Ухвала
від 04.02.2019 по справі 193/1516/18
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН193/1516/18

Провадження №2/193/100/19

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

У Х В А Л А

04 лютого 2019 року смт.Софіївка

Софіївський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Кащук Д.А.,

за участю секретаря судового засідання Кіріченко І.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні, в порядку ст.247 ч.2 ЦПК України в сел.Софіївка клопотання позивача ОСОБА_1 про призначення судово-почеркознавчої експертизи,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до Фермерського господарства "ЛАЙТМ", третя особа - Софіївська районна державна адміністрація про визнання недійсним договорів оренди земельної ділянки .

В судове засідання представник позивача ОСОБА_1 не з'явився, через канцелярію суду подав клопотання про призначення судово-почеркознавчої експертизи, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що заперечує факт підпису позивача ОСОБА_2 на договорі оренди землі від 20 квітня 2016 року та 24 квітня 2016 року, у зв'язку з чим на думку позивача необхідно з'ясувати обставини, що мають значення для справи і потребують необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити зазначені обставини неможливо.

Представник відповідача Омельченко Ю.А., в судове засідання не з'явився, через канцелярію суду подав заяву, в якій не заперечував проти клопотання представника позивача, підтримав клопотання.

Третя особа в судове засідання не з'явився, про час та місце був повідомленний належним чином.

Вивчивши клопотання, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що воно підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно ч.1 статті 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (ч.5 статті 81 ЦПК України).

Положеннями статті 76 ЦПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

До таких засобів, належить і висновки експертів.

Частинами 1, 2, 3, 7 ст.102, ч.ч.5, 7 ст.103, ч.ч.1, 2, 3 ст.104 ЦПК України передбачено, що висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством. Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права. Висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи. Висновок експерта викладається у письмовій формі і приєднується до справи. У висновку експерта має бути зазначено, що він попереджений (обізнаний) про відповідальність за завідомо неправдивий висновок, а у випадку призначення експертизи судом - також про відповідальність за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обовязків. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, розяснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. Призначений судом експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів. Про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи. Якщо суд доручає проведення експертизи кільком експертам чи експертним установам, суд в ухвалі призначає провідного експерта або експертну установу. Ухвала про призначення експертизи направляється особам, яким доручено проведення експертизи, та учасникам справи. Обєкти та матеріали, що підлягають дослідженню, направляються особі, якій доручено проведення експертизи (провідному експерту або експертній установі).

Приймаючи до уваги, що представник позивача наполягає на проведенні експертизи, враховуючи, що в позовних вимогах стороною ставиться вимога, пов`язана із питанням щодо визнання недійсним договорів оренди земельної ділянки від 20.04.2016 року, та 24.04.2016 року укладений між ОСОБА_2 та ФГ "Лайтм", суд вважає за можливе задовольнити клопотання та призначити по даній справі судово почеркознавчу експертизу, оскільки з'ясування обставин, що мають істотне значення для справи потребує спеціальних знань.

Відповідно до ч.1 ст.107 ЦПК України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи.

Враховуючи, що для з'ясування вказаних в клопотанні обстави є необхідним застосування спеціальних знань, суд приходить до висновку про задоволення клопотання та призначення по справі судово-почеркознавчої експертизи.

За таких обставин клопотання позивача підлягає задоволенню.

Оскільки проведення експертизи потребує значного часу, то до закінчення її проведення, відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, провадження у справі необхідно зупинити на час проведення експертизи згідно п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 76, 81,103,104,109 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача ОСОБА_1 про призначення судово-почеркознавчої експертизи - задовольнити.

Призначити у справі за позовом ОСОБА_2 до Фермерського господарства "ЛАЙТМ", третя особа - Софіївська районна державна адміністрація про визнання недійсним договорів оренди земельної ділянки, судову почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити таке питання:

1) Ким виконаний підпис ОСОБА_2 або іншою особою, в графі орендодавець договорів оренди та актів приймання передачі землі від 20.04.2016 року та 24.04.2016 року між орендодавцем ОСОБА_2 та орендарем ФГ "Лайтм" по земельним ділянкам площею 2,7317 га, кадастровий номер НОМЕР_1 та площею 8,0345 га, кадастровий номер НОМЕР_2 які знаходяться на території Вакулівської об'єднаної територіальної громади Софіївського району Дніпропетровської області?

Проведення судово-почеркознавчої експертизи доручити Дніпропетровському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (адреса: 49000, м.Дніпро, вул.Січеславська Набережна, 17 офіс361, тел. (056)-791-17-56, (056)-726-54-00, електронна скринька: dniprondise@ukr.net), попередивши експерта про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

В розпорядження експерта для проведення експертизи надати матеріали цивільної справи №193/1516/18; провадження № 2/193/100/19.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Оплату за проведення судової почеркознавчої експертизи покласти на позивача.

Ухвала в частині зупинення провадження по справі може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом 15 днів з дня винесення ухвали через суд першої інстанції.

Суддя Д.А. Кащук

СудСофіївський районний суд Дніпропетровської області 
Дата ухвалення рішення04.02.2019
Оприлюднено08.02.2019
Номер документу79664424
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —193/1516/18

Рішення від 11.11.2019

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

Рішення від 11.11.2019

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

Ухвала від 18.09.2019

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

Ухвала від 18.06.2019

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

Ухвала від 19.04.2019

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

Ухвала від 27.03.2019

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

Ухвала від 04.02.2019

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

Ухвала від 20.11.2018

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

Ухвала від 05.11.2018

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кащук Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні