Ухвала
від 30.01.2019 по справі 478/159/19
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №478/159/19 пров. №2/478/127/2019

У х в а л а

про відкриття провадження у справі

30 січня 2019 року Суддя Казанківського районного суду Миколаївської області Сябренко І.П. розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 (місце проживання: 56052, Миколаївська область, Казанківський район, с. Шевченкове, вул. Пігарьова, буд. №16) в інтересах якої діє ОСОБА_2 (місце проживання: 54037, м. Миколаїв, вул. Вокзальна, буд. №57, кв.№59 ) до приватного сільськогосподарського підприємства Агрофірма імені Шевченко (місце знаходження: 56052, Миколаївська область, Казанківський район , с. Шевченкове, вул. Пігарьова, буд. №27, ЄДРПОУ 03764850) про визнання договору оренди землі недійсним,

В с т а н о в и л а:

28 .01.2019 року ОСОБА_1, в інтересах якої діє ОСОБА_2, звернулася до суду з позовною заявою до приватного сільськогосподарського підприємства Агрофірма імені Шевченко (далі - ПСП Агрофірма імені Шевченко ) про визнання договору оренди землі недійсним.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК №089739 вона є власником земельної ділянки, площею 8,4496 га., для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої в межах території Шевченківської (Червонознам'янської) міської ради Казанківського району Миколаївської області, з кадастровим номером 4823686500:02:000:0005 , яка фактично з 2004 року перебуває у оренді ПСП Агрофірма імені Шевченко .

У 2010 році, у зв'язку з хворобою чоловіка, звернулася до керівника ПСП Агрофірма імені Шевченко з проханням надати кошти в рахунок орендної плати, який в свою чергу запропонував підписати договір оренди землі. Так, підписавши останній аркуш договору, де за вказівкою відповідача зазначила, що в подальшому не матиме претензій, отримала 3 тисячі гривень в рахунок орендної плати. В подальшому при звернені до відповідача з приводу виплати орендної плати їй було роз'яснено, що орендну плату наперед отримає у 2018 році, коли буде вирішено питання щодо мораторію на землю.

25.06.2018 року не отримавши обіцяні кошти звернулася до відповідача із заявою про припинення права користування земельною ділянкою, але відповідач проігнорувавши її звернення далі продовжує користуватися її земельною ділянкою з огляду на зазначений вище договір оренди землі.

Вважає, що зазначений договір оренди землі не відповідає вимогам ст.15 Закону України Про оренду землі , оскільки не містить всіх істотних умов. Зокрема, у договорі її підпис міститься лише на останньому аркуші. Аркуші договору, який складається з 2 аркушів та 4 сторінок, не пронумеровано та не скріплено печаткою, окремі пункти договору заповнені чорнилами різних кольорів, що підтверджує той факт, що відповідач на власний розсуд вносив певні умови у текс договору, який в подальшому було зареєстровано, що не відповідає її внутрішній волі.

В договорі не узгоджено орендну плату із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення, перегляду та відповідальності за її несплату.

Також, у спірному договорі зазначено строк його дії 49,5 років без урахування періоду ротації основної сівозміни згідно з проектами землеустрою, до того ж у вказаному договорі відсутня дата його підписання, не досягнуто згоди щодо умов і строків передачі земельної ділянки орендарю, не визначено сторону, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини, не узгоджено умови передачі у застову та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

В договорі орендарем вказано ОСОБА_3 та зазначено його персональні реквізити, в актах прийому-передачі земельної ділянки та межових знаків, в якості орендаря зазначено фізичну особу ОСОБА_3, а не ПСП Агрофірма імені Шевченко , повноваження останнього діяти від імені ПСП Агрофірма імені Шевченко договір не містить, що свідчить про невизначеність сторони-орендаря.

До того ж, у договорі наявні відомості про його державну реєстрацію, але прізвище, ім'я та по батькові особи, яка провела державну реєстрацію цього договору відсутні.

Посилаючись на викладені обставини, просила визнати недійсним договір оренди землі, укладений (дата укладення відсутня) між нею та ПСП Агрофірма імені Шевченко , державну реєстрацію якого проведено Казанківським сектором реєстрації Миколаївської філії Центру ДЗК за №041049101617 від 24.12.2010 року та стягнути з відповідача на її користь судові витрати.

Одночасно у поданій позовній заяві ОСОБА_1, в інтересах якої діє ОСОБА_2, посилаючись на те, що спірна земельна ділянка перебуває у користуванні відповідача, яким буде проведено весняно-польові роботи, що в подальшому ускладнить виконання рішення суду, просила вжити заходи до забезпечення позову шляхом заборони ПСП Агрофірма імені Шевченко проводити будь-які аграрні роботи на належній їй на праві власності земельній ділянці площею 8,4496 га (кадастровий номер 4823686500:02:000:0005), яка розташована на території Шевченківської сільської ради до вирішення спору за її позовом.

Дослідивши матеріали позовної заяви , вирішуючи питання щодо забезпечення позову, приходжу такого висновку.

Статтею 4 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) передбачено право кожної особи на звернення до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ч.1 та ч.2 ст.149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Вимоги до форми і змісту заяви про забезпечення позову передбачені ч.1 ст.151 ЦПК України.

Відповідно до вимог ч.1 ст.151 ЦПК України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити : найменування суду, до якого подається заява; повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові - для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв'язку та адресу електронної пошти, за наявності; предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову; захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності; ціну позову, про забезпечення якого просить заявник; пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення; інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Позивачем ОСОБА_1, в інтересах якої діє ОСОБА_2, у позовній заяві заявлено вимогу щодо забезпечення позову, яка за формою та змістом подана, в порушення вимог передбачених ч.1 ст.151 ЦПК України, що є підставою, у відповідності до ч.9 ст.153 ЦПК України, для повернення позовної заяви в частині вимог щодо вжиття заходів до забезпечення позову.

Позовну заяву ОСОБА_1, в інтересах якої діє ОСОБА_2, в частині позовних вимог щодо визнання недійсним договору оренди земельної ділянки подано і оформлено в порядку, встановленому ст.ст.175, 177 ЦПК України, підстави для залишення позовної заяви в цій частині без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні, тому маються підстави для відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 4 ст. 19 ЦПК України для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні призначене загальне позовне провадження.

Вказана справа не може бути розглянута в порядку спрощеного позовного провадження відповідно до ч. 4 ст. 274 ЦПК України і її розгляд слід здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст.13, ст.19, ст.ст.149-153, ст.187 ЦПК України, суддя

У х в а л и л а:

Позовну заяву ОСОБА_1, в інтересах якої діє ОСОБА_2, в частині вжиття заходів до забезпечення позову шляхом заборони вчиняти певні дії , - повернути.

Роз'яснити позивачу про її право на повторне звернення до суду із заявою про забезпечення позову, яка за формою та змістом відповідатиме вимогам ч.1 ст.151 ЦПК України.

Прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 (місце проживання: 56052, Миколаївська область, Казанківський район, с. Шевченкове, вул. Пігарьова, буд. №16) в інтересах якої діє ОСОБА_2 (місце проживання: 54037, м. Миколаїв, вул. Вокзальна, буд. №57, кв.№59 ) до приватного сільськогосподарського підприємства Агрофірма імені Шевченко (місце знаходження: 56052, Миколаївська область, Казанківський район , с. Шевченкове, вул. Пігарьова, буд. №27, ЄДРПОУ 03764850) про визнання договору оренди землі недійсним .

Відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 (місце проживання: 56052, Миколаївська область, Казанківський район, с. Шевченкове, вул. Пігарьова, буд. №16) в інтересах якої діє ОСОБА_2 (місце проживання: 54037, м. Миколаїв, вул. Вокзальна, буд. №57, кв.№59 ) до приватного сільськогосподарського підприємства Агрофірма імені Шевченко (місце знаходження: 56052, Миколаївська область, Казанківський район , с. Шевченкове, вул. Пігарьова, буд. №27, ЄДРПОУ 03764850) про визнання договору оренди землі недійсним .

Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче судове засідання на 10 год. 00 хв. 15 лютого 2019 року у приміщенні Казанківського районного суду Миколаївської області.

Клопотання позивача ОСОБА_1, в інтересах якої діє ОСОБА_2 про витребування оригіналу договору оренди землі, укладеного між ОСОБА_1 та ПСП Агрофірма імені Шевченко , та первинні бухгалтерські документи щодо виплати орендної плати ОСОБА_1 за вказаним договором , - задовольнити.

Витребувати у ПСП Агрофірма імені Шевченко : оригінал договору оренди землі, укладений між ОСОБА_1 та ПСП Агрофірма імені Шевченко , без номеру та дати, державну реєстрацію якого проведено Казанківським сектором реєстрації Миколаївської філії Центру ДЗК за №041049101617 від 24.12.2010 року; первинні бухгалтерські документи щодо виплати орендної плати ОСОБА_1 за вказаним договором.

Витребувати із сектору з питань державної реєстрації Казанківської районної державної адміністрації Миколаївської області оригінал договору оренди землі, укладений між ОСОБА_1 та ПСП Агрофірма імені Шевченко , без номеру та дати, державну реєстрацію якого проведено Казанківським сектором реєстрації Миколаївської філії Центру ДЗК за №041049101617 від 24.12.2010 року.

Відповідач має право подати суду докази, що стосуються вирішення заявленого позову. Такі докази мають бути надані одночасно із поданням відзиву на позов.

Відзив подається протягом п'ятнадцяти днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі разом з наданням суду доказів (підтвердження) щодо направлення стороні позивача копії цих документів (відзиву та доказів).

У разі ненадання у встановлений судом строк відзиву, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Роз'яснити відповідачу, що він має право пред'явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Одночасно позивачу доцільно висловити свою думку щодо можливості вирішення справи шляхом ухвалення заочного рішення на підставі наявних у справі доказів за наявності умов, передбачених ст.280 ЦПК України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою сторінки: inbox@kz.mk.court.gov.ua, web: www.court.gov.ua.

Надіслати учасникам справи копію цією ухвали. Копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів надіслати відповідачу.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення лише в частині недотримання правил підсудності та поверненні позовної заяви в частині вимог щодо забезпечення позову, в іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення30.01.2019
Оприлюднено31.01.2019
Номер документу79492934
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору оренди землі недійсним

Судовий реєстр по справі —478/159/19

Ухвала від 02.05.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 11.04.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Постанова від 02.04.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Данилова О. О.

Постанова від 01.04.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Данилова О. О.

Ухвала від 15.03.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Данилова О. О.

Ухвала від 07.03.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Данилова О. О.

Ухвала від 20.02.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 05.02.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 05.02.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 30.01.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні