Постанова
від 29.01.2019 по справі 918/846/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" січня 2019 р. м. Рівне Справа № 918/846/18

Господарський суд Рівненської області у складі судді Пашкевич І.О. при секретарі судового засідання Ткачук І.І. розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за заявою боржника про банкрутство ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Майновий комплекс "Дубенський"

про порушення справи про банкрутство

Учасники провадження у справі не забезпечили явки своїх повноважних представників.

ВСТАНОВИВ:

29.12.2018 року ліквідатор ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Майновий комплекс "Дубенський" (далі ТОВ "Майновий комплекс "Дубенський" або боржник) звернувся до Господарського суду Рівненської області з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство боржника в порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон про банкрутство).

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 02.01.2019 року прийнято до розгляду заяву ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Майновий комплекс "Дубенський" про відкриття провадження у справі про банкрутство та призначено її до слухання у підготовчому засіданні на 15.01.2019 року з викликом голови ліквідаційної комісії боржника та повідомленням інших учасників.

15.01.2019 року від арбітражного керуючого ОСОБА_2, кандидатура якого визначена автоматизованою системою із числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України, надійшла заява на участь у справі про банкрутство.

Ухвалою суду від 15.01.2019 року відкрито провадження у справі №918/846/18 за заявою боржника про визнання банкрутом ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Майновий комплекс "Дубенський"; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Майновий комплекс "Дубенський"; проведення підсумкового засідання суду призначено на 29 січня 2019 року.

У судовому засіданні 29.01.2019 року, суд дослідивши матеріали справи, встановив, що загальними зборами боржника було прийнято рішення про припинення ТОВ "Майновий комплекс "Дубенський" як юридичної особи шляхом ліквідації у добровільному порядку, відповідно до чинного законодавства України та призначення ліквідатором ТОВ "Майновий комплекс "Дубенський" ОСОБА_3 (протокол №1/7 від 08.06.2017 р., а.с. 27).

Підставою для звернення до суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ "Майновий комплекс "Дубенський" стало виявлення в ході ліквідаційної процедури кредиторської заборгованості, активи для погашення якої відсутні.

Згідно з ч. 1 ст. 95 Закону про банкрутство, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Таким чином, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку ст. 95 Закону про банкрутство є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Так, у відповідності до ч. 1 ст. 59 Господарського кодексу України, ч. 2 ст.105, ч. 1 ст. 110 Цивільного кодексу України 08 червня 2017 року загальними зборами боржника (протокол №1/7, а.с. 27) було вирішено припинити ТОВ "Майновий комплекс "Дубенський" як юридичну особу шляхом ліквідації у добровільному порядку, у зв'язку з незадовільним станом надходження фінансових потоків від здійснення господарських операцій та призначити ліквідатором боржника ОСОБА_3

На виконання вимог ч. 1 ст. 105 Цивільного кодексу України, боржник звернувся до державного реєстратора для здійснення реєстраційної дії по внесенню відомостей про прийняття рішення засновників щодо припинення юридичної особи, про що свідчить копія опису з Реєстраційної справи: 1_608011579_51 поданих документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії "Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті ліквідації" ( а.с. 29-30).

З метою виявлення наявного на підприємстві майна, грошових коштів, ліквідатором боржника, було проведено інвентаризацію майна та товарно-матеріальних цінностей, інвентаризацію розрахунків з дебіторами та кредиторами.

На виконання вимог ч. 8 ст. 111 Цивільного кодексу України, ліквідатором боржника було складено проміжний ліквідаційний баланс ТОВ "Майновий комплекс "Дубенський" станом на 31.10.2018 року (а.с. 92), з якого вбачається, що необоротні та оборотні активи відсутні.

Таким чином, судом встановлено, що майна та інших активів ТОВ "Майновий комплекс "Дубенський" недостатньо для задоволення вимог кредиторів, що підтверджується матеріалами справи, а тому боржник, як суб'єкт підприємницької діяльності неспроможний виконати грошові зобов'язання перед кредиторами та підлягає визнанню банкрутом.

Відповідно до положень ст. 95 Закону про банкрутство за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

При цьому, у заяві про порушення справи про банкрутство боржник просив покласти обов'язки ліквідатора ТОВ "Майновий комплекс "Дубенський" на ліквідатора ОСОБА_3

Згідно з ч. 1 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника та визнання його банкрутом" в постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 95 Закону про банкрутство за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

Як зазначалось вище, відповідно до протоколу №1/7 від 08.06.2017 року загальних зборів ТОВ "Майновий комплекс "Дубенський" було вирішено призначити ліквідатором боржника ОСОБА_3

Згідно протоколу № 1/18 від 09.11.2018 року загальних зборів ТОВ "Майновий комплекс "Дубенський" було вирішено клопотати перед судом про покладення обов'язків ліквідатора боржника на ОСОБА_3 (а.с. 89-91).

02.01.2019 року судом зроблено запит на автоматичне визначення кандидатури арбітражного керуючого. У відповідь на запит суду, згідно довідки від 02.01.2019 року визначено кандидатуру арбітражного керуючого ОСОБА_4, яка 15.01.2019 року подала відповідну заяву на участь у справі.

Суд зазначає, що чинним законодавством про банкрутство не передбачено іншого способу визначення господарським судом, в порядку ст. 95 Закону про банкрутство, кандидатури арбітражного керуючого на посаду ліквідатора, окрім вчинення електронного запиту щодо автоматичного визначення кандидатури арбітражного керуючого на призначення ліквідатором підприємства боржника, з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих.

Проте, відповідно до ч. 2 ст. 95 Закону про банкрутство обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Відповідно до вимог ст. 86 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Слід зазначити, що ліквідатор ОСОБА_3 здійснювала процедуру досудової ліквідації боржника, а тому добре обізнана стосовно майнового становища підприємства боржника та безпосередньо займалася виявленням кредиторів.

Водночас, господарський суд при визначенні кандидатури ліквідатора має на меті зведенням витрат пов'язаних у справі про банкрутство до мінімуму.

При визначенні кандидатури ліквідатора судом враховано територіальну віддаленість арбітражного керуючого ОСОБА_4 (м. Київ, б-р Дружби народів, 7 оф. 21) від місцезнаходження підприємства банкрута.

На підставі проведеного аналізу наданих кандидатурами відомостей, дослідивши матеріали справи та врахувавши обставини по справі, суд дійшов висновку про те, що ліквідатор боржника ОСОБА_3 має встановлені судом переваги по відношенню до кандидатури арбітражного керуючого ОСОБА_2

З огляду на вищенаведене, враховуючи, що обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора), а також позицію засновників боржника наведену у протоколах №1/7 від 08.06.2017 року та №1/18 від 09.11.2018 року, суд вважає за доцільне призначити ліквідатором ТОВ "Майновий комплекс "Дубенський" - ОСОБА_3 При цьому, в заяві арбітражного керуючого ОСОБА_4 про участь у справі слід відмовити.

Разом з тим, у відповідності до ст. 38 Закону про банкрутство, з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, є необхідність здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Відповідно до ч.1 ст. 37 Закону про банкрутство, у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Згідно з ч. 3 ст. 95 Закону про банкрутство, кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу .

Керуючись ст. ст. 8, 37, 38, 95, 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. ст. 232, 233, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

ПОСТАНОВИВ :

1. Визнати банкрутом ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Майновий комплекс "Дубенський" (33001, вул. Дубенська, будинок 7, м. Рівне, код ЄДРПОУ 39417218).

2 . Відкрити ліквідаційну процедуру та призначити ліквідатором ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Майновий комплекс "Дубенський" (33001, вул. Дубенська, будинок 7, м. Рівне, код ЄДРПОУ 39417218) голову ліквідаційної комісії ОСОБА_3 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, зареєстрована за адресою ІНФОРМАЦІЯ_1).

3. Припинити повноваження засновників, власників (власника) майна ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Майновий комплекс "Дубенський" (33001, вул. Дубенська, будинок 7, м. Рівне, код ЄДРПОУ 39417218), та припинити повноваження всіх органів управління Банкрута щодо управління Банкрутом та розпорядження його майном.

4. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника, - ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Майновий комплекс "Дубенський" (33001, вул. Дубенська, будинок 7, м. Рівне, код ЄДРПОУ 39417218) банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, текст якого додається.

5 . Кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом.

6. Ліквідатору до завершення ліквідаційної процедури забезпечити виконання дій та заходів, передбачених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", в тому числі ст. 41-49, та за результатами роботи по ліквідації підприємства-банкрута надати суду обґрунтований звіт про виконану роботу та ліквідаційний баланс банкрута.

7. Відмовити у задоволенні заяви арбітражного керуючого ОСОБА_2 про участь у справі про банкрутство.

8. Копію постанови направити боржнику, Головному управлінню ДФС у Рівненській області, Рівненській міській раді, Рівненському міському відділу ДВС Головного територіального управління юстиції у Рівненській області (33000, м. Рівне, вул. Замкова 22а), Управлінню забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради (33028, м. Рівне, майдан Просвіти, 2), арбітражному керуючому ОСОБА_2 (01042, б-р. Дружби Народів, 7, оф.21, м. Київ), Відділу з питань банкрутства Головного територіального управління юстиції у Рівненській області (33028, м. Рівне, вул. Замкова, 29, каб. 304).

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття "29" січня 2019 р. та підлягає оскарженню в порядку та строки визначені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Пашкевич І.О.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення29.01.2019
Оприлюднено31.01.2019
Номер документу79508800
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/846/18

Ухвала від 23.12.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 14.11.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 05.11.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 25.10.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 09.04.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 20.03.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 05.03.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Постанова від 29.01.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 15.01.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 02.01.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні