Ухвала
від 14.12.2018 по справі 522/15043/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

14.12.2018

Справа № 522/15043/18

Провадження № 1-кс/522/22398/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2018 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м.Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , адвоката ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 та слідчого ОСОБА_5 , розглянувши клопотання представника заявника ТОВ «Сім Смаків» адвоката ОСОБА_3 про скасування арешту, -

В С Т А Н О В И В:

03 грудня 2018 року представник заявника ТОВ «Сім Смаків» адвокат ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про скасування арешту з майна.

Вказане клопотання мотивував тим, що 19.09.2018 року ухвалою Приморського районного суду м. Одеси накладено арешт, зокрема, на майно товариства з обмеженою відповідальністю «Сім Смаків» (надалі - ТОВ «Сім Смаків»), вилучене в ході обшуку, проведеного 04 вересня 2018 року, слідчим СВ ФР ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_5 спільно з іншими працівниками оперативного управління ГУ ДФС в Одеській області був проведений обшук в офісі адміністративної будівлі ТОВ «Сім Смаків», та знаходяться за адресою Одеська обл., Овідіопольський р-н, смт. Авангард, вул. Базова, 20.

При накладенні арешту в порушення вимог п. 5 ч. 2 ст. ст. 173 КПК України не оцінено розумність і співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, що вказує на необгрунтованість накладення арешту. Ухвалою від 19.09.2018 р. безпідставно застосовано найбільш обтяжливий такий спосіб арешту, що міг бути застосований відносно вилучених документів, який викликає суттєві складнощі у здійсненні підприємницької діяльності ТОВ «Сім Смаків», у взаєморозрахунках з суб`єктами господарювання, відносно яких вилучені оригінали первинних бухгалтерських документів. ТОВ «Сім Смаків» не має копій зазначених документів.

Таким чином, ТОВ «Сім Смаків» вважає, що на даний час у будь-якому випадку відпала необхідність в арешті документів.

Посилаючись на вищевикладене, заявник просив скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 19.09.2018 року по справі № 522/15043/18 на майно (документи) ТОВ «Сім Смаків», а саме на:

594. Папка зеленого кольору в якій містяться маркетингові контракти та акти між ТОВ «Сім Смаків» та ТОВ «Баядера Логістик», ПрАТ «Київський завод БН «Росинка», ПАТ «Сан Інбев Україна», ИП «Кока Кола Бевериджис Україна Лимитед»;

595. Папки зеленого кольору у кількості сім штук, в яких містяться договори суборенди за 2015-2018;

596. Папка зеленого кольору в якій містяться договори оренди з ТОВ «Промтоварний ринок» за 2015;

597.Папка зеленого кольору з договорами про постачання товарів та послуг за 2012-2018;

598.3ошити у твердому перепльоті у кількості 23 шт. з рукописними записами;

599.Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці;

600.Чорнові записи у друкованому вигляді, та з рукописними записами, та повернути вилучене вищевказане майно (документи) ТОВ «Сім Смаків».

В судовому засіданні представник заявника - адвокат ОСОБА_3 та власник майна ТОВ «Сім Смаків» підтримав подане клопотання та просив задовольнити його в повному обсязі.

Прокурор та слідчий в судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання, посилаючись на відсутність підстав для цього.

Розглянувши клопотання заявника, вивчивши надані суду матеріали, заслухавши представника заявника, прокурора та слідчого, суд приходить до наступних висновків:

У відповідності дост.170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно ч. 10 ст.170 КПК України не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно дост.174 КПК Українипідозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Цією ж нормоюКПК Українипередбачено, що арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого їх захисника и законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Як встановлено судом, в провадженні СВ ФР ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області перебувають матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32018160000000068 від 23.07.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

В рамках вказаного кримінального провадження було проведено обшук в період часу з 11 год. 56 хв. 04.09.2018 до 00 год. 56 хв. 05.09.2018 в офісі адміністративної будівлі, ТОВ «Сім Смаків» за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, смт. Авангард, вул. Базова, земельна ділянка 20, в ході якого було вилучено майно (документи).

19 вересня 2018 ухвалою слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси задоволено частково клопотання слідчого СВ ФР ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_5 та накладено арешт на вилучені під час обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , документи згідно переліку, що міститься в клопотанні.

Метою накладення арешту зазначено збереження вказаного майна в якості речових доказів у кримінальному провадженні та забезпечення проведення відповідних еспертиз.

Ухвалою апеляційного суду Одеської області вищезазначене рішення Приморського районного суду м. Одеси від 19 вересня 2018 року про накладення арешту залишено без змін.

Так, арешт на вказане майно було накладено обгрунтовано, приймаючи рішення про накладення арешту, слідчий суддя виходив з того, що метою забезпечення збереження вилучених у ході проведення обшуків документів, запобігання можливості їх приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження, оскільки зазначені об`єкти могли зберегти на собі сліди злочину та містять інші відомості, які можуть бути використані як докази факту та/або обставин, що встановлюються під час кримінального провадження № 32018160000000068, тобто мають значення речового доказу.

Представник заявника фактично не навів жодних доказів, на підтвердження того факту, що арешт був накладений необґрунтовано, а також, що потреба в застосуванні цього заходу на даний час дійсно відпала, оскільки зазначене майно (документи) мають значення речових доказів у кримінальному провадженні № 32018160000000068 від 23.07.2018 року та обгрунтованість накладеного арешту наразі перевірена апеляційним судом.

Водночас, твердження заявника у своєму клопотанні, що ТОВ «Сім Смаків» не має копій первинних бухгалтерських документів, не може бути достатньою підставою для скасування арешту на вказане майно.

Вказане ґрунтуєтьсяна положеннях кримінального процесуального кодексу України, протилежного заявником не доведено, що з огляду на вимоги ст. 174 КПК України тягне відмову у задоволенні поданого клопотання.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що підстав для задоволення клопотання представника заявникаТОВ «СімСмаків» адвоката ОСОБА_3 відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.174,318-380 КПКУкраїни, слідчий суддя -

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання представника заявника ТОВ «Сім Смаків» - адвоката ОСОБА_3 , про скасування арешту відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення14.12.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу79356114
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту

Судовий реєстр по справі —522/15043/18

Ухвала від 14.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 14.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 14.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 22.12.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 24.10.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Потанін О. О.

Ухвала від 31.10.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 31.10.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 31.10.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 31.10.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

Ухвала від 31.10.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Куцаров В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні