Ухвала
від 28.01.2019 по справі 200/10538/18-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

28 січня 2019 р. Справа №200/10538/18-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд, у складі головуючого судді Чучка В.М., розглянувши у спрощеному позовному провадженні без повідомлення (виклику) сторін адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Новодонецької селищної ради про визнання протиправним та нечинним рішення, зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до суду з позовом до виконавчого комітету Новодонецької селищної ради (надалі - виконком, відповідач) про визнання протиправним та нечинним рішення виконавчого комітету Новодонецької селищної ради № 51 від 13 червня 2018 року та зобов'язання уповноважену особу Новодонецької селищної ради невідкладно опублікувати резолютивну частину постанови суду у виданнях, в яких було офіційно оприлюднено оскаржуваний нормативно-правовий акт, після набрання постановою законної сили.

Виходячи зі змісту позовної заяви, предметом позову є визнання протиправним та нечинним рішення виконкому Новодонецької селищної ради № 51 від 13 червня 2018 року Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій смт. Новодонецьке (далі за текстом - Спірне рішення). На думку позивача, затверджені цим рішенням витрати по тарифам на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій є економічно не обґрунтованими, а в розрахунку витрат присутні фальсифікації.

Ухвалою суду від 21 листопада 2018 року відкрите провадження за правилами спрощеного позовного провадження, без повідомлення осіб.

1. Під час розгляду справи судом встановлено, що спірне рішення виконкому Новодонецької селищної ради № 51 від 13 червня 2018 року за своєю правовою природою є нормативно-правовим актом (діє: на відповідній території, протягом необмеженого періоду часу, та встановлює для суб'єктів його дії відповідні обов'язки) а отже розгляд цієї адміністративної справи повинен здійснюватися за правилами, визначеними статтями 264-265 Кодексу адміністративного судочинства України (особливості провадження у справах щодо оскарження нормативно-правових актів органів виконавчої влади, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування та інших суб'єктів владних повноважень).

Відповідно до частини 4 статті 264 Кодексу адміністративного судочинства України у разі відкриття провадження в адміністративній справі щодо оскарження нормативно-правового акту суд зобов'язує відповідача опублікувати оголошення про це у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений.

2. Як встановлено судом з матеріалів справи, виконавцем послуг з утримання будинків та прибудинкових територій є ОСОБА_2 підприємство Новодонецьксервіс (вул. Благовісна, 3, смт. Новодонецьке, м. Добропілля, Донецька область, 85010; код ЄДРПОУ 36699930). Більш того, на підставі звернення та розрахунків саме цього комунального підприємства відповідачем прийнято Спірне рішення.

Як вбачається з частини 2 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

З урахуванням наведеного, на думку суду рішення у цій адміністративній справі може вплинути на права та обов'язки Комунального підприємства Новодонецьксервіс , а отже наявні правові підстави для залучення даного підприємства до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

3. У відповідності до вимог ст. 173 Кодексу адміністративного судочинства України підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі. Завданням підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з'ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Враховуючи складність даної справи, а також необхідність її належної підготовки до судового розгляду, суд дійшов висновку про необхідність продовження строку проведення підготовчого провадження на 30 днів.

З урахуванням викладеного, керуючись статтями 12, 49, 173, 180, 248, 264-265 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

1.Розглядати адміністративну справу № 200/10538/18-а за правилами загального позовного провадження.

2.Призначити підготовче судове засідання на 12 лютого 2019 року о 14-00 год., яке відбудеться в приміщенні Донецького окружного адміністративного суду за адресою: 84112, м. Слов'янськ, вул. Добровольського, буд. 1, зал судових засідань № 106 б, про що повідомити сторони.

3.Залучити до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_2 підприємство Новодонецьксервіс (вул. Благовісна, 3, смт. Новодонецьке, м. Добропілля, Донецька область, 85010; код ЄДРПОУ 36699930).

4.Запропонувати третій особі у строк до 7 лютого 2019 року надати письмові пояснення з приводу адміністративного позову з доказами, які підтверджують обставини, викладені у таких поясненнях. Пояснення повинні бути направлені сторонам у справі, докази чого необхідно надати у підготовче судове засідання.

5.Зобов'язати відповідача опублікувати оголошення у відповідності частини 4 статті 264 Кодексу адміністративного судочинства України, за якій у разі відкриття провадження в адміністративній справі щодо оскарження нормативно-правового акту суд зобов'язує відповідача опублікувати оголошення про це у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений.

Згідно з частиною 5 статті 264 Кодексу адміністративного судочинства України оголошення повинно містити вимоги позивача щодо оскаржуваного акту, реквізити нормативно-правового акту, дату, час і місце судового розгляду адміністративної справи.

Відповідно до частини 6 статті 264 Кодексу адміністративного судочинства України оголошення має бути опубліковано не пізніш як за сім днів до підготовчого засідання.

6.Зобов'язати відповідача у підготовче судове засідання надати суду докази публікації оголошення щодо оскарження рішення виконкому Новодонецької селищної ради № 51 від 13 червня 2018 року Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій смт. Новодонецьке у порядку, визначеному пунктом 5 цієї ухвали.

7.Продовжити строк проведення підготовчого провадження на 30 днів.

8.Копію ухвали невідкладно надіслати особам, які беруть участь у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Чучко В.М.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.01.2019
Оприлюднено01.02.2019
Номер документу79522027
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/10538/18-а

Ухвала від 25.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Данилевич Н.А.

Постанова від 30.08.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 30.06.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 30.06.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 03.06.2021

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Рішення від 30.03.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т.В.

Рішення від 30.03.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т.В.

Ухвала від 02.03.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т.В.

Ухвала від 02.02.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т.В.

Ухвала від 11.01.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні