Рішення
від 24.11.2010 по справі 2-2375/10
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-2375/10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2010 року Комінтернівський районний суд Одеської області в складі:

судді Копіци О.В.

при секретарі Пойзнер В.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Комінтернівське цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Комінтернівського району Одеської області про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно,

*

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із позовом до ОСОБА_2 сільської ради Комінтернівського району Одеської області та просить суд визнати за ним право власності на житловий будинок, розташований за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, с. Фонтанка, вул. Сонячна 44 В.

В судовому засіданні позивач заявлені вимоги підтримав та просив їх задовольнити на підставах, викладених в позові.

Представник відповідача ОСОБА_2 сільської ради Комінтернівського району Одеської області в судове засідання не з'явився, причину неявки не повідомив, але надіслав до суду заяву, в якій просить справу розглянути у його відсутності, проти задоволення позовних вимог не заперечує (а.с.58).

Вислухавши пояснення позивача, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню за наступних підстав.

На підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЖ № 311692, зареєстрованого 12.09.2008 року в книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за № 010852401903 позивачу ОСОБА_1 належить земельна ділянка площею 0,050 га розташована на території ОСОБА_2 сільської ради Комінтернівського району Одеської області в с. Фонтанка, вул. Сонячна, 44В із цільовим призначенням для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (а.с.24).

Відповідно до ч.1, 2 ст. 375 ЦК України власник земельної ділянки має право зводити на ній будівлі та споруди, створювати закриті водойми, здійснювати перебудову, а також дозволяти будівництво на своїй ділянці іншим особам. Власник земельної ділянки набуває право власності на зведені ним будівлі, споруди та інше нерухоме майно.

Користуючись правами власника земельної ділянки ОСОБА_1 побудував на належній йому земельній ділянці садибний (індивідуальний) житловий будинок з надвірними господарчими будівлями та спорудами.

З приводу оформлення права власності на новостворене нерухоме майно ОСОБА_1 звернувся до ОСОБА_2 сільської ради Комінтернівського району Одеської області, але через те, що будівництво є самочинним йому було рекомендовано звернутись до суду, підтвердженням чого є лист ОСОБА_2 сільської ради Комінтернівського району Одеської області (а.с. 18).

В даний час в нього виникла необхідність оформити право приватної власності на самовільно збудоване майно, у зв'язку з чим він звернувся до суду з позовом.

Згідно з ч.5 ст. 376 ЦК України на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

14.12.2009 року Комінтернівським РБТІ Одеської області був виготовлений технічний паспорт на побудований садибний (індивідуальний) житловий будинок з надвірними господарчими будівлями та спорудами.

Відповідно до листів ОСОБА_2 сільської ради Комінтернівського району Одеської області від 15.01.2010 року, скарг від сусідів та мешканців села щодо будівництва житлового будинку по вул. Сонячна, 44В в с. Фонтанка Комінтернівського району Одеської області до сільської ради не надходило (а.с.23, 58).

Відповідно до Висновку Комінтернівської районної санітарно-епідеміологічної станції Одеської області №37 від 12.04.2010 року побудований будинок відповідає вимогам санітарно- епідеміологічних норм (а.с. 27).

Згідно з висновком відділу містобудування та архітектури Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області №383 від 13.04.2010 року садибний (індивідуальний) житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, розташований за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, с. Фонтанка, вул. Сонячна 44 В відповідає вимогам будівельних норм (а.с.26).

Відповідно до листа сектору з питань наглядово-профілактичної діяльності державного пожежного нагляду Комінтернівського РВ ГУМНС України в Одеській області №95 від 01.03.2010 року вказаний будинок відповідає нормам пожежного нагляду, (а.с. 19)

Згідно зі ст. 331 ч. 2 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

В даний час будівництво будинку повністю завершено.

Згідно з висновком судової будівельно-технічної експертизи від 08.10.2010 року, проведеної Одеським науково-дослідним інститутом судових експертиз, новозбудований садибний (індивідуальний) житловий будинок з надвірними господарськими будівлями та спорудами, розташований за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, с. Фонтанка, вул. Сонячна 44 В не суперечить та відповідає вимогам будівельних, санітарно-епідеміологічних норм, не здійснює негативного впливу на навколишню забудову та не порушує прав третіх осіб.

За таких обставин суд вважає можливим визнати за позивачем право власності на садибний (індивідуальний) житловий будинок з надвірними господарчими будівлями та спорудами, розташований на земельній ділянці площею 0,050 га за адресою: вул. Сонячна, 44В в с. Фонтанка Комінтернівського району Одеської області, оскільки він відповідає архітектурним, будівельним, санітарним, екологічним нормам і правилам, земельна ділянка використана за її цільовим призначенням та будівлі не порушують прав третіх осіб.

На підставі викладеного, керуючись ст. ч.2 ст.331, ч. 2, 4 ст. 375, ст. 376 ЦК України ст.ст. 209, 212, 213, 215 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право приватної власності на садибний (індивідуальний) житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, с. Фонтанка, вул. Сонячна, 44 В.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Одеської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні рід час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя:

СудКомінтернівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення24.11.2010
Оприлюднено06.02.2019
Номер документу79623355
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2375/10

Рішення від 04.08.2010

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Назаренко О. В.

Рішення від 24.11.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Копіца О. В.

Ухвала від 30.07.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Пархоменко О. Ф.

Ухвала від 08.07.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Пархоменко О. Ф.

Рішення від 07.04.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Токар Н. В.

Ухвала від 07.03.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 07.03.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 21.02.2018

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 06.07.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Чайка І. В.

Ухвала від 11.06.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Чайка І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні