Ухвала
від 11.02.2019 по справі 500/9103/18
ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 500/9103/18

Провадження № 2/500/531/19

УХВАЛА

11 лютого 2019 року Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області в складі:

головуючої судді: Пащенко Т.П.

при секретарі - Топтигіної О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про призначення судової авто-товарознавчої експертизи по справі за позовом ОСОБА_1 до приватного підприємства Ізмаїлавтоінвест , треті особи - ОСОБА_3, приватне акціонерне товариство Страхова компанія Уніка , про стягнення шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ПП Ізмаїлавтоінвест , треті особи - ОСОБА_3, ПАТ Страхова компанія Уніка , про стягнення шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

В судовому засіданні ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 звернулися до суду з клопотанням про призначення у справі судової авто-товарознавчої експертизи, проведення якої доручити експерту ОСОБА_4 (вул.Суворова,360, м.Ізмаїл Одеської області), на вирішення експерта поставити наступні питання:

-Якою є вартість матеріальної шкоди, завданої власнику автомобіля НОМЕР_1?

-Якою є ринкова вартість автомобіля НОМЕР_1 у фактичному стані після ДТП, яка трапилася 04.12.2018 року?

Представник ПП Ізмаїлавтоінвест та ОСОБА_3 в судовому засіданні не заперечували щодо задоволення клопотання про призначення судової авто-товарознавчої експертизи по справі.

Представник третьої особи ПрАТ Страхова компанія УНІКА в судове засідання не з'явився, повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи, заяв та клопотань до суду не надав.

Вислухавши сторони, вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до положень п.п.1,2 ч.1 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі: для з'ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ч.3 ст.103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Згідно з ч.1 ст.104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Оскільки для з'ясування обставин, що мають значення для справи необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, суд приходить до висновку щодо необхідності призначення експертизи.

Крім того, враховуючи, що для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, суд приходить до висновку, що на час проведення експертизи провадження у справі потрібно зупинити відповідно до п.5 ч.1 ст.252, п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України.

Керуючись ст.ст.76,103-104,252,253,260 ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про призначення судової авто-товарознавчої експертизи по справі за позовом ОСОБА_1 до приватного підприємства Ізмаїлавтоінвест , треті особи - ОСОБА_3, приватне акціонерне товариство Страхова компанія Уніка , про стягнення шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди - задовольнити.

Доручити судовому експерту ОСОБА_4 (вул.Суворова,360, м.Ізмаїл Одеської області) провести судову авто-товарознавчу експертизу, перед експертом поставити наступні питання:

-Якою є вартість матеріальної шкоди, завданої власнику автомобіля НОМЕР_1, внаслідок його пошкодження 04 грудня 2018 року в результаті дорожньо-транспортної пригоди?

-Якою є ринкова вартість автомобіля НОМЕР_1 у фактичному стані після дорожньо-транспортної пригоди, яка трапилася 04 грудня 2018 року?

Надати експерту право надати висновок по іншим питанням, що мають на його думку значення для правильного вирішення справи.

Витрати на проведення експертизи покласти на ОСОБА_1 та роз'яснити учасникам положення ст.109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі.

Попередити експерта, який буде проводити експертизу про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову від виконання експертизи.

Зазначити, що строк проведення експертизи не може перевищувати строки, встановлені п. 1.13 Інструкції Про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень затвердженої Наказом Міністерства юстиції України 08.01.1998 року № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України 26.12.2012 року № 1950/5).

Попередити ОСОБА_1, що строк оплати за проведення експертизи не може перевищувати 10 (десяти) календарних днів з дня виставлення рахунку експертом.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 15-ти денний строк з дня отримання копії ухвали апеляційної скарги.

Суддя: ОСОБА_5

СудІзмаїльський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення11.02.2019
Оприлюднено13.02.2019
Номер документу79752297
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —500/9103/18

Рішення від 09.10.2020

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Пащенко Т. П.

Ухвала від 09.10.2020

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Пащенко Т. П.

Рішення від 09.10.2020

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Пащенко Т. П.

Рішення від 17.09.2020

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Пащенко Т. П.

Ухвала від 05.09.2019

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Пащенко Т. П.

Ухвала від 27.05.2019

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Пащенко Т. П.

Ухвала від 11.02.2019

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Пащенко Т. П.

Ухвала від 26.12.2018

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Пащенко Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні