Ухвала
від 28.01.2019 по справі 927/421/17
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@nag.court.gov.ua

УХВАЛА

про відмову позивача від позову

"28" січня 2019 р. Справа№ 927/421/17

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Разіної Т.І.

суддів: Тищенко А.І.

Михальської Ю.Б.

секретар судового засідання: Кондратенко Н.О. за участю представників учасників процесу: від позивача: згідно протоколу судового засідання від відповідача-1: згідно протоколу судового засідання від відповідача-1: згідно протоколу судового засідання розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Регіон Козелець" про відмову від позову у справі № 927/421/17 Господарського суду Чернігівської області за позовомтовариство з обмеженою відповідальністю "Агро-Регіон Козелець", с. Лихолітки, Козелецький р-н, Чернігівська обл. до 1) Козелецької районної державної адміністрації, смт Козелець, Чернігівська обл. 2) товариства з обмеженою відповідальністю "Бобровицький молокозавод", с. Вороньки, Бобровицький р-н, Чернігівська обл. проскасування розпоряджень та укладених на підставі таких розпоряджень договорів оренди землі в частині земельних часток (паїв), що вже орендуються За результатами розгляду заяви Північний апеляційний господарський суд

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Господарського суду Чернігівської області від 29.11.2017 у справі № 927/421/17 (суддя Шморгун В.В., м. Чернігів, повний текст рішення складено 05.12.2017) у позові відмовлено повністю.

Не погоджуючись із зазначеним рішенням, товариство з обмеженою відповідальністю "Агро-Регіон Козелець" звернулося до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Чернігівської області від 29.11.2017 у справі № 927/421/17 та прийняти нове рішення, яким задовольнити позов у повному обсязі.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 29.01.2018 у справі № 927/421/17 (головуючий суддя Іоннікова І.А., судді: Тищенко О.В., Тарасенко К.В.) задоволено клопотання товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Регіон Козелець" про поновлення строку для подання апеляційної скарги на рішення Господарського суду Чернігівської області від 29.11.2017 у справі № 927/421/17; відновлено товариству з обмеженою відповідальністю "Агро-Регіон Козелець" строк для подання апеляційної скарги на рішення Господарського суду Чернігівської області від 29.11.2017 у справі № 927/421/17; відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Регіон Козелець" на рішення Господарського суду Чернігівської області від 29.11.2017 у справі № 927/421/17 та призначено її до розгляду на 27.02.2018.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 27.02.2018 у справі № 927/421/17 (головуючий суддя Іоннікова І.А., судді: Тищенко О.В., Тарасенко К.В.) оголошено в судовому засіданні перерву до 13.03.2018; зобов'язано товариство з обмеженою відповідальністю "Агро-Регіон Козелець" надати суду письмові обґрунтування щодо звернення скаржника з доповненнями до апеляційної скарги, з урахуванням положень статті 266 ГПК України.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 13.03.2018 у справі № 927/421/17 зупинено апеляційне провадження у справі № 927/421/17 до вирішення Господарським судом Чернігівської області пов'язаної з нею справи № 927/302/17 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Регіон Козелець" до Козелецької районної державної адміністрації про визнання укладеними додаткових угод до набрання законної сили рішенням у вказаній справі; зобов'язано учасників справи повідомити Київський апеляційний господарський суд про результати розгляду господарським судом справи № 927/302/17 та набрання законної сили рішенням у вказаній справі, про що надати відповідні докази.

Указом Президента України "Про ліквідацію апеляційних господарських судів та утворення апеляційних господарських судів в апеляційних округах" № 454/2017 від 29.12.2017 ліквідовано Київський апеляційний господарський суд та утворено Північний апеляційний господарський суд в апеляційному окрузі, що включає Київську, Сумську, Черкаську, Чернігівську області та місто Київ.

Актом прийняття-передачі судової справи від 02.10.2018 справу № 927/421/17 передано до Північного апеляційного господарського суду.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 21.11.2018, справу № 927/421/17 передано для розгляду колегії суддів у складі: головуючий суддя Разіна Т.І., судді: Михальська Ю.Б., Тищенко А.І.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 26.11.2018 у справі № 927/421/17 прийнято апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Регіон Козелець" на рішення Господарського суду Чернігівської області від 29.11.2017 у справі № 927/421/17 до провадження у складі колегії суддів: головуючий суддя Разіна Т.І., судді: Михальська Ю.Б., Тищенко А.І.

20.12.2018 через відділ забезпечення автоматизованого розподілу, контролю та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду від товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Регіон Козелець" надійшла заява б/н від 18.12.2018 про поновлення провадження у справі та відмову від позову.

Присутній адвокат позивача у судовому засіданні підтримав подану директором ТОВ "Агро-Регіон Козелець"- Мороз К.А. заяву про відмову від позову та просив її задовольнити.

Інші учасники процесу були належним чином повідомлені про час та місце судового засідання, про що свідчать наявні в матеріалах справи докази (рекомендовані поштові повернення).

Враховуючи положення ч. 12 ст. 270 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до яких неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи, судова колегія вважає за можливе розглянути подану апеляційну скаргу за відсутністю останніх.

Апеляційний суд, розглянувши вищевказану заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Регіон Козелець", заслухавши пояснення адвоката позивача. Після виходу з нарадчої кімнати, прийшов до висновку про існування підстав для її задоволення, виходячи з наступних підстав.

Статтею 274 Господарського процесуального кодексу України (надалі-ГПК України) передбачено, що у суді апеляційної інстанції позивач має право відмовитися від позову, а сторони - укласти мирову угоду відповідно до загальних правил про ці процесуальні дії незалежно від того, хто подав апеляційну скаргу.

Якщо заява про відмову від позову чи мирова угода сторін відповідають вимогам ст.ст. 191, 192 цього Кодексу, суд постановляє ухвалу про прийняття відмови позивача від позову або про затвердження мирової угоди сторін, якою одночасно визнає нечинним судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, та закриває провадження у справі.

Вказана заява підписана директором товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Регіон Козелець"- Мороз К.А.

Судом апеляційної інстанції перевірено наявність у директора скаржника відповідних повноважень та встановлено відсутність обмежень щодо подання такої заяви, що підтверджується наказом № 120-к від 09.03.2016 про призначення Мороз К.А. директором товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Регіон Козелець" (який додано заявником до заяви про відмов від позову).

Крім того, як вбачається з доданої Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (станом на 18.12.2018-дата подання заяви) директором товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Регіон Козелець"- Мороз К.А.

Відповідно до вимог ст. 231 ГПК України господарський суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

У разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду із спору між тими самим сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Наявність ухвали про закриття провадження у зв'язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.

Таким чином одночасно з прийняттям відмови позивача від позову у даному випадку також слід визнати нечинним оскаржуване рішення суду першої інстанції та закрити провадження у даній справі, як визначено процесуальним законом.

Виходячи з принципу диспозитивності господарських відносин та з огляду на те, що зазначені дії позивача не суперечать законодавству і не порушують чиїх-небудь прав та охоронюваних законом інтересів, суд апеляційної інстанції вирішив прийняти відмову товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Регіон Козелець" від позову, що має наслідком визнання рішення Господарського суду Чернігівської області від 29.11.2017 нечинним та закриття провадження у справі.

Отже, оскільки провадження у справі підлягає закриттю у зв'язку з відмовою від позову, витрати за подання позовної заяви покладаються на позивача.

Суд апеляційної інстанції зазначає, що відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі, зокрема, закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв'язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Згідно ч. 2 ст. 130 Господарського процесуального кодексу України у разі укладення мирової угоди, відмови від позову, визнання позову відповідачем на стадії перегляду рішення в апеляційному чи касаційному порядку, суд у відповідній ухвалі у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення скаржнику (заявнику) з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого ним під час подання відповідної апеляційної чи касаційної скарги.

Таким чином сплачений ТОВ "ЛНК" за подання апеляційної скарги судовий збір платіжним дорученням № 60 ( #137569678201) від 23.03.2018 у розмірі 1600,00 грн. підлягає поверненню скаржнику частково, а саме у розмірі 50% від зазначеної вище суми.

Керуючись ст.ст. 191, 231, 234, 274 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти відмову товариства з обмеженою відповідальністю "Агро- Регіон Козелець" про відмову від позову.

2. Рішення Господарського суду Чернігівської області від 29.11.2017 у справі № 927/421/17 визнати нечинним.

3. Провадження у справі № 927/421/17- закрити.

4. Справу № 927/421/17 повернути до Господарського суду Чернігівської області.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в силу п. 3 ч. 1 ст. 287 ГПК України протягом двадцяти днів з дня складення її повного тексту відповідно до ч. 1 ст. 288 ГПК України.

Повний текст судового рішення складено та підписано - 29.01.2019.

Головуючий суддя Т.І. Разіна

Судді А.І. Тищенко

Ю.Б.Михальська

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення28.01.2019
Оприлюднено30.01.2019
Номер документу79457687
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/421/17

Ухвала від 28.01.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Ухвала від 28.12.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Ухвала від 26.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Ухвала від 27.02.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 13.03.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 29.01.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Рішення від 29.11.2017

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 02.11.2017

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 05.10.2017

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 19.09.2017

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні