Ухвала
від 01.02.2019 по справі 360/365/19
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

01 лютого 2019 року СєвєродонецькСправа № 360/365/19 Суддя Луганського окружного адміністративного суду Басова Н.М., перевіривши матеріали за адміністративним позовом ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: 91000, Луганська область, м.Луганськ, вул.Арктічєская, буд.111; фактичне місце проживання: 92202, Луганська область, Білокуракинський район, смт.Білокуракине, провулок. Огородний, буд.3) до Білокуракинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Луганської області (92202, Луганська область, Білокуракинський район, смт.Білокуракине, вул.Історична, буд.81) про визнання протиправною бездіяльність та зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

До ОСОБА_2 окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Білокуракинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Луганської області, в якому позивач просив суд:

- визнати бездіяльність відповідача щодо не здійснення перерахування пенсії позивача відповідно до ст.40 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне забезпечення на підставі довідки про заробіток для обчислення пенсії № 008 від 27.02.2017 року - противоправною;

- зобов'язати відповідача провести перерахунок пенсії на підставі довідки про заробіток для обчислення пенсії № 008 від 27.02.2017, виданого ПАТ ОСОБА_2 інститут з проектування підприємств вугільної промисловості Луганськдіпрошахт (ЄДРПОУ 05400856) з урахуванням даних за період з 1990 року по 1995 рік.

Також позивачем заявлено клопотання про звільнення від сплати судового збору, оскільки розмір судового збору, у зв'язку з тяжким матеріальним станом.

Розглянувши клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору, суд дійшов наступного.

Відповідно до положень частин першої, другої статті 133 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк. Якщо у строк, встановлений судом, судові витрати не будуть оплачені, позовна заява залишається без розгляду або витрати розподіляються між сторонами відповідно до судового рішення у справі, якщо сплату судових витрат розстрочено або відстрочено до ухвалення судового рішення у справі.

Частиною другою статті 8 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Такими умовами є:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім'ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров'ю.

Як вбачається з копій документів, доданих до позовної заяви, позивач є пенсіонером, а також має статус особи, яка перемістилася з району проведення антитерористичної операції. Пенсія є його єдиним доходом.

Оскільки пенсія позивача складає 1471,38 грн. на місяць, та відповідно до інформації, зазначеної у відомостях з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, ОСОБА_1 за 1 квартал 2018 року по 2 квартал 2018 року доходи не отримував, з метою дотримання права позивача на доступ до правосуддя, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання та звільнити позивача від сплати судового збору у розмірі 768,40 грн. на підставі ч.2 ст.8 Закону України «Про судовий збір» .

Позовна заява відповідає вимогам статей 160,161 КАС України.

Адміністративний позов поданий особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність із додержанням вимог ст. ст. 160, 161, 171 КАС України.

Адміністративний позов підсудний ОСОБА_2 окружному адміністративному суду, підстав для повернення позовної заяви відповідно до ст. 169 КАС України, а також підстав для відмови у відкритті провадження у справі згідно зі ст. 170 КАС України не встановлено.

З наведених підстав суддя вважає за можливе прийняти даний адміністративний позов до розгляду та відкрити провадження у справі.

Відповідно до ч.ч. 2, 6 ст.12 КАС України та оцінюючи справу за критеріями, переліченими у ч. 3 ст. 257 КАС України критеріїв, які суд враховує при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження, суд дійшов висновку, що дана справа може бути розглянута за правилами спрощеного позовного провадження без повідомленням сторін за наявними у справі матеріалами.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.12, 133, 160, 161, 171, 248, 257-261 КАС України, суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання адміністративного позову до Білокуракинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Луганської області про визнання протиправною бездіяльність та зобов'язання вчинити певні дії.

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Білокуракинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Луганської області про визнання протиправною бездіяльність та зобов'язання вчинити певні дії.

Справа розглядатиметься суддею Басовою Н.М. одноособово.

Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомленням сторін за наявними у справі матеріалами.

Надати відповідачу строк для подання відзиву на позов - протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали, роз'яснивши право подати в цей самий строк заяву із запереченнями проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження та/або клопотання про розгляд справи у судовому засіданні. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Роз'яснити відповідачу, що відзив на позовну заяву повинен повністю відповідати вимогам ст.162 КАС України і до нього повинні бути додані: 1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Зобов'язати відповідача в строк до 20.02.2019 разом з відзивом надати:

- інформацію про перебування ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: 91000, Луганська область, м.Луганськ, вул.Арктічєская, буд.111; фактичне місце проживання: 92202, Луганська область, Білокуракинський район, смт.Білокуракине, провулок. Огородний, буд.3) на обліку в Білокуракинському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України Луганської області;

- належним чином засвідчену копію пенсійної справи ОСОБА_1;

- письмові пояснення щодо не проведення ОСОБА_1 перерахунку пенсії на підставі довідки про заробіток для обчислення пенсії № 008 від 27.02.2017, виданого ПАТ ОСОБА_2 інститут з проектування підприємств вугільної промисловості Луганськдіпрошахт (ЄДРПОУ 05400856) з урахуванням даних за період з 1990 року по 1995 рік.

Документи, що подаються у копіях повинні бути засвідчені належним чином згідно вимог діючого законодавства.

Зобов'язати Управління праці та соціального захисту населення Білокуракинської райдержадміністрації в строк до 18.02.2019 надати:

- інформацію щодо реєстрації ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: 91000, Луганська область, м.Луганськ, вул.Арктічєская, буд.111; фактичне місце проживання: 92202, Луганська область, Білокуракинський район, смт.Білокуракине, провулок. Огородний, буд.3) як внутрішньо переміщеної особи;

- інформацію, чи приймалось рішення про скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, виданої ОСОБА_1 Управлінням праці та соціального захисту населення Білокуракинської райдержадміністрації, відповідно до ст.12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» . У разі прийняття такого рішення - надати завірену належним чином його копію.

Повідомити сторони про можливість реєстрації в системі «Електронний суд» для отримання процесуальних документів в електронному вигляді, для чого потрібно:

- зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua;

- подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за адресою https://adm.lg.court.gov.ua/sud1270/gromadyanam/csz/.

Відповідачу разом з ухвалою про відкриття провадження у справі надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена лише з підстав порушення правил підсудності шляхом подачі через суд першої інстанції протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення апеляційної скарги до Першого апеляційного адміністративного суду. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяОСОБА_3

Дата ухвалення рішення01.02.2019
Оприлюднено03.02.2019
Номер документу79548085
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльність та зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —360/365/19

Рішення від 07.06.2019

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

Рішення від 05.06.2019

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

Ухвала від 28.05.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гаврищук Тетяна Григорівна

Ухвала від 15.04.2019

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

Ухвала від 11.04.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гаврищук Тетяна Григорівна

Ухвала від 21.03.2019

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Міланіч А. М.

Рішення від 04.03.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

Ухвала від 01.02.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні