом переговорів, вирішуються у судовому порядку згідно з чинним законодавством України.

Сторони укладенням цього договору домовились про те, що судовий захист прав та законних інтересів, які мають сторони в зв'язку з цим договором та розгляд і вирішення всіх невирішених сторонами шляхом переговорів спорів, які виникають або можуть виникнути між сторонами, з питань виконання, зміни, розірвання ними цього договору відбувається у Постійнодіючому Третейському суді при Всеукраїнській громадській організації Всеукраїнський фінансовий союз у відповідності до його регламенту. Також сторони домовились, що укладення цього договору між сторонами еквівалентно за правовою природою укладенню третейської угодою в розумінні ст.12 Закону України Про третейські суди .

Розгляду і остаточному вирішенню у Постійнодіючому Третейському суді при Всеукраїнській громадській організації Всеукраїнський фінансовий союз у відповідності до його регламенту підлягають в тому числі, але не виключно, спори, предметом яких є виконання (невиконання, неналежне виконання) цього договору, припинення (розірвання) цього договору, а також стягнення неустойки, зміна умов договору, відшкодування завданих порушенням договору збитків, недійсність договору, неукладеність договору, відновлення становища, яке існувало до порушення договору, тощо.

В забезпечення виконання кредитних зобов'язань ТОВ АРКТИКА-ТРЕЙД , між АТ Альфа-Банк та ОСОБА_3 був укладений договір поруки №MBOV01425/1 від 02 лютого 2017 року, згідно з яким поручитель поручається за виконання боржником обов'язків, що виникли на підставі основного договору або можуть виникнути на підставі нього у майбутньому (а.с.37-38 третейської справи). Також договір поруки №MBOV01425/2 від 02 лютого 2017 року укладено між АТ Альфа-Банк та ОСОБА_4 на таких же умовах (а.с.40-41 третейської справи).

Згідно з п.5.6 укладеного договору поруки сторони домовились, що місцем проведення розгляду справи є місцезнаходження Третейського суду вказане в положенні про Постійнодіючий Третейський суд при Всеукраїнській громадській організації Всеукраїнський фінансовий союз .

Рішенням Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації Всеукраїнський фінансовий союз від 18 вересня 2018 року, ухваленим у складі третейського судді Нечай М.В. в справі №1-6/1/18, позовні вимоги банку задоволені та стягнуто солідарно з ТОВ АРКТИКА-ТРЕЙД , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 на користь АТ Альфа-Банк заборгованість за Кредитним договором №MBOV01425 від 02 лютого 2017 року, а саме прострочені відсотки - 41245 грн. 06 коп., прострочене тіло кредиту - 376689 грн. 63 коп., пеня - 84234 грн. 22 коп. та витрати по сплаті третейського збору в сумі 400 грн.

Що стосується дотримання правил підвідомчості даного спору третейському суду, то сторони мають право передати спір на розгляд третейському суду, крім випадків, встановлених законом (ст.21 ЦПК України).

Відповідно до ст.1 Закону України Про третейські суди до третейського суду за угодою сторін може бути переданий будь-який спір, що виникає із цивільних та господарських правовідносин, крім випадків, передбачених законом.

При розгляді справи в судовому засіданні суд встановлює наявність чи відсутність підстав для відмови у видачі виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду, передбачених ст.486 ЦПК України.

Відповідно до ст.486 ЦПК України визначено, що суд відмовляє у видачі виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду, якщо:

1) на день ухвалення рішення за заявою про видачу виконавчого листа рішення третейського суду скасовано судом;

2) справа, у якій прийнято рішення третейського суду, не підвідомча третейському суду відповідно до закону;

3) пропущено встановлений строк для звернення за видачею виконавчого листа, а причини його пропуску не визнані судом поважними;

4) рішення третейського суду прийнято у спорі, не передбаченому третейською угодою, або цим рішенням вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди. Якщо рішенням третейського суду вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди, то скасовано може бути лише ту частину рішення, що стосується питань, які виходять за межі третейської угоди;

5) третейська угода визнана недійсною;

6) склад третейського суду, яким прийнято рішення, не відповідав вимогам закону;

7) рішення третейського суду містить способи захисту прав та охоронюваних інтересів, не передбачені законом;

8) постійно діючий третейський суд не надав на вимогу суду відповідну справу;

9) третейський суд вирішив питання про права та обов'язки осіб, які не брали участі у справі.

Вбачається, що підстав для відмови у видачі виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду, визначених ст.486 ЦПК України, немає.

Строк для звернення за видачею виконавчого документа заявником не пропущено.

Спір підсудний Третейському суду, на час розгляду даної заяви рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації Всеукраїнський фінансовий союз від 18 вересня 2018 року не скасовано, судом також не встановлено невідповідності складу третейського суду вимогам закону.

Враховуючи викладене, апеляційний суд вважає, що заява АТ Альфа-Банк про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації Всеукраїнський фінансовий союз від 18 вересня 2018 року підлягає задоволенню.

Оскільки судом задовольняється заява АТ Альфа-Банк при Всеукраїнській Громадській Організації Всеукраїнський фінансовий союз від 18 вересня 2018 року у даній справі на підставі положень статті 141 ЦПК України з ТОВ АРКТИКА-ТРЕЙД , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 на користь АТ Альфа-Банк підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору у розмірі 881,00 грн. по 293 грн. 67 коп. з кожного боржника.

Керуючись ст.ст. 485, 486, 487 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Акціонерного товариства Альфа-банк про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду - задовольнити.

Видати виконавчий лист на примусове виконання рішення Постійнодіючого третейського суду при Всеукраїнській Громадській Організації Всеукраїнський фінансовий союз від 18 вересня 2018 року, ухваленого в складі третейського судді Нечай М.В., у справі №1-6/1/18 про солідарне стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю АРКТИКА-ТРЕЙД , ОСОБА_3, ОСОБА_4 на користь Акціонерного товариства Альфа-банк боргу у сумі 502168 грн. 91 коп. та витрат по оплаті третейського збору в сумі 400 грн.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю АРКТИКА-ТРЕЙД (місцезнаходження: 03680, м.Київ, вул. Виборзька, буд.99, ЄДРПОУ 38077111) на користь Акціонерного товариства Альфа-банк (місцезнаходження: 01001, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, ЄДРПОУ 23494714) у відшкодування судових витрат 293 грн. 67 коп.

Стягнути з ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 (місце проживання: АДРЕСА_2, паспорт серії НОМЕР_3 виданий 03 березня 2009 року Дарницьким РУ ГУ МВС України в м.Києві, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) на користь Акціонерного товариства Альфа-банк (місцезнаходження: 01001, м.Київ, вул. Десятинна, 4/6, ЄДРПОУ 23494714) у відшкодування судових витрат 293 грн. 67 коп.

Стягнути з ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 (місце проживання: АДРЕСА_3, паспорт серії НОМЕР_4, виданий 19 липня 2014 року Києво-Святошинським РВ УДМС України в Київській області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2) на користь Акціонерного товариства Альфа-банк (місцезнаходження: 01001, м.Київ, вул.Десятинна, 4/6, ЄДРПОУ 23494714) у відшкодування судових витрат 293 грн. 67 коп.

Ухвала набирає законної сили з дня її проголошення, але може бути оскаржена в апеляційному порядку до Верховного Суду протягом п'ятнадцяти днів з дня складення повної ухвали шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Повний текст ухвали складено 11 січня 2019 року.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення11.01.2019
Оприлюднено14.01.2019
Номер документу79131728
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу

Судовий реєстр по справі —4823/40/18

Ухвала від 18.02.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 20.03.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 15.02.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 11.01.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Бечко Є. М.

Ухвала від 11.01.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Бечко Є. М.

Ухвала від 14.11.2018

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Бечко Є. М.

Ухвала від 30.10.2018

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Бечко Є. М.

Ухвала від 29.10.2018

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Бечко Є. М.

Ухвала від 12.10.2018

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Бечко Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні