Ухвала
від 15.01.2019 по справі 420/137/19
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/137/19

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

15 січня 2019 року                                                                                 м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Свида Л.І., розглянувши позовну заяву Головного управління Держпраці в Одеській області до Приватного підприємства «ВИНОГРАД-АГРО-КУБЕЙ» про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду,-

                                                   ВСТАНОВИВ:

          До суду звернулося Головне управління Держпраці в Одеській області з позовною заявою до Приватного підприємства «ВИНОГРАД-АГРО-КУБЕЙ» про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду до Приватного підприємства «ВИНОГРАД-АГРО-КУБЕЙ» шляхом зобов'язання відповідача зупинити роботи з експлуатації технологічного устаткування харчової та переробної промисловості (дробарки ЦДГ-20 – 2 од; пресу шнекового Т1-ВПО20 – 1 од; м'язгонасоса ПМН-28 – 4 од; насоса Ж6 ВПН – 5 од.; транспортера скребкового для гребенів - 1 од; транспортера скребкового для вичавок – 1 од.; технологічних резервуарів загальною кількістю – 57 од. (85000 дал.); робіт з експлуатації устаткування напругою понад 1000 В – трансформаторної підстанції 425 10/0,4 кВ; трансформатора 160 кВА, які знаходяться за адресою: вул. Русєва, буд. 2А, село Кубей, Болградський район, Одеська область, у зв'язку із загрозою життю та здоров'ю людей.

          Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу.

Розглянувши зміст позовної заяви та доданих до неї матеріалів, суддя встановив наявність підстав для залишення позову без руху, оскільки позов поданий із порушенням вимог встановлених ст. 161 КАС України.

Згідно із ч. 3 ст. 161 КАС України, до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В порушення вимог ст.161 КАС України позивач не надав до суду документ про сплату судового збору.

Відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до адміністративного суду суб'єктом владних повноважень адміністративного позову немайнового характеру встановлена ставка судового збору 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», з 1 січня 2019 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить - 1921 гривні.

З урахуванням вищевикладеного позивачу належить сплатити судовий збір за подання позову у розмірі 1921 гривні на рахунок Одеського окружного адміністративного суду.

Разом з позовом позивач надав до суду клопотання про відстрочку сплати судового збору до ухвалення рішення Одеським окружним адміністративним судом у цій справі, враховуючи те, що надходження бюджетних коштів на сплату судового збору затримується.

Відповідно до ч.1 ст.133 КАС України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Згідно із ч. ч. 1, 2 ст. 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення розміру судового збору, звільнення його від сплати може мати місце за наявності виключних обставин.

Проте, підстав для відстрочення сплати судового збору Головному управлінню Держпраці в Одеській області за подання адміністративного позову, передбачених ст. 8 Закону України «Про судовий збір» не має.

У свою чергу, Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право подати до суду позов. Проте право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави.

Крім того, прийняття рішення щодо звільнення від судового збору чи відстрочення його сплати на визначений строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі, є правом суду. Вказані норми не передбачають обов'язку суду звільнити особу від сплати судового збору у випадку наявності відповідного клопотання. Невмотивоване звільнення від сплати судового збору утворить дискримінаційне становище по відношенню до інших суб'єктів звернення до суду.

Враховуючи вищевикладене, суддя не вбачає підстав для задоволення клопотання Головного управління Держпраці в Одеській області про відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення по справі.

Згідно із п.11 ч.5 ст.160 КАС України в позовній заяві зазначається власне письмове підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

При цьому, позивачем до позовної заяви не додано власного письмового підтвердження про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

          Відповідно до ч. 1 ст. 169 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Виявлені недоліки мають бути усунені шляхом надання позивачем до Одеського окружного адміністративного суду оригіналу документу про сплату судового збору за подання позовної заяви та власного письмового підтвердження про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Керуючись ст. ст. 161, 133, 169, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя,-

                                                   УХВАЛИВ:

          У задоволенні клопотання Головного управління Держпраці в Одеській області про відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення по справі - відмовити.

Позовну заяву Головного управління Держпраці в Одеській області до Приватного підприємства «ВИНОГРАД-АГРО-КУБЕЙ» про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду, – залишити без руху.

          Запропонувати позивачу усунути недоліки позовної заяви у 5-денний строк з дня отримання копії ухвали.

Роз'яснити позивачу, що у разі не усунення недоліків позовної заяви у встановлений судом термін, позов буде повернуто позивачеві відповідно до приписів пункту 1 частини 4 статті 169 КАС України.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

          Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя                                                                                                               Л.І. Свида

          

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.01.2019
Оприлюднено17.01.2019
Номер документу79166871
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/137/19

Рішення від 02.04.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

Судовий наказ від 04.03.2019

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Ухвала від 28.01.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

Ухвала від 23.01.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

Ухвала від 15.01.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні