Рішення
від 23.11.2018 по справі 754/11102/16-ц
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2/754/23/18

Справа №754/11102/16-ц

РІШЕННЯ

Іменем України

23 листопада 2018 року м. Київ

Деснянський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Клочко І.В.

за участю

секретаря судового засідання Шевчук М.В.

представника позивача Ходюк О.Я.

представника відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_3

представника відповідача ОСОБА_4 - ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом Національного банку України до ОСОБА_2, Товариства з обмеженою відповідальністю Медіа Інновейшн Груп , ОСОБА_4, ОСОБА_7, ОСОБА_8 про захист ділової репутації юридичної особи, -

в с т а н о в и в :

Національний банк України звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2, третя особа - видання Экономические известия ежедневная газета ТОВ Медіа Інновейшн Груп про захист ділової репутації юридичної особи.

Позовну заяву позивач обґрунтовує наступним.

ІНФОРМАЦІЯ_4 на сайті ІНФОРМАЦІЯ_5 розміщено статтю під назвою ІНФОРМАЦІЯ_6 . Національний банк України вважає, що інформація, яку ОСОБА_2 подає як встановлені факти та поширює її у вищезазначеній статті, підриває ділову репутацію Національного банку, оскільки стаття за своїм змістом є, фактично, набором неправдивих та вигаданих тез, які створюють негативне враження відносно діяльності Національного банку.

Вказана інформація ОСОБА_2, яку оприлюднено у статті видання на вищезазначеному сайті для невизначеного кола споживачів є неправдивою, недостовірною і ганьбить ділову репутацію Національного банку, оскільки вся діяльність Національного банку здійснюється на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

За отриманим запитом від ОСОБА_2 , Національний банк повідомив, що ніколи не здійснював будь-які операції з зазначеними ОВДП, а саме код ІБШ иА4000152441 (міжнародний ідентифікаційний код).

Продаж ОВДП з портфелю Національного банку у 2015 році здійснювався виключно за ринковими цінами через відкриті та анонімні біржові торги на двох фондових біржах - ПАТ Фондова біржа ПФТС и ФБ Перспектива . До таких торгів мали доступ усі члени цих бірж.

Національний банк не має повноважень та інституційних зобов'язань контролювати та впливати на господарську діяльність інших учасників торгів державними облігаціями.

Національний банк є центральним банком України, особливим центральним органом державного управління, юридичний статус, завдання, функції, повноваження і принципи організації якого визначаються Конституцією України, цим Законом та іншими законами України (частина перша статті 2 Закону України Про Національний банк України .

А тому, позивач вважає, що поширюючи неправдиву інформацію про орган управління Національного банку - Голову Національного банку України та Національний банк у цілому, ОСОБА_2 ганьбить ділову репутацію позивача .

Враховуючи вищевикладене, Національний банк України просить інформацію, поширену у статті ІНФОРМАЦІЯ_6 на сайті видання Экономические известия ежедневная газета ІНФОРМАЦІЯ_5 визнати недостовірною, та такою, що порочить ділову репутацію Національного банку України.

Зобов'язати відповідача спростувати інформацію, поширену у статті ІНФОРМАЦІЯ_6 на сайті видання Экономические известия ежедневная газета ІНФОРМАЦІЯ_5 шляхом публікації офіційного спростування недостовірної інформації у виданні Экономические известия ежедневная газета ТОВ Медія Інновейшн Груп .

23.09.2016р. винесено ухвалу про відкриття провадження по вищевказаній позовній заяві.

01.11.2016р. Національний банк України звернувся з заявою про уточнення та збільшення позовних вимог (а.с.54-76).

Ухвалою суду від 11.04.2017р. приєднано до матеріалів справи уточнену позовну заяву та залучено співвідповідачами по справі видання Экономические известия ежедневная газета ТОВ Медіа Інновейшн Груп , ОСОБА_4, ОСОБА_7 та ОСОБА_8

Відповідно до уточненої позовної заяви, позивач посилається на наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_4 на сайті ІНФОРМАЦІЯ_5 розміщено статтю під назвою ІНФОРМАЦІЯ_6 .

ІНФОРМАЦІЯ_7 на інтернет порталах ІНФОРМАЦІЯ_14 та ІНФОРМАЦІЯ_12 було розміщено та поширено серед невизначеної кількості споживачів за посиланням статтю під назвою ІНФОРМАЦІЯ_6 ідентичного змісту, що і стаття, яка була розміщена на сайті ІНФОРМАЦІЯ_5.

Національний банк України вважає, що інформація, яку ОСОБА_2 подає як встановлені факти та поширює її у вищезазначених статтях, підриває ділову репутацію Національного банку, оскільки стаття за своїм змістом є, фактично, набором неправдивих та вигаданих тез, які створюють негативне враження відносно діяльності Національного банку.

А тому, Національний банк України просить інформацію, поширену у статтях під назвою ІНФОРМАЦІЯ_6 на сайті видання Экономические известия ежедневная газета ІНФОРМАЦІЯ_5 на інтернет порталі ІНФОРМАЦІЯ_14 за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_8; інтернет порталі ІНФОРМАЦІЯ_12 за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_9 визнати недостовірною, та такою, що порочить ділову репутацію Національного банку України.

Зобов'язати ОСОБА_2 спростувати інформацію, поширену у статтях ІНФОРМАЦІЯ_6 на ІНФОРМАЦІЯ_5; ІНФОРМАЦІЯ_8; ІНФОРМАЦІЯ_10 шляхом публікації офіційного спростування недостовірної інформації у виданні Экономические известия ежедневная газета ТОВ Медія Інновейшн Груп ; на інтернет порталі ІНФОРМАЦІЯ_14 ; на інтернет порталі ІНФОРМАЦІЯ_12 , ТОВ Інформаційне агентство УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ .

Зобов'язати ТОВ Медіа Інновейшн Груп видалити поширену ІНФОРМАЦІЯ_4 статтю під назвою ІНФОРМАЦІЯ_6 за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_5 не пізніше місяця з дня набрання судовим рішенням законної сили.

Зобов'язати власників інтернет порталу ІНФОРМАЦІЯ_14 (ТОВ ХОРОШИЕ НОВОСТИ ) ОСОБА_4 та ОСОБА_7 видалити поширену ІНФОРМАЦІЯ_7 статтю під назвою ІНФОРМАЦІЯ_6 за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_8 не пізніше місяця з дня набрання судовим рішенням законної сили та зобов'язати власників інтернет порталу ІНФОРМАЦІЯ_12 (ТОВ Іформаційне агентство УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ ) ОСОБА_8 видалити поширену ІНФОРМАЦІЯ_7 статтю під назвою ІНФОРМАЦІЯ_6 за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_10 не пізніше місяця з дня набрання судовим рішенням законної сили.

07.05.2018р. до суду надійшов відзив на позовну заяву від представника відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_9, в якому останній просив відмовити в задоволенні позову (а.с.153-156).

24.10,2018р. до суду надійшла від Національного банку Україна відповідь на відзив представника відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_9

13.11.2018р. до суду надійшов відзив на позовну заяву від відповідача ОСОБА_7, яка просила відмовити в задоволенні позову.

15.11.2018р. до суду надійшла від Національного банку Україна відповідь на відзив відповідача ОСОБА_7

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, та представників відповідачів ОСОБА_2, ОСОБА_4, дослідивши письмові матеріали справи, приходить до наступного.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка є частиною національного законодавства, кожна людина при визначенні її громадянських прав і обов'язків має право на справедливий судовий розгляд.

Стаття 13 гарантує наявність у національному праві засобу правового захисту для забезпечення прав і свобод, викладених у Конвенції. Рекомендація Rec (2004)61259.

Конституцією України кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань (стаття 34).

У статті 201 ЦК України передбачено, що особистими немайновими благами, які охороняються цивільним законодавством, є, зокрема, честь, гідність і ділова репутація.

Відповідно до положень норми ст. 94 ЦК України, юридична особа має право на недоторканність її ділової репутації, на таємницю кореспонденції, на інформацію та інші особисті немайнові права, які можуть їй належати.

За змістом ст. 32 Конституції України, ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, ст.ст.94, 277 ЦК України кожному, в тому числі юридичній особі, гарантується право на захист честі, гідності та ділової репутації, а також спростування недостовірної інформації особою, яка поширила таку інформацію.

Разом з тим, за змістом зазначених правових норм, кожному гарантується право на свободу висловлення поглядів, в тому числі право поширювати інформацію без втручання органів державної влади, за умови, що вони діють добросовісно і надають правильну і достовірну інформацію, не завдаючи при цьому шкоди репутації окремих осіб і не порушуючи їх прав.

У пункті 15 постанови Пленуму Верховного Суду України від 27 лютого 2009 року № 1 Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи судам роз'яснено, що при розгляді справ зазначеної категорії суди повинні мати на увазі, що юридичним складом правопорушення, наявність якого може бути підставою для задоволення позову, є сукупність таких обставин: а) поширення інформації, тобто доведення її до відома хоча б одній особі у будь-який спосіб; б) поширена інформація стосується певної фізичної чи юридичної особи, тобто позивача; в) поширення недостовірної інформації, тобто такої, яка не відповідає дійсності; г) поширення інформації, що порушує особисті немайнові права, тобто або завдає шкоди відповідним особистим немайновим благам, або перешкоджає особі повно і своєчасно здійснювати своє особисте немайнове право.

У пункті 18 вказаної постанови Пленуму Верховного Суду України також роз'яснено, що позивач повинен довести факт поширення інформації відповідачем, а також те, що внаслідок цього було порушено його особисті немайнові права.

Під поширенням інформації слід розуміти: опублікування її у пресі, передання по радіо, телебаченню чи з використанням інших засобів масової інформації; поширення в мережі Інтернет чи з використанням інших засобів телекомунікаційного зв'язку; викладення в характеристиках, заявах, листах, адресованих іншим особам; повідомлення в публічних виступах, в електронних мережах, а також в іншій формі хоча б одній особі.

З наданих позивачем до позовної заяви скріншотів за посиланнями ІНФОРМАЦІЯ_5; ІНФОРМАЦІЯ_8; ІНФОРМАЦІЯ_10 вбачається розміщення статті під назвою ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с.16, 66-68).

Із досліджених у судовому засіданні матеріалів, вбачається, що статті під назвою ІНФОРМАЦІЯ_6 , дійсно були розміщені на веб-сайтах ІНФОРМАЦІЯ_15, ІНФОРМАЦІЯ_11; ІНФОРМАЦІЯ_16.

Пунктом 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 27 лютого 2009 року №1 Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи передбачено, що відповідачами у справі про захист гідності, честі чи ділової репутації є фізична або юридична особа, яка поширила недостовірну інформацію, а також автор цієї інформації.

Якщо позов пред'явлено про спростування інформації, опублікованої в засобах масової інформації, то належними відповідачами є автор і редакція відповідного засобу масової інформації чи інша установа, що виконує її функції, оскільки згідно зі статтею 21 Закону про пресу редакція або інша установа, яка виконує її функції, здійснює підготовку та випуск у світ друкованого засобу масової інформації.

У разі, коли редакція друкованого засобу масової інформації не має статусу юридичної особи, належним відповідачем є юридична особа, структурним підрозділом якої є редакція. Якщо редакція не є структурним підрозділом юридичної особи, то належним відповідачем виступає засновник друкованого засобу масової інформації.

У випадку, коли інформація була поширена у засобі масової інформації з посиланням на особу, яка є джерелом цієї інформації, ця особа також є належним відповідачем.

При опублікуванні чи іншому поширенні оспорюваної інформації без зазначення автора (наприклад, у редакційній статті) відповідачем у справі має бути орган, що здійснив випуск засобу масової інформації.

Згідно вимог ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до положень ч.3 ст.12, ч.ч.1, 6 ст.81 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Однак, позивачем не надано жодних доказів, які підтверджують, що саме відповідач ОСОБА_2 є автором вказаних вище публікацій, та давав, погоджував і редагував будь-яке інтерв'ю, промови, текст тощо, для поширення публікацій та є власником веб-сайтів ІНФОРМАЦІЯ_15, ІНФОРМАЦІЯ_11; ІНФОРМАЦІЯ_16, на яких розміщено публікації.

Також позивачем не надано докази, які підтверджують, що відповідачі ОСОБА_7 та ОСОБА_4 є власниками веб-сайту ІНФОРМАЦІЯ_11, відповідач ОСОБА_8 є власником інтернет порталу ІНФОРМАЦІЯ_12 (ТОВ Інформаційне агентство УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ ), а сайт ІНФОРМАЦІЯ_15 - видання Экономические известия ежедневная газета ТОВ Медіа Інновейшн Груп .

З доказів, наданих до відзиву на позовну заяву ОСОБА_4 вбачається, що власником домена ІНФОРМАЦІЯ_13 є ФОП ОСОБА_10, відповідно до сервісу наданого реєстратором доменних імен Imena.ua.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позивачем не доведено саме неправомірність дій з боку відповідачів, а тому позовна заява Національного банку України про захист ділової репутації юридичної особи не підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, судові витрати покладаються на позивача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. ст.ст.1-18, 76, 77-81, 95, 141, 228, 229, 235, 241, 244, 245, 258, 259, 263-265, 268, 280-284, 354 Цивільного процесуального кодексу України, постанови Пленуму Верховного Суду України від 27 лютого 2009 року № 1 Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи , Конституції України, ст.ст.94, 277 Цивільного кодексу України, суд -

у х в а л и в :

В задоволенні позовної заяви Національного банку України до ОСОБА_2, Товариства з обмеженою відповідальністю Медіа Інновейшн Груп , ОСОБА_4, ОСОБА_7, ОСОБА_8 про захист ділової репутації юридичної особи - відмовити повністю.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - Національний банк України, код ЄДРПОУ - 00032106, місцезнаходження - м. Київ, вул. Інститутська, 9.

Відповідачі:

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП - невідомий, зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_1.

Товариство з обмеженою відповідальністю Медіа Інновейшн Груп , код ЄДРПОУ 38557136 місцезнаходження - м. Київ, пров. Купенський, 15.

ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, РНОКПП - НОМЕР_1, місце проживання - АДРЕСА_2.

ОСОБА_7, РНОКПП - відсутній, зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_4.

ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_3, РНОКПП - відсутній, місце проживання - АДРЕСА_3.

Суддя

Дата ухвалення рішення23.11.2018
Оприлюднено27.01.2019
Номер документу79423431
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист ділової репутації юридичної особи

Судовий реєстр по справі —754/11102/16-ц

Постанова від 12.02.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Курило Валентина Панасівна

Ухвала від 12.02.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Курило Валентина Панасівна

Ухвала від 22.05.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Курило Валентина Панасівна

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Постанова від 24.04.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Ухвала від 29.03.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Ухвала від 29.03.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Ухвала від 04.03.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Рішення від 23.11.2018

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Рішення від 23.11.2018

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні