Ухвала
від 04.02.2019 по справі 910/1064/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua 0,2

УХВАЛА

м. Київ

04.02.2019Справа № 910/1064/19

Суддя господарського суду міста Києва Удалова О.Г., розглянувши матеріали

позовної заяви приватного акціонерного товариства "Бориспільське підприємство

"Сортнасіннєовоч"

до товариства з обмеженою відповідальністю Аудиторська фірма

"Тетра-Аудит"

про скасування договору та застосування наслідків недійсності,

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Приватне акціонерне товариство "Бориспільське підприємство "Сортнасіннєовоч" (далі - позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Аудиторська фірма "Тетра-Аудит" (далі - відповідач) про:

- визнання договору купівлі-продажу нерухомого майна від 08.04.2003 недійсним;

- застосування наслідків недійсності правочину до договору купівлі-продажу нерухомого майна від 08.04.2003, а саме: нежилого приміщення (склад насіння № 2), яке знаходиться за адресою: Київська обл., м. Бориспіль, вул. Завокзальна, 5, загальною площею 445,2 кв. м. шляхом повернення майна в натурі.

Позовні вимоги мотивовані тим, що договір купівлі-продажу нерухомого майна від 08.04.2003 є недійсним на підставі ст.ст. 203, 215 Цивільного кодексу України, оскільки зі сторони позивача був підписаний головою правління з перевищенням повноважень та без затвердження оскаржуваного правочину загальними зборами товариства позивача. З огляду на викладене, позивач просить суд застосувати наслідки недійсності правочину та повернути приватному акціонерному товариству "Бориспільське підприємство "Сортнасіннєовоч" вказане вище нерухоме майно.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд дійшов висновку про необхідність передачі справи на розгляд до Господарського суду Київської області з огляду на наступне.

Положеннями статті 125 Конституції України передбачено, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом. Аналогічні положення закріплені в частині 1 статті 17 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Підвідомчість - це визначена законом сукупність повноважень господарських судів щодо розгляду справ, віднесених до їх компетенції.

Підсудність визначається колом справ у спорах, вирішення яких віднесено до підвідомчості певного господарського суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 27 ГПК України позов пред'являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Відповідно до ч. 3 ст. 30 Господарського процесуального кодексу України спори, що виникають з приводу нерухомого майна, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов'язані між собою позовні вимоги пред'явлені одночасно щодо декількох об'єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об'єкта, вартість якого є найвищою.

Суд зазначає, що до позовів, що виникають з приводу нерухомого майна, належать, зокрема, позови про визнання права на таке майно, про витребування майна із чужого незаконного володіння, про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження майном, не пов'язаних із позбавленням володіння, про встановлення сервітуту, виключення майна з-під арешту, визнання правочину недійсним (незалежно від заявлення вимоги про застосування наслідків недійсності правочину) тощо.

Звертаючись з вимогою про визнання договору купівлі-продажу нерухомого майна від 08.04.2003 недійсним, позивач одночасно просить вирішити питання про повернення йому в натурі нерухомого майна, місцезнаходженням якого є: Київська обл., м. Бориспіль, вул. Завокзальна, 5, загальною площею 445,2 кв. м. .

Отже, з наведеного вбачається, що позов стосується нерухомого майна, що знаходиться за адресою: Київська обл., м. Бориспіль, вул. Завокзальна, 5, у зв'язку з чим за висновками суду повинен розглядатися за правилами виключної підсудності, встановленими частиною 3 статті 30 Господарського процесуального кодексу України, а тому підлягає передачі за підсудністю до Господарського суду Київської області.

Відповідно до вимог статті 31 Господарського процесуального кодексу України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п'яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п'яти днів після залишення її без задоволення (ч. 3 ст. 31 ГПК України).

Спори між судами щодо підсудності не допускаються (ч. 6 ст. 31 ГПК України).

Враховуючі наведені приписи законодавства, зважаючи на те, що до однієї з позовних вимог застосовується правила виключної підсудності, позов підлягає направленню за підсудністю до Господарського суду Київської області.

Керуючись ст.ст. 30, 31, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву приватного акціонерного товариства "Бориспільське підприємство "Сортнасіннєовоч" до товариства з обмеженою відповідальністю Аудиторська фірма "Тетра-Аудит" про визнання договору купівлі продажу нерухомого майна від 08.04.2003 недійсним та застосування наслідків недійсності правочину шляхом повернення майна в натурі з доданими до неї матеріалами передати до Господарського суду Київської області (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, 16/108).

Ухвала набирає законної сили 04.02.2019 та може бути оскаржена в порядку, встановленому законом.

Суддя О.Г. Удалова

Дата ухвалення рішення04.02.2019
Оприлюднено05.02.2019
Номер документу79586831
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/1064/19

Ухвала від 02.07.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 25.06.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 11.06.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 28.05.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 07.05.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 05.04.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 04.03.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Саванчук С.О.

Ухвала від 04.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні