Ухвала
від 24.01.2019 по справі 202/34/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/34/19

Провадження № 1-кс/202/159/2019

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

У Х В А Л А

24 січня 2019 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого слідчого відділу Індустріального ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню № 12018040660001152 від 26.07.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий слідчого відділу Індустріального ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 звернулася з клопотанням, в якому просить надати їй, слідчим Індустріального ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , іншим слідчим, які входять до складу слідчої групи, або працівникам оперативних підрозділів органів Національної поліції, визначеним відповідним дорученням про проведення слідчих дій, тимчасовий доступ документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: копії юридичної (облікової) справи із взяття на облік платника податків підприємств ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), у тому числі відкритих та закритих рахунків, номерів свідоцтв ПДВ, інше); лицевої (особової) картки платника по всім податкам з моменту взяття на облік по 03.01.2019 року підприємств ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), оригіналів актів камеральних, документальних (планових або позапланових, виїзних або невиїзних) перевірок підприємств ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) з матеріалами та додатками, в тому числі копіями первинних бухгалтерських документів, та податкових рішень по вказаних актах перевірок за період 2017-2019 років; наказів про призначення планових, позапланових перевірок зазначених підприємств за період з 2017-2019 років з додатками до них, завірених належним чином копій журналів обліку видачі направлень-посвідчень на право проведення перевірки посадовим особам органу державної фіскальної служби за період 2017-2019 років.

Клопотання обґрунтовано тим, що в провадженні СВ Індустріального ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування № 12018040660001152 від 26.07.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та пов`язані підприємства: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ ( НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ( НОМЕР_3 ), здійснюючи діяльність у сфері оптової та роздрібної реалізації скрапленого газу, безпідставно формують податковий кредит з ПДВ підприємствам з ознаками «фіктивності», а саме ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 " (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), створених для впровадження протиправних фінансових механізмів, направлених на незаконне переведення безготівкових грошових коштів у готівку, надання вигоди суб`єктам господарювання реального сектору економіки.

Внаслідок викладеного забезпечується збільшення суми ліміту ПДВ-рахунків в системі електронного адміністрування ПДВ, на яку СГД транзитно - конвертаційної групи мають право зареєструвати податкові накладні в єдиному реєстрі податкових накладних. Після встановлення позитивного балансу ПДВ-рахунків вищевказаних «фіктивних» СГД, останні здійснюють продаж ТМЦ (реєстрацію податкових накладних) в адресу підприємств реального сектору економіки, які таким чином вносять до офіційних документів завідомо неправдиві відомості, чим наносяться державному бюджету збитки. Фактично за участю представників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » створюються умови для здійснення безтоварних фінансово-господарських операцій.

Встановлено, що основними постачальниками газу за безготівковими розрахунками на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » є: ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » НОМЕР_9 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » НОМЕР_10 , ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » НОМЕР_11 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » НОМЕР_12 .

Також досудовим розслідуванням встановлено, що в подальшому закуплений посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » газ реалізовується як із використанням безготівкових розрахунків, так і за готівку незаконним АГЗС, розташованим на території м. Дніпро та Дніпропетровської області, у т.ч.: АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 .

Накопичений податковий кредит та акумульована від такої незаконної діяльності готівка реалізується суб`єктам господарювання реального сектору економіки та транзитним підприємствам, задіяним у схемах мінімізації податкових зобов`язань.

Інформація, яка міститься в речах і документах, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а саме для встановлення осіб, що скоїли кримінальне правопорушення, встановлення повного кола організаторів та інших учасників протиправної діяльності, а також встановлення повної схеми злочинної діяльності, проведення почеркознавчих та техніко-криміналістичної експертизи. У зв`язку з чим необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованій за адресою: АДРЕСА_1 .

В судовезасіданняслідчий ОСОБА_9 не з`явилася, надала заяву про розгляд клопотання в її відсутність.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, приходить до висновку, що дане клопотання підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне:

Слідчим суддею встановлено, що СВ Індустріального ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження № 12018040660001152 від 26.07.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України.

З матеріалів клопотання вбачається, що до даного кримінального правопорушення може бути причетне ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », посадовими особами якого, як зазначено в ЄРДР, порушується законодавство під час зберігання, транспортування та реалізації скрапленого газу.

За змістом частини 1 статті 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до частини першої статті 160 КПК Українисторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу.

Частиною п`ятою статті 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження в своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий судді вважає доведеним, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, а саме копія юридичної (облікової) справи із взяття на облік платника податків підприємств ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), лицевої (особової) картки платника по всім податкам підприємства ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), оригіналів актів камеральних, документальних (планових або позапланових, виїзних або невиїзних) перевірок підприємства ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з матеріалами та додатками та податкові рішення по вказаним актам перевірок, перебувають у володінні перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , не містять охоронюваної законом таємниці та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, оскільки в сукупності з іншими доказами дозволять підтвердити чи спростувати факт вчинення кримінального правопорушення.

В той же час слідчий суддя вважає, що тимчасовий доступ слідчому необхідно надати до вищевказаних документів за період 2017-2018 року.

Підстави для надання тимчасового доступу до наказів про призначення планових, позапланових перевірок, копій журналів обліку видачі направлень-посвідчень на право проведення перевірки посадовим особам органу державної фіскальної служби відсутні, оскільки клопотання в цій частині належним чином не вмотивовано.

Також слідчий суддя не вбачає підстав для надання тимчасового доступу до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », оскільки не доведено, що вказані документи мають значення для досудового розслідування кримінального провадження за фактом порушення посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » законодавства під час зберігання, транспортування та реалізації скрапленого газу.

Таким чином, клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. ст. 159, 163-164, 369-372 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати слідчому слідчого відділу Індустріального ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , іншим слідчим, які входять до складу слідчої групи у кримінальному провадженні № 12018040660001152 від 26.07.2018 року, тимчасовий доступ документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: копії юридичної (облікової) справи із взяття на облік платника податків - підприємства ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), лицевої (особової) картки підприємства ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) як платника податків, оригіналів актів камеральних, документальних (планових або позапланових, виїзних або невиїзних) перевірок підприємства ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_2 " (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з матеріалами та додатками, в тому числі копіями первинних бухгалтерських документів, за період 2017-2018 років, та податковими рішеннями по вказаним актам перевірок.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали слідчого судді один місяць з дня постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення24.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79433060
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —202/34/19

Ухвала від 24.01.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 24.01.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 24.01.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 24.01.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 24.01.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 04.01.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 04.01.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 04.01.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 04.01.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні