Ухвала
від 22.01.2019 по справі 753/1710/19
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/1710/19

провадження № 1-кс/753/828/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" січня 2019 р. слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого Дарницького УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_3 про призначення пожежно-технічної експертизи в кримінальному провадженні №42018101020000176 від 17.10.2018 року ,-

В С Т А Н О В И В :

22.01.2019 року слідчий СВ Дарницького УП ГУ НП в м.Києві ОСОБА_3 в межах кримінального провадження №42018101020000176 від 17.10.2018 року звернувся до слідчого судді з клопотанням про призначення пожежно-технічної експертизи.

Клопотання обґрунтовано тим, що Дарницьким УП ГУ Національної поліції у м. Києві розслідується кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018101020000176 від 17.10.2018 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 KК України.

Досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні встановлено, що до Київської місцевої прокуратури №2 надійшли матеріали за результатами проведення оперативно-профілактичного опрацювання території Дарницького району м. Києва щодо можливого самовільного зайняття земельних ділянок та функціювання без відповідних дозвільних документів АГЗП "БАРС" за адресою пр-т. П. Григоренка, 1, вул. Драгоманова, 1-н, вул. Бориспільська, 12а; АГЗП "Єврогаз" за адресою пр-т. Григоренка, 40, перетин пр-т. Григоренка та Дарницького шосе; дизельної АЗС "OSOIL" за адресою вул. Здолбунівська, 16 та вул. Тепловозна, 1.

22.10.2018 із залученням як спеціаліста головного інспектора ВЗНС Дарницького РУ ГУ ДСНС України у м. Києві ОСОБА_4 , було проведено огляд місця події за місцем знаходження авто-газозаправного (далі АГЗП) «Єврогаз» ТОВ «Праймгаз-2017» (Код ЄДРПОУ 40104091), за адресою: м. Київ, Дарницький район, перетин пр-т. Григоренка та Дарницького шосе, при цьому відповідно пред`явленої дозвільної документації розташовується за адресою: м. Київ, Дарницький район, вул. Тепловозна 22-а.

За результатами огляду АГЗП «Єврогаз» за адресою: м. Київ, перетин проспекту Григоренка та Дарницького шосе, було встановлено, що в порушення встановлених правил пожежної безпеки в Україні на території АГЗП: відсутня огорожа; відсутній укомплектований пожежний щит; відсутній покажчик розташування найближчого пожежного гідранта; мав місце факт паління на території АГЗП (ближче 30 метрів від паливо-роздавальних колонок).

Крім того, 11.12.2018 із залученням в якості спеціаліста Головного державного інспектора відділу нагляду на виробництві на об`єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Київській області ОСОБА_5 додатково було проведено огляд місця події на території АГЗП «Єврогаз» за адресою: м. Київ, перетин проспекту Григоренка та Дарницького шосе.

За результатами огляду було встановлено, що АГЗП та спеціалістом ОСОБА_5 було виявлено наступні порушення під час функціонування вищевказаного АГЗП: гумо-тканеві рукави АГЗП не мали маркування про проведення випробування; гумо-тканеві рукави мали на своїй поверхні тріщини; манометри АГЗП не мали клейм про проведені опосвідчення; відсутні заземлюючі пристрої для виконання зливних робіт в ємкості АГЗП та АГЗС; відсутні таблички на посудинах АГЗП з вказаними реєстраційними номером та датою опосвідчення; не опломбовані запобіжно-скидні клапани посудини АГЗП; місцями порушене формування газопроводів АГЗП; наявні підтікання нафтопродуктів на муфті з`єднання гумо-тканевого рукава паливно-роздавальної колонки (ПРК); оператори АЗС та АГЗП не пред`явлено посвідчення про проведення навчань та перевірку знань; допущене встановлення не вибухозахищеного освітлення на АГЗП; відсутній блискавкозахист ємності з дизельним пальним; не забезпечений вибухозахист електрокабелів, а саме допущено ущільнення ізолювальною стрічною; відсутній електроконтактний манометр; відсутнє заземлення ємності з дизельним паливом.

12.12.2018 в якості свідка було допитано Головного державного інспектора відділу нагляду на виробництві на об`єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Київській області ОСОБА_5 з приводу виявлених порушень норм та правил пожежної безпеки та охорони безпеки виробництва на вищевказаному АГЗП «Єврогаз». Під час допиту ОСОБА_5 підтвердив факт виявлення зазначених у протоколі огляду місця події порушень під час функціонування АГЗП «Єврогаз» та пояснив, що не уповноважений з юридичної точки зору повідомити, які саме з виявлених порушень мають потенційну загрозу вибуху, пожежі та інших тяжких наслідків, та дане питання слід встановлювати шляхом проведення відповідних експертизи з безпечної експлуатації та дотримання норм охорони праці та пожежної безпеки.

Враховуючи викладене, а також те, що проведення експертизи необхідне для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні, а для з`ясування всіх обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання в пожежній галузі, а також враховуючи неможливість проведення експертизи без постановлення слідчим суддею відповідного рішення, за таких обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що проведення пожежно-технічної експертизи є доцільним та необхідним.

Слідчий, повідомлений належним чином про час і місце розгляду, у судове засідання не з`явився, заявив клопотання про слухання справи без його участі, в зв`язку з чим, фіксація судового засідання відповідно до ч.4 ст.107 КПК України не здійснювалась.

Так,ст.244КПК Українипередбачено,що уразі якщодля з`ясуванняобставин,що маютьзначення длякримінального провадження,необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Враховуючи викладене, а також те, що проведення експертизи необхідне для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні, а для з`ясування всіх обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання в пожежній галузі, а також враховуючи неможливість проведення експертизи без постановлення слідчим суддею відповідного рішення, за таких обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що проведення пожежно-технічної експертизи є доцільним та необхідним.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст 244,309 КПК України,-

Х В А Л И В :

Клопотання слідчого Дарницького УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_3 про призначення експертизи в кримінальному провадженні №42018101020000176 від 17.10.2018 року - задовольнити.

Призначити по даному кримінальному провадженню пожежно-технічну експертизу щодо об`єкта підвищеної небезпеки - АГЗП «Єврогаз» (ТОВ «Праймгаз-2017») розташованого за адресою: м. Київ, вул. Тепловозна, 22-а, проведення якої, доручити експертам Київського НДЕКЦ МВС України.

На розгляд експертам поставити питання:

Чи відповідає обладнання та розміщення АГЗП «Єврогаз» (ТОВ «Праймгаз 2017») за адресою: м. Київ, перетин пр-т. Григоренка та Дарницького шосе вимогам правил пожежної безпеки та безпеки життєдіяльності ?

Чи можуть виявлені порушення створити загрозу загибелі людей чи інших тяжких наслідків ?

Якщо так, то з посадових осіб ТОВ «Праймгаз-2017» (Код ЄДРПОУ 40104091) є відповідальною особою за дотримання правил пожежної безпеки ?

Чи відноситься діяльність АГЗП «Єврогаз» (ТОВ «Праймгаз 2017») з реалізації скрапленого газу до робіт з підвищеною небезпекою ?

Чи відноситьсяобладнання АГЗП «Єврогаз» (ТОВ «Праймгаз 2017») за адресою: м. Київ, перетин пр-т. Григоренка та Дарницького шосе устаткуванням підвищеної небезпеки?

За необхідності надати, матеріали кримінального провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення22.01.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу79484365
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення пожежно-технічної експертизи в кримінальному провадженні №42018101020000176 від 17.10.2018 року

Судовий реєстр по справі —753/1710/19

Ухвала від 16.04.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Марчук Наталія Олегівна

Ухвала від 04.04.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Глиняний Віктор Петрович

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Гальонкіна Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні