Рішення
від 20.08.2010 по справі 2-1830/10
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1830/10 р.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 серпня 2010 року Комінтернівський районний суд Одеської області у складі:

головуючої судді - Вінської Н.В.

при секретарі - Рибка Р.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Комінтернівське цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області, Петрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області, КСП Петрівське про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області, Петрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області, КСП Петрівське у якому просить суд визнати за нею право власності на земельну частку (пай), площею 12,00га, розташовану на території Петрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області в порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_2, померлої 21 травня 2009 року, посилаючись на неможливість оформлення спадщини в позасудовому порядку.

В судовому засіданні позивачка підтримала заявлені позовні вимоги та просила суд задовольнити їх в повному обсязі.

Представник відповідача - Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області - ОСОБА_3 в судове засідання не з'явився, однак надав до суду заяву у якій не заперечує проти задоволення заявлених позовних вимог та просить суд розглянути справу без його участі.

Представник відповідача - Петрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області в судове засідання не з'явився, однак надав до суду заяву у якій не заперечує проти задоволення заявлених позовних вимог та просить суд розглянути справу без його участі.

Представник відповідача - КСП Петрівське - ОСОБА_4 в судовому засіданні заявлені позовні вимоги визнав в повному обсязі, та не заперечував проти їх задоволення.

Вислухавши пояснення учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлені ОСОБА_1 позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

В ході судового розгляду справи встановлено, що 21 травня 2009 року померла мати позивачки - ОСОБА_2, про що у книзі реєстрації актів про смерть виконавчого комітету Петрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області було зроблено актовий запис за №13.

При житті, а саме 05.11.1993р. ОСОБА_2 склала на ім'я позивачки заповіт, яким на випадок її смерті заповіла позивачці все майно, що буде належати їй на день смерті, який був посвідчений секретарем виконавчого комітету Петрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області ОСОБА_5, реєстровий №32.

Згідно рішення загальних зборів (уповноважених) членів колективного сільськогосподарського підприємства Петрівське від 17 вересня 2003 року, ОСОБА_2 була членом КСП Петрівське і отримала право на отримання земельного паю. Право на отримання земельної частки (паю) у ОСОБА_2 виникло ще при її житті.

Рішенням Господарського суду Одеської області від 09.10.2006р. по справі № 30/241-06-7502 за Колективним сільськогосподарським підприємством Петрівське було визнане право на паювання на користь його членів земельної ділянки, що розташована на території Петрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області із земель Колективного сільськогосподарського підприємства Петрівське згідно додатку №1 до Акту від 30.03.2005р. вибору земельної ділянки КСП Петрівське .

Розпорядженням Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області від 21.09.2007 року № 1367/А-2007 колективному сільськогосподарському підприємству Петрівське в короткострокову оренду терміном на 1 (один) рік було передано земельні ділянки, загальною площею 3824,614 га, в тому числі ріллі - 3547,766 га, садів - 95,505 га. виноградників - 91,202 га, під господарськими шляхами та прогонами - 16,244 га, лісів та інших лісовкритих площ - 57,954 га, сухих відкритих земель з особливим рослинним покровом (кургани) - 0,238 га, відкритих з заболочених земель (болота) - 15,705га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Петрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області.

25 листопада 2007 року між КСП Петрівське та Комінтернівською РДА було укладено договір оренди на земельну ділянку загальною площею 3824,614 га. в тому числі ріллі - 3547,766 га, садів - 95,505 га, виноградників - 91,202 га, під господарськими шляхами та прогонами - 16,244 га, лісів та інших лісовкритих площ - 57,954 га, сухих відкритих земель з особливим рослинним покровом (кургани) - 0,238 га, відкритих з заболочених земель (болота) - 15,705 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Петрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області.

20.12.2007 року розпорядженням Комінтернівської районної державної адміністрації № 1986/А-2007 було надано дозвіл на приватизацію земель, що перебувають в оренді Колективного сільськогосподарського підприємства Петрівське (згідне договору оренди № 134 від 25 листопада 2007 року зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за реєстраційним № 040752400002 від 06.12.2007р.) на території Петрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області.

Пунктом другим даного розпорядження було надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо організації території земель КСП Петрівське та виділення земельних часток (паїв) в натурі членам КСП Петрівське та пенсіонерам з їх числа, що мають право на отримання земельної частки (паю) відповідно до рішення Господарського суду по справі №30/24-06-7502 від 9 жовтня 2006 року згідно списку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Петрівської сільської рал Комінтернівського району Одеської області.

Відповідно до Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) КСП Петрівське було проведено розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) (жеребкування) згідно якого, ОСОБА_6 було виділено земельну частку (пай), площею 12,00 га.

Розпорядженням Комінтернівської районної державної адміністрації № 593/А-20 08 від 15 квітня 2008 року було затверджено протокол загальних зборів членів КСП Петрівське по розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) в 24 вересня 2008 року і надано дозвіл на виділення земельних часток (паїв) у натурі (і місцевості) громадянам, згідно додатку, та на розробку документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки, а також складання державного акту на право часткової власності громадянам згідно поданого списку на земельну ділянку загальною площею 186.707 га садів, виноградників без виділення їх в натурі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Петрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області.

Мати позивачки - ОСОБА_6 була членом колективного сільськогосподарського підприємства Петрівське і згідно рішення загальних зборів підприємства від 17.09.2003 року отримала право на земельну частку (пай), однак враховуючи, що оформлення правовстановлюючого документу на отриману нею земельну частку (пай) займає тривалий термін часу, отримати його при житті вона не встигла.

Враховуючи, що після смерті ОСОБА_6 земельну ділянку, на яку вона при житті отримала право, було виділено в натурі, суд вважає за можливе визнати за позивачкою право власності на земельну частку (пай).

Відповідно до ст. 1223 ЦК України, позивачка в першу чергу має право на спадкування майна, яке залишилося після смерті ОСОБА_6 в порядку спадкування за заповітом. Інших спадкоємців, які мають обов'язкову частку у спадковій масі немає.

В державній нотаріальній конторі отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом не представляється можливим, так як померла ОСОБА_6 при житті не стригла оформити правовстановлюючий документ на отриману нею земельну частку (пай), у зв'язку з чим позивачка була вимушена звернутися до суду з даним позовом.

Згідно зі ст. 1216,1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ч.І ст.1223 ЦК України, право на спадкування мають особи визначені в заповіті.

Згідно до ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

У відповідності з п. "г" ст. 81 ЗК України громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Згідно зі ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

На підставі викладеного, ст.ст. 316, 392, 1216-1218, 1223, 1225 ЦК України, ст. 81 п. г ЗК України, керуючись ст.ст. 10, 209, 212, 213, 215, 218 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну частку (пай), загальною площею 12,00 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із земель, які надані в користування, на умовах оренди КСП "Петрівське", на території Петрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області в порядку спадкування після смерті матері ОСОБА_2, померлої 21 травня 2009 року.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Одеської області через Комінтернівський районний суд Одеської області шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний термін з дня проголошення рішення.

Суддя:

СудКомінтернівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення20.08.2010
Оприлюднено17.01.2019
Номер документу79220258
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1830/10

Ухвала від 01.08.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Рішення від 20.08.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Ухвала від 11.06.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Грідяєва М. В.

Ухвала від 11.05.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Грідяєва М. В.

Рішення від 15.03.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Олефіренко Н. О.

Рішення від 29.01.2018

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

Постанова від 20.12.2010

Цивільне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Ухвала від 28.05.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Усенко С. І.

Ухвала від 03.08.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Усенко С. І.

Рішення від 19.03.2010

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Лісовська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні