Ухвала
від 21.01.2019 по справі 916/2553/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"21" січня 2019 р. Справа № 916/2553/18 Господарський суд Одеської області у складі:

судді Малярчук І.А.,

за участю представників сторін:

прокурора: Вергін Д.С., згідно посвідчення №047771 від 04.09.2017р.

позивача: ОСОБА_1, згідно довіреності №310/вих-мр від 28.12.2018р.

відповідача - УДАБК ОМР: не з'явився

відповідача - ПрАТ «Одеса-Авто » : ОСОБА_2, згідно ордеру серії КС №556101 від 10.01.2019р.

відповідача - ДАБІ України: не з'явився,

розглянувши клопотання прокурора від 21.01.2019р. за вх.№2-276/19 про витребування доказів по справі №916/2553/18 за позовом Заступника прокурора Одеської області (65026, м.Одеса, вул.Пушкінська,3) в інтересах держави в особі Одеської міської ради (65004, м.Одеса, пл. Думська,1) до Державної архітектурно-будівельної інспекції України (01133, м.Київ, б-р Лесі Українки,26), Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради (65009, м. Одеса, вул. Черняховського,6), Приватного акціонерного товариства «Одеса-Авто» (65070, м.Одеса, вул.25-ї Чапаївської дивізії,15-А) про скасування реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації, визнання незаконними та скасування свідоцтв про право власності, зобов'язання знести об'єкт,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 20.11.2018р. відкрито провадження у справі №916/2553/18, постановлено розглядати справу в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче засідання суду.

21.01.2019р. за вх.№2-276/19 до суду від Заступника прокурора Одеської області надійшло клопотання про поновлення строку на подання заяви про витребування доказів та витребування доказів, в якому просить суд витребувати в Управлінні державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради, що знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Черняховського, 6, належним чином засвідчену копію реєстраційної справи на об'єкт нерухомого майна, а саме: нежитлові приміщення демонстративно - виставкового салону, розташовані в м. Одесі по вул. Велика Арнаутська, 85/1 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 302341451101); витребувати в Управлінні державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради, що знаходиться за адресою: м.Одеса, вул. Черняховського, 6, належним чином засвідчену копію реєстраційної справи щодо юридичної особи ТОВ Автомобільний дім Одеса (код ЄДРПОУ 20942721).

В обґрунтування клопотання про витребування доказів прокурор послався на встановлення ним факту реєстрації 22.11.2012р. Інспекцією ДАБК в Одеській області декларації про готовність об'єкта до експлуатації №ОД 14212226835 щодо об'єкта будівництва розташованого в м. Одесі по проспекту Олександрівському ріг вул.В.Арнаутська, замовником у якій зазначено ТОВ Автомобільний дім Одеса . Прокурор стверджує, що замовником у вказану декларацію внесені завідомо недостовірні данні, із чого прокурор вважає збудований об'єкт самочинним будівництвом. Прокурор відмічає, що відповідно до витягу з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб -підприємців та громадських формувань від 31.01.2017р. №1002091571, за рішенням засновників державну реєстрацію ТОВ Автомобільний дім Одеса ЄДРПОУ 20942721, який у спірній декларації визначений, як замовник будівництва, припинено, а його правонаступником є ПАТ Одеса - ОСОБА_1 . Також, прокурор зазначає, що на підставі спірної декларації про готовність об'єкта до експлуатації 27.02.2014р. державним реєстратором Одеського міського управління юстиції ОСОБА_3 видано свідоцтво про право власності, серія і номер 18346786 щодо реєстрації за ТОВ Автомобільний дім Одеса права власності на нежитлові приміщення, розташовані в м. Одесі по вул. Велика Арнаутська,85/1. В подальшому, у зв'язку із припиненням ТОВ Автомобільний дім Одеса , як юридичної особи, вказане право з видачею нового свідоцтва перереєстроване за його правонаступником ПАТ Одеса Авто , яке прокурор також вважає незаконним у зв'язку з відсутністю у ТОВ Автомобільний дім Одеса на момент видачі вищевказаного свідоцтва про право власності на нерухоме майно будь - яких документів, які б підтверджували право власності чи користування земельною ділянкою, на якій збудовано спірний об'єкт самочинного будівництва. З огляду на викладене, прокурор вбачає, що видача зазначених свідоцтв та документи, які стали підставою для їх видачі є предметом доказування у вказаній справі, їх дослідження є необхідним для всебічного та повного розгляду справи. Прокурор вказує, що реєстраційні справи щодо вказаних об'єктів реєстрації прав власності зберігаються в управлінні державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради.

Стосовно пропуску строку на подання клопотання про витребування доказів прокурор зазначив, що необхідність у дослідженні таких доказів виникла після отримання прокуратурою відзиву відповідача у минулому судовому засіданні.

ОМР та відповідач проти задоволення судом клопотання прокурора не заперечували, про що в усній формі в судовому засіданні 21.01.2019р. заявили їх представники.

Учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання (ч.ч.1, 2, 3 ст.81 ГПК України).

Згідно ч.2 ст.80 ГПК України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом. Суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню господарського судочинства (ч.1 ст.113, ч.ч.1, 2 ст.114 ГПК України).

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.118 ГПК України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч.ч.2, 3, 6 ст.119 ГПК України встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду. Якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого судом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, без повідомлення учасників справи. Про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ч.ч.1, 2, 3, 4 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень реєстраційна справа формується у паперовій та електронній формі після відкриття розділу на об'єкт нерухомого майна у Державному реєстрі прав та внесення до нього відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об'єкти та суб'єктів цих прав та зберігається протягом всього часу існування об'єкта. Реєстраційна справа включає документи у паперовій та електронній формі, на підставі яких проведено реєстраційні дії, а також документи, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у процесі проведення таких реєстраційних дій. Документи, на підставі яких проведено реєстраційні дії та які підлягають поверненню заявнику, зберігаються у реєстраційній справі у формі електронних копій документів, виготовлених шляхом сканування під час проведення реєстраційних дій. Реєстраційна справа в паперовій формі зберігається протягом десяти років з дати її закриття. Після закінчення цього строку реєстраційні справи в паперовій формі, не внесені за результатами експертизи їх цінності до Національного архівного фонду, знищуються в установленому законодавством порядку. Реєстраційна справа в електронній формі зберігається в Державному реєстрі речових прав постійно. Державний реєстратор, який не перебуває у трудових відносинах з суб'єктом державної реєстрації прав, що забезпечує зберігання реєстраційних справ у паперовій формі, та провів державну реєстрацію прав, забезпечує передачу реєстраційної справи у паперовій формі або документів, що були видані, оформлені або отримані ним під час проведення такої реєстрації, до відповідного суб'єкта державної реєстрації прав, який забезпечує зберігання реєстраційних справ у паперовій формі відповідно до цієї статті.

Згідно ч.6 ст.17 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за рішенням суду. Суб'єкт державної реєстрації прав, що забезпечує зберігання реєстраційних справ у паперовій формі, зобов'язаний зробити опис вилучених документів, забезпечити виготовлення копій документів, що вилучаються з реєстраційної справи, пронумерувати, прошити та завірити їх печаткою. До реєстраційної справи долучається копія судового рішення про витребування документів, супровідний лист або документ, яким суд уповноважив особу на їх одержання, а також опис вилучених документів. Вилучені з реєстраційної справи документи надсилаються поштовим відправленням до суду або передаються безпосередньо особі, уповноваженій судом на їх одержання. Після проведення відповідних процесуальних дій документи, вилучені з реєстраційної справи, підлягають негайному поверненню суб'єкту державної реєстрації, який забезпечує зберігання такої реєстраційної справи.

Як визначено у ст.9 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень зберігання реєстраційних справ у паперовій формі здійснюється виключно виконавчими органами міських рад міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київською, Севастопольською міськими, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями за місцезнаходженням відповідного майна.

Відповідно до ч.1 ст.29 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань реєстраційна справа формується в паперовій та електронній формі після внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію створення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, державну реєстрацію фізичної особи - підприємця і державну реєстрацію включення відомостей про юридичну особу та фізичну особу - підприємця.

Реєстраційна справа в паперовій формі зберігається у суб'єкта державної реєстрації за місцезнаходженням юридичної особи, громадського формування, фізичної особи - підприємця: щодо юридичної особи (крім громадського формування) та фізичної особи - підприємця - у виконавчих органах міської ради міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київській, Севастопольській міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністраціях; щодо громадського формування, професійних спілок, їх організацій, об'єднань профспілок - у Міністерстві юстиції України, територіальних органах Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі (ч.3 ст.29 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань ).

Витребування (вилучення) документів з реєстраційних справ здійснюється в порядку, визначеному законом. Суб'єкт державної реєстрації, у якого зберігається реєстраційна справа, зобов'язаний зробити копії документів, що вилучаються з реєстраційної справи, у паперовій та електронній формі у разі їх відсутності в Єдиному державному реєстрі. Копії документів у паперовій формі повинні бути пронумеровані, прошиті та завірені печаткою. До реєстраційної справи долучаються копія судового рішення про витребування документів, супровідний лист або документ, яким суд уповноважив особу на їх одержання, а також копія опису вилучених документів. Оригінали документів, вилучені з реєстраційної справи, надсилаються поштовим відправленням до суду або передаються безпосередньо особі, уповноваженій судом на їх одержання, і підлягають негайному поверненню суб'єкту державної реєстрації, у якого зберігаються реєстраційні справи, після проведення відповідних процесуальних дій (ч.ч.1, 2, 3 ст.30 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань ).

Отже, із аналізу ч.1 ст.81, ч.2 ст.80 ГПК України вбачається, що прокурор, який 15.11.2018р. звернувся до суду із позовом у даній справі, мав одночасно із позовом подати клопотання про витребування доказів, однак, такий строк ним було порушено. Враховуючи те, що потреба у встановленні обставин, докази на підтвердження яких прокурор просить витребувати, виникла після відкриття провадження у справі, подання відповідачем до суду відзиву на позов, суд вбачає наявними підстави для відновлення прокурору строку на подання до суду заяви про витребування доказів. У зв`язку з цим, заява прокурора про витребування доказів підлягає судом задоволенню.

Також, у судовому засіданні 21.01.2019р. прокурором заявлено усне клопотання про продовження процесуального строку прокурору на подання відповіді на відзив ПрАТ "Одеса-Авто", яке судом підлягає задоволенню.

У судовому засіданні 21.01.2019р. ПрАТ Одеса-Авто усно заявлено клопотання про продовження процесуального строку на подання заперечень на відповідь на відзив ОМР, яке судом задовольняється.

Враховуючи неможливість вирішити у даному підготовчому засіданні питання, що передбачені ч.2 ст.182 ГПК України, підготовче засідання підлягає відкладенню.

21.01.2019р. за вх.№2-277/19 прокурором подано до суду клопотання про продовження строку проведення підготовчого провадження.

Згідно ч.3 ст.177 ГПК України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Так, враховуючи необхідність відкладення підготовчого засідання, суд продовжує строк проведення підготовчого провадження до 20.02.2019р. включно.

Керуючись ч.3 ст.177, ч.2 ст.182, п.3 ч.2 ст.183, ст.ст.80, 81, 113, 118, 119, 207, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Задовольнити клопотання Заступника прокурора Одеської області від 21.01.2019р. за вх.№2-276/19 про поновлення строку на подання заяви про витребування доказів та витребування доказів.

2. Зобов'язати Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради, що знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Черняховського, 6, надати суду належним чином засвідчену копію реєстраційної справи на об'єкт нерухомого майна, а саме: нежитлові приміщення демонстративно - виставкового салону, розташовані в м.Одесі по вул. Велика Арнаутська, 85/1 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 302341451101).

3. Зобов'язати Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради, що знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Черняховського, 6, надати суду належним чином засвідчену копію реєстраційної справи щодо юридичної особи ТОВ Автомобільний дім Одеса (код ЄДРПОУ 20942721).

4. Уповноважити прокурора Вергіна Д.С. на отримання належним чином засвідчених копій реєстраційної справи на об'єкт нерухомого майна, а саме: нежитлові приміщення демонстративно - виставкового салону, розташовані в м. Одесі по вул. Велика Арнаутська, 85/1 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 302341451101); реєстраційної справи щодо юридичної особи ТОВ Автомобільний дім Одеса (код ЄДРПОУ 20942721).

5. Продовжити прокурору процесуальний строк на подання відповіді на відзив ПрАТ "Одеса-Авто" до 13.02.2019р. включно.

6. Продовжити ПрАТ Одеса-Авто процесуальний строк на подання заперечень на відповідь ОМР на відзив до 13.02.2019р. включно.

7. Продовжити строк проведення підготовчого провадження до 20.02.2019р.

8. Відкласти підготовче засідання суду на 13.02.2019р. о 10год.20хв.

9. Засідання відбуватиметься у залі судових засідань №4 у приміщенні Господарського суду Одеської області, за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка,29, тел. (0482) 307-976.

10. У відповідності до ч.1 ст.235 ГПК України ухвала набрала законної сили 21.01.2019р. та у відповідності до ч.2 ст.254, ст.255 ГПК України оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

11. Повну ухвалу складено 25.01.2019р.

Суддя І.А. Малярчук

Дата ухвалення рішення21.01.2019
Оприлюднено25.01.2019
Номер документу79397381
СудочинствоГосподарське
Сутьправо власності, зобов'язання знести об'єкт

Судовий реєстр по справі —916/2553/18

Постанова від 03.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 03.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 21.11.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Ухвала від 02.08.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Могил С.К.

Постанова від 18.06.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 04.06.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 15.05.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 26.04.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Рішення від 21.03.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні