Ухвала
від 29.01.2019 по справі 645/2857/17
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


Провадження №11кп/818/160/19 Головуючий 1 інстанції: ОСОБА_1 Справа №645/2857/17 Доповідач: ОСОБА_2

Категорія: ч.2 ст.27, ч. 5 ст. 191 КК України

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2019 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Харківського апеляційного суду в складі:

головуючого судді - ОСОБА_2 ,

суддів: - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі - ОСОБА_5 ,

за участю прокурора - ОСОБА_6 ,

захисника-адвоката - ОСОБА_7 ,

обвинувачених - ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ,

представника апелянта-адвоката - ОСОБА_11 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Харкові кримінальне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_12 на вирок Комінтернівського районного суду м. Харкова від 19 лютого 2018 року, -

В С Т А Н О В И Л А:

Вказаним вироком

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Харкова, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, пенсіонера, який має неповнолітніх дітей: ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого;

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженку міста Харкова, громадянку України, яка не працює, має вищу освіту, заміжня, має неповнолітніх дітей: ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судима;

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженку с.Княжне Нововодолазького району Харківської області, громадянку України, з вищою освітою, вдову, пенсіонерку,яка мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судима,

визнано винними в скоєнні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч.2 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, та їм призначено покарання із застосуванням ч.1 ст. 69 КК України у вигляді п`яти років позбавлення волі на підставі ч.2 ст.69, ст.77 КК України без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна.

Відповідно до ст. 75 КК України ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 звільнені від відбування призначеного покарання з випробуванням на 3 ( три) роки, якщо засуджені протягом встановленого судом іспитового строку не вчинить нового злочину та виконають покладені на них обов`язки, передбачені ч.1 ст. 76 КК України.

Відповідно до вироку, у червні 2009 року ОСОБА_8 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та директором ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) та у групі з посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), умисно, маючи на меті протиправне безоплатне заволодіння належною територіальній громаді м. Харкова земельною ділянкою, з корисливих мотивів, задля незаконного збагачення, усвідомлюючи, що згідно зі ст. 121 Земельного кодексу України (від 25.10.2001, із змінами від 02.02.2010) громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд у містах не більше 0,10 гектара, а відповідно до ст. 134 Земельного кодексу України земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах), здійснив ряд злочинних дій, спрямованих на безоплатне протиправне заволодіння земельною ділянкою, шляхом участі у запровадженій посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні) злочинній схемі незаконного відчуження земельних ділянок територіальної громади м. Харкова, шляхом створення обслуговуючих кооперативів без мети здійснення ними своєї статутної діяльності, під виглядом житлово-будівельних, в розумінні ст. 137 Житлового кодексу Української РСР (від 30.06.1983, із змінами від 01.01.2010), та подальшому безоплатному виділенні таким кооперативам земельних ділянок, вчинених ним за наступних обставин.

Так, навесні 2009 року, ОСОБА_8 , маючи на меті одержання у власність земельної ділянки для провадження будівництва багатоповерхового житлового будинку на території АДРЕСА_3 , звернувся до фізичної особи - директора ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) з відповідною пропозицією щодо придбання земельної ділянки площею 0,1947 га, за вказаною адресою, яка на праві оренди, згідно рішення Харківської міської ради 5 скликання від 20.06.2008 № 154/08 «Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для будівництва об`єктів» використовувалася ТОВ «Анта», для будівництва малоповерхової житлової забудови по вул. Шевченка, 260.

У липні 2009 року, директор ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) повідомив ОСОБА_8 про відсутність законних підстав для одержання у приватну власність земельної ділянки площею 0,1947 га, що розташована за адресою АДРЕСА_3 , та запропонував залучитися до запровадженої посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні) схеми протиправного заволодіння земельними ділянками, для реалізації якої необхідно створити обслуговуючий кооператив, без мети здійснення ним своєї статутної діяльності, під виглядом житлово-будівельного, в розумінні ст. 137 Житлового кодексу Української РСР, якому в подальшому Харківською міською радою буде протиправно виділено безоплатно земельну ділянку, на що ОСОБА_8 погодився.

З метою реалізації умислу, направленого на безоплатне заволодіння земельною ділянкою територіальної громади, шляхом зловживання службовим становищем, директор ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) та ОСОБА_8 вступили у попередню змову, діючи у групі з посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), а в подальшому залучили до вказаної протиправної діяльності, у якості співвиконавців ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , повідомивши їм обставини злочину.

Відповідно до злочинного плану, посадові особи Харківської міської ради та керівництво Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), забезпечать безперешкодний розгляд документів, узгоджених співвиконавцями, підготовлених та поданих засновниками кооперативу, створеного без мети здійснення ними своєї статутної діяльності, під виглядом житлово-будівельного, необхідних для безоплатного протиправного відведення земельної ділянки, а також забезпечать роботу Харківської міської ради щодо їх розгляду та вирішення на засіданні Харківської міської ради, не повідомляючи громадськість та депутатів про відсутність законних підстав для відведення земельної ділянки, тим самим забезпечать реалізацію спільного єдиного умислу, направленого на заволодіння учасниками протиправної групи земельною ділянкою площею 0,1947 га., що розташована за адресою м. Харків, по вул. Шевченка, 260.

В подальшому, усвідомивши суть узгодженого злочинного плану, ОСОБА_8 , будучи співвиконавцем злочину, виконуючи відведену частину об`єктивної сторони спільного злочину, діючи спільно з ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , за попередньою змовою з директором ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) та у групі з посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), 27.07.2009 перебуваючи за юридичною адресою у АДРЕСА_2 , діючи свідомо в порушення вимог ч. 2 ст. 135, ч. ч. 1, 5, 6 ст. 137 Житлового Кодексу Української РСР затвердили список членів кооперативу у складі ОСОБА_8 , ОСОБА_9 . ОСОБА_10 та затвердили офіційний документ статут обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», до п. 3.1 якого внесли недостовірні відомості, щодо мети його створення, а саме, що «кооператив організовується з метою забезпечення житлом (будівництва житла) членів кооперативу і членів їх сімей шляхом будівництва…».

В подальшому, продовжуючи реалізацію злочинного наміру, ОСОБА_8 , будучи співвиконавцем злочину, спільно з ОСОБА_9 та ОСОБА_10 забезпечили надходження до Департаменту державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців міської ради, розташованого по просп. Московському, 96а, в м. Харкові документів, необхідних для створення юридичної особи, після чого 28.07.2009 в приміщенні службового кабінету проведено державну реєстрацію юридичної особи Обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», створеної без мети здійснення статутної діяльності, при цьому внесено відповідний запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Після реєстрації юридичної особи, ОСОБА_8 , будучи співвиконавцем злочину, разом з іншими засновниками кооперативу забезпечили виготовлення та подання до Харківської міської ради, заздалегідь узгодженої учасниками злочину заяви, про надання у власність обслуговуючому кооперативу «ЖБК «Перемога 2000» земельної ділянки площею 0,1947 га в межах акту встановлення меж земельної ділянки на місцевості № 1302/08 від 09.10.2008 по АДРЕСА_3 , яку підписала голова кооперативу ОСОБА_10 та в подальшому зазначену заяву зареєстровано 11.08.2009 за вхідним № 14672/0/3-09.

В свою чергу, посадові особи та керівництво Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), діючи на забезпечення раніше розробленого плану злочинних дій, діючи у групі з ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 та іншими особами, шляхом забезпечення та організації роботи виконавчого комітету, будучи службовими особами, наділеними організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарчими функціями, передбаченими п. п. 2, 3, 8, 9 ч. 4 ст. 42, п. п. 1, 2, 3, ч. 2 ст. 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», достеменно знаючи що діяльність, спрямована на створення житлово-будівельних кооперативів в розумінні ст. 137 Житлового кодексу Української РСР та ст. 41 Земельного кодексу України, виконавчим комітетом міськради не здійснюється, володіючи інформацією, що на обліку громадян, які бажають вступити до житлово-будівельного кооперативу, ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 не перебували та не перебувають, знаходячись за місцем своєї роботи за адресою: пл. Конституції, 7, м. Харків, при отриманні 11.08.2009 заяви голови обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000» ОСОБА_10 , достовірно усвідомлюючи при цьому, що відведення земельної ділянки у власність здійснюється з порушенням вимоги ст. 41 Земельного кодексу України, для створення хибного уявлення у громадськості та депутатів Харківської міської ради щодо своїх справжніх злочинних намірів, зловживаючи своїми повноваженнями, організували прийняття та формальний розгляд відповідними підрозділами Харківської міської ради цієї заяви без здійснення фактичної перевірки законності підстав виділення землі, після чого організували роботу Харківської міської ради щодо її розгляду та вирішення, сформувавши порядок денний 36 сесії 5 скликання Харківської міської ради, забезпечивши вирішення на сесії питання про надання у власність земельної ділянки обслуговуючому кооперативу, та, не доводячи до відома депутатів Харківської міської ради інформацію щодо відсутності правових підстав для надання у власність обслуговуючому кооперативу земельної ділянки, надавши вигляду законності проекту рішення про безоплатне надання у власність земельної ділянки, замовчуючи відомості щодо незаконності створення умов та підстав для виділення такої земельної ділянки, та таким чином забезпечили прийняття на пленарному засіданні 30.09.2009 Харківською міською радою незаконного рішення № 206/09 про відчуження на користь юридичної особи обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», створеної без мети здійснення статутної діяльності, - вищевказаної земельної ділянки.

На підставі зазначеного рішення Харківської міської ради 17.12.2009 обслуговуючим кооперативом «ЖБК «Перемога 2000» отримано державний акт серії ЯИ № 837407 на право власності на зазначену земельну ділянку, в результаті чого ОСОБА_8 та інші співучасники злочину незаконно заволоділи земельною ділянкою площею 0,1947 га по АДРЕСА_3 та завдали збитки територіальній громаді, відповідно до висновку судової оціночно-земельної експертизи №8359 від 24.05.2017, на загальну суму 486 345 гривень.

У червні 2009 року, ОСОБА_9 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_8 , ОСОБА_10 та директором ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) та у групі з посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), умисно, маючи на меті протиправне безоплатне заволодіння належною територіальній громаді м. Харкова земельною ділянкою, з корисливих мотивів, задля незаконного збагачення, усвідомлюючи, що згідно зі ст. 121 Земельного кодексу України (від 25.10.2001, із змінами від 02.02.2010) громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд у містах не більше 0,10 гектара, а відповідно до ст. 134 Земельного кодексу України земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах), здійснила ряд злочинних дій, спрямованих на безоплатне протиправне заволодіння земельною ділянкою, шляхом участі у запровадженій посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні) злочинній схемі незаконного відчуження земельних ділянок територіальної громади м. Харкова, шляхом створення обслуговуючих кооперативів без мети здійснення ними своєї статутної діяльності, під виглядом житлово-будівельних, в розумінні ст. 137 Житлового кодексу Української РСР (від 30.06.1983, із змінами від 01.01.2010), та подальшому безоплатному виділенні таким кооперативам земельних ділянок, вчинених ним за наступних обставин.

Так, ОСОБА_9 у червні 2009 року, дізнавшись від свого чоловіка ОСОБА_8 про відсутність законних підстав для одержання ним у власність бажаної земельної ділянки для провадження будівництва багатоповерхового житлового будинку на території АДРЕСА_3 , погодилася на участь у запропонованій ним та директором ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) протиправній злочинній схемі заволодіння земельною ділянкою територіальної громади, шляхом зловживання службовим становищем у групі осіб, тим самим вступивши у попередню змову, з метою вчинення злочину.

Відповідно до злочинного плану, посадові особи та керівництво Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), забезпечать безперешкодний розгляд документів, узгоджених співвиконавцями, підготовлених та поданих засновниками кооперативу, створеного без мети здійснення ними своєї статутної діяльності, під виглядом житлово-будівельного, необхідних для безоплатного протиправного відведення земельної ділянки, а також забезпечать роботу Харківської міської ради щодо їх розгляду та вирішення на засіданні Харківської міської ради, не повідомляючи про відсутність законних підстав для відведення земельної ділянки, тим самим забезпечать реалізацію спільного єдиного умислу направленого на заволодіння учасниками протиправної групи земельною ділянкою площею 0,1947 га., що розташована за адресою м. Харків, по вул. Шевченка, 260.

В подальшому, усвідомивши суть узгодженого злочинного плану, ОСОБА_9 , будучи співвиконавцем злочину, виконуючи відведену частину об`єктивної сторони спільного злочину, діючи спільно з ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , за попередньою змовою з директором ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) та у групі з посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), 27.07.2009 перебуваючи за юридичною адресою у АДРЕСА_2 , діючи свідомо в порушення вимог ч. 2 ст. 135, ч. ч. 1, 5, 6 ст. 137 Житлового Кодексу Української РСР затвердили список членів кооперативу у складі ОСОБА_8 , ОСОБА_9 . ОСОБА_10 та затвердили офіційний документ статут обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», до п. 3.1 якого внесли недостовірні відомості, щодо мети його створення, а саме, що «кооператив організовується з метою забезпечення житлом (будівництва житла) членів кооперативу і членів їх сімей шляхом будівництва…».

В подальшому, продовжуючи реалізацію злочинного наміру, ОСОБА_9 , будучи співвиконавцем злочину, спільно з ОСОБА_8 та ОСОБА_10 забезпечили надходження до Департаменту державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців міської ради, розташованого по просп. Московському, 96а, в м. Харкові документів, необхідних для створення юридичної особи, після чого 28.07.2009 в приміщенні службового кабінету проведено державну реєстрацію юридичної особи Обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», створеної без мети здійснення статутної діяльності, при цьому внесено відповідний запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Після реєстрації юридичної особи, ОСОБА_9 , будучи співвиконавцем злочину, разом з іншими засновниками кооперативу забезпечили виготовлення та подання до Харківської міської ради, заздалегідь узгодженої учасниками злочину заяви, про надання у власність обслуговуючому кооперативу «ЖБК «Перемога 2000» земельної ділянки площею 0,1947 га в межах акту встановлення меж земельної ділянки на місцевості № 1302/08 від 09.10.2008 по АДРЕСА_3 , яку підписала голова кооперативу ОСОБА_10 та в подальшому зазначену заяву зареєстровано 11.08.2009 за вхідним № 14672/0/3-09.

В свою чергу, посадові особи та керівництво Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), діючи на забезпечення раніше розробленого плану злочинних дій, діючи у групі з ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 та іншими особами, шляхом забезпечення та організації роботи виконавчого комітету, будучи службовими особами, наділеними організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарчими функціями, передбаченими п. п. 2, 3, 8, 9 ч. 4 ст. 42, п. п. 1, 2, 3, ч. 2 ст. 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», достеменно знаючи що діяльність, спрямована на створення житлово-будівельних кооперативів в розумінні ст. 137 Житлового кодексу Української РСР та ст. 41 Земельного кодексу України, виконавчим комітетом міськради не здійснюється, володіючи інформацією, що на обліку громадян, які бажають вступити до житлово-будівельного кооперативу, ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 не перебували та не перебувають, знаходячись за місцем своєї роботи за адресою: пл. Конституції, 7, м. Харків, при отриманні 11.08.2009 заяви голови обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000» ОСОБА_10 , достовірно усвідомлюючи при цьому, що відведення земельної ділянки у власність здійснюється з порушенням вимоги ст. 41 Земельного кодексу України, для створення хибного уявлення у громадськості та депутатів Харківської міської ради щодо своїх справжніх злочинних намірів, зловживаючи своїми повноваженнями, організували прийняття та формальний розгляд відповідними підрозділами Харківської міської ради цієї заяви без здійснення фактичної перевірки законності підстав виділення землі, після чого організували роботу Харківської міської ради щодо її розгляду та вирішення, сформувавши порядок денний 36 сесії 5 скликання Харківської міської ради, забезпечивши вирішення на сесії питання про надання у власність земельної ділянки обслуговуючому кооперативу, та, не доводячи до відома депутатів Харківської міської ради інформацію щодо відсутності правових підстав для надання у власність обслуговуючому кооперативу земельної ділянки, надавши вигляду законності проекту рішення про безоплатне надання у власність земельної ділянки, замовчуючи відомості щодо незаконності створення умов та підстав для виділення такої земельної ділянки, та таким чином забезпечили прийняття на пленарному засіданні 30.09.2009 Харківською міською радою незаконного рішення № 206/09 про відчуження на користь юридичної особи обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», створеної без мети здійснення статутної діяльності, - вищевказаної земельної ділянки.

На підставі зазначеного рішення Харківської міської ради 17.12.2009 обслуговуючим кооперативом «ЖБК «Перемога 2000» отримано державний акт серії ЯИ № 837407 на право власності на зазначену земельну ділянку, в результаті чого ОСОБА_9 та інші співучасники злочину незаконно заволоділи земельною ділянкою площею 0,1947 га по АДРЕСА_3 та завдали збитки територіальній громаді, відповідно до висновку судової оціночно-земельної експертизи №8359 від 24.05.2017, на загальну суму 486 345 гривень.

У червні 2009 року, ОСОБА_10 діючи за попередньою змовою з ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та директором ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) та у групі з посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), умисно, маючи на меті протиправне безоплатне заволодіння належною територіальній громаді м. Харкова земельною ділянкою, з корисливих мотивів, задля незаконного збагачення, усвідомлюючи, що згідно зі ст. 121 Земельного кодексу України (від 25.10.2001, із змінами від 02.02.2010) громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд у містах не більше 0,10 гектара, а відповідно до ст. 134 Земельного кодексу України земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах), здійснив ряд злочинних дій, спрямованих на безоплатне протиправне заволодіння земельною ділянкою, шляхом участі у запровадженій посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні) злочинній схемі незаконного відчуження земельних ділянок територіальної громади м. Харкова, шляхом створення обслуговуючих кооперативів без мети здійснення ними своєї статутної діяльності, під виглядом житлово-будівельних, в розумінні ст. 137 Житлового кодексу Української РСР (від 30.06.1983, із змінами від 01.01.2010), та подальшому безоплатному виділенні таким кооперативам земельних ділянок, вчинених нею за наступних обставин.

Так, ОСОБА_10 у червні 2009 року, дізнавшись від свого зятя ОСОБА_8 про відсутність законних підстав для одержання ним у власність бажаної земельної ділянки для провадження будівництва багатоповерхового житлового будинку на території АДРЕСА_3 , погодилася на участь у запропонованій ним та директором ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) протиправній злочинній схемі заволодіння земельною ділянкою територіальної громадин, шляхом зловживання службовим становищем у групі осіб, тим самим вступивши у попередню змову, з метою вчинення злочину.

Відповідно до злочинного плану, посадові особи та керівництво Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), забезпечать безперешкодний розгляд документів, узгоджених співвиконавцями, підготовлених та поданих засновниками кооперативу, створеного без мети здійснення ними своєї статутної діяльності, під виглядом житлово-будівельного, необхідних для безоплатного протиправного відведення земельної ділянки, а також забезпечать роботу Харківської міської ради щодо їх розгляду та вирішення на засіданні Харківської міської ради, не повідомляючи про відсутність законних підстав для відведення земельної ділянки, тим самим забезпечать реалізацію спільного єдиного умислу направленого на заволодіння учасниками протиправної групи земельною ділянкою площею 0,1947 га., що розташована за адресою м. Харків, по вул. Шевченка, 260.

В подальшому, усвідомивши суть узгодженого злочинного плану, ОСОБА_10 , будучи співвиконавцем злочину, виконуючи відведену частину об`єктивної сторони спільного злочину, діючи спільно з ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , за попередньою змовою з директором ТОВ «Анта» (матеріали щодо якого виділені в окреме провадження) та у групі з посадовими особами Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), 27.07.2009 перебуваючи за юридичною адресою у АДРЕСА_2 , діючи свідомо в порушення вимог ч. 2 ст. 135, ч. ч. 1, 5, 6 ст. 137 Житлового Кодексу Української РСР затвердили список членів кооперативу у складі ОСОБА_8 , ОСОБА_9 . ОСОБА_10 та затвердили офіційний документ статут обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», до п. 3.1 якого внесли недостовірні відомості, щодо мети його створення, а саме, що «кооператив організовується з метою забезпечення житлом (будівництва житла) членів кооперативу і членів їх сімей шляхом будівництва…».

В подальшому, продовжуючи реалізацію злочинного наміру, ОСОБА_10 , будучи співвиконавцем злочину, спільно з ОСОБА_8 та ОСОБА_9 забезпечили надходження до Департаменту державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців міської ради, розташованого по просп. Московському, 96а, в м. Харкові документів, необхідних для створення юридичної особи, після чого 28.07.2009 в приміщенні службового кабінету проведено державну реєстрацію юридичної особи Обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», створеної без мети здійснення статутної діяльності, при цьому внесено відповідний запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Після реєстрації юридичної особи, ОСОБА_10 , будучи співвиконавцем злочину, разом з іншими засновниками кооперативу забезпечили виготовлення та подання до Харківської міської ради, заздалегідь узгодженої учасниками злочину заяви, про надання у власність обслуговуючому кооперативу «ЖБК «Перемога 2000» земельної ділянки площею 0,1947 га в межах акту встановлення меж земельної ділянки на місцевості № 1302/08 від 09.10.2008 по АДРЕСА_3 , яку вона особисто підписала та в подальшому зазначену заяву зареєстровано 11.08.2009 за вхідним № 14672/0/3-09.

В свою чергу, посадові особи та керівництво Харківської міської ради (досудове розслідування стосовно яких провадиться в окремому кримінальному провадженні), діючи на забезпечення раніше розробленого плану злочинних дій, діючи у групі з ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 та іншими особами, шляхом забезпечення та організації роботи виконавчого комітету, будучи службовими особами, наділеними організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарчими функціями, передбаченими п. п. 2, 3, 8, 9 ч. 4 ст. 42, п. п. 1, 2, 3, ч. 2 ст. 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», достеменно знаючи що діяльність, спрямована на створення житлово-будівельних кооперативів в розумінні ст. 137 Житлового кодексу Української РСР та ст. 41 Земельного кодексу України, виконавчим комітетом міськради не здійснюється, володіючи інформацією, що на обліку громадян, які бажають вступити до житлово-будівельного кооперативу, ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 не перебували та не перебувають, знаходячись за місцем своєї роботи за адресою: пл. Конституції, 7, м. Харків, при отриманні 11.08.2009 заяви голови обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000» ОСОБА_10 , достовірно усвідомлюючи при цьому, що відведення земельної ділянки у власність здійснюється з порушенням вимоги ст. 41 Земельного кодексу України, для створення хибного уявлення у громадськості та депутатів Харківської міської ради щодо своїх справжніх злочинних намірів, зловживаючи своїми повноваженнями, організували прийняття та формальний розгляд відповідними підрозділами Харківської міської ради цієї заяви без здійснення фактичної перевірки законності підстав виділення землі, після чого організували роботу Харківської міської ради щодо її розгляду та вирішення, сформувавши порядок денний 36 сесії 5 скликання Харківської міської ради, забезпечивши вирішення на сесії питання про надання у власність земельної ділянки обслуговуючому кооперативу, та, не доводячи до відома депутатів Харківської міської ради інформацію щодо відсутності правових підстав для надання у власність обслуговуючому кооперативу земельної ділянки, надавши вигляду законності проекту рішення про безоплатне надання у власність земельної ділянки, замовчуючи відомості щодо незаконності створення умов та підстав для виділення такої земельної ділянки, та таким чином забезпечили прийняття на пленарному засіданні 30.09.2009 Харківською міською радою незаконного рішення № 206/09 про відчуження на користь юридичної особи обслуговуючого кооперативу «ЖБК «Перемога 2000», створеної без мети здійснення статутної діяльності, - вищевказаної земельної ділянки.

На підставі зазначеного рішення Харківської міської ради 17.12.2009 обслуговуючим кооперативом «ЖБК «Перемога 2000» отримано державний акт серії ЯИ № 837407 на право власності на зазначену земельну ділянку, в результаті чого ОСОБА_10 та інші співучасники злочину незаконно заволоділи земельною ділянкою площею 0,1947 га по АДРЕСА_3 та завдали збитки територіальній громаді, відповідно до висновку судової оціночно-земельної експертизи №8359 від 24.05.2017, на загальну суму 486 345 гривень.

В апеляційній скарзі ОСОБА_12 просить скасувати вирок районного суду та призначити новий розгляд кримінального провадження в суді першої інстанції. В обґрунтування скарги вказав, що констатуючи у вироку, що обвинувачені вчинили злочин за попередньою змовою з директором ТОВ «Анта» та у групі з посадовими особами Харківської міської ради відповідно до запровадженої цими особами злочинної схеми, а також, що посадові особи та керівництво Харківської міської ради діяли на забезпечення раніше розробленого плану злочинних дій та у групі із засудженими, суд першої інстанції фактично визнав винними посадових осіб та керівництво Харківської міської ради у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України. Звертає увагу, що на той період Харківським міським головою був саме він ОСОБА_12 та рішення Харківської міської ради № 206/09 від 30.09.2009 р. про відчудження на користь ОК «ЖБК «Перемога 2000» земельної ділянки підписано міським головою ОСОБА_12 . У зв`язку з наведеними обставинами, апелянт вважає, що оскаржуваним вироком суд створив преюдицію та фактично визнав його винним у вчиненні злочину. Дана ситуація свідчить про порушення презумпції невинуватості, забезпечення доведеності вини, права на справедливий судовий розгляд та його права на захист, адже він не був учасником у цьому кримінальному провадженні.

Окрім цього зазначив, що вирок Комінтернівського районного суду м. Харкова від 19.02.2018 року є незаконним, необґрунтованим та немотивованим й з інших підстав. Ставить під сумнів належність та допустимість досліджених в судовому засіданні письмових доказів, звертає увагу на короткі строки, за які було проведено досудове слідство у кримінальному провадженні. Також, вказав, що судом не досліджена законність процедури реєстрації кооперативу, як юридичної особи, та надання цьому кооперативу земельної ділянки. Обвинувачення, що визнано судом доведеним, ґрунтується лише на психічному ставленні обвинувачених до вчинюваних ними дій, вина обвинувачених у вчиненні інкримінованого злочину не доведена, а обставини кримінального провадження, що встановлені судом, не підтверджені доказами. Наголошує, що посадові особи виконавчого органу Харківської міської ради не можуть бути винними особами у зв`язку з прийняттям рішення ХМР № 206/09 від 30.09.2009 р. колегіально всіма присутніми депутатами. Твердження у вироку, що депутати були введені в оману, не підтверджено доказами та не відповідає дійсності. Вважає, що судовий розгляд проведено неповно, судом допущено істотних порушень кримінального процесуального закону та закону України про кримінальну відповідальність, а висновки суду не відповідають фактичним обставинам кримінального провадження.

В запереченнях на апеляційну скаргу прокурор просить відмовити в задоволенні скарги ОСОБА_12 та залишити вирок Комінтернівського районного суду м. Харкова від 19.02.2018 р. щодо ОСОБА_10 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 без змін. На спростування доводів апеляційної скарги зазначив, що досудове розслідування у кримінальному провадженні проводилося впродовж понад півроку і цей строк був необхідним та розумним. Твердження апелянта про направлення обвинувального акту до суду з метою створення преюдиції для подальшого звинувачення посадових осіб Харківської міської ради, вважає припущенням, яке не підтверджено доказами. Незаконність реєстрації ОК ЖБК «Перемога 2000» та рішення ХМР про виділення земельної ділянки підтверджено дослідженими в судовому засіданні доказами. Крім того, питання винуватості конкретних посадових осіб ХМР та аналіз їх дій не може бути предметом розгляду апеляційного суду в межах даного кримінального провадження. Вирок районного суду вважає законним та обгрунтованим, а вину обвинувачених у вчиненні кримінального правопорушення, при наведених у судовому рішенні обставинах, доведеною поза розумним сумнівом. Також, звертає увагу, що апеляційна скарга не містить посилань на передбачені ч. 1 ст. 415 КПК України обставини, що є підставами для скасування вироку суду та призначення нового судового розгляду.

Заслухавши доповідь головуючого судді, з`ясувавши думку представника апелянта адвоката ОСОБА_11 , яка підтримала апеляційну скаргу; прокурора, захисника та обвинувачених, які заперечували проти апеляційної скарги; перевіривши матеріали кримінального провадження та обговоривши доводи апеляційної скарги та заперечень на неї, колегія суддів дійшла наступних висновків.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 404 КПК України апеляційний суд переглядає вирок районного суду стосовно ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 в межах апеляційної скарги ОСОБА_12 в обсязі, що стосується інтересів апелянта.

Так, у вироку Комінтернівського районного суду м. Харкова від 19.02.2018 року містяться дані про те, що ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 вчинили інкримінований їм злочин за попередньою змовою з директором ТОВ «Анта» та керівництвом Харківської міської ради.

При цьому, відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Аналогічні положення містяться й в ч. 1 ст. 17 КПК України.

Згідно з ч. 1 ст. 337 КПК України, судовий розгляд проводиться лише стосовно особи, якій висунуте обвинувачення, і лише в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акта, крім випадків, передбачених цією статтею.

Посадові особи ТОВ «Анта» та Харківської міської ради не були учасниками судового розгляду, обвинувачення в межах даного кримінального провадження їм не висувалося, матеріали справи не містять даних про те, що стосовно них ухвалено обвинувальний вирок за вчинення злочину за попередньою змовою з ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 .

Таким чином, у суду першої інстанції не було законних підстав для висновку про вчинення обвинуваченими кримінального правопорушення в групі з вищевказаними особами.

Наведені обставини свідчать про порушення судом вимог кримінального процесуального закону, що відповідно до ч. 3 ст. 409, ч. 1 ст. 412 КПК України є підставою для зміни оскаржуваного вироку суду.

Враховуючи вказані обставини та вимоги кримінального процесуального закону, колегія суддів дійшла висновку про необхідність виключення з вироку суду посилання на вчинення злочину ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 за попередньою змовою з керівництвом Харківської міської ради та задоволення апеляційної скарги ОСОБА_12 в даній частині.

Крім цього, у зв`язку з вищенаведеними обставинами та керуючись положеннями ч. 2 ст. 404 КПК України, колегія суддів вважає необхідним виключити з вироку суду посилання на вчинення обвинуваченими кримінального правопорушення за попередньою змовою з директором ТОВ «Анта».

Стосовно апеляційної вимоги про скасування вироку та призначення нового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції, у зв`язку з наведеними в апеляційній скарзі обставинами, а саме: незаконністю та необґрунтованістю рішення суду; неналежністю та недопустимістю досліджених в судовому засіданні письмових доказів; не дослідженням законності процедури реєстрації кооперативу, як юридичної особи та надання цьому кооперативу земельної ділянки; не доведенням вини обвинувачених, не підтвердженням обставин кримінального провадження; неповнотою судового розгляду, допущенням істотних порушень кримінального процесуального закону та закону України про кримінальну відповідальність; невідповідністю висновків суду фактичним обставинам кримінального провадження, апеляційний суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 10 ст. 393 КПК України, апеляційну скаргу мають право подати, окрім перелічених в даній статті, інші особи у випадках, передбачених цим Кодексом.

Кримінальний процесуальний кодекс не містить переліку осіб, які, окрім учасників судового розгляду, мають право подати апеляційну скаргу на судове рішення, а також підстави такого апеляційного оскарження.

Проте, відповідно до вимог ч.6ст.9 КПК України, у випадках, коли положенняКПК Українине регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені ч.1ст.7 КПК України. Такими загальними засадами кримінального провадження у даному випадку є передбачені п.п. 1, 2, 14, 17, 19 ч.1ст.7 КПК України:верховенство права, законність, доступ до правосуддя та обов`язковість судових рішень, забезпечення права на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності, диспозитивність.

За загальним правилом, рішення суду першої інстанції повністю або частково мають право оскаржити в апеляційному порядку учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки.

В апеляційній скарзі ОСОБА_12 не вказав, яким саме чином вирок Комінтернівського районного суду м. Харкова від 19.02.2018 року щодо ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 зачіпає його інтереси.

У зв`язку з цим, слід зазначити, що гарантованест. 55, п. 8 ч. 1 ст. 129 Конституції Україний конкретизоване у ст. 393 КПК України, а також у звичайних законах України право на судовий захист та апеляційний перегляд справи передбачає можливість звернення до суду за захистом порушених прав, свобод та інтересів фізичних осіб, оскарження рішень в апеляційному порядку, але вимагає, щоб порушення, про яке стверджує особа, було обґрунтованим. Таке порушення прав має бути реальним, стосуватися індивідуально виражених прав або інтересів особи, яка стверджує про їх порушення.

Разом з цим апеляційна скарга ОСОБА_12 не містить належного обґрунтування вирішення оскаржуваним судовим рішенням питання про його індивідуально виражені права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, окрім зазначення про вчинення обвинуваченими злочину за попередньою змовою з керівництвом Харківської міської ради.

При розгляді кримінального провадження в суді першої інстанції, обвинувачені ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 повністю визнали свою вину у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, щиросердно розкаялися у скоєному. Стосовно вказаних осіб постановлено обвинувальний вирок, їм призначено покарання, від відбування якого звільнено з іспитовим строком. При цьому, захист обвинувачених здійснював адвокат ОСОБА_7 . Вирок в апеляційному порядку учасники судового розгляду не оскаржували.

Матеріали справи не містять та учасниками розгляду не надано будь-яких даних, які б вказували на те, що обвинувачені та їх захисник неправильно розуміють зміст обставин кримінального провадження або їх позиція не є добровільною.

Крім цього, при апеляційному розгляді кримінального провадження обвинувачені та їх захисник своєї позиції не змінили, зазначили, що підстав для скасування вироку вони не вбачають.

Таким чином, у апеляційного суду відсутні законні підстави для перегляду вироку районного суду за вищенаведеними доводами апелянта.

З урахуванням наведеного, вирок суду першої інстанції підлягає зміні, а апеляційна скарга ОСОБА_12 частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 404, 405, 407, 418, 419 КПК України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу ОСОБА_12 задовольнити частково.

Вирок Комінтернівського районного суду м. Харкова від 19 лютого 2018 року щодо ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 змінити.

Виключити із мотивувальної частини вироку посилання на вчинення злочину ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 за попередньою змовою з директором ТОВ «Анта» та керівництвом Харківської міської ради і вважати, що вони вчинили злочин за попередньою змовою з особами, матеріали щодо яких виділені в окреме провадження.

В решті вирок залишити без змін.

Ухвала набирає чинності з моменту її проголошення та може бути оскаржена до Касаційного кримінального суду Верховного Суду протягом трьох місяців з дня проголошення.

Головуючий суддя

Судді:

СудХарківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення29.01.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу79773538
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —645/2857/17

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 26.09.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 06.05.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 25.04.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 04.02.2022

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Музиченко В. О.

Ухвала від 08.09.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Музиченко В. О.

Постанова від 17.04.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стороженко Сергій Олександрович

Ухвала від 11.03.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стороженко Сергій Олександрович

Ухвала від 29.01.2019

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Протасов В. І.

Ухвала від 29.01.2019

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Протасов В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні