Ухвала
від 23.01.2019 по справі 229/5628/18
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 1-кс/229/176/2019

ЄУН 229/5628/18

У Х В А Л А

23 січня 2019 р. ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Слідчий суддя Дружківського міського суду Донецької області ОСОБА_1 ознайомившись з клопотанням слідчого СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області ст.лейтенанта поліції ОСОБА_2 погодженим з прокурором Дружківського відділу Краматорської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В :

до Дружківського міського суду Донецької області 22.01.2019 року надійшло клопотання слідчого СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області ст.лейтенанта поліції ОСОБА_2 погоджене з прокурором Дружківського відділу Краматорської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна в рамках кримінального провадження № 42018051390000165 від 26.10.2018 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 241 КК України.

Слідчий просить накласти арешт на зазначене в клопотанні майно, а саме автозаправну станцію багатопаливної АЗС, що складається з паливно-роздавальних колонок та ємностей з паливом з дихальними клапанами, яка фактично розташована на території ТОВ «Лакі Петрол» по вул. Олекси Тихого 21А, м. Краматорськ, Донецької області;

Заборонити подальше користування та відчуження ТОВ «Лакі Петрол» вказаним обладнанням.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що досудовим розслідування встановлено, що за адресою: м. Краматорськ, вул. Олекси Тихого, 21А здійснюється продаж палива та скрапленого газу.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, об`єкт нерухомого майна автозаправна станція загальною площею 114,9 кв.м. (№1478427414129), що складається з будівлі операторської А-1, крильця АА1, навісу Б, складу ПММ В, насосної Г та замощення І, розташовані за адресою: м. Краматорськ, вул. Олекси Тихого, 21А, належать на праві приватної власності ТОВ «ДЕІНДЖІ ЕЙВ» (ЄДРПОУ 40536340) зареєстрованому за адресою: 02081, м. Київ, вул. УРЛІВСЬКА , будинок 11А, квартира 193.

Земельна ділянка № 310621214129 загальною площею 0, 246 га за вказаною адресою знаходиться у комунальній власності територіальної громади міста Краматорська.

При цьому, фактично згідно фіскального чеку від 21.11.2018, роздрібну торгівлю пального здійснює за цією адресою ТОВ «Лакі Петрол» (41487923), зареєстроване за адресою: м. Маріуполь, проспект Миру, буд. 83, кім.302.

Відповідно до листа Департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації від 15.11.2018 №01-79-10496вих18, автозаправним станціями ТОВ «Лакі Петрол» (ЄДРПОУ 41487923), розташованими за адресами: м. Краматорськ, вул. Олекси Тихого, 21А дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря в період з 03.06.2013 по 15.11.2018 не видавались.

Відповідно листа Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області від 12.12.2018 року №12/09/6120, про те, що суб`єкт господарювання, а саме ТОВ «Лакі Петрол», що експлуатує автозаправні комплекси розташоване за адресою: м. Краматорськ, вул. Олекси Тихого 21А не надавались декларації відповідності матеріально-технічної бази суб`єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, основним видом діяльності ТОВ «Лакі Петрол» (ЄДРПОУ 41487923) є оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами (код КВЕД 46.71)

Відповідно до вимог ст. 3 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» , одним з основних принципів державної політики з питань дозвільної системи у сфері господарської діяльності є охорона навколишнього природного середовища.

Разом з тим, відповідно до пункту 4 статті 4-1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», у разі надання на підставі договору оренди чи інших договорів у тимчасове користування приміщень та обладнання за умови збереження виду діяльності і стану цих приміщень та обладнання від орендаря або іншого користувача не вимагається отримання документа дозвільного характеру на їх використання (експлуатацію), крім потенційно небезпечних об`єктів та в разі експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, якщо інше не встановлено законом. Відповідальність за використання (експлуатацію) приміщень та обладнання покладається на особу, визначену відповідним договором.

Автозаправні станції та комплекси, а також автогазонаповнювальні компресорні станції, автомобільні газозаправні станції зрідженого газу віднесені до Переліку видів діяльності та об`єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.08.2013 №808.

Вищенаведене свідчить про порушення ТОВ «Лакі Петрол» (ЄДРПОУ 41487923) вимог чинного законодавства.

05.12.2018 року в ході огляду місця події із залученням спеціалістів Головного управління держпраці у Донецькій області та спеціалістів Державної екологічної інспекції у Донецькій області: а саме ТОВ «Лакі Петрол» по вул. Олекси Тихого 21А, м. Краматорськ, Донецької області було виявлено автозаправна станція багатопаливної АЗС, що складається з паливно-роздавальних колонок та ємностей з паливом з дихальними клапанами. На момент огляду не були надані документи на експлуатацію та законність становлення, дозвіл на експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки АЗС, дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки з технічного обслуговування АЗС, не була подана декларація про відповідальність матеріально-технічної бази. Також не були надані документи, а саме дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, договір на передачу та утилізацію відходів, під час огляду не було нічого вилучено.

Було допитано у якості свідка державного інспектора з охорони навколишнього природнього середовища у Донецькій області Державної екологічної інспекції у Донецькі області ОСОБА_5 , який повідомив, що під час огляду йому не були надані документи, в порушення ст. 11 ЗУ «Про атмосферне повітря», не було надано дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Досудовим розслідування встановлено, що без вказаних відповідних дозволів дана автозаправна станція багатопаливної АЗС, що складається з паливно-роздавальних колонок та емностей з паливом з дихальними клапанами, яка фактично розташована на території ТОВ «Лакі Петрол» по вул. Олекси Тихого 21А, м. Краматорськ, Донецької області, не може здійснювати свою діяльність без вищевказаних дозволів, у зв`язку з чим вона є незаконною та суперечить рамкам чинного законодавства.

Таким чином, дана автозаправна станція багатопаливної АЗС, що складається з паливно-роздавальних колонок та ємностей з паливом з дихальними клапанами не може здійснювати свою діяльність у зв`язку з чим, є підстави вважати, що дана станція є доказом вчинення злочину, що було встановлено під час кримінального правопорушення та оскільки вказаним обладнанням користуються без відповідних дозволів, внаслідок чого можуть виникнути небезпечні наслідки, пов`язані із виконанням робіт підвищеної небезпеки та забруднення навколишнього середовища та у подальшому збереження вказаного речового доказу, оскільки є підозри вважати, що власник вказаного майна може знищити, перетворити чи відчужити майно, а отже вказане обладнання підлягає арешту із забороною у подальшому користуванні та відчужені.

Відповідно ч.2 ст. 172 КПК України, клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Ознайомившись з клопотанням та доданими до нього матеріалами, слідчий суддя приходить до висновку, що зазначене клопотання необхідно повернути слідчому, з таких підстав.

Відповідно до вимог ч.2 ст.171 КПК України, у клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна повинно бути зазначено:

1) підстави і мету відповідно до положень статті 170 цього Кодексу та відповідне обґрунтування необхідності арешту майна;

2) перелік і види майна, що належить арештувати;

3) документи, які підтверджують право власності на майно, що належить арештувати, або конкретні факти і докази, що свідчать про володіння, користування чи розпорядження підозрюваним, обвинуваченим, засудженим, третіми особами таким майном;

4) розмір шкоди, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, у разі подання клопотання відповідно до частини шостої статті 170 цього Кодексу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими слідчий, прокурор обґрунтовує доводи клопотання.

Так, в порушення вимог зазначеної статті, до клопотання слідчого, в обґрунтування підстави та мети накладення арешту на зазначене майно, формально зазначено, що , дана автозаправна станція багатопаливної АЗС, що складається з паливно-роздавальних колонок та ємностей з паливом з дихальними клапанами не може здійснювати свою діяльність у зв`язку з чим, є підстави вважати, що дана станція є доказом вчинення злочину, що було встановлено під час кримінального правопорушення та оскільки вказаним обладнанням користуються без відповідних дозволів, внаслідок чого можуть виникнути небезпечні наслідки, пов`язані із виконанням робіт підвищеної небезпеки та забруднення навколишнього середовища та у подальшому збереження вказаного речового доказу, оскільки є підозри вважати, що власник вказаного майна може знищити, перетворити чи відчужити майно, а отже вказане обладнання підлягає арешту із забороною у подальшому користуванні та відчужені. Проте жодних підтверджуючих викладене матеріалів до клопотання долучено не було, зокрема, відсутні відомості про конкретні факти, щодо можливості знищення, перетворення чи відчуження зазначеного майна. Також формально зазначено можливість виникнення небезпечних наслідків, які пов`язані із виконанням робіт підвищеної небезпеки та забруднення навколишнього середовища.

Слідчому судді взагалі не зрозуміло, зокрема, яке відношення до даного клопотання мають доводи слідчого про можливість виникнення небезпечних наслідків, які пов`язані із виконанням робіт підвищеної небезпеки.

Крім того відсутній перелік речей із зазначенням їх кількості та родових ознак на які необхідно накласти арешт.

Зі змісту клопотання не можливо встановити власника майна на яке необхідно накласти арешт, а саме паливно-роздавальних колонок та ємностей з паливом з дихальними клапанами, які знаходяться на території ТОВ « Лакі Петрол».

При цьому, слідчий суддя, звертає увагу органу досудового слідства на наступне, що ч.1 ст. 172 КПК України, визначено порядок розгляду клопотання про арешт майна, де, зокрема, зазначено, що клопотання про арешт майна розглядається за участю, серед інших, власника майна. Але, встановити місцезнаходження володільця майна не є можливим через відсутність вищезазначених документів, а також в клопотанні відсутні будь-які засобі зв`язку (номер телефону, електрона пошта тощо) особи, яка є власником вказаного майна, що унеможливлює слідчого суддю дотримуватися норм закону, вимог кримінального процесуального законодавства в ході розгляду клопотання про арешт майна.

Зі змісту частини третьої статті 172 КПК України вбачається, що слідчий суддя, суд, встановивши, що клопотання про арешт майна подано без додержання вимог статті 171 цього Кодексу, повертає його слідчому, прокурору, цивільному позивачу та встановлює строк в сімдесят дві години для усунення недоліків, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи викладене, клопотання слідчого про арешт майна подано без додержання вимог визначених нормами КПК України та підлягає поверненню слідчому для усунення недоліків.

Керуючись ст.ст. 170-173 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

клопотання слідчого СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області ст.лейтенанта поліції ОСОБА_2 погоджене з прокурором Дружківського відділу Краматорської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про арешт майна - повернути прокурору. Встановити прокурору строк в сімдесят дві години з моменту отримання копії ухвали останнім для усунення недоліків.

Копію ухвали негайно направити прокурору Дружківського відділу Краматорської місцевої прокуратури.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Дружківського міського суду

Донецької області: ОСОБА_1

СудДружківський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення23.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79347781
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —229/5628/18

Ухвала від 25.01.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 25.01.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 23.01.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 14.01.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 14.01.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 09.01.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 27.11.2018

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 27.11.2018

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 27.11.2018

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 27.11.2018

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні