Ухвала
від 14.01.2019 по справі 229/5628/18
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 1-кс/229/122/2019

ЄУН 229/5628/18

У Х В А Л А

14 січня 2019 р. ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Слідчий суддя Дружківського міського суду

Донецької області ОСОБА_1

за участю:

секретаря: ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

слідчого ОСОБА_4

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду м.Дружківки клопотання слідчого СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_4 погодженого з прокурором Дружківського відділення Краматорської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

До Дружківського міського суду Донецької області 03.12.2018 року звернувся з клопотання слідчий СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_4 погодженим з прокурором Дружківського відділу Краматорської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про надання слідчим СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУ НП в Донецькій області ОСОБА_5 , ОСОБА_4 або іншим уповноваженим слідчим на проведення досудового розслідування, а також прокурорам Краматорської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 з залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції в Донецькій області та Головного управління Державної служби з питань праці в Донецькій області, дозвіл на проведення обшуку об`єкту нерухомого майна автозаправної станції загальною площею 114,9 кв.м.(№1478427414129), що складається з будівлі операторської А-1, крильця АА1, навісу Б, складу ПММ В, насосної Г та замощення І, розташованих за адресою: м. Краматорськ, вул. Олекси Тихого, 21А, які належать на праві приватної власності ТОВ «ДЕІНДЖІ ЕЙВ» (ЄДРПОУ 40536340), зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_1 , та земельної ділянки №310621214129 загальною площею 0, 246 га, яка належить Краматорській міській раді з метою виявлення та фіксації відомостей про викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки без передбаченого дозволу та створення загрози життю та здоров`ю людей і обслуговуючого персоналу, виявлення та огляду обладнання, речей і документів, які це підтверджують.

В обґрунтування клопотання зазначає, що у провадженні СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУ НП в Донецькій області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №420180513900000165 від 26.10.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 241 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що за адресою: м.Краматорськ, вул. Олекси Тихого, 21А здійснюється продаж палива та скрапленого газу.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, об`єкт нерухомого майна автозаправна станція загальною площею 114,9 кв.м.(№1478427414129), що складається з будівлі операторської А-1, крильця АА1, навісу Б, складу ПММ В, насосної Г та замощення І, розташовані за адресою: м.Краматорськ, вул. Олекси Тихого, 21А, належать на праві приватної власності ТОВ «ДЕІНДЖІ ЕЙВ» (ЄДРПОУ 40536340) зареєстрованому за адресою: 02081, м.Київ, вул. УРЛІВСЬКА , будинок 11А, квартира 193.

Земельна ділянка № 310621214129 загальною площею 0, 246 га за вказаною адресою знаходиться у комунальній власності територіальної громади міста Краматорська.

При цьому, фактично згідно фіскального чеку від 21.11.2018, роздрібну торгівлю пального здійснює за цією адресою ТОВ «Лакі Петрол» (41487923), зареєстроване за адресою: м.Маріуполь, проспект Миру, буд. 83, кім.302.

Відповідно до листа Департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації від 15.11.2018 №01-79-10496вих18, автозаправним станціями ТОВ «Лакі Петрол» (ЄДРПОУ 41487923), розташованими за адресами: м.Краматорськ, вул. Олекси Тихого, 21А дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря в період з 03.06.2013 по 15.11.2018 не видавались.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, основним видом діяльності ТОВ «Лакі Петрол» (ЄДРПОУ 41487923) є оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами (код КВЕД 46.71)

Слідчий суддя, вивчивши документи та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань №42018051390000165 від 26.10.2018 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 241 КК України.

Відповідно до ст. 234 КПК України, підставами для проведення обшуку є наявність достатніх відомостей про те, що знаряддя кримінального правопорушення або майно (речі й цінності), здобуте у результаті його вчинення, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення знаходяться в певному приміщенні або місці чи в якої-небудь особи. Такі дані можуть бути одержані кримінальним процесуальним шляхом та міститися в матеріалах кримінального провадження, у протоколах слідчих (розшукових), негласних слідчих (розшукових) дій та інш. Ці дані також можуть бути отримані оперативно-розшуковим шляхом. Докази, на підставі яких виноситься клопотання про проведення обшуку, повинні відповідати вимогам допустимості.

Відповідно до п.6 ч. 2 ст. 235 КПК ухвала про дозвіл на обшук повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Європейський суд з прав людини у своєму рішенні від 7 липня 2007 року у справі "Смирнов проти Росії" вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції. Аналогічна позиція ЄСПЛ міститься в рішенні від 15 липня 2003 року у справі "Ернест та інші проти Бельгії", де вказано, що ордер на проведення обшуку не містив інформації щодо мети проведення обшуку та про предмети, що підлягають вилученню. Таким чином, слідчих було наділено широкими повноваженнями, обшуки не були пропорційними.

Зокрема, слідчий у своєму клопотанні не зазначив індивідуальних або родових ознак речей та майна, які планується відшукати, а лише зробив посилання, що з метою фіксації відомостей, але не конкретизує, яких саме ( документи, речі).

Відповідно до ч.3 ст.234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

В даному випадку у матеріалах клопотання відсутнії лист Департаменту екології та природних ресурсі Донецької області державної адміністрації від 15.11.2018 року , на який посилається у клопотанні слідчий.

Відповідно до ч.5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що :було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у вказаному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи. За встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Так, під час розгляду клопотання, слідчий взагалі не довів наявність достатніх підстав вважати:

- відшукувані речі, які вказані в клопотанні знаходяться за адресою: АДРЕСА_2 .

- обшук буде найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення зазначеного майна.

З огляду на викладене, враховуючи серйозність втручання в конституційне право на недоторканість житла, іншого володіння особи, слідчий суддя позбавлений можливості постановити законне, обґрунтоване та вмотивоване рішення, яке виправдовує мету досягнення цілей обшуку та є співмірним з втручанням у право на повагу до житла особи, гарантоване Конституцією України. А тому, необхідно відмовити слідчому СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_10 у задоволенні клопотання про проведення обшуку.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. , 234, 235, 236, 309, 372 КПК України,

УХВАЛИВ:

у задоволенні клопотання слідчого СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_4 погоджене з прокурором Дружківського відділу Краматорської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про проведення обшуку - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Повний текст ухвали буде проголошено 16 січня 2019 року о 15:30 год.

Слідчий суддя Дружківського міського суду

Донецької області: ОСОБА_1

СудДружківський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення14.01.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу79232447
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —229/5628/18

Ухвала від 25.01.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 25.01.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 23.01.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 14.01.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 14.01.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 09.01.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 27.11.2018

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 27.11.2018

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 27.11.2018

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 27.11.2018

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні