Постанова
від 17.01.2019 по справі 759/8293/17
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Постанова

Іменем України

17 січня 2019 року

м. Київ

Справа № 759/8293/17

Номер провадження в апеляційному суді 11-сс/796/1443/2018

Провадження № 51 6697 км 18

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

представника ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «ЕЛКОС» адвоката ОСОБА_6

розглянув у судовому засіданні матеріали провадження за касаційною скаргою представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «ЕЛКОС» адвоката ОСОБА_6 на ухвалу Апеляційного суду міста Києва від 23 лютого 2018 року.

Обставини справи та зміст оскарженого судового рішення

Ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва від 31 травня

2017 року задоволено клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_7 , подане в межах здійснення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за

№ 12015100020004277 від 15 травня 2015 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 205 ч. 1, ст. 212 ч. 3 КК України, та надано дозвіл на проведення позапланової документальної перевірки ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «ЕЛКОС» з питань повноти, своєчасності нарахування та сплати податку на додану вартість за наслідками фінансово-господарських взаємовідносин із ТОВ «Стадлер», ТОВ «Мікроком», ТОВ «Оверсворд», ПП «ВКФ «Проксин», ПП «Оліван», ТОВ «Альфа Системс», ТОВ «А.С.Е. Інформ», ТОВ «Демстрой», ТОВ «Віп Тренд», ПП «ВКФ «Фортуна ІІ», ТОВ «ГЕФЕСТ ФІНАНС КОМПАНІ», ТОВ «РАСТРАНС», ТОВ «ВІАЛОН ДЕСІЖН», ТОВ «ГРІНАЛ ДЕСІЖН», ТОВ «СПЕКТРОМС», ТОВ «ДАНК КОМ`ЮНІТІ» за весь період діяльності.

Ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 23 лютого 2018 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою адвоката ОСОБА_6 в інтересах ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «ЕЛКОС» на зазначену ухвалу слідчого судді на підставі ст. 399 ч. 4 КПК України, оскільки апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

Вимоги касаційної скарги і узагальнені доводи особи, яка її подала

У касаційній скарзі адвокат ОСОБА_6 , діючи в інтересах ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «ЕЛКОС», посилаючись на істотне порушення вимог кримінального процесуального закону, просить скасувати ухвалу апеляційного суду про відмову у відкритті апеляційного провадження та призначити новий розгляд в суді апеляційної інстанції. Вважає, що слідчий суддя ухвалив рішення, яке взагалі не передбачено кримінальним процесуальним законом, а тому суд апеляційної інстанції повинен виходити із загальних засад кримінального провадження, тобто керуватися положеннями статей 7, 8 та 9 КПК України. Зазначає, що таке рішення апеляційного суду не відповідає висновку про правозастосування, який міститься в постанові Великої Палати Верховного Суду від 23 травня 2018 року в справі № 243/6674/17-к.

Позиції учасників судового провадження

Представник ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «ЕЛКОС» - адвокат ОСОБА_6 у судовому засіданні підтримав касаційну скаргу і просив її задовольнити.

Прокурор у судовому засіданні вважала касаційну скаргу необґрунтованою та просила залишити її без задоволення.

Мотиви Суду

Заслухавши суддю-доповідача, доводи учасників судового провадження, перевіривши матеріали кримінального провадження та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла до наступних висновків.

Згідно зі ст. 433 КПК України суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин і не має права досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в оскарженому судовому рішенні, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу. Суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги.

Частиною першою статті 36 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від

02 червня 2016 року № 1402-VIII (далі Закон № 1402-VIII) визначено, що Верховний Суд забезпечує сталість та єдність судової практики у порядку та спосіб, визначені процесуальним законом. Реалізація цього завдання відбувається, зокрема, шляхом здійснення правосуддя, під час якого Верховний Суд у своїх рішеннях висловлює правову позицію щодо правозастосування, орієнтуючи в такий спосіб судову практику на однакове застосування норм права.

Частиною шостою статті 13 Закону № 1402-VIII передбачено, що висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права.

Пунктом 1 частини другої статті 45 Закону № 1402-VIII передбачено, що Велика Палата Верховного Суду у визначених законом випадках здійснює перегляд судових рішень у касаційному порядку з метою забезпечення однакового застосування судами норм права.

Порушене адвокатом ОСОБА_6 у касаційній скарзі питання, стосується оскарження під час досудового розслідування ухвал слідчого судді про надання дозволу на проведення позапланових перевірок.

Щодо вказаного питання Велика Палата Верховного Суду сформулювала висновки в постановах від 23 травня 2018 року.

Так, у справі № 243/6674/17-к, у провадженні №13-16cво18 за касаційною скаргою представника ТОВ «Науково-виробниче об`єднання «Синтоп» ОСОБА_8 на ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 30 серпня 2017року про відмову у відкритті провадження за апеляційною скаргою на ухвалу слідчого судді про надання дозволу на проведення комплексної позапланової перевірки щодо законності та цільового використання земельної ділянки посадовими особами ТОВ «НВО «Синтоп» зазначила, що суд апеляційної інстанції під час вирішення питання про відкриття провадження за апеляційною скаргою на рішення слідчого судді про надання дозволу на проведення позапланових перевірок, повинен керуватися приписами ст. 9 ч. 6 КПК України щодо застосування загальних засад кримінального провадження, визначених у ст. 7 ч. 1 КПК України, до яких зокрема віднесено забезпечення права на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності (ст. 7 ч. 1 п. 17, ст. 24 КПК України).

У пункті 28 вказаної постанови Велика Палата Верховного Суду зазначає, що апеляційні суди зобов`язані відкривати апеляційне провадження за скаргами на ухвали слідчих суддів про надання дозволу на проведення позапланових перевірок.

Аналогічний висновок щодо вказаного питання зазначено в постанові Великої Палати Верховного Суду від 23 травня 2018 року у справі № 237/1459/17, у провадженні № 13-19кс18 за касаційною скаргою голови СФГ «Афродіта» на ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 20 червня 2017 року про відмову у відкритті апеляційного провадження.

Таким чином, згідно з висновком, який міститься в постанові Великої Палати Верховного Суду від 23 травня 2018 року у справі № 243/6674/17-к, апеляційні суди зобов`язані відкривати апеляційне провадження за скаргами на ухвали слідчих суддів про надання дозволу на проведення позапланових перевірок.

Враховуючи зазначене та те, що предметом перегляду вказаного касаційного провадження є ухвала суду апеляційної інстанції, якою відмовлено у відкритті провадження за апеляційною скаргою представника ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «ЕЛКОС» адвоката ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва від 31 травня 2017 року на підставі ст. 399 ч. 4 КПК України у зв`язку з тим, що ухваласлідчого судді про призначення позапланової документальної перевірки не підлягає апеляційному оскарженню, колегія суддів вважає, що така ухвала апеляційного суду підлягає скасуванню із призначенням нового розгляду в суді апеляційної інстанції. При цьому доводи касаційної скарги адвоката ОСОБА_6 в цій частині є обґрунтованими і в цій частині скарга підлягає задоволенню.

При новому розгляді суду апеляційної інстанції необхідно врахувати наведене, апеляційний розгляд здійснити відповідно до вимог КПК України та прийняти законне і обґрунтоване рішення.

Керуючись ст.ст. 436, 438 КПК України, Суд

ухвалив:

Касаційну скаргу представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «ЕЛКОС» адвоката ОСОБА_6 задовольнити частково.

Ухвалу Апеляційного суду міста Києва від 23 лютого 2018 рокускасувати і призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Постанова Верховного Суду є остаточною і оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення17.01.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу79298464
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —759/8293/17

Ухвала від 12.02.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Мельник Володимир Васильович

Ухвала від 01.02.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Постанова від 17.01.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Наставний Вячеслав Володимирович

Ухвала від 11.09.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Наставний Вячеслав Володимирович

Ухвала від 14.06.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Наставний Вячеслав Володимирович

Ухвала від 14.06.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Наставний Вячеслав Володимирович

Ухвала від 23.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 31.05.2017

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Сенько М. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні