Ухвала
від 08.02.2019 по справі 766/708/19
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/708/19

н/п 1-кс/766/2164/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.02.2019 року слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши клопотання сторони кримінального провадження №22019011000000002 прокурора відділу Прокуратури АР Крим (з місцем дислокації в м. Херсон) старшого радника юстиції ОСОБА_3 про продовження строку тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор відділу Прокуратури АР Крим (з місцем дислокації в м. Херсон) старший радник юстиції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження строку тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строком на 60 діб.

Також прокурор просить в силу ч. 5 ст. 176 КПК України не визначати ОСОБА_5 розмір застави.

Мотивуючи клопотання, прокурор вказує, що прокуратурою АР Крим здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №22019011000000002, яке розслідується слідчим відділом ГУ СБУ в АР Крим (з дислокацією в м. Херсон) за підозрою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Дніпро (Дніпропетровськ), громадянина України, раніше не судимого, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 109, ч.2 ст.110, ч.1 ст.111, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 32, ч. 1 ст. 161, ч.1 ст.263 КК України.

10.01.2019 ОСОБА_5 повідомлено про нову та змінену підозру у вчиненні вказаних вище злочинів в останній редакції.

В ході досудового слідства встановлено, що громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у період з 2006 по 2014 роки працював власним кореспондентом в Україні Федерального державного унітарного підприємства «Всеросійська державна телевізійна та радіомовна компанія» (Російська Федерація), у зв`язку з чим був знайомий та підтримував особисті дружні стосунки з представниками вказаної юридичної особи, у тому числі із заступником генерального директора - громадянином Російської Федерації ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Разом з тим, указом президента Російської Федерації від 09.12.2013 №894 «Щодо деяких заходів з підвищення ефективності діяльності державних засобів масової інформації» було здійснено реорганізацію російських державних засобів масової інформації, зокрема, створено Федеральне державне унітарне підприємство «Міжнародне інформаційне агентство «Росія сьогодні» (Російська Федерація, м.Москва, Зубовськийбул., буд.4, далі МІА«Росія сьогодні»), основним напрямком діяльності якого визначено висвітлення за кордоном державної політики Російської Федерації та суспільного життя в Російській Федерації. Крім того, тим самим указом ліквідовано Федеральне державне унітарне підприємство «Російське агентство міжнародної інформації «РІА Новості» (м.Москва, далі РІА«Новості») та визначено, що його правонаступником є МІА«Росія сьогодні». Указом президента Російської Федерації від 09.12.2013 №895 генеральним директором МІА«Росія сьогодні», який є єдиноособовим виконавчим органом даного підприємства, призначено ОСОБА_7 .

Через фактичне поглинання РІА«Новості» юридичною особою МІА«Росія сьогодні» керівником останньої було прийняте рішення про реорганізацію представництв вказаної організації за кордоном, у тому числі представництва вказаної юридичної особи на території України («Представництво ФГУП РАМИ «РИА НОВОСТИ», код ЄДРПОУ 26599980). При цьому, у зв`язку з ліквідацією іноземного суб`єкта господарської діяльності РІА«Новості» згідно п.15 Інструкції про порядок реєстрації представництв іноземних суб`єктів господарської діяльності в Україні, затвердженої Наказом Міністерства зовнішніх економічних зв`язків і торгівлі України від 18.01.96 №30, діяльність «Представництва ФГУП РАМИ «РИА НОВОСТИ» припинялась.

У зв`язку із викладеними подіями, за невстановлених в ході досудового слідства обставин, але не пізніше 31.01.2014, невстановлений в ході досудового слідства представник МІА«Росія сьогодні», який в електронній переписці представлявся як « ОСОБА_8 », запропонував ОСОБА_5 очолити представництво МІА«Росія Сьогодні» в Україні як правонаступника представництва РІА«Новості». При цьому, діяльність вказаного представництва мала здійснюватись без передбаченої Законом України «Про інформаційні агентства» державної реєстрації під найменуванням «РИА Новости Украина» («РИА Новости» - зареєстрований бренд МІА«Росія сьогодні») шляхом наповнення вмісту підконтрольного представництву новинного та аналітичного Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua).

При цьому, метою діяльності незареєстрованого представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні («РИА Новости Украина»), серед іншого, було системне наповнення медіапростору України інформаційними та аналітичними матеріалами, що відповідають зовнішньополітичним інтересам Російської Федерації, забезпечення інформаційної підтримки зовнішньополітичної діяльності президента та уряду Російської Федерації в Україні, інформування української діаспори в країнах Європи, Азії та Америки про зовнішню політику Російської Федерації в українському контексті, інформаційне забезпечення зовнішньополітичних ініціатив Російської Федерації в Україні. В обов`язки керівника вказаного представництва входило загальне керівництво представництвом, фінансова та адміністративна робота, визначення основних напрямків діяльності та структурних підрозділів, контроль ідеологічного та політичного контенту.

Разом з цим, 20.02.2014 Російською Федерацією було здійснено тимчасову окупацію АР Крим та м.Севастополя, що згідно ст.1 Закону України «Про оборону України» є збройною агресією. З урахуванням даної обставини, з 20.02.2014 діяльність та реалізація описаної вище мети представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні («РИА Новости Украина») фактично полягали в проведенні підривної діяльності проти України.

Не пізніше, ніж 04.03.2014 (більш точні дата та обставини в ході досудового слідства не встановлені) ОСОБА_5 , достовірно усвідомлюючи описані вище обставини, у тому числі факт збройної агресії Російської Федерації проти України, протиправну мету діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні, його фактичну підпорядкованість уряду Російської Федерації та роль і завдання керівника даного представництва, погодився на вказану пропозицію та приступив до фактичного виконання обов`язків керівника представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні.

Таким чином, вказаними діями ОСОБА_5 надав свою згоду Російській Федерації в особі російської державної організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам на проведення підривної діяльності проти України.

При цьому, ОСОБА_5 достовірно усвідомлював, що метою його діяльності на вказаній посаді є не об`єктивне висвітлення дійсності, а участь у проведенні «інформаційної війни» (тобто агресії в інформаційній сфері, у тому числі намаганні маніпулювати суспільною свідомістю, зокрема, шляхом поширення недостовірної, неповної або упередженої інформації) проти України з боку Російської Федерації на боці останньої. Таким чином, ОСОБА_5 свідомо діяв всупереч передбаченому п.2 абз.3 ст.26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» обов`язку журналіста подавати для публікації об`єктивну і достовірну інформацію та фактично займався не збиранням, одержанням, створенням і підготовкою інформації для засобів масової інформації (мета діяльності журналіста в розумінні ст.25 вказаного вище Закону та ст.1 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів»), а проведенням спеціальних інформаційних операцій в інтересах Російської Федерації, російської державної організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представників на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, а також інформаційній безпеці України.

Крім того, описана вище протиправна діяльність ОСОБА_5 не могла бути розцінена як реалізація права на свободу вираження поглядів, оскільки згідно ч.2 ст.10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод реалізація вказаного права пов`язана з обов`язками і відповідальністю та може підлягати таким формальностям, умовам, обмеженням або санкціям, що встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадської безпеки, для запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров`я чи моралі, для захисту репутації чи прав інших осіб.

06.03.2014 ОСОБА_5 уклав трудовий договір (за законодавством Російської Федерації) №1-КЗ з МІА«Росія сьогодні» на виконання трудової функції керівника представництва вказаної організації в Україні.

07.03.2014 ОСОБА_5 отримав на належні йому електронні поштові скриньки « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та « ІНФОРМАЦІЯ_4 » облікові дані для редагування вмісту Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua).

Реалізуючи описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, ОСОБА_5 за невстановлених в ході досудового слідства обставин у період з 02.03.2014 по 05.03.2014 розмістив на підконтрольному йому, як фактичному керівнику представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні, Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» ряд статей антиукраїнського спрямування, які містили заклики до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, насильницьких зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, розпалення національної ворожнечі, а також легітимізували російську агресію проти України в Криму, Донецькій та Луганській областях, а саме статті: «Украина: война и реформы» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_5 , розміщена 02.03.2014 об 11год. 24хв., тут та далі час київський), «Новая бандитско-олигархическая Украина: плата по векселям» (посилання ІНФОРМАЦІЯ_6 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_7 о 13год. 39хв), «Русская весна» на Юго-Востоке Украины» (посилання ІНФОРМАЦІЯ_8 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_9 о 19год. 11хв.), «Чего не может допустить ОСОБА_9 в отношении Украины?» (посилання ІНФОРМАЦІЯ_10 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_11 о 12год. 57хв), «Путин в Ново-Огарево показал границы своей украинской паузы» (посилання ІНФОРМАЦІЯ_12 , розміщена 04.03.2014 о 16год. 46хв.), «Путин дал Юго-Востоку надежду, а олигархам время» (посилання ІНФОРМАЦІЯ_13 , розміщена 05.03.2014 о 10год. 12хв).

05.03.2014о 11год.48хв. ОСОБА_5 через належнуйому електроннупоштову скриньку« ІНФОРМАЦІЯ_3 »отримав відневстановленого вході досудовогослідства представникаросійської державноїорганізації МІА«Росія Сьогодні», який в електронній переписці представлявся як « ОСОБА_8 » та використовував електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_14 », вказівку розмістити в мережі Інтернет на підконтрольному йому, як фактичному керівнику представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні, Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua) заздалегідь підготовлену та відредаговану статтю антиукраїнського спрямування під назвою «Федерализация - путь спасения целостности или дробления Украины», яка містила заклики до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, насильницьких зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, розпалення національної ворожнечі, невизнання законно призначених в лютому 2014 року вищих посадових осіб держави, а також легітимізувала російську агресію проти України в Криму, Донецькій та Луганській областях.

05.03.2014 о 13год. 01хв., продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, усвідомлюючи описані вище особливості вказаної статті, ОСОБА_5 за невстановлених в ході досудового слідства обставин розмістив її на Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_15 , зробивши таким чином доступною необмеженому колу користувачів мережі Інтернет, у тому числі жителів України.

07.03.2014о 15год.51хв. ОСОБА_5 через належнуйому електроннупоштову скриньку« ІНФОРМАЦІЯ_3 »отримав відневстановленого вході досудовогослідства представникаросійської державноїорганізації МІА«Росія Сьогодні», який в електронній переписці представлявся як « ОСОБА_8 » та використовував електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_14 », вказівку розмістити в мережі Інтернет на підконтрольному йому, як фактичному керівнику представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні, Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua) заздалегідь підготовлену та відредаговану статтю антиукраїнського спрямування під назвою «Что стоит за арестом народного губернатора Губарева в Донецке», яка містила заклики до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, насильницьких зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, розпалення національної ворожнечі, невизнання законно призначених в лютому 2014 року вищих посадових осіб держави, а також легітимізувала російську агресію проти України в Криму, Донецькій та Луганській областях.

07.03.2014 о 16год. 40хв., продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, усвідомлюючи описані вище особливості вказаної статті, ОСОБА_5 за невстановлених в ході досудового слідства обставин розмістив її на Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_16 .html, зробивши таким чином доступною необмеженому колу користувачів мережі Інтернет, у тому числі жителів України.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, ОСОБА_5 за невстановлених в ході досудового слідства обставин, але не пізніше 17год. 47хв. 12.03.2014, розробив план висвітлення очолюваним ним представництвом МІА«Росія сьогодні» в Україні незаконного референдуму щодо виходу АР Крим та м.Севастополя зі складу України та входження до Російської Федерації, який в подальшому узгодив з невстановленим в ході досудового слідства представником вказаної російської державної організації, позначеним в переписці як « ОСОБА_8 ». Згідно вказаного плану, ОСОБА_5 ще до початку вказаного незаконного референдуму мав підготувати матеріали, які б висвітлювали вихід АР Крим та м.Севастополя зі складу України як факт, що вже відбувся, виправдовували та легітимізували його.

При цьому, ОСОБА_5 усвідомлював, що згідно ст.73Конституції України, питання про зміну території України вирішується виключно всеукраїнським референдумом, а проведення вказаного незаконного місцевого референдуму завдасть шкоди територіальній цілісності, недоторканності та суверенітету України в інтересах Російської Федерації.

16.03.2014 о 20год. 58хв. ОСОБА_5 через належну йому електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_3 » отримав від невстановленої в ході досудового слідства особи, яка використовувала електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_17 », електронний файл з текстом статті антиукраїнського спрямування під назвою «Референдум в Крыму: не уход, а возвращение», яка містила заклики до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, насильницьких зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, розпалення національної ворожнечі, невизнання законно призначених в лютому 2014 року вищих посадових осіб держави, а також легітимізувала російську агресію проти України в Криму, Донецькій та Луганській областях.

16.03.2014 о 22год. 28хв., продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, діючи на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, державній та інформаційній безпеці України за заздалегідь розробленим планом щодо проведення в інтересах Російської Федерації інформаційної кампанії з легітимізації незаконного кримського референдуму 16.03.2014 та за погодженням з невстановленим в ході досудового слідства представником вказаної російської державної організації, позначеним в переписці як « ОСОБА_8 », усвідомлюючи описані вище особливості даної статті, ОСОБА_5 за невстановлених в ході досудового слідства обставин розмістив її на підконтрольному йому, як фактичному керівнику представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні, Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_18 , зробивши таким чином доступною необмеженому колу користувачів мережі Інтернет, у тому числі жителів України.

17.03.2014о 08год.47хв. ОСОБА_5 через належнуйому електроннупоштову скриньку« ІНФОРМАЦІЯ_3 »отримав відневстановленого вході досудовогослідства представникаросійської державноїорганізації МІА«Росія Сьогодні», який в електронній переписці представлявся як « ОСОБА_8 » та використовував електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_14 », вказівку розмістити в мережі Інтернет на підконтрольному йому, як фактичному керівнику представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні, Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua) заздалегідь підготовлену та відредаговану статтю антиукраїнського спрямування під назвою «Крым - только начало», яка містила заклики до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, насильницьких зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, розпалення національної ворожнечі, невизнання законно призначених в лютому 2014 року вищих посадових осіб держави, а також легітимізувала російську агресію проти України в Криму, Донецькій та Луганській областях.

17.03.2014 о 08год. 58хв., продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, діючи на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, державній та інформаційній безпеці України за заздалегідь розробленим планом щодо проведення в інтересах Російської Федерації інформаційної кампанії з легітимізації незаконного кримського референдуму 16.03.2014, усвідомлюючи описані вище особливості вказаної статті, ОСОБА_5 за невстановлених в ході досудового слідства обставин розмістив її на Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_18 , зробивши таким чином доступною необмеженому колу користувачів мережі Інтернет, у тому числі жителів України.

17.03.2014о 12год.46хв. ОСОБА_5 через належнуйому електроннупоштову скриньку« ІНФОРМАЦІЯ_3 »отримав відневстановленого вході досудовогослідства представникаросійської державноїорганізації МІА«Росія Сьогодні», який в електронній переписці представлявся як « ОСОБА_8 » та використовував електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_14 », вказівку розмістити в мережі Інтернет на підконтрольному йому, як фактичному керівнику представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні, Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua) заздалегідь підготовлену та відредаговану статтю антиукраїнського спрямування під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_19 », яка містила заклики до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, насильницьких зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, розпалення національної ворожнечі, невизнання законно призначених в лютому 2014 року вищих посадових осіб держави, а також легітимізувала російську агресію проти України в Криму, Донецькій та Луганській областях.

17.03.2014 о 12год. 53хв., продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, діючи на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, державній та інформаційній безпеці України за заздалегідь розробленим планом щодо проведення в інтересах Російської Федерації інформаційної кампанії з легітимізації незаконного кримського референдуму 16.03.2014, усвідомлюючи описані вище особливості вказаної статті, ОСОБА_5 за невстановлених в ході досудового слідства обставин розмістив її на Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_20 , зробивши таким чином доступною необмеженому колу користувачів мережі Інтернет, у тому числі жителів України.

Крім того, 17.03.2014 о 13год. 22хв. ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, діючи за заздалегідь розробленим планом щодо проведення в інтересах Російської Федерації інформаційної кампанії з легітимізації незаконного кримського референдуму 16.03.2014, через невстановлених в ході досудового розслідування представників МІА«Росія сьогодні» організував створення та показ в мережі Інтернет реклами вказаної вище статті «Крым спустил курок суверенизации Европы», а також статті «Прощание крымчанки», розміщеній ІНФОРМАЦІЯ_21 о 12год. 03хв. за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_22 . При цьому, ОСОБА_5 достовірно усвідомлював, що дані статті містять заклики до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, насильницьких зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, розпалення національної ворожнечі, невизнання законно призначених в лютому 2014 року вищих посадових осіб держави, легітимізують російську агресію проти України в Криму, Донецькій та Луганській областях, а також що дії з їх реклами в мережі Інтернет призведуть до збільшення аудиторії їх читачів, у тому числі на території України, та посилення негативних наслідків від їх розповсюдження.

17.03.2014 о 14год. 24хв. ОСОБА_5 через належну йому електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_3 » отримав від невстановленої в ході досудового слідства особи, яка використовувала електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_23 », електронний файл з текстом статті антиукраїнського спрямування під назвою «В Крыму готовятся ввести рубль и корректируют планы постройки газопровода «Южный поток», яка містила заклики до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, насильницьких зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, розпалення національної ворожнечі, невизнання законно призначених в лютому 2014 року вищих посадових осіб держави, а також легітимізувала російську агресію проти України в Криму, Донецькій та Луганській областях.

17.03.2014 о 14год. 53хв., продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, діючи за заздалегідь розробленим планом щодо проведення в інтересах Російської Федерації інформаційної кампанії з легітимізації незаконного кримського референдуму 16.03.2014 та за погодженням з невстановленим в ході досудового слідства представником вказаної російської державної організації, позначеним в переписці як « ОСОБА_8 », усвідомлюючи описані вище особливості вказаної статті, ОСОБА_5 за невстановлених в ході досудового слідства обставин розмістив її на підконтрольному йому, як фактичному керівнику представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні, Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_24 .html під заголовком « ІНФОРМАЦІЯ_25 », зробивши таким чином доступною необмеженому колу користувачів мережі Інтернет, у тому числі жителів України.

17.03.2014о 16год.59хв. ОСОБА_5 через належнуйому електроннупоштову скриньку« ІНФОРМАЦІЯ_3 »отримав відневстановленого вході досудовогослідства представникаросійської державноїорганізації МІА«Росія Сьогодні», який в електронній переписці представлявся як « ОСОБА_8 » та використовував електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_14 », вказівку розмістити в мережі Інтернет на підконтрольному йому, як фактичному керівнику представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні, Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua) заздалегідь підготовлену та відредаговану статтю антиукраїнського спрямування під назвою «Крым проснулся в другой стране», яка містила заклики до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, насильницьких зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, розпалення національної ворожнечі, невизнання законно призначених в лютому 2014 року вищих посадових осіб держави, а також легітимізувала російську агресію проти України в Криму, Донецькій та Луганській областях.

17.03.2014 о 17год. 15хв., продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, діючи за заздалегідь розробленим планом щодо проведення в інтересах Російської Федерації інформаційної кампанії з легітимізації незаконного кримського референдуму 16.03.2014, усвідомлюючи описані вище особливості вказаної статті, ОСОБА_5 за невстановлених в ході досудового слідства обставин розмістив її на Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_26 .html, зробивши таким чином доступною необмеженому колу користувачів мережі Інтернет, у тому числі жителів України.

Крім того, продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, ОСОБА_5 за невстановлених в ході досудового слідства обставин у період з 30.03.2014 по 19.05.2014 розмістив на підконтрольному йому, як фактичному керівнику представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні, Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина») статті антиукраїнського спрямування, які містили заклики до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, насильницьких зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, розпалення національної ворожнечі, а також легітимізували російську агресію проти України в Криму, Донецькій та Луганській областях, а саме: «Крым перешел на московское время» (посилання https://rian.com.ua/CIS_news/20140330/ 342401373.html, розміщена ІНФОРМАЦІЯ_27 о 10год. 05хв.) та «Дугин: рождение Новороссии - главное событие минувшей недели» (посилання ІНФОРМАЦІЯ_28 , розміщена 19.05.2014 о 09год. 57хв.), зробивши їх таким чином доступними необмеженому колу користувачів мережі Інтернет, у тому числі жителів України.

Згідно висновку судово-лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи №116/1 від 13.04.2018, у перелічених вище статтях містяться висловлювання щодо доцільності, можливості та необхідності зміни меж території, державного кордону України, в тому числі у формі закликів, гасел, агітації за створення на території України (серед іншого і шляхом введення російських військ в Україну) нових держав чи нової держави Новоросії (зі столицею у м.Донецьк) з метою з`єднання з Росією, але не увійти в її склад, а своїм існуванням створити нову імперію, велику державу разом із теперішньою Російською Федерацією. Крим у вказаних текстах безальтернативно розглядається як суб`єкт Російської Федерації, а його вихід зі складу України цілком закономірним.

У даних текстах пропонується змінити форму державного устрою України з унітарної на федеративну, а також містяться переконання, заклики, агітація щодо доцільності чи необхідності створення на території України (серед іншого - і шляхом введення російських військ в Україну) нових держав чи нової держави Новоросії (зі столицею Донецьк) з метою з`єднатися з Росією, але не увійти в її склад, а своїм існуванням створити нову імперію, велику державу разом із теперішньою РФ, тобто і щодо вступу певних регіонів України до конкретного міждержавного утворення чи союзу з Російською Федерацією, що призведе до втрати суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності, знищення нашої держави.

У перелічених статтях містяться переконання, заклики, агітація щодо доцільності чи необхідності створення на території України (серед іншого - і шляхом введення російських військ в Україну) нових держав чи нової держави Новоросії (зі столицею Донецьк) з метою створити нову імперію, велику державу разом із теперішньою РФ, надається позитивна оцінка досвіду «державотворення» ДНР та ЛНР, надається вкрай негативна оцінка новій українській владі, яку не визнають законною, вважають антинародною, злочинною, тобто у представлених матеріалах є висловлювання, позитивні оцінки, що містять виправдання, а також заохочення до сепаратистських дій, боротьби проти чинної державної влади, в тому числі насильницьким шляхом.

Крім того, в даних статтях наявні ознаки розпалювання ворожнечі між різними етнічними групами, регіональними верствами населення України шляхом безальтернативного протиставлення їх за мовними ознаками (українська та руська мови), за принципом «жорстокі радикальні українські націоналісти, фашисти, продажні «лжепатриоты» з заходу, Галичини та - руський православний світ, православне козацтво з південно-східних регіонів». Зазначене є антиукраїнською пропагандою.

Розповсюдження вказаних матеріалів серед українського суспільства явно шкодило суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, державній та інформаційній безпеці України і було проявом заздалегідь спланованої та організованої Російською Федерацією, її організаціями та їх представниками підривної діяльності проти України у вигляді агресії в інформаційній сфері («інформаційної війни»), направленої на поширення серед громадян України закликів до зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України; насильницьких зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади; розпалення національної ворожнечі; створення в українському суспільстві сепаратистських та автономістських настроїв; розколу та конфлікту за ознаками мови, місця проживання, віросповідання, політичних поглядів; на маніпулювання суспільною свідомістю в інтересах Російської Федерації, зокрема, шляхом поширення недостовірної, неповної або упередженої інформації. Кінцевою метою описаної вище підривної діяльності Російської Федерації проти України мало б стати значне послаблення України аж до повного її знищення як суверенної та незалежної держави, встановлення контролю Російської Федерації над якомога більшою частиною території України аж до повного її входження до складу Російської Федерації.

При цьому, ОСОБА_5 , достовірно усвідомлюючи описані вище особливості змісту вказаних статей, розумів, що розміщення в мережі Інтернет зробить їх доступними необмеженому колу користувачів, виходитиме за межі журналістської діяльності та буде проявом підривної діяльності Російської Федерації проти України у вищеописаний спосіб.

Крім того, продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, ОСОБА_5 за невстановлених в ході досудового слідства обставин у період з 28.02.2014 по 07.03.2014 розмістив на підконтрольному йому, як фактичному керівнику представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні, Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» статті антиукраїнського спрямування: «Три урока поражения для победителей украинского переворота» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_29 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_30 о 11 год. 31хв.), « ІНФОРМАЦІЯ_31 » (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_32 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_11 о 10 год. 35хв.), «Кабмин родом с Западной Украины» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_15 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_11 о 17 год. 11хв.), « ІНФОРМАЦІЯ_33 » (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_34 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_11 о 20 год. 02 хв.), « ІНФОРМАЦІЯ_35 » (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_15 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_36 о 12 год. 11 хв.), «НАТО в два хода» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_37 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_36 о 20 год. 18хв.), «Тупость, скорость и ложь двигатели майдана» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_38 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_39 о 08 год. 39хв.), «Украина не будет в НАТО» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_40 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_39 о 14 год. 24хв.), «Как отреагирует Майдан на заказчиков расстрела?» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_41 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_39 о 17 год. 55хв.), «Украинская власть «бьет своих». Чужим не страшно» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_42 , розміщена 07.03.2014 о 10 год. 12хв.), «Лавры победителям?» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_43 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_44 о 11 год. 48хв.), «Аутофономания по-украински» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_45 , розміщена 07.03.2014 о 12 год. 34хв.), зробивши їх таким чином доступними необмеженому колу користувачів мережі Інтернет, у тому числі жителів України. При цьому, вказані статті містили упереджену, необ`єктивну, недостовірну та тенденційну інформацію щодо України, української влади, українських засобів масової інформації, подій на «Євромайдані» і учасників цих подій, а стаття «Как отреагирует Майдан на заказчиков расстрела?» від 06.03.2014, крім зазначеного, заклики до зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України. Таким чином, публікація зазначених статей була проявом підривної діяльності Російської Федерації, російської державної організації МІА«Росія сьогодні» та їх представників проти України (спосіб, засоби та цілі зазначеної підривної діяльності описані вище), що ОСОБА_5 достовірно усвідомлював.

Згідно висновку судової лінгвістичної експертизи №169/1 від 31.10.2018, у перелічених вище статтях (текстах), враховуючи загальновідомий контекст, поширюється недостовірна, тенденційна інформація щодо України, української влади, українських засобів масової інформації, подій на «Євромайдані» та учасників цих подій. Крім того, автор статті «Как отреагирует Майдан на заказчиков расстрела?» закликає до вступу України у конкретне міждержавне утворення чи союз з Російською Федерацією, Білоруссією, що призведе до втрати суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України.

Крім того, продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА «Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, ОСОБА_5 за невстановлених в ході досудового слідства обставин 15.03.2014 о 18 год. 56 хв. розмістив на підконтрольному йому, як фактичному керівнику представництва МІА «Росія сьогодні» в Україні, Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» статтю « ІНФОРМАЦІЯ_46 » (посилання ІНФОРМАЦІЯ_47 зробивши її таким чином доступними необмеженому колу користувачів мережі Інтернет, у тому числі жителів України. У даній статті автор публічно виправдовує проведення незаконного референдуму щодо виходу АР Крим і м.Севастополя зі складу України та їх відокремлення від України. Публікація даної статті була проявом підривної діяльності Російської Федерації, російської державної організації МІА «Росія сьогодні» та їх представників проти України (спосіб, засоби та цілі зазначеної підривної діяльності описані вище), що ОСОБА_5 достовірно усвідомлював.

Згідно висновку судової лінгвістичної експертизи № 209/1 від 18.09.2018, у вказаній статті автор публічно виправдовує проведення місцевого референдуму в АР Крим та їх відокремлення від України.

Крім того, продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, ОСОБА_5 за невстановлених в ході досудового слідства обставин у період з 06.06.2014 по 17.03.2017 розмістив на підконтрольному йому, як фактичному керівнику представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні, Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» статті антиукраїнського спрямування: «Янки будут проводить АТО до последнего живого украинца» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_48 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_49 о 14год.06хв.), «Особый статус» не нужен ни Донбассу, ни Киеву, а значит война» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_50 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_51 о 14год.16хв.), «Парадоксальные грани новой мобилизации в Украине» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_52 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_53 о 11год.53хв.), «Минский договор. Украина в шаге от мира, а мир в шаге от войны» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_54 , розміщена 10.02.2015 о 09год.37хв.), «Гибридная война» как провокатор «гибридного военного положения»» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_55 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_56 о 13год.16хв.), «Донецк: Неужели снова война?» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_57 , розміщена 01.05.2015 о 16год.12хв.), « ІНФОРМАЦІЯ_58 » (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_59 , розміщена 03.05.2015 о 15год.45хв.), «Дончане боятся, что техника с парада пойдет прямо на фронт» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_60 , розміщена 08.05.2015 о 10год.16хв.), «День примирения между убийцами и жертвами» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_61 , розміщена 08.05.2015 о 15год.03хв.), «День Победы в Одессе: паранойя пошла на убыль, шизофрения пока нет» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_62 , розміщена 10.05.2015 о 16год.43хв.), «Обмен пленными на Донбассе: доносы, невиновные «террористы» и ужас в семьях» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_63 , розміщена 30.10.2015 о 13год.07хв.), «Донбасс: ни мира, ни войны, ни понимания будущего» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_64 , розміщена 06.11.2015 о 13год.24хв.), «Жители Донецка: «Достали уже, твари, сколько можно над нами издеваться?» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_65 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_66 о 14год.32хв.), «Донбасс: мир требует жесткой руки и руководства» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_67 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_68 о 13год.48хв.), «Какой диалог? Донбасс необратимо отдаляется от Украины» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_69 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_70 о 13год.51хв.), «Банковская система ДНР: Украина ушла, Россия не пришла» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_71 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_72 о 16год.39хв.), « ІНФОРМАЦІЯ_73 » (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_74 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_75 о 09год.08хв.), «Война продолжается. Донецк, минирование остановок» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_76 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_77 о 14год.05хв.), «Политически важные оговорки президента Порошенко» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_78 , розміщена 01.02.2016 о 14год.58хв.), « ІНФОРМАЦІЯ_79 » (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_80 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_81 о 15год.17хв.), «Как живется непризнанной ДНР» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_82 , розміщена 16.02.2016 о 14год.31хв.), «Донецк и область: и когда прекратятся эти обстрелы» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_83 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_84 о 15год.14хв.), «Весенние тезисы о перспективе полномасштабных боевых действий на Донбассе» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_85 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_86 о 16год.22хв.), «Донбасс, обстрел Макеевки: «это самый настоящий террор» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_87 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_88 о 14год.32хв.), «Нищук прав нужна федерализация» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_89 , розміщена ІНФОРМАЦІЯ_90 о 11год.58хв.), «ЛДНР запускает программу помощи… гражданам Украины» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_91 , розміщена 17.03.2017 о 16год.03хв.), зробивши їх таким чином доступними необмеженому колу користувачів мережі Інтернет, у тому числі жителів України.

При цьому, вказані статті містили упереджену, необ`єктивну, недостовірну та тенденційну інформацію щодо України, української влади, Збройних Сил України, спростовували агресію Російської Федерації проти України, а також виправдовували можливий вихід окремих районів Донецької та Луганської областей (так званих «ЛНР» та «ДНР») зі складу України, легітимізували дії самопроголошеної «влади» на даній території. Таким чином, публікація зазначених статей була проявом підривної діяльності Російської Федерації, російської державної організації МІА«Росія сьогодні» та їх представників проти України (спосіб, засоби та цілі зазначеної підривної діяльності описані вище), що ОСОБА_5 достовірно усвідомлював.

Крім того, продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, ОСОБА_5 прозвітував невстановленим в ході досудового слідства представникам МІА«Росія сьогодні» про публікацію частини із зазначених статей, а саме: статті «Парадоксальные грани новой мобилизации в Украине» - у письмовому звіті за січень 2015 року без зазначення дати підписання; статей «Минский договор. Украина в шаге от мира, а мир в шаге от войны» та «Гибридная война» как провокатор «гибридного военного положения» - у письмовому звіті за лютий 2015 року без зазначення дати підписання; статей «Донецк: Неужели снова война?», «Как Одесса майские праздники отмечала, или шизофрения против маразма», «Дончане боятся, что техника с парада пойдет прямо на фронт», «День примирения между убийцами и жертвами» та «День Победы в Одессе: паранойя пошла на убыль, шизофрения пока нет» - у письмовому звіті за травень 2015 року без зазначення дати підписання; статті «Обмен пленными на Донбассе: доносы, невиновные «террористы» и ужас в семьях» - у письмовому звіті від 31.10.2015 за жовтень 2015 року; статей «Донбасс: ни мира, ни войны, ни понимания будущего», «Жители Донецка: «Достали уже, твари, сколько можно над нами издеваться?» та «Донбасс: мир требует жесткой руки и руководства» - у письмовому звіті від 30.11.2015 за листопад 2015 року; статей «Какой диалог? Донбасс необратимо отдаляется от Украины», «Банковская система ДНР: Украина ушла, Россия не пришла», «В Донецке избавились от кризиса с бензином» та «Война продолжается. Донецк, минирование остановок» - у письмовому звіті за грудень 2015 року без зазначення дати підписання.

Згідно висновку судово-лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи №330/1 від 22.11.2018, перелічені вище статті за своїм змістом, незалежно від того, правдиву чи неправдиву інформацію вони містять кожна окремо, є складовими пропаганди системи поглядів, яка послідовно, цілеспрямовано, аргументовано, без надання альтернативного бачення просуває, нав`язує, прищеплює читачам-українцям чотирьохвимірну ідею: 1) Україна - несамостійна, керована зовні держава, яка зазнає краху в політичній, соціально-економічній, оборонній сферах, із якого немає виходу; український народ історично нездатний на самостійні перемоги у війні, у бойових діях, безповоротно роз`єднаний історично і культурно; українська влада - профашистська, брехлива, деструктивна, жорстока, байдужа до свого народу, влада війни, яку вона веде проти свого народу - як збройну, так і шляхом кримінального переслідування всіх, хто нею незадоволений; ЗСУ та добровольці аморальні, воюють за гроші, війна на Донбасі незрозуміла для більшості українців; 2) з боку РФ відсутня агресія проти України, Росія беззаперечно переможе у бойових діях чи у війні з Україною; 3) для США, західноєвропейського політикуму відносини з РФ, її президентом важливіші, ніж Україна з її територіальними проблемами; 4) вибори, які відбулися в ДНР та ЛНР, легітимні, в результаті чого ці території і фактично, і юридично відокремилися від України, і цей процес незворотний, у ДНР та ЛНР побудована чітка дієздатна власна структура органів державної влади, створюється власна банківська система, стабілізується цінова політика, успішно розвивається торгівля, навіть розпочато впровадження програми гуманітарної допомоги знедоленим мешканцям підконтрольних Україні територій Донбасу, тобто відбувається поступове налагодження самостійної державності самопроголошених республік; ополченці захищаються, воюють за свою свободу, проти фашизму, тому вони непереможні. З точки зору граматики російської мови, в текстах немає закликів, але наведене вище, у своїй сукупності, є схилянням, спонуканням читачів до припинення опору РФ, до визнання самопроголошених ДНР та ЛНР як самостійних держав, до зміни діючої влади, яка є профашистською і знищує свій народ.

Крім того, продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, ОСОБА_5 за невстановлених в ході досудового слідства обставин у період з 04.06.2015 по 28.08.2015 розмістив на підконтрольному йому, як фактичному керівнику представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні, Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» та в подальшому письмово прозвітував невстановленим в ході досудового слідства представникам МІА«Росія сьогодні» про розміщення наступних статей антиукраїнського спрямування: «Хроника 3 июня: штурм Марьинки, неприкосновенность Клюева и Мельничука» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_92 , розміщена 04.06.2015 о 09год.20хв., письмовий звіт за червень 2015 року без зазначення дати підписання), «Визит Абэ в Украину: Донбасс и деньги» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_93 , розміщена 08.06.2015 о 09год.28хв., письмовий звіт за червень 2015 року без зазначення дати підписання), «Обзор мировых СМИ: Порошенко, расколовший Украину» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_94 , розміщена 09.06.2015 о 17год.39хв., письмовий звіт за червень 2015 року без зазначення дати підписання), «Жители Луганщины: «Мы просим военных: уйдите…» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_95 , розміщена 16.06.2015 о 14год.49хв., письмовий звіт за червень 2015 року без зазначення дати підписання), «Годовщина начала Великой Отечественной: Порошенко отдельно, ветераны отдельно» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_96 , розміщена 22.06.2015 о 15год.38хв., письмовий звіт за червень 2015 року без зазначення дати підписання), «Донбасс в блокаде ни нашим, ни вашим» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_97 , розміщена 23.06.2015 о 17год.09хв., письмовий звіт за червень 2015 року без зазначення дати підписання), «Нормандская четверка» Подтвердила преданность минским соглашениям» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_98 , розміщена 25.06.2015 о 09год.09хв., письмовий звіт за червень 2015 року без зазначення дати підписання), «Донбасс и экономическая катастрофа Украины» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_99 , розміщена 03.08.2015 о 14год.18хв., письмовий звіт за серпень 2015 року без зазначення дати підписання), «Куля в лоб неактуальна украинцы все чаще думают о хлебе насущном» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_100 , розміщена 04.08.2015 о 09год.32хв., письмовий звіт за серпень 2015 року без зазначення дати підписання), «Хроника 6 августа: закон о местных выборах, Януковича объявляют в розыск» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_101 , розміщена 07.08.2015 о 09год.15хв., письмовий звіт за серпень 2015 року без зазначення дати підписання), «Хроника 7 августа: пол-Киева без воды, ДНР определила дату местных выборов» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_102 , розміщена 08.08.2015 о 11год.48хв., письмовий звіт за серпень 2015 року без зазначення дати підписання), «Иловайский котел»: заметание следов и ожидание трибунала» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_103 , розміщена 11.08.2015 о 12год.10хв., письмовий звіт за серпень 2015 року без зазначення дати підписання), «Хроника дня 13 августа: эскалация конфликта на Донбассе, секретное решение СНБО» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_104 , розміщена 14.08.2015 о 09год.16хв., письмовий звіт за серпень 2015 року без зазначення дати підписання), «Крах переговоров формата Минск-2. Будет ли Минск-3?» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_105 , розміщена 15.08.2015 о 15год.14хв., письмовий звіт за серпень 2015 року без зазначення дати підписання), «Три дня, которые потрясли мир: ГКЧП и разрушение советской империи» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_106 , розміщена 19.08.2015 о 09год.18хв., письмовий звіт за серпень 2015 року без зазначення дати підписання), «Не проехать, не пройти. Транспортная блокада Донбасса и маршруты под обстрелами» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_107 , розміщена 28.08.2015 о 14год.14хв., письмовий звіт за серпень 2015 року без зазначення дати підписання), «День города в Донецке: приезжай, президент, тебя тут разорвут на месте»» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_108 , розміщена 31.08.2015 о 10год.08хв., письмовий звіт за серпень 2015 року без зазначення дати підписання), зробивши їх таким чином доступними необмеженому колу користувачів мережі Інтернет, у тому числі жителів України.

При цьому, вказані статті містили упереджену, необ`єктивну, недостовірну та тенденційну інформацію щодо України, української влади, Збройних Сил України, спростовували агресію Російської Федерації проти України, а також виправдовували можливий вихід окремих районів Донецької та Луганської областей зі складу України, легітимізували дії самопроголошеної «влади» на даній території. Таким чином, публікація зазначених статей була проявом підривної діяльності Російської Федерації, російської державної організації МІА«Росія сьогодні» та їх представників проти України (спосіб, засоби та цілі зазначеної підривної діяльності описані вище), що ОСОБА_5 достовірно усвідомлював.

Згідно висновку судово-лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи №290/1 від 17.12.2018, перелічені вище статті за своїм змістом, незалежно від того, правдиву чи неправдиву інформацію вони містять кожний окремо, є складовими пропаганди системи поглядів, яка послідовно, цілеспрямовано, аргументовано, без надання альтернативного бачення просуває, нав`язує, прищеплює читачам-українцям такі ідеї: 1) збройний конфлікт на Донбасі - аналог Великої Вітчизняної війни проти фашистської Німеччини, боротьба з українською владою, політикою Президента України П.Порошенка, які, якщо не прямо, то опосередковано, виправдовують, підтримують фашизм, в тому числі «в виде радикальногонационализма», 2) Крим не анексований, а приєднаний до Російської Федерації і, якщо б не США, країни ЄС, Японія не реагували б на «приєднання Криму до Росії» так радикально, 3) європейські країни вважають можливим розвиток прямого діалогу Києва з Донецькою та Луганською народними республіками, тобто визнання останніх як рівноправних, самостійних, незалежних від Києва (який уособлює українську владу) суб`єктів перемовин, 4) Захід і Схід України споконвічно різні, мають непримиренні суперечності, тобто апріорі несумісні для співіснування; життя на територіях ДНР та ЛНР, не зважаючи на всі труднощі, умови бойових дій, блокаду, поступово розвивається у самостійному напряму, в багатьох аспектах краще, ніж на інших територіях України, взагалі ДНР та ЛНР мають повноцінну структуру державних органів, фінансову систему тощо, закріплюють навички життя без України, з якою їх вже мало що зв`язує, розвивають власну економіку, соціальну політику та інститути влади, жителі ДНР та ЛНР вже не уявляють повернення до України, хіба що - до України без П.Порошенка, і в статусі автономії зі своїм особливим планом розвитку, орієнтованим на експорт продукції, перш за все, у РФ, 5) українська влада на чолі з П.Порошенком корумпована, олігархічна, жорстока, байдужа до свого народу, цинічна, профашистська, деструктивна, агресивна, брехлива, вона, а не Росія, є дійсним, головним ворогом України, до того ж Інтерпол поступово виключає з розшуку колишніх скинутих високопосадовців України; незалежність держави українцями не здобута, а подарована їм, українська національна ідея є не самостійним набуттям, а, по суті, адаптацією до нових умов колишньої ідеології СРСР.

З точки зору граматики російської мови, в текстах немає закликів, але наведене вище, у своїй сукупності, є схилянням, спонуканням читачів до визнання українцями несамостійності, зовнішньої керованості своєї держави, об`єднання в ній несумісних для співіснування регіонів, до визнання самопроголошених ДНР та ЛНР як самостійних держав, до визнання Криму територією РФ, до зміни діючої влади, яка є профашистською, знищує свій народ, є головним ворогом України.

Загалом у період з 28.02.2014 по 17.03.2017 ОСОБА_5 , як керівником незареєстрованого представництва російської урядової організації МІА«Росія сьогодні» в Україні («РИА Новости Украина»), було розміщено та розповсюджено через мережу Інтернет на Інтернет-ресурсі «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua) не менш, ніж 72 статті антиукраїнського спрямування.

Викладене дає підстави стверджувати, що представництво МІА«Росія сьогодні» в Україні та його Інтернет-ресурс «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua) були створені та функціонували не з метою здійснення легальної господарської діяльності, пов`язаною із журналістикою, не були інформаційним агентством, а використовувались лише з метою проведення підривної діяльності Російської Федерації проти України у спосіб, як це описано вище.

Крім того, у зв`язку із прийняттям вказаного вище указу президента Російської Федерації від 09.12.2013 №894 «Щодо деяких заходів з підвищення ефективності діяльності державних засобів масової інформації», ліквідацією РІА«Новості» та створенням МІА«Росія сьогодні», згідно п.15 Інструкції про порядок реєстрації представництв іноземних суб`єктів господарської діяльності в Україні, затвердженої Наказом Міністерства зовнішніх економічних зв`язків і торгівлі України від 18.01.96 №30, діяльність української юридичної особи «Представництво ФГУП РАМИ «РИА НОВОСТИ» (код ЄДРПОУ 26599980) припинялась, представництво підлягало ліквідації та не могло бути перереєстроване в представництво МІА«Росія сьогодні».

Разом з цим, діяльність представництва МІА«Росія сьогодні», його фінансування та господарська діяльність потребували легалізації в Україні шляхом створення відповідної юридичної особи. У зв`язку із даними обставинами невстановленими представниками МІА«Росія сьогодні» та ОСОБА_5 у період з 27.02.2014 по 21.10.2014 було розроблено план заходів із запобігання можливій протидії незаконній діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні на шкоду національній безпеці України з боку української влади. Так, вказані особи прийняли рішення не продовжувати офіційну діяльність в якості представництва, а створити замість нього юридичну особу приватного права, формально не пов`язану із «МІА Росія сьогодні», проте яка б фактично виконувала його функції та була підконтрольна та підзвітна вказаній організації. При цьому, ОСОБА_5 , виходячи із цілей та завдань діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні, достовірно усвідомлював, що вказане представництво здійснює підривну діяльність проти України в інтересах Російської Федерації у вищеописаний спосіб, а тому забезпечення його функціонування на території України сприятиме Російській Федерації, материнській організації МІА«Росія сьогодні» та їх представникам у проведенні такої підривної діяльності.

Реалізуючи описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, ОСОБА_5 21.10.2014 заснував та очолив в якості директора ТОВ«Інтерселект» (юридична адреса: м.Київ, вул.Миколи Василенка, 1, оф.308; фактична адреса: м.Київ, вул.Іллінська, 8; код ЄДРПОУ 39449831). При цьому, ТОВ«Інтерселект» фактично незалежної господарської діяльності не вело, а виконувало функції представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні та підпорядковувалось вказаній організації, що ОСОБА_5 достовірно усвідомлював.

Продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України шляхом забезпечення функціонування представництва вказаної організації на території України, ОСОБА_5 не пізніше 22.12.2014 було розроблено схему фінансування даного представництва через ТОВ«Інтерселект» та підприємства-нерезиденти.

Згідно вказаної схеми ТОВ«Інтерселект» формально укладало фіктивні догори з підприємством-нерезидентом «Barsolina Ventures Limited» (Республіка Кіпр), яке було фактично підконтрольне МІА«Росія сьогодні», на створення в інтересах останнього контенту для інтернет-сайту, а підприємство-нерезидент оплачувало вказану діяльність. За результатами виконання робіт мали складатись відповідні акти, які підписувались представниками сторін та були підставами для перерахування коштів. Разом з цим, ТОВ«Інтерселект» фактично послуг по створенню контенту для Інтернет-сайту підприємству «Barsolina Ventures Limited» не надавало, а наповнювало належний представництву МІА«Росія сьогодні» Інтернет-сайт «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua).

Так, ОСОБА_5 25.12.2014, діючи як директор ТОВ«Інтерселект», перебуваючи за місцем фактичного знаходження вказаного підприємства (м.Київ, вул.Іллінська, 8), підписав договір №1/BV/2014 між ТОВ«Інтерселект» та «Barsolina Ventures Limited» (Республіка Кіпр), згідно якого перше підприємство нібито зобов`язувалось надавати другому послуги по створенню контенту для Інтернет-сайту, а друге підприємство зобов`язувалось оплачувати відповідні послуги. Разом з цим, вказаний договір не містив найменування та URL-адреси Інтернет-сайту, для якого мав бути створений та розміщений контент, не містив вимог до вмісту такого контенту та, таким чином, був направлений на приховування фактичного фінансування описаної вище підривної діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні з боку материнської структури в Російській Федерації через ТОВ«Інтерселект» за посередництва «Barsolina Ventures Limited». Після цього, не пізніше 03.02.2015 ОСОБА_5 виготовив і завірив копію вказаного документа та подав її до банківської установи ПАТ«ВТБ Банк» як підставу для отримання на рахунок ТОВ«Інтерселект» у вказаному банку грошових коштів в іноземній валюті від юридичної особи-нерезидента «Barsolina Ventures Limited».

Далі, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України шляхом забезпечення функціонування представництва вказаної організації на території України, діючи як директор ТОВ«Інтерселект», перебуваючи за місцем фактичного знаходження вказаного підприємства (м.Київ, вул.Іллінська, 8), підписав 3 інвойси (рахунки) за вказаним вище договором: №001 від 23.12.2014 за листопад 2014 року на суму 85тис. 700 доларів США, №002 від 29.12.2014 за грудень 2014 року на суму 85тис. 700 доларів США, №003 від 20.01.2015 за січень 2015 року на суму 85тис. 700 доларів США, а також 3 акти здавання-приймання виконаних послуг (без номерів) за вказаним вище договором: за листопад 2014 року від 03.02.2015, за грудень 2014 року від 03.02.2015, та за січень 2015 року від 23.03.2015. Після цього, не пізніше 25.03.2015, ОСОБА_5 виготовив і завірив копії зазначених документів та подав їх до банківської установи ПАТ«ВТБ Банк» як підстави для отримання на рахунок ТОВ«Інтерселект» у вказаному банку грошових коштів в іноземній валюті від юридичної особи-нерезидента «Barsolina Ventures Limited».

При цьому, фактично ні ОСОБА_5 , ні ТОВ«Інтерселект» ніяких послуг «Barsolina Ventures Limited» не надавали, а лише здійснювали адміністрування та наповнення Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua) в інтересах та за завданням МІА«Росія сьогодні».

В результаті описаних вище суспільно небезпечних дій ОСОБА_5 на банківський рахунок ТОВ«Інтерселект» № НОМЕР_1 в ПАТ«ВТБ Банк» та у фактичне розпорядження представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні в період з 03.02.2015 по 25.03.2015 від материнської структури в Російській Федерації через юридичну особу-нерезидента «Barsolina Ventures Limited» надійшли грошові кошти на загальну суму 257тис. 100 доларів США.

Разом з цим, ОСОБА_5 достовірно усвідомлював, що зазначені грошові кошти фактично надійшли від МІА«Росія Сьогодні» та в подальшому будуть використані для забезпечення описаної вище підривної діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні та функціонування з цією метою підконтрольного їй Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» (посилання rian.com.ua).

Крім цього, ОСОБА_5 01.02.2015, діючи як директор ТОВ«Інтерселект», перебуваючи за місцем фактичного знаходження вказаного підприємства (м.Київ, вул.Іллінська, 8), підписав договір №5/BV/2015 між ТОВ«Інтерселект» та «Barsolina Ventures Limited» (Республіка Кіпр), згідно якого перше підприємство нібито зобов`язувалось надавати другому послуги по створенню контенту для Інтернет-сайту, а друге підприємство зобов`язувалось оплачувати відповідні послуги. Разом з цим, вказаний договір не містив найменування та URL-адреси Інтернет-сайту, для якого мав бути створений та розміщений контент, не містив вимог до вмісту такого контенту та, таким чином, був направлений на приховування фактичного фінансування описаної вище підривної діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні з боку материнської структури в Російській Федерації через ТОВ«Інтерселект» за посередництва «Barsolina Ventures Limited». Після цього, не пізніше 26.03.2015 ОСОБА_5 виготовив і завірив копію вказаного документа та подав її до банківської установи ПАТ«ВТБ Банк» як підставу для отримання на рахунок ТОВ«Інтерселект» у вказаному банку грошових коштів в іноземній валюті від юридичної особи-нерезидента «Barsolina Ventures Limited».

Далі, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України шляхом забезпечення функціонування представництва вказаної організації на території України, діючи як директор ТОВ«Інтерселект», перебуваючи за місцем фактичного знаходження вказаного підприємства (м.Київ, вул.Іллінська, 8), підписав 2 інвойси (рахунки) за вказаним вище договором: №004 без зазначення дати за лютий 2015 року на суму 75тис. 600 євро та №005 від 30.03.2015 за березень 2015 року на суму 75тис. 600 євро, а також 2 акти здавання-приймання виконаних послуг (без номерів) за вказаним вище договором: за лютий 2015 року від 26.03.2015 та за березень 2015 року від 07.05.2015. Після цього, не пізніше 08.05.2015, ОСОБА_5 виготовив і завірив копії зазначених документів та подав їх до банківської установи ПАТ«ВТБ Банк» як підстави для отримання на рахунок ТОВ«Інтерселект» у вказаному банку грошових коштів в іноземній валюті від юридичної особи-нерезидента «Barsolina Ventures Limited».

При цьому, фактично ні ОСОБА_5 , ні ТОВ«Інтерселект» ніяких послуг «Barsolina Ventures Limited» не надавали, а лише здійснювали адміністрування та наповнення Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua) в інтересах та за завданням МІА«Росія сьогодні».

В результаті описаних вище суспільно небезпечних дій ОСОБА_5 на банківський рахунок ТОВ«Інтерселект» № НОМЕР_1 в ПАТ«ВТБ Банк» та у фактичне розпорядження представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні в період з 26.03.2015 по 08.05.2015 від материнської структури в Російській Федерації через юридичну особу-нерезидента «Barsolina Ventures Limited» надійшли грошові кошти на загальну суму 151тис. 200 євро.

Разом з цим, ОСОБА_5 достовірно усвідомлював, що зазначені грошові кошти фактично надійшли від МІА«Росія Сьогодні» та в подальшому будуть використані для забезпечення описаної вище підривної діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні та функціонування з цією метою підконтрольного їй Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» (посилання rian.com.ua).

Після цього, не пізніше 31.03.2015, у зв`язку із можливістю введення санкцій проти МІА«Росія Сьогодні» з боку Європейського союзу, невстановленими представниками МІА«Росія Сьогодні» разом із ОСОБА_5 було прийнято рішення про припинення фінансування представництва вказаної організації в Україні через юридичну особу-нерезидента «Barsolina Ventures Limited» (Республіка Кіпр) та про організацію подальшого фінансування через юридичну особу-нерезидента «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» (Республіка Сербія). При цьому, 100 відсотків статутного капіталу даної юридичної особи належали ТОВ«Медіа-Капітал» (Російська Федерація), 100 відсотків статутного капіталу якої належали юридичній особі «АВТОНОМНАЯ НЕКОММЕРЧЕСКАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ "РЕДАКЦИЯ ГАЗЕТЫ "МОСКОВСКИЕ НОВОСТИ» (Російська Федерація), засновником якої є «ФЕДЕРАЛЬНОЕ ГОСУДАРСТВЕННОЕ УНИТАРНОЕ ПРЕДПРИЯТИЕ РОССИЙСКОЕ АГЕНТСТВО МЕЖДУНАРОДНОЙ ИНФОРМАЦИИ "РИА НОВОСТИ"» (Російська Федерація), правонаступником якої є МІА«Росія Сьогодні».

Так, ОСОБА_5 22.05.2015, діючи як директор ТОВ«Інтерселект», перебуваючи за місцем фактичного знаходження вказаного підприємства (м.Київ, вул.Іллінська, 8), підписав договір №11/MS/2015 між ТОВ«Інтерселект» та «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» (Республіка Сербія), кінцевим бенефіціаром якої є МІА«Росія Сьогодні», згідно якого перше підприємство нібито зобов`язувалось надавати другому послуги по створенню контенту для Інтернет-сайту, а друге підприємство зобов`язувалось оплачувати відповідні послуги. Разом з цим, вказаний договір не містив найменування та URL-адреси Інтернет-сайту, для якого мав бути створений та розміщений контент, не містив вимог до вмісту такого контенту та, таким чином, був направлений на приховування фактичного фінансування описаної вище підривної діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні з боку материнської структури в Російській Федерації через ТОВ«Інтерселект» за посередництва «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD». Після цього, не пізніше 09.06.2015 ОСОБА_5 виготовив і завірив копію вказаного документа та подав її до банківської установи ПАТ«ВТБ Банк» як підставу для отримання на рахунок ТОВ«Інтерселект» у вказаному банку грошових коштів в іноземній валюті від юридичної особи-нерезидента «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD».

Далі, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України шляхом забезпечення функціонування представництва вказаної організації на території України, діючи як директор ТОВ«Інтерселект», перебуваючи за місцем фактичного знаходження вказаного підприємства (м.Київ, вул.Іллінська, 8), підписав 7 інвойсів (рахунків) за вказаним вище договором: №006 від 27.05.2015 за квітень 2015 року на суму 75тис. 600 євро, №007 від 02.06.2015 за травень 2015 року на суму 75тис. 600 євро, №008 від 30.06.2015 за червень 2015 року на суму 75тис. 600 євро, №010 від 31.07.2015 за липень 2015 року на суму 75тис. 600 євро, №012 від 31.08.2015 за серпень 2015 року на суму 75тис. 600 євро, №014 від 30.09.2015 за вересень 2015 року на суму 75тис. 600 євро та №018 від 31.12.2015 за жовтень-грудень 2015 року на суму 226тис. 800 євро, а також 7 актів здавання-приймання виконаних послуг (без номерів) за вказаним вище договором: за квітень 2015 року від 09.06.2015, за травень 2015 року від 23.06.2015, за червень 2015 року від 20.07.2015, за липень 2015 року від 18.08.2015, за серпень 2015 року від 18.09.2015, за вересень 2015 року від 21.10.2015, за травень 2015 року від 23.06.2015 та за жовтень-грудень 2015 року від 05.01.2015. Після цього, не пізніше 31.03.2016, ОСОБА_5 виготовив і завірив копії зазначених документів та подав їх до банківської установи ПАТ«ВТБ Банк» як підстави для отримання на рахунок ТОВ«Інтерселект» у вказаному банку грошових коштів в іноземній валюті від юридичної особи-нерезидента «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD».

При цьому, фактично ні ОСОБА_5 , ні ТОВ«Інтерселект» ніяких послуг «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» не надавали, а лише здійснювали адміністрування та наповнення Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua) в інтересах та за завданням МІА«Росія сьогодні».

В результаті описаних вище суспільно небезпечних дій ОСОБА_5 на банківський рахунок ТОВ«Інтерселект» № НОМЕР_1 в ПАТ«ВТБ Банк» та у фактичне розпорядження представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні в період з 09.06.2015 по 31.03.2016 від материнської структури в Російській Федерації через юридичну особу-нерезидента «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» надійшли грошові кошти на загальну суму 680тис. 400 євро.

Разом з цим, ОСОБА_5 достовірно усвідомлював, що зазначені грошові кошти фактично надійшли від МІА«Росія Сьогодні» та в подальшому будуть використані для забезпечення описаної вище підривної діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні та функціонування з цією метою підконтрольного їй Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» (посилання rian.com.ua).

Крім того, ОСОБА_5 30.05.2016, діючи як директор ТОВ«Інтерселект», перебуваючи за місцем фактичного знаходження вказаного підприємства (м.Київ, вул.Іллінська, 8), підписав договір №15/MS/2016 між ТОВ«Інтерселект» та «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» (Республіка Сербія), кінцевим бенефіціаром якої є МІА«Росія Сьогодні», згідно якого перше підприємство нібито зобов`язувалось надавати другому послуги по створенню контенту для Інтернет-сайту, а друге підприємство зобов`язувалось оплачувати відповідні послуги. Разом з цим, вказаний договір не містив найменування та URL-адреси Інтернет-сайту, для якого мав бути створений та розміщений контент, не містив вимог до вмісту такого контенту та, таким чином, був направлений на приховування фактичного фінансування описаної вище підривної діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні з боку материнської структури в Російській Федерації через ТОВ«Інтерселект» за посередництва «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD». Після цього, не пізніше 30.06.2016 ОСОБА_5 виготовив і завірив копію вказаного документа та подав її до банківської установи ПАТ«ВТБ Банк» як підставу для отримання на рахунок ТОВ«Інтерселект» у вказаному банку грошових коштів в іноземній валюті від юридичної особи-нерезидента «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD».

Далі, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України шляхом забезпечення функціонування представництва вказаної організації на території України, діючи як директор ТОВ«Інтерселект», перебуваючи за місцем фактичного знаходження вказаного підприємства (м.Київ, вул.Іллінська, 8), підписав 5 інвойсів (рахунків) за вказаним вище договором: №004 від 31.05.2016 за травень 2016 року на суму 57тис. 450 євро, №005 від 30.06.2016 за червень 2016 року на суму 57тис. 450 євро, №006 від 31.07.2016 за липень 2016 року на суму 57тис. 450 євро, №007 від 31.08.2016 за серпень 2016 року на суму 57тис. 450 євро та №008 від 30.09.2016 за вересень 2016 року на суму 57тис. 450 євро, а також 5 актів здавання-приймання виконаних послуг (без номерів) за вказаним вище договором: за травень 2016 року від 31.05.2016, за червень 2016 року від 30.06.2016, за липень 2016 року від 31.07.2016, за серпень 2016 року від 31.08.2016, за вересень 2016 року від 30.09.2015. Після цього, не пізніше 15.11.2016, ОСОБА_5 виготовив і завірив копії зазначених документів та подав їх до банківської установи ПАТ«ВТБ Банк» як підстави для отримання на рахунок ТОВ«Інтерселект» у вказаному банку грошових коштів в іноземній валюті від юридичної особи-нерезидента «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD».

При цьому, фактично ні ОСОБА_5 , ні ТОВ«Інтерселект» ніяких послуг «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» не надавали, а лише здійснювали адміністрування та наповнення Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua) в інтересах та за завданням МІА«Росія сьогодні».

В результаті описаних вище суспільно небезпечних дій ОСОБА_5 на банківський рахунок ТОВ«Інтерселект» № НОМЕР_1 в ПАТ«ВТБ Банк» та у фактичне розпорядження представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні в період з 30.06.2016 по 15.11.2016 від материнської структури в Російській Федерації через юридичну особу-нерезидента «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» надійшли грошові кошти на загальну суму 287тис. 250 євро.

Разом з цим, ОСОБА_5 достовірно усвідомлював, що зазначені грошові кошти фактично надійшли від МІА«Росія Сьогодні» та в подальшому будуть використані для забезпечення описаної вище підривної діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні та функціонування з цією метою підконтрольного їй Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» (посилання rian.com.ua).

Крім того, ОСОБА_5 01.10.2016, діючи як директор ТОВ«Інтерселект», перебуваючи за місцем фактичного знаходження вказаного підприємства (м.Київ, вул.Іллінська, 8), підписав договір №16/MS/2016 між ТОВ«Інтерселект» та «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» (Республіка Сербія), кінцевим бенефіціаром якої є МІА«Росія Сьогодні», згідно якого перше підприємство нібито зобов`язувалось надавати другому послуги по створенню контенту для Інтернет-сайту, а друге підприємство зобов`язувалось оплачувати відповідні послуги. Разом з цим, вказаний договір не містив найменування та URL-адреси Інтернет-сайту, для якого мав бути створений та розміщений контент, не містив вимог до вмісту такого контенту та, таким чином, був направлений на приховування фактичного фінансування описаної вище підривної діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні з боку материнської структури в Російській Федерації через ТОВ«Інтерселект» за посередництва «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD». Після цього, не пізніше 12.12.2016 ОСОБА_5 виготовив і завірив копію вказаного документа та подав її до банківської установи ПАТ«ВТБ Банк» як підставу для отримання на рахунок ТОВ«Інтерселект» у вказаному банку грошових коштів в іноземній валюті від юридичної особи-нерезидента «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD».

Далі, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України шляхом забезпечення функціонування представництва вказаної організації на території України, діючи як директор ТОВ«Інтерселект», перебуваючи за місцем фактичного знаходження вказаного підприємства (м.Київ, вул.Іллінська, 8), підписав 3 інвойси (рахунки) за вказаним вище договором: №009 від 31.10.2016 за жовтень 2016 року на суму 57тис. 450 євро, №010 від 30.11.2016 за листопад 2016 року на суму 57тис. 450 євро та №011 від 25.12.2016 за грудень 2016 року на суму 57тис. 450 євро, а також 3 акти здавання-приймання виконаних послуг (без номерів) за вказаним вище договором: за жовтень 2016 року від 31.10.2016, за листопад 2016 року від 30.11.2016 та за грудень 2016 року від 31.12.2016. Після цього, не пізніше 30.12.2016, ОСОБА_5 виготовив і завірив копії зазначених документів та подав їх до банківської установи ПАТ«ВТБ Банк» як підстави для отримання на рахунок ТОВ«Інтерселект» у вказаному банку грошових коштів в іноземній валюті від юридичної особи-нерезидента «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD».

При цьому, фактично ні ОСОБА_5 , ні ТОВ«Інтерселект» ніяких послуг «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» не надавали, а лише здійснювали адміністрування та наповнення Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua) в інтересах та за завданням МІА«Росія сьогодні».

В результаті описаних вище суспільно небезпечних дій ОСОБА_5 на банківський рахунок ТОВ«Інтерселект» № НОМЕР_1 в ПАТ«ВТБ Банк» та у фактичне розпорядження представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні в період з 13.12.2016 по 30.12.2016 від материнської структури в Російській Федерації через юридичну особу-нерезидента «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» надійшли грошові кошти на загальну суму 172тис. 350 євро.

Разом з цим, ОСОБА_5 достовірно усвідомлював, що зазначені грошові кошти фактично надійшли від МІА«Росія Сьогодні» та в подальшому будуть використані для забезпечення описаної вище підривної діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні та функціонування з цією метою підконтрольного їй Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» (посилання rian.com.ua).

Крім того, ОСОБА_5 22.12.2016, діючи як директор ТОВ«Інтерселект», перебуваючи за місцем фактичного знаходження вказаного підприємства (м.Київ, вул.Іллінська, 8), видав громадянину України ОСОБА_10 довіреність на підписання договору №9/MS/2017 між ТОВ«Інтерселект» та «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» (Республіка Сербія), кінцевим бенефіціаром якої є МІА«Росія Сьогодні», а також всіх супроводжуючих первинних документів до вказаного договору (рахунків, актів здачі-приймання послуг, додаткових угод). При цьому, ОСОБА_10 не був посвячений у злочинний умисел ОСОБА_5 та діяв як підлегла йому особа.

Далі, ОСОБА_5 30.12.2016 через ОСОБА_10 , який діяв на підставі довіреності ОСОБА_5 та не був посвячений у його злочинний умисел, організував підписання вказаного вище договору, згідно якого ТОВ«Інтерселект» нібито зобов`язувалось надавати «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» послуги по створенню контенту для Інтернет-сайту, а останнє зобов`язувалось оплачувати відповідні послуги. Разом з цим, вказаний договір не містив найменування та URL-адреси Інтернет-сайту, для якого мав бути створений та розміщений контент, не містив вимог до вмісту такого контенту та, таким чином, був направлений на приховування фактичного фінансування описаної вище підривної діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні з боку материнської структури в Російській Федерації через ТОВ«Інтерселект» за посередництва «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD». Після цього, не пізніше 20.03.2017 ОСОБА_5 виготовив і завірив копію вказаного документа та подав її до банківської установи ПАТ«ВТБ Банк» як підставу для отримання на рахунок ТОВ«Інтерселект» у вказаному банку грошових коштів в іноземній валюті від юридичної особи-нерезидента «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD».

Далі, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України шляхом забезпечення функціонування представництва вказаної організації на території України, через ОСОБА_10 , який діяв на підставі довіреності ОСОБА_5 та не був посвячений у його злочинний умисел, організував підписання за місцем фактичного знаходження ТОВ«Інтерселект» (м.Київ, вул.Іллінська, 8) 12-ти інвойсів (рахунків) за вказаним вище договором: №001 від 31.01.2017 за січень 2017 року на суму 52тис. 560 євро, №002 від 28.02.2017 за лютий 2017 року на суму 52тис. 560 євро, №003 від 31.03.2017 за березень 2017 року на суму 52тис. 560 євро, №004 від 30.04.2017 за квітень 2017 року на суму 53тис. 296 євро, №005 від 31.05.2017 за травень 2017 року на суму 53тис. 296 євро, №006 від 30.06.2017 за червень 2017 року на суму 53тис. 296 євро, №007 від 31.07.2017 за липень 2017 року на суму 53тис. 296 євро, №008 від 31.08.2017 за серпень 2017 року на суму 53тис. 296 євро, №009 від 30.09.2017 за вересень 2017 року на суму 53тис. 296 євро, №010 від 31.10.2017 за жовтень 2017 року на суму 53тис. 296 євро, №011 від 30.11.2017 за листопад 2017 року на суму 53тис. 296 євро та №012 від 11.12.2017 за грудень 2017 року на суму 85тис. 296 євро, а також 12-ти актів здавання-приймання виконаних послуг (без номерів) за вказаним вище договором: за січень 2017 року від 31.01.2017, за лютий 2017 року від 28.02.2017, за березень 2017 року від 31.03.2017, за квітень 2017 року від 30.04.2017, за травень 2017 року від 31.05.2017, за червень 2017 року від 30.06.2017, за липень 2017 року від 31.07.2017, за серпень 2017 року від 31.08.2017, за вересень 2017 року від 30.09.2017, за жовтень 2017 року від 31.10.2017, за листопад 2017 року від 30.11.2017 та за грудень 2017 року від 31.12.2017. Після цього, не пізніше 26.12.2017, ОСОБА_5 виготовив і завірив копії зазначених документів та подав їх до банківської установи ПАТ«ВТБ Банк» як підстави для отримання на рахунок ТОВ«Інтерселект» у вказаному банку грошових коштів в іноземній валюті від юридичної особи-нерезидента «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD».

При цьому, фактично ні ОСОБА_5 , ні ТОВ«Інтерселект» ніяких послуг «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» не надавали, а лише здійснювали адміністрування та наповнення Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua) в інтересах та за завданням МІА«Росія сьогодні».

В результаті описаних вище суспільно небезпечних дій ОСОБА_5 на банківський рахунок ТОВ«Інтерселект» № НОМЕР_1 в ПАТ«ВТБ Банк» та у фактичне розпорядження представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні в період з 20.03.2017 по 26.12.2017 від материнської структури в Російській Федерації через юридичну особу-нерезидента «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» надійшли грошові кошти на загальну суму 669тис. 344 євро.

Разом з цим, ОСОБА_5 достовірно усвідомлював, що зазначені грошові кошти фактично надійшли від МІА«Росія Сьогодні» та в подальшому будуть використані для забезпечення описаної вище підривної діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні та функціонування з цією метою підконтрольного їй Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» (посилання rian.com.ua).

Крім того, ОСОБА_5 27.12.2017, діючи як директор ТОВ«Інтерселект», перебуваючи за місцем фактичного знаходження вказаного підприємства (м.Київ, вул.Іллінська, 8), видав громадянину України ОСОБА_10 довіреність на підписання договору №9/MS/2018 між ТОВ«Інтерселект» та «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» (Республіка Сербія), кінцевим бенефіціаром якої є МІА«Росія Сьогодні», а також всіх супроводжуючих первинних документів до вказаного договору (рахунків, актів здачі-приймання послуг, додаткових угод). При цьому, ОСОБА_10 не був посвячений у злочинний умисел ОСОБА_5 та діяв як підлегла йому особа.

Далі, ОСОБА_5 29.12.2017 через ОСОБА_10 , який діяв на підставі довіреності ОСОБА_5 та не був посвячений у його злочинний умисел, організував підписання вказаного вище договору, згідно якого ТОВ«Інтерселект» нібито зобов`язувалось надавати «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» послуги по створенню контенту для Інтернет-сайту, а останнє зобов`язувалось оплачувати відповідні послуги. Разом з цим, вказаний договір не містив найменування та URL-адреси Інтернет-сайту, для якого мав бути створений та розміщений контент, не містив вимог до вмісту такого контенту та, таким чином, був направлений на приховування фактичного фінансування описаної вище підривної діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні з боку материнської структури в Російській Федерації через ТОВ«Інтерселект» за посередництва «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD». Після цього, не пізніше 03.03.2018 ОСОБА_5 виготовив і завірив копію вказаного документа та подав її до банківської установи ПАТ«ВТБ Банк» як підставу для отримання на рахунок ТОВ«Інтерселект» у вказаному банку грошових коштів в іноземній валюті від юридичної особи-нерезидента «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD».

Далі, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України шляхом забезпечення функціонування представництва вказаної організації на території України, через ОСОБА_10 , який діяв на підставі довіреності ОСОБА_5 та не був посвячений у його злочинний умисел, організував підписання за місцем фактичного знаходження ТОВ«Інтерселект» (м.Київ, вул.Іллінська, 8) 3-х інвойсів (рахунків) за вказаним вище договором: №001 від 31.01.2018 за січень 2018 року на суму 58тис. 124 євро, №002 від 28.02.2018 за лютий 2018 року на суму 58тис. 124 євро та №003 від 31.03.2018 за березень 2018 року на суму 58тис. 124 євро, а також 3-х актів здавання-приймання виконаних послуг (без номерів) за вказаним вище договором: за січень 2018 року від 31.01.2018, за лютий 2018 року від 28.02.2018 та за березень 2018 року від 31.03.2018. Після цього, не пізніше 25.04.2018, ОСОБА_5 виготовив і завірив копії зазначених документів та подав їх до банківської установи ПАТ«ВТБ Банк» як підстави для отримання на рахунок ТОВ«Інтерселект» у вказаному банку грошових коштів в іноземній валюті від юридичної особи-нерезидента «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD».

При цьому, фактично ні ОСОБА_5 , ні ТОВ«Інтерселект» ніяких послуг «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» не надавали, а лише здійснювали адміністрування та наповнення Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» (посилання - rian.com.ua) в інтересах та за завданням МІА«Росія сьогодні».

В результаті описаних вище суспільно небезпечних дій ОСОБА_5 на банківський рахунок ТОВ«Інтерселект» № НОМЕР_1 в ПАТ«ВТБ Банк» та у фактичне розпорядження представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні в період з 03.03.2018 по 25.04.2018 від материнської структури в Російській Федерації через юридичну особу-нерезидента «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» надійшли грошові кошти на загальну суму 174тис. 372 євро.

Разом з цим, ОСОБА_5 достовірно усвідомлював, що зазначені грошові кошти фактично надійшли від МІА«Росія Сьогодні» та в подальшому будуть використані для забезпечення описаної вище підривної діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні та функціонування з цією метою підконтрольного їй Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» (посилання rian.com.ua).

Загалом, внаслідок вказаних суспільно небезпечних дій ОСОБА_5 , які виразились у наданні Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України (спосіб, засоби та цілі зазначеної підривної діяльності описані вище) шляхом забезпечення функціонування та фінансування представництва вказаної організації на території України, у розпорядження даного представництва для проведення підривної діяльності проти України у період з 03.02.2015 по 25.04.2018 надійшло грошових коштів на загальну суму 257тис. 100 доларів США та 2млн. 134тис. 916 євро.

Крім того, 04.09.2015 ОСОБА_5 , достовірно усвідомлюючи, що Інтернет-ресурс «РИА Новости Украина» (посилання rian.com.ua) використовується Російською Федерацією, російською державною організацією МІА«Росія сьогодні» та їх представниками для проведення підривної діяльності проти України (спосіб, засоби та цілі зазначеної підривної діяльності описані вище), діючи як директор ТОВ«Інтерселект» (м.Київ, вул.Іллінська, 8, код ЄДРПОУ 39449831), уклав від імені вказаної юридичної особи з ТОВ«Хостпро» (інтернет-провайдер, зареєстрований за адресою: м.Київ, вул.Княжий Затон, 2/30, код ЄДРПОУ 36159050) договір №983795, згідно якого останнє за плату здійснює перереєстрацію доменного імені rian.com.ua з представництва РІА«Новості» в Україні за ТОВ«Інтерселект».

Продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України шляхом забезпечення функціонування доменного імені rian.com.ua та прив`язаного до нього Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина», ОСОБА_5 , діючи як директор ТОВ«Інтерселект» за місцем фактичного знаходження офісу вказаного підприємства (м.Київ, вул.Іллінська, 8, код ЄДРПОУ 39449831) здійснив на користь ТОВ«Хостпро» наступні проплати послуг з продовження реєстрації вказаного доменного імені: 10.09.2015 за актом надання послуг №983795 та платіжним дорученням №521 на суму 254,28 гривень строком на 1 рік та 12.09.2016 за актом надання послуг №1082452 та платіжним дорученням №1199 на суму 930,74 гривень строком на 3 роки. Крім того, 30.11.2016 ОСОБА_5 за актом надання послуг №1101489 та платіжним дорученням №1312 сплатив від імені ТОВ«Інтерселект» на користь ТОВ«Хостпро» послугу приховування облікових даних користувача (реєстратора) доменного імені rian.com.ua на суму 844,78 гривень.

Таким чином, описаними вище суспільно небезпечними діями ОСОБА_5 забезпечив функціонування Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» та доменного імені rian.com.ua, які використовувались Російською Федерацією, російською державною організацією МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам для проведення підривної діяльності проти України (спосіб, засоби та цілі зазначеної підривної діяльності описані вище), на період з 10.09.2015 по 12.09.2019, а також приховування відомостей про власника зазначеного доменного імені.

Крім того, 28.04.2017 Радою національної безпеки та оборони України згідно із Законом України «Про санкції» прийняте рішення «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», пунктом405 додатку 2 до якого застосовано обмежувальні заходи (санкції) щодо МІА«Росія сьогодні» у вигляді блокування активів, зупинення виконання економічних та фінансових зобов`язань, обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування, про що ОСОБА_5 був достовірно поінформований. Вказане рішення введене в дію Указом Президента України від 15.05.2017 №133/2017, який набрав чинності з 17.05.2017.

У зв`язку з цим, описані вище дії ОСОБА_5 , що полягали у фінансуванні діяльності представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні за посередництва ТОВ«Інтерселект» та «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD», дозволили МІА«Росія сьогодні» та її представництву в Україні, які здійснювали підривну діяльність проти України у описаний вище спосіб, уникнути блокування активів у вигляді грошових коштів на загальну суму не менш, ніж 686 тис. 36 євро (сума надходжень грошових коштів на рахунок ТОВ«Інтерселект» від «SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD» з моменту застосування санкцій до моменту припинення протиправної діяльності).

Таким чином, ОСОБА_5 протягом 2014-12018 років, діючи з метою надання Російській Федерації, російській державній організації МІА«Росія Сьогодні» та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, розмістив в мережі Інтернет не менш, ніж 72 статті антиукраїнського спрямування, спрямовані на проведення «інформаційної війни» Російської Федерації проти України, забезпечив фінансування вказаної підривної діяльності проти України на суму 257тис. 100 доларів США та 2млн. 134тис. 916 євро, забезпечив функціонування Інтернет-ресурсу «РИА Новости Украина» та доменного імені rian.com.ua, які використовувались для даної підривної діяльності, забезпечив приховування відомостей про власника зазначеного доменного імені, а також забезпечив МІА«Росія сьогодні» уникнення блокування активів в Україні в порядку Закону України «Про санкції» на суму не менш, ніж 686 тис. 36 євро.

При цьому, описана вище протиправна діяльність ОСОБА_5 носила системний та продовжуваний характер, оскільки останній обіймав посаду директора ТОВ«Інтерселект» та керівника представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні на постійній основі, та була припинена співробітниками СБ Україні після затримання вказаної особи 15.05.2018.

Крім того, за невстановлених в ході досудового слідства обставин, але не пізніше 08.05.2018, ОСОБА_5 , усвідомлюючи, що він не відноситься до категорії осіб, яким чинним законодавством, зокрема ст.41 Закону України «Про Національну поліцію», ст.26 Закону України «Про Службу безпеки України», ст.17 Закону України «Про Державну службу спеціального зв`язку та технічного захисту інформації», ст.21 Закону України «Про Державну прикордонну службу України», ст.1-1 Закону України «Про Збройні сили України», ст.18 Закону України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб», ст.17 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України», ст.584 Митного кодексу України та Інструкцією про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів, затвердженої наказом МВС України 21.08.1998 № 622, дозволено носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї, а також що він не має на такі дії будь-яких передбачених чинним законодавством дозволів, придбав у невстановлених осіб вогнепальну зброю самозарядний нарізний пістолет моделі «FN Browning M1906», серійний номер НОМЕР_2 , який в подальшому планував зберігати та використовувати на власний розсуд.

Продовжуючи реалізовувати описаний вище злочинний умисел, направлений на зберігання вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу, ОСОБА_5 не пізніше 08.05.2018 помістив вказаний пістолет до орендованого ним на підставі договору №RB217/40251OS/КІ10 від 07.12.2017 індивідуального банківського сейфу № НОМЕР_3 в ПАТ«ВТБ БАНК» за адресою: м.Київ, проспект Перемоги, 20 (літера «А»), де зберігав без передбаченого законом дозволу до 07.06.2018, коли він був виявлений та вилучений в ході обшуку співробітниками ГУ СБ України в АР Крим (з дислокацією в м.Херсон).

Згідно висновку комплексної криміналістичної експертизи №148-149/с-118/5 від 02.07.2018 вказаний пістолет є самозарядним нарізним пістолетом моделі «FN Browning M1906», калібру 6,35х15,5 мм (6,35 мм Browning), який відноситься до нарізної стрілецької вогнепальної зброї.

З огляду на викладене, ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні:

-державної зради, тобто діяння, умисно вчиненого громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, державній та інформаційній безпеці України, а саме наданні іноземній державі, іноземній організації та їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, тобто злочину, передбаченого ч.1 ст.111 КК України;

-розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, вчиненому повторно за попередньою змовою групою осіб, тобто злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 109 КК України;

-розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчиненому повторно та за попередньою змовою групою осіб, поєднаному з розпалюванням національної ворожнечі, тобто злочину, передбаченого ч.2 ст.110 КК України;

-умисних дій, спрямованих на розпалювання національної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, скоєних повторно за попередньою змовою групою осіб, тобто злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 32, ч. 1 ст. 161 КК України;

-придбання та зберігання вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу, тобто злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України.

Викладені обставини та повідомлена ОСОБА_5 підозра підтверджується сукупністю доказів, отриманих в ході даного провадження, у тому числі:

-протоколом огляду від 28.02.2018, згідно якого на сайті «РИА Новости Украина» (посилання - ІНФОРМАЦІЯ_16 ) виявлено статті «Украина: война и реформы», « ІНФОРМАЦІЯ_109 : плата по векселям», «Русская весна» на Юго-Востоке Украины», «Чего не может допустить Россия ОСОБА_11 в отношении Украины?», «Путин в Ново-Огарево показал границы своей украинской паузы», «Путин дал Юго-Востоку надежду, а олигархам время», «Федерализация - путь спасения целостности или дробления Украины», «Что стоит за арестом народного губернатора Губарева в Донецке», «Референдум в Крыму: не уход, а возвращение», «Крым - только начало», «Крым спустил курок суверенизации Европы», «Прощание крымчанки», «В Крыму введут рубль и скорректируют строительство «Южного потока», «Крым проснулся в другой стране», «Крым перешел на московское время», «Крым перешел на московское время», «Дугин: рождение Новороссии - главное событие минувшей недели»;

-висновком судово-лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи №116/1 від 13.04.2018, згідно якого у перелічених вище статтях містяться висловлювання щодо доцільності, можливості та необхідності зміни меж території, державного кордону України, в тому числі у формі закликів, гасел, агітації за створення на території України (серед іншого і шляхом введення російських військ в Україну) нових держав чи нової держави Новоросії (зі столицею у м.Донецьк) з метою з`єднання з Росією, але не увійти в її склад, а своїм існуванням створити нову імперію, велику державу разом із теперішньою Російською Федерацією. Крим у вказаних текстах безальтернативно розглядається як суб`єкт Російської Федерації, а його вихід зі складу України цілком закономірним. Крім того, у вказаних статтях міститься інформація, що принижує національну честь та гідність, нівелює культурні та історичні цінності певної частини українського суспільства, а також наявні ознаки розпалювання ворожнечі між різними етнічними групами, регіональними верствами населення;

-протоколом огляду від 11.05.2018, в ході якого було оглянуто додатки до протоколу за результатами негласних слідчих (розшукових) дій щодо електронної поштової скриньки ОСОБА_5 та встановлено наступне:

31.01.2014 невстановлена особа « ОСОБА_8 » переписувалась із ОСОБА_5 та ОСОБА_7 стосовно реформування представництва «РИА Новости Украина» в представництво МІА«Росія Сьогодні». Згідно переписки, керівник вказаного представництва, серед іншого, мав здійснювати «контроль идеологического и политического контента». Вказана діяльність суперечить передбаченому Законом України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» обов`язку журналіста подавати для публікації об`єктивну і достовірну інформацію;

не пізніше 31.01.2014 « ОСОБА_8 » запропонував ОСОБА_7 . ОСОБА_5 як керівника реформованого представництва «РИА Новости Украина». Єдиною перешкодою такому призначенню співбесідники вважали відсутність у останнього російського громадянства;

в пропонованій ним концепції реформування інформаційного агентства ОСОБА_5 стверджував, що сайт «РИА Новости Украина» та прес-центр «РИА Новости Украина» є підрозділами представництва МІА«Росія Сьогодні» в Україні, а не самостійними проектами;

на момент описаних подій ОСОБА_5 був постійним кореспондентом Всеросійської державної телерадіокомпанії (ВГТРК) в Україні;

станом на початок 2014 року «РИА Новости Украина» не було зареєстроване як юридична особа на території України, не сплачувало податків;

одним із елементів реформування «РИА Новости Украина» ОСОБА_5 вбачав створення ідеологічної концепції вказаного вище сайту, тобто сприймав його не як ЗМІ, а як засіб пропаганди зі своєю ідеологією;

представництво «РИА Новости Украина» приховувало фактичні трудові відносини зі своїми журналістами з метою мінімізації платежів до бюджету та інших обов`язкових фондів;

05.03.2014 о 11:48 ОСОБА_5 отримав вказівку розмістити статтю «Федерализация пусть спасения целостности или дробления Украины». Таким чином, «РИА Новости Украина» в своїй редакційній політиці не були самостійними та керувались особами з Російської Федерації;

07.03.2014 ОСОБА_5 отримав облікові дані для доступу та редагування вмісту сайту «РИА Новости Украина»;

07.03.2014 о 15:51 ОСОБА_5 отримав вказівку розмістити статтю «Что стоит за арестом народного губернатора Губарева в Донецке»;

ОСОБА_5 організовував постійний моніторинг популярності статей, вказівки на розміщення яких він отримував, та вживав заходи для збільшення їх популярності;

метою діяльності «РИА Новости Украина», згідно концепції, погодженої ОСОБА_5 , було «Системное наполнение медиапространства Украины информационными и аналитическими материалами, отвечающими интересам русскоязычного населения страны и внешнеполитическим интересам РФ», «Обеспечение информационной поддержки внешнеполитической деятельности президента и правительства РФ (прежде всего, в Украине и на постсоветском пространстве)». Вказані цілі явно суперечать поняттю журналістської діяльності та свідчать про діяльність ОСОБА_5 в інтересах Російської Федерації;

12.03.2014 ОСОБА_5 був представлений колективу як керівник представництва МІА«Росія сьогодні в Україні»;

12.03.2014 ОСОБА_5 було розроблено та узгоджено план висвітлення незаконного референдуму в Криму 16.03.2014. При цьому, ОСОБА_5 називає його «референдумом про приєднання Криму до Росії», хоча навіть в Російській Федерації офіційно він називався «референдум щодо територіальної приналежності Криму». Пунктом 6 вказаного плану було передбачено отримання коментарів щодо процедурних питань входження Криму до складу Російської Федерації. Тобто ще 12.03.2014 ОСОБА_5 знав про результат «референдуму» 16.03.2014;

ОСОБА_5 в переписці прямо стверджував, що веде інформаційну війну та свідомо уникав широкого розповсюдження матеріалів, що не виправдовували анексію Криму: «Кирилл! Не надо ставить того Балу, где он говорит о том, что под российскими штыками проходит референдум» - «Захар, мы поставили его новостью - думаю, что она утонет в общем потоке. К тому же насколько удобно ему еще раз звонить и перезадавать вопрос?! Но дело даже не в ОСОБА_12 и удобстве. Давай рискнем - мы же в другом информационном поле, на Украине, в большую ленту это вряд ли пойдет. Мы четко указали, что это его слова и т.д. Просто у нас все пресно и одноформатно получается - я понимаю, что информационная война, но давай хоть какую-то видимость создадим - ну его на фиг. Давай проведем смелый эксперимент?! В конце концов, спишем на мою неопытность и все такое....А? В худшем варианте он простоит сейчас часок-два и снимем его)))»;

16.03.2014 о 20:58 ОСОБА_5 отримав для публікації текст «Референдум в Крыму: уход или возвращение?»;

17.03.2014 о 8:47 ОСОБА_5 отримав вказівку опублікувати статтю «Крым только начало»;

17.03.2014 о 12:46 ОСОБА_5 отримав вказівку опублікувати статтю «Крым спустил курок суверенизации Европы»;

17.03.2014 о 14:24 ОСОБА_5 отримав вказівку опублікувати статтю «В Крыму введут рубль и скорректируют строительство «Южного потока»;

ОСОБА_5 обіймав офіційну посаду Керівника представництва МІА«Росія Сьогодні», мав в якості безпосереднього керівника ОСОБА_7 , якому подавав офіційні документи. При цьому встановлення ділових контактів із вказаною особою заборонено санкціями, введеними Радою національної безпеки та оборони;

-протоколом обшуку від 15.05.2018 за місцем фактичного проживання ОСОБА_5 , в ході якого, серед іншого, було виявлено та вилучено: візитні картки ОСОБА_5 як представника МІА«Росія Сьогодні» в Україні; візитні картки російських дипломатичних представників; грамота МІА «Росія Сьогодні» на ім`я ОСОБА_5 ; довіреність від імені ОСОБА_7 як керівника МІА «Росія Сьогодні» на ім`я ОСОБА_5 як керівника представництва МІА«Росія Сьогодні» в Україні на представництво інтересів даної організації на території України; паспорт громадянина Російської Федерації на ім`я ОСОБА_5 ; нагороди на ім`я ОСОБА_5 «За возвращение Крыма» та «За заслуги перед отечеством». Крім того, в ході вказаного обшуку виявлено персональний комп`ютер із електронною перепискою, яка повністю співпадає із перерахованою вище. Таким чином, в ході обшуку підтверджено належність поштової скриньки, стосовно якої проводилась негласна слідча (розшукова) дія, а також її вмісту ОСОБА_5 . Також в ході вказаного обшуку виявлено та вилучено документи в друкованому вигляді, аналогічні тим, що виявлені на вказаній вище електронній поштовій скриньці;

-протоколом обшуку від 07.06.2018 в індивідуальних банківських сейфах ОСОБА_5 № НОМЕР_4 та 29-р в ПАТ«ВТБ Банк», в результаті якого, серед іншого, було виявлено та вилучено: трудовий договір ОСОБА_5 з МІА«Росія сьогодні», з якого вбачається, що вказана особа працює в даній організації на посаді керівника представництва МІА«Росія сьогодні» в Україні; договір між МІА«Росія сьогодні» та ТОВ«Інтерселект» (керівник ОСОБА_5 ), згідно якого останнє передає МІА«Росія сьогодні» в тимчасове адміністрування доменне ім`я rian.com.ua; пістолет «FN Browning M1906», серійний номер НОМЕР_2 ;

-висновком комплексної криміналістичної експертизи №148-149/с-118/5 від 02.07.2018, згідно якого вказаний пістолет є самозарядним нарізним пістолетом моделі «FN Browning M1906», калібру 6,35х15,5 мм (6,35 мм Browning), який відноситься до нарізної стрілецької вогнепальної зброї;

-протоколом огляду від 06.07.2018, в ході якого було оглянуто додатки до протоколу за результатами негласних слідчих (розшукових) дій щодо електронної поштової скриньки ОСОБА_5 та встановлено, що 11.11.2014 підозрюваний відправив на власну поштову скриньку файл під назвою «Недельный план 10-16 ноября 2014 г.», в якому містяться записи наступного змісту: «В ДНР и ЛНР появилась законная власть. Сообщаем, что она делает, как живут простые люди, дети, те, кто социально слаб (тем более, с учетом наступающей зимы)», «Боинг: используем все информационные поводы для подтверждения российской позиции»;

-протоколом огляду від 06.07.2018, в ході якого було оглянуто додатки до протоколу за результатами негласних слідчих (розшукових) дій щодо електронної поштової скриньки ОСОБА_5 та встановлено, що статті сторонніх авторів на сайті rian.com.ua розміщувались за грошову винагороду;

-відповіддю Адміністрації Президента України №03-01/874 від 01.06.2018, з якої вбачається, що ОСОБА_5 з громадянства України не виходив;

-протоколом огляду речей і документів від 05.06.2018, в ході якого оглянуто речі та документи, вилучені в ході обшуку в офісі ТОВ«Інтерселект», і виявлено документ з наступним текстом: «думаю нам на вчера нужно было сделать сайт с легким, емким и запоминающимся названием… плохие новости, ато.юа… для того чтобы на нем публиковать ВСЕ СТРЕМНЫЕ ТЕКСТЫ, все что идет со скрипом по идеологическим мотивам…»;

-відповіддю Національної поліції України, з якої вбачається, що ОСОБА_5 дозволу на придбання та зберігання вогнепальної зброї не отримував;

-протоколами оглядів персонального комп`ютеру з робочого місця ОСОБА_5 від 13.08.2018 та 15.08.2018, з яких вбачається, що на вказаному комп`ютері виявлено переписку, в якій він констатував, що він приймає участь в інформаційній війні між Україною та Російською Федерацією на боці останньої;

-протоколом огляду від 17.08.2018, з якого вбачається, що на ноутбуці ОСОБА_5 виявлено документ «Концепція розвитку ті управління представництвами та партнерськими МІА«Росія Сьогодні», згідно якого, метою діяльності вказаних представництв є «забезпечення інформаційно-пропагандистського супроводу зовнішньополітичних ініціатив РФ в країнах СНД, Балтії, Грузії, а також просуванні іміджу РФ в країнах пострадянського простору»;

-протоколом огляду від 21.07.2018, з якого вбачається, що основним джерелом фінансування діяльності ТОВ«Інтерселект», яке було номінальним власником сайту «РІА Новості Україна», були перерахування від іноземних юридичних осіб «Barsolina Ventures» (Кіпр) на загальну суму 257тис. 100 доларів США та 151тис. 200 євро, а також «SPN Media Solutions» (Республіка Сербія) на загальну суму 1млн. 983тис. 716 євро;

-протоколом огляду від 09.07.2018, з якого вбачається, що кінцевим бенефіціаром іноземної юридичної «SPN Media Solutions» є «Федеральне державне унітарне підприємство російське агентство міжнародної інформації «РІА Новості»;

-протоколом огляду від 31.08.2018, з якого вбачається, що вказані вище юридичні особи також забезпечують діяльність підрозділів МІА«Росія Сьогодні» на території країн Балтії.

-клопотанням про надання міжнародної допомоги з Російської Федерації, з якого слідує, що ОСОБА_5 має громадянство Російської Федерації та виконував завдання РФ по висвітленню подій, що мали місце під час анексії Кримського півострову Російською Федерацією.

15.05.2018 ОСОБА_5 затриманий в порядку ст.208 КПК України під час вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.111 КК України, в рамках кримінального провадження №42017010000000073.

16.05.2018 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.111 КК України.

17.05.2018 ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 13.07.2018 включно.

06.07.2018 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.263 КК України.

11.07.2018 строк тримання під вартою ОСОБА_5 , з урахуванням ухвали апеляційного суду від 06.08.2018, продовжено до 08.09.2018 включно.

06.09.2018 строк тримання під вартою ОСОБА_5 продовжено до 04.11.2018 включно.

22.10.2018 матеріали кримінального провадження №42017010000000073, в частині підозри ОСОБА_5 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст.111, ч. 1 ст. 263 КК України, виділено за новим номером 22018011000000045.

01.11.2018 строк тримання під вартою ОСОБА_5 продовжено до 28.12.2018 включно.

26.12.2018 строк досудового розслідування у даному провадженні продовжено до 9 місяців, тобто до 16.02.2019.

27.12.2018 строк тримання під вартою ОСОБА_5 продовжено до 27.01.2019 включно.

02.01.2019 матеріали кримінального провадження №22018011000000045, в частині підозри ОСОБА_5 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст.111, ч. 1 ст. 263 КК України, виділено за новим номером 22019011000000002.

17.01.2019 строк тримання під вартою ОСОБА_5 продовжено до 16.02.2019 включно.

Разом з тим, закінчити досудове розслідування та направити кримінальне провадження до суду із обвинувальним актом у вказаний строк не видається за можливе, оскільки зі стороною захисту необхідно виконати вимоги ст.290КПК України, а також скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування.

Вказані процесуальні дії необхідні для забезпечення підозрюваному права на захист, а також є обов`язковими діями перед направленням обвинувального акту до суду. Скласти обвинувальний акт до виконання вимог ст.290 КПК України неможливо, оскільки він складається із урахуванням матеріалів, що відкриває сторона захисту при виконанні вимог вказаної статті.

Раніше виконати вказані процесуальні дії не видалось за можливе з наступних підстав.

10.01.2019 ОСОБА_5 повідомлено про завершення досудового розслідування. Станом на момент підписання даного клопотання підозрюваний ОСОБА_5 ознайомився з 16 томами процесуальних документів у даному провадженні, тобто швидкість ознайомлення складає приблизно 1 том процесуальних документів за 1 робочій день.

При цьому, загальний обсяг матеріалів провадження складає 25 томів процесуальних документів (без урахування документів, отриманих в ході виконання вимог ст.290 КПК України), 6 томів додатків до протоколів оглядів, 16 пакетів із матеріальними носіями інформації, отриманими в ході проведення процесуальних дій, 68 пакетів із речовими доказами. Крім того, в матеріалах провадження наявні технічні носії інформації із відеозаписами 10 обшуків, які тривали не менш, ніж 50 годин.

Представники сторони захисту за відповідним запитом прокурора доступ до наявних у них речових доказів та документів, які вони збираються використовувати в суді як доказ, станом на момент внесення даного клопотання не надали.

При цьому, ОСОБА_5 запропоновано надати копії всій процесуальних документів, наявних у даному провадженні, на що підозрюваний відмовився, мотивуючи це труднощами при зберіганні 25 томів документів. Таким чином, ознайомлення ОСОБА_5 здійснюється шляхом особистого прочитання всіх матеріалів провадження та здійснення необхідних виписок власноручно.

Станом на 01.02.2019 слідчим суддею зволікань з боку сторони захисту при ознайомленні з матеріалами провадження не встановлено.

Виконання вимог ст.290 КПК України з ОСОБА_5 здійснюється кожного робочого дня з 9год. 00хв. до 18год. 00хв. в службовому кабінеті слідчого без урахування часу на його доставку із слідчого ізолятору, а також участі підозрюваного у судових засіданнях.

З урахуванням зазначених вище швидкості ознайомлення підозрюваного ОСОБА_5 з матеріалами провадження, обсягу матеріалів, способу ознайомлення підозрюваного, а також розпорядку здійснення даної процесуальної дії, є достатні підстави вважати, що відкриття матеріалів сторонам кримінального провадження відповідно до ст. 290 КПК України займе не менше 60 днів понад встановлений строк тримання ОСОБА_5 під вартою.

Згідно ч. 3 ст. 219 КПК України строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому ст. 290 КПК України, не включається у строки досудового розслідування.

Таким чином, враховуючи положення ч. 3 ст. 219 КПК України, продовження підозрюваному ОСОБА_5 строку тримання під вартою на 60 днів не буде суперечити вимогам ч. 3 ст. 197 КПК України щодо продовження строку варти в межах строку досудового розслідування.

Згідно зі ст. 177 КК України, метою застосування запобіжного заходу є запобігання спробам підозрюваного перешкоджати кримінальному провадженню, незаконно впливати на свідків, вчинити інше кримінальне правопорушення, забезпечення можливості своєчасності та повноти проведення досудового слідства, виконання процесуальних дій, виявлення та фіксації слідів злочинної діяльності, а також попередження ухилення підозрюваного від слідства.

Разом з тим, передбачені ст.177 КПК України ризики, які послугували підставами для обрання ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та подальшого його продовження, на даний момент не зменшились.

Так, встановлено, що громадянин України ОСОБА_5 є особою із подвійним громадянством та має також громадянство Російської Федерації. Підозрюваний має широке коло зв`язків з посадовими особами та громадськими діячами з числа громадян Російської Федерації, у тому числі представників російських дипломатичних установ на території України. Крім того, ОСОБА_5 є штатним працівником російської урядової установи МІА«Росія сьогодні», щодо якої Україною введено санкції. Викладені обставини свідчать про те, що ОСОБА_5 у випадку обрання стосовно нього запобіжного заходу, не пов`язаного із триманням під вартою, може переховуватись від органів досудового розслідування та/або суду на території Російської Федерації, на тимчасово окупованій РФ території України або на території російських дипломатичних установ в Україні. Крім того, ОСОБА_5 має державні нагороди Російської Федерації, що свідчить про високу оцінку його дій з боку держави-агресора, а також про те, що РФ буде намагатись перешкодити притягненню підозрюваного до відповідальності.

Крім того, в ході судового засідання, яке відбулось 01.06.2018, ОСОБА_5 заявив про відмову від громадянства України, що свідчить про те, що він бажає припинити всі зв`язки з Україною та виїхати до Російської Федерації.

Викладені обставини у своїй сукупності свідчать про існування ризику, передбаченого п.1 ч.1 ст.177 КПК України.

Крім того встановлено, що ОСОБА_5 підтримував контакти із представниками МІА«Росія сьогодні» для створення доказів захисту в іншому кримінальному провадженні стосовно Василя Муравицького, зокрема надавав даній організації вказівки щодо тексту відповідей на запити, які б підтверджували захисну позицію підозрюваного. Зважаючи на те, що протиправна діяльність, в якій підозрюється ОСОБА_5 , також здійснювалась в інтересах МІА«Росія Соьгодні», вказана особа також може намагатись штучно спотворити аналогічні докази на свій захист у даному кримінальному провадженні, що є ризиками, передбаченими п.2, 4 ч.1 ст.177 КПК України.

Також встановлено, що ОСОБА_5 є фактичним керівником ряду незареєстрованих фактичних робітників представництва МІА «Росія Сьогодні» в Україні. Використовуючи своє становище, а також відсутність офіційних трудових відносин між ОСОБА_5 та найманими працівниками, підозрюваний може чинити незаконний вплив на вказаних осіб з тим, щоб вони не давали показань стосовно його ролі у вказаній організації. Крім того, наявні матеріали кримінального провадження свідчать про те, що ОСОБА_5 також здійснював фінансування та вплив на діяльність радіостанції «Голос Столиці». У випадку непродовження строків тримання під вартою ОСОБА_5 може протиправно впливати на співробітників вказаного засобу масової інформації. Таким чином, наявний ризик, передбачений п.3 ч.1 ст.177 КПК України.

Крім того, в ході обшуку за місцем фактичного проживання підозрюваного також було виявлено наркотичний засіб каннабіс, що свідчить про те, що ОСОБА_5 причетний до протиправних діянь, пов`язаних із зберіганням наркотичних засобів. Крім того, перебуваючи на волі ОСОБА_5 може продовжувати фактичне керівництво протиправною діяльністю представництва МІА «Росія Сьогодні» в Україні, у тому числі віддалено за допомогою мережі Інтернет. Також на даний момент не встановлено особу, яка надала ОСОБА_5 вказану вище вогнепальну зброю.

Викладене свідчить, що підозрюваний може вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, тобто про існування ризику, передбаченого п.5 ч.1 ст.177 КПК України.

Крім того, факт незаконної окупації території АР Крим, а також факти співпраці громадянин України з країною-агресором викликають різку та негативну реакцією українського суспільства. У зв`язку з цим, застосування щодо ОСОБА_5 , який підозрюється у державній зраді, більш м`якого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою, може призвести до порушень громадського порядку та інших негативних наслідків у суспільстві.

У рішенні Летельє (Letellier) проти Франції (п.п. 47-51) ЄСПЛ наголошує, що особлива тяжкість деяких злочинів може викликати таку реакцію суспільства та соціальні наслідки, котрі виправдовують попереднє ув`язнення принаймні протягом певного періоду часу.

Крім того, 22.01.2019 офіційний представник Слідчого комітету Російської Федерації ОСОБА_13 на прес-конференції, яка відбулась того ж дня в м.Москва, повідомила, що вказаним органом щодо начальника слідчого відділу ГУ СБ України в АР Крим (з дислокацією в м.Херсон) ОСОБА_14 , який в даному провадженні виконує функції, визначені ст.ст.39, 40 КПК України, порушено кримінальну справу за «перешкоджання законній журналістській діяльності» та «незаконне притягнення до кримінальної відповідальності» (ст. ст. 144, 299 КК РФ відповідно) громадянина Російської Федерації ОСОБА_5 . Із вказаного повідомлення вбачається, що слідчим органам Російської Федерації відомо, що ОСОБА_14 повідомив ОСОБА_5 про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.111 КК України.

При цьому, повідомлення ОСОБА_5 про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.111 КК України від 16.05.2018 дійсно здійснене ОСОБА_14 , проте відповідний процесуальний документ третім особам не передавався, його зміст та особа, яка його підписала, прилюдно не оголошувались.

Викладені обставини свідчать про можливу передачу ОСОБА_5 або особами, які діють в його інтересах, процесуальних документів у даному провадженні представниками Російської Федерації без дозволу слідчого чи прокурора. Крім того, викладені обставини свідчать про тиск на орган досудового розслідування з боку представників слідчого комітету Російської Федерації, які діють в інтересах ОСОБА_5 . З цього приводу ОСОБА_14 подано відповідний рапорт у встановленому Законом порядку.

Зазначені фактичні дані вказують, що з моменту останнього продовження строку тримання під вартою ОСОБА_5 виник додатковий ризик, передбачений п.4 ч.1 ст.177 КПК України, а саме ризик тиску з боку невстановлених осіб, які діють в інтересах ОСОБА_5 , на працівників правоохоронних органів, які здійснюють досудове розслідування щодо ОСОБА_5 , з метою перешкоджання виконанню їх службових обов`язків.

Таким чином, у даному провадженні отримані достатні докази, які свідчать про обґрунтованість повідомленої ОСОБА_5 підозри, наявність ризиків, передбачених ч.1 ст.177 КПК України, які на момент внесення даного клопотання не зменшились, а також про те, що у провадженні наявні об`єктивні обставини, які перешкоджають закінченню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою.

Згідно ч. 5 ст. 176 КПК України запобіжні заходи у вигляді особистого зобов`язання, особистої поруки, домашнього арешту, застави не можуть бути застосовані до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених статями 109-114-1, 258-258-2, 260, 261 Кримінального кодексу України.

Крім положень ч.5 ст.176 КПК України на неможливість застосування до ОСОБА_5 більш м`якого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою, вказує той факт, що інші запобіжні заходи не зможуть запобігти втечі та переховуванню підозрюваного, у тому числі із застосуванням можливостей дипломатичних установ, правоохоронних органів чи спеціальних служб Російської Федерації.

Посилаючись на вищевикладені обставини, прокурор просить клопотання задовольнити.

Вивчивши клопотання, додані до нього матеріали, вислухавши пояснення прокурора, який підтримав клопотання, просив продовжити щодо підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Вислухавши пояснення підозрюваного, який заперечував проти задоволення клопотання, та його захисника, який заперечував проти задоволення клопотання, просив застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді особистої поруки, слідчий суддя дійшов до наступного.

Відповідно до ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам:

1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду;

2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення;

3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні;

4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином;

5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Відповідно до ч. 5 ст. 176 КПК України, запобіжні заходи у вигляді особистого зобов`язання, особистої поруки, домашнього арешту, застави не можуть бути застосовані до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених статтями 109-114-1, 258-258-5, 260, 261Кримінального кодексу України.

Згідно ст. 197 КПК України строк тримання під вартою може бути продовжений слідчим суддею в межах строку досудового розслідування. Сукупний строк тримання під вартою підозрюваного під час досудового розслідування не повинен перевищувати дванадцяти місяців у кримінальному провадження щодо тяжких або особливо тяжких злочинів.

Відповідно до ч. 4, 5 ст.199 КПК України, слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку тримання під вартою до закінчення строку дії попередньої ухвали згідно з правилами, передбаченими для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу. Слідчий суддя зобов`язаний відмовити у продовженні строку тримання під вартою, якщо прокурор, слідчий не доведе, що обставини, зазначені у частині третій цієї статті, виправдовують подальше тримання підозрюваного, обвинуваченого під вартою.

Так, за матеріалами справи підозра ОСОБА_5 підтверджується зібраними по кримінальному провадженню переліченими в клопотанні доказами, також не спростовується самим підозрюваним.

На теперішній час у ході досудового розслідування необхідно виконати наступне: зі стороною захисту необхідно виконати вимоги ст.290КПК України, а також скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування.

Враховуючи доведеність існування обставин, які свідчать про те, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 109, ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 32, ч. 1 ст. 161, ч. 1 ст. 263 КК України, що вказує на наявність ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме те, що він може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, знищити, сховати або спотворити будь-які із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків та перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Клопотання захисника - адвоката ОСОБА_4 про застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді особистої поруки не підлягає задоволенню, оскільки згідно ч. 5 ст. 176 КПК України, запобіжні заходи у вигляді особистого зобов`язання, особистої поруки, домашнього арешту, застави не можуть бути застосовані до підозрюваного, так як вона підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 109, ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 32, ч. 1 ст. 161, ч. 1 ст. 263 КК України.

Із врахуванням обставин вчиненого злочину, в скоєнні якого підозрюється ОСОБА_5 , вважаю, що інший більш м`який запобіжний захід не зможе забезпечити його належну процесуальну поведінку. За таких обставин подальше тримання підозрюваного під вартою є виправданим.

Враховуючи, що підозрюваний ОСОБА_5 в судовому засіданні повідомив про те, що через значний обсяг матеріалів кримінального провадження №22019011000000002 він не може зазначити точного часу, необхідного йому для ознайомлення з вказаними матеріалами кримінального провадження, та враховуючи, що відповідно до ухвали слідчого судді Херсонського міського суду Херсонської області від 01.02.2019 р. в задоволенні клопотання слідчого СВ ГУ СБУ в АР Крим (з дислокацією в м. Херсон) ОСОБА_15 про встановлення строку ознайомлення з матеріалами кримінального провадження ОСОБА_5 , було відмовлено, у зв`язку з чим слідчий суддя вважає за необхідне продовжити строк тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в межах строку досудового розслідування, а саме до 08.04.2019 року включно.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 131, 132, 176-205 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора відділу Прокуратури АР Крим (з місцем дислокації в м. Херсон) старшого радника юстиції ОСОБА_3 про продовження строку тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - задовольнити.

Продовжити строк тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в межах строку досудового розслідування, а саме до 08.04.2019 року включно.

В задоволенні клопотання адвоката ОСОБА_4 відмовити.

Встановити строк дії ухвали до 08.04.2019 року включно.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню з моменту її оголошення.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до Херсонського апеляційного суду.

Повний текст ухвали виготовлено та оголошено 13.02.2019 р. о 12 год. 10 хв.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.02.2019
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу79790502
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1

Судовий реєстр по справі —766/708/19

Ухвала від 06.03.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Заіченко В. Л.

Вирок від 06.03.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Заіченко В. Л.

Ухвала від 21.02.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 21.02.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 01.02.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 31.01.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Литвиненко І. І.

Ухвала від 31.01.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Литвиненко І. І.

Ухвала від 17.01.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні